Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Waarom je dakkapel schilderen een slimme keuze is.

Waarom je dakkapel schilderen een slimme keuze is.

Het schilderen van je dakkapel is een klus die eens in de zoveel tijd terugkomt. De zijwangen, boeiboorden en houten onderdelen van je dakkapel staan namelijk bloot aan weer en wind. Maar waar begin je? En waarom is het zo belangrijk?

Daarom is het één keer in de 5 tot 7jaar nodig om je dakkapel te schilderen. Hiermee ga je slijtage door regen, kou, zon en andere weersomstandigheden tegen en gaat je dakkapel langer mee. Je wil graag op tijd je dakkapel laten schilderen, maar hoe pak je dit aan? We vertellen hier meer over de kosten van deze schilderklus en wat de beste tips zijn voor het onderhoud en schilderen van je dakkapel.

Dakkapel schilderen, hoe gaat dit in zijn werk?

De oude laag verf is aan vervanging toe, als deze voor ruim een kwart is versleten. Voordat je de dakkapel een verfbeurt kan geven, is het nodig dat de vakspecialist de onderdelen netjes schoonmaakt, verfresten losmaakt en het houtwerk schuurt. Een nieuwe dakkapel is meestal al voorzien van grondverf. 

2 schilders vast aan een touw die dakkapellen verven

De stappen voor een dakkapel schilderen zijn als volgt:

 1. Voorbereiding van het oppervlak: Voordat er ook maar een kwast in de buurt komt, wordt je dakkapel grondig gereinigd. Alle vuil en oude verfresten worden verwijderd om een goede basis te creëren.
 2. Reparatie: Eventuele beschadigingen of plekken met houtrot worden zorgvuldig gerepareerd. Dit zorgt voor een egaal oppervlak dat klaar is voor de verf.
 3. Primer aanbrengen: Een primer zorgt voor een goede hechting van de verf en wordt als eerste laag aangebracht.
 4. Schilderen: Afhankelijk van de conditie van je dakkapel en je wensen kan het nodig zijn om meerdere lagen verf aan te brengen. Tussen de lagen door wordt het oppervlak licht geschuurd.
 5. Beschermende laag: De laatste stap is het aanbrengen van een beschermende laag. Deze beschermt je dakkapel tegen weersinvloeden en zorgt ervoor dat het buiten schilderwerk langer mooi blijft.

Het is slim om dit werk over te laten aan een deskundige schilder. Zo ben je verzekerd van een mooi en langdurig resultaat.

De voordelen van het schilderen van de dakkapel

Een dakkapel van hout heeft een levensduur van wel 25 jaar. Om zo’n lange tijd van je dakkapel te genieten, is het wel belangrijk dat je de houten onderdelen op tijd in de verf zet. Je houten dakkapel schilderen voorkomt dat de verf gaat afbladderen en dat er schade aan het hout, schimmelvorming of verrotting ontstaat. Bovendien behoudt het hout na een schilderbeurt zijn isolerende werking. Het schilderen van een dakkapel van aluminium of kunststof is niet nodig, aangezien deze materialen hun kleur behouden en lange tijd bestand zijn tegen slijtage. Het is wel mogelijk om dit soort dakkapellen te verven, puur om te genieten van een opgefrist uiterlijk en een nieuwe kleur.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

De voordelen van het laten schilderen van de dakkapel

Overweeg je om je dakkapel te laten schilderen door een specialist? Goede keuze! Het inschakelen van een expert biedt tal van voordelen die verder gaan dan alleen een frisse uitstraling. Hier zijn enkele redenen waarom het de moeite waard is om een professional in te huren:

 • Perfecte Afwerking: Een ervaren schilder zorgt voor een strakke en gelijkmatige afwerking, iets wat moeilijk te bereiken is als je het zelf doet.
 • Bescherming tegen weersinvloeden: Een professional gebruikt kwaliteitsverf die je dakkapel beschermt tegen regen, zon en andere elementen. Dit betekent dat het hout minder snel wordt aangetast.
 • Tijdsbesparing: Het schilderen van een dakkapel kan een tijdrovende klus zijn, vooral als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Een schilder kan het werk efficiënt en snel uitvoeren.
 • Veiligheid: Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Een ervaren schilder heeft de juiste uitrusting en kennis om veilig te werken.
 • Waardebehoud van je woning: Een professioneel geschilderde dakkapel draagt bij aan de uitstraling en waarde van je hele huis. Het laat zien dat je zorg besteedt aan je woning.

Als je je dakkapel laat schilderen door een ervaren bedrijf dat werkt met verf met een hoge kwaliteit, dan is het voordeel dat je dakkapel extra lang meegaat. Zodra het schilderen van je dakkapel naar tevredenheid afgerond is, kan je het bedrijf vragen om in de toekomst ook het onderhoud van je dakkapel te doen. Kortom, door een specialist in te schakelen voor het schilderwerk van je dakkapel, maak je een waardevolle investering in zowel het heden als de toekomst van je woning.

