Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Badkamer schilderen

Badkamer schilderen

Vroeger was een betegelde badkamer razend populair, maar tegenwoordig is een geschilderde badkamer populairder. Ben jij je badkamertegels zat of is het schilderwerk in je badkamer toe aan verfrissing? In dit artikel zoomen we in op de kosten, de voordelen, geschikte soorten verf voor de badkamer en lees je handige tips.

Badkamer schilderen kosten

Laat jij je badkamer schilderen, dan ben je natuurlijk vooral benieuwd naar de kosten. De kosten van je badkamer verven zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de omvang van je project, ga je bijvoorbeeld naast je muren ook je plafond laten schilderen? Daarnaast is de prijs afhankelijk van het soort verf en het uurtarief van de binnenschilder. Bekijk onderstaand overzicht om een idee te krijgen van de gemiddelde kosten voor het laten schilderen van je badkamer.

Techniek voor de badkamer schilderenGemiddelde prijs (inclusief btw en materiaalkosten)
Spuitwerk per m2€ 6 - € 10
Sauswerk per m2€ 10 - € 15

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Badkamer schilderen

Welke verf gebruik je in de badkamer?

Het schilderwerk in de badkamer krijgt te maken met temperatuurschommelingen en flink wat vocht. Daarom is het belangrijk om voor de juiste verf te kiezen als je je badkamer laat schilderen. Er zijn twee soorten verf die te gebruiken zijn voor het schilderen van je badkamer.

Latex badkamer verf

Bij het schilderen van je badkamer, maakt de schilder gebruik van speciale verf voor in de badkamer op basis van latex. Deze badkamer muurverf en plafondverf is zijdeglans verf, waardoor het vocht niet hecht aan je muren of je plafond. Deze verf is dus ook meteen schimmelwerend en waterafstotend. Buiten dat is de verf ook schrobvast.

Tegelverf

Ben je het uiterlijk van je huidige badkamertegels zat? In plaats van de tegels te verwijderen is het ook een optie om ze te voorzien van een lik verf. Tegelverf is volledig waterafstotend, waardoor het op de tegels in de hele badkamer aan te brengen is. Tegelverf is kras- en stootvast en hoef je niet meer af te lakