Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Schilderen van de voordeur: Wat je wilt weten vóór je begint.

Schilderen van de voordeur: Wat je wilt weten vóór je begint.

Heeft jouw woning een voordeur van hout, dan zal je deze moeten schilderen. Dit hoeft zeker niet elk jaar gedaan te worden, maar eens in de vijf jaar is het zeker niet ongebruikelijk. Je buitendeur verven lijkt misschien een eenvoudige klus, maar toch maken veel doe-het-zelvers bij deze klus meerdere kleine of grote fouten. Daarom lees je op deze pagina alles over je voordeur schilderen.

Stappenplan om je voordeur te schilderen

Als je een buitendeur gaat schilderen is het van belang dat je secuur te werk gaat. Je moet dan ook niet direct beginnen met schilderen, eerst zal je een aantal andere stappen moeten zetten. Een buitendeur verven kan je eenvoudig zelf doen door onderstaand stappenplan te volgen:

  • Stap 1. Ontvetten en opschuren: Je begint met het schoonmaken van je deur. Met lauw water haal je viezigheid zoals zand van de deur. Hierna maak je de deur goed schoon met een ontvetter. Na het ontvetten schuur je de deur licht op. Door het opschuren van je buitendeur zal de lak beter hechten. Wissel de volgorde van ontvetten en opschuren nooit om: doe je dit wel dan schuur je het aanwezige vuil en vet in de groeven van de deur.
  • Stap 2. Kleine reparaties uitvoeren: Loop de deur na op beschadigingen. Is het oppervlak nog mooi egaal? Zit er ergens houtrot? Repareer deze plekken met plamuur.
  • Stap 3. Grondverf aanbrengen: Zie je na het schuren van de deur kaal hout? Zet deze delen dan opnieuw in de grondverf. Hetzelfde geldt voor de delen van de deur waar je plamuur hebt aangebracht.
  • Stap 4. Buitendeur verven: Ga je buitendeur schilderen. Gebruik hiervoor een stevige buitenlak en breng deze aan met een kwast of roller.

Je kan ervoor kiezen om voorafgaand aan deze stappen de deur uit de scharnieren te tillen. Deze keuze is aan jou.

man die voordeur wit schildert

Veelvoorkomende fouten bij het schilderen van je voordeur

Bij een voordeur schilderen worden vaak dezelfde fouten gemaakt. Denk hierbij aan:

  • 1: Schuren en ontvetten in de verkeerde volgorde.
  • 2: Geen grondverf gebruiken. Hierdoor zal de verf niet goed hechten.
  • 3: Schilderen als het buiten te warm of te koud is, waardoor de verf te snel of te langzaam droogt.
  • 4: Houtrot niet goed verwijderen. Heb je te maken met houtrot, dan rot dit verder Verwijder daarom ook naastgelegen hout dat niet rot is.

Je voordeur schuren en repareren

Als je jouw buitendeur gaat verven dan zal je deze eerst moeten schuren en repareren. Het schuren van je deur heeft twee belangrijke functies. Ten eerste zal door je deur eerst te schuren de verf beter hechten aan het oppervlak. Ten tweede zullen bij het schuren ook kleine beschadigingen en oneffenheden verwijderd worden. Het schuren van je voordeur draagt dus bij aan een zo mooi mogelijk eindresultaat.

Na het schuren is het moment aangebroken om kleine reparaties uit te voeren. Mogelijk zit er op sommige plekken houtrot in je deur. Of zijn er andere kleine beschadigingen. Deze beschadigingen repareer je door het zwakke materiaal te verwijderen en een laag plamuur aan te brengen. Over deze laag plamuur moet je eerst grondverf aanbrengen voordat je jouw buitendeur kan schilderen.

Bekijk onze aanvullende pagina voor meer specifieke prijzen van deuren schilderen

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Heb je een vergunning nodig om je voordeur te schilderen?

Je voordeur schilderen kwalificeert als klein buitenschilderwerk. Om deze reden heb je vrijwel nooit een vergunning nodig om je voordeur te verven. Heeft jouw woning een monumentenstatus? Dan is het mogelijk dat er afwijkende regels gelden en dat je wel een vergunning nodig hebt om je voordeur te schilderen.

Hoe bepaal ik de kleur voor het schilderen van mijn voordeur?

De kleur van je voordeur bepalen is belangrijk voor de uitstraling van je woning. Bij het bepalen is het goed om niet alleen rekening te houden met je persoonlijke smaak. Kijk ook of de kleur bij de rest van je huis past en wat de positie van de voordeur is. Staat deze bijvoorbeeld de hele dag vol in de zon? Dan is het vaak verstandig om voor een relatief lichte kleur te kiezen. Tot slot kan je rekening houden met wat je wilt dat je huis uitstraalt. Donkere kleuren zijn klassiek en felle kleuren trekken de aandacht.

De kosten van je voordeur schilderen

De kosten van deuren schilderen zijn natuurlijk het laagst als je dit zelf doet. Je krijgt dan alleen te maken met materiaalkosten. Laat je een deskundige schilder jouw buitendeur schilderen, dan betaal je vanzelfsprekend ook voor zijn werk. In onderstaande tabel is opgenomen wat een voordeur verven kost:

  • Materiaalkosten (gehele deur, zelf buitendeur schilderen) Ongeveer € 50
  • Kosten schilder (per m2) Circa € 35

Of je nu hebt gekozen voor een gedurfde, opvallende kleur of een subtiele, klassieke tint, het belangrijkste is de zorg en aandacht die je besteedt aan het voorbereiden en schilderen zelf. Met de juiste aanpak en materialen zal je voordeur jarenlang stralen en je huis een uitnodigende uitstraling geven.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of ben je op zoek naar meer specifieke producten en diensten voor jouw schilderproject?

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het laten schilderen van een voordeur?

Laat je een schilder je voordeur schilderen, dan zullen de totale kosten ongeveer € 35 per vierkante meter bedragen. Dit is inclusief materiaalkosten.Ben je benieuwd naar de algemene kosten van buitenschilderwerk? Bekijk dan ons overzicht van buitenschilder kosten.

Waarmee deur ontvetten voor schilderen?

Ga je je voordeur verven, dan zal je deze allereerst moeten schoonmaken en ontvetten. Dit ontvetten kan je doen met verschillende materialen. Denk aan ammoniak en schoonmaakazijn, maar ook aan speciale ontvetters. Deze ontvetters zijn te koop in iedere bouwmarkt.

Hoe verf ik mijn voordeur?

Ga je je voordeur verven, dan moet je een aantal stappen doorlopen. Eerst ga je de deur ontvetten en schuren, waarna je kleine beschadigingen in de deur repareert. Hierna breng je de grondverf aan, om tot slot minstens een laag verf aan te brengen.