Schilder op dak die een dakkapel verft met kwast

De veiligheidsmaatregelen als je een dakkapel gaat schilderen

De vraag van veel mensen die een dakkapel schilderen is, hoe pak ik dat veilig aan? Het is verstandig om voor het schilderwerk aan een dakkapel een hoogwerker of dakkapelsteiger te gebruiken. Met deze hulpmiddelen weet je zeker dat je veilig op hoogte werkt. Het kan ook zijn dat je dakkapel moeilijk bereikbaar is voor schilderwerk vanwege de aanwezigheid van zonnepanelen. Heb je geen ervaring met werken op hoogte en wil je graag een professioneel resultaat? Schakel dan liever een schildersbedrijf in, dat alle werkzaamheden uit handen neemt.

Tarieven voor dakkapel schilderen

Voor het schilderen van een dakkapel vraagt een schilder € 40,- tot € 50,- per uur. Bespreek met de vakspecialist of de prijs inclusief de huur van de steiger is. De kosten hangen verder af van de grootte van de dakkapel en eventuele schade aan het hout waarvoor reparatie nodig is.

Schilderprijs per uur incl. verf, materiaal en btwGemiddelde totaalprijs dakkapel schilderen: van alleen zijpaneel en zijbalk tot hele dakkapel inclusief kozijnen en ramen
€ 40 – € 50€ 400 – € 930

Project dakkapel schilderen; Gemiddelde kosten, inclusief materiaal en steiger

 • Aflakken dakkapel; € 430,-
 • Dakkapel volledig schilderen; € 520,-
 • Dakkapel schilderen met inbegrip van de ramen en kozijnen; € 930,-

Gemiddeld kan het schilderen van een dakkapel variëren tussen de €400 en €1500, afhankelijk van de grootte & materialen van de dakkapel. Voor een uitgebreid overzicht van de kosten kun je onze dakkapel schilderen prijspagina bekijken. Het is altijd een goed idee om offertes van verschillende schilders te vergelijken en te vragen naar eventuele bijkomende kosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakkapel schilderen met of zonder steiger

Bij het schilderen van een dakkapel komt de vraag naar voren: “Is een steiger noodzakelijk?”. De keuze om met of zonder steiger te werken hangt af van verschillende factoren:

 1. Hoogte en bereikbaarheid van de dakkapel: Bij een dakkapel die zich op een grotere hoogte bevindt of moeilijk te bereiken is, biedt een steiger meer stabiliteit en veiligheid dan bijvoorbeeld een ladder.
 2. Duur van het project: Voor een klus die meerdere dagen in beslag neemt, is het comfortabeler voor de schilder om een steiger te hebben. Hierdoor kan hij gemakkelijker gereedschap en materialen bij de hand houden.
 3. Veiligheid: Een steiger biedt een stabiel en veilig platform voor de schilder om op te werken, wat het risico op ongelukken vermindert.

Hoewel het gebruik van een steiger enkele extra kosten met zich mee kan brengen, biedt het voordelen op het gebied van efficiëntie, comfort en veiligheid. Veel professionals geven de voorkeur aan het gebruik van een steiger, vooral bij uitgebreidere schilderklussen.

Het regelmatig onderhouden en schilderen van je dakkapel is niet alleen goed voor de uitstraling van je woning, maar beschermt ook tegen slijtage en andere schadelijke invloeden. Door te investeren in goed schilderwerk, investeer je in de duurzaamheid en waarde van je hele huis. 

Mocht je na het lezen nog twijfelen of je de klus zelf aankan, overweeg dan zeker om een ervaren schilder in te schakelen. Naast de dakkapel kunnen zij ook helpen met ander buitenschilderwerk lees verder op onze buitenschilderwerk kosten pagina. Zij brengen de nodige expertise en vaardigheid mee om je dakkapel weer te laten stralen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je een prijsoverzicht ontvangen? Neem dan contact op voor een persoonlijke offerte of meer informatie over het schilderen van je dakkapel. Jouw woning verdient het beste, dus wacht niet te lang en zet de volgende stap!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Een dakkapel schilderen, hoe doe ik dat op een veilige manier? 

Als je dak niet te hoog ligt, kan je een ladder gebruiken, die wel stevig moet staan. Zorg ook dat je met twee man werkt. Het gebruik van een steiger heeft de voorkeur voor de veiligheid.

Hoe vaak moet ik mijn dakkapel laten schilderen?

Het is raadzaam om je dakkapel elke 5 tot 7 jaar te laten schilderen. Dit hangt echter af van de kwaliteit van de gebruikte verf en de weersomstandigheden waaraan de dakkapel is blootgesteld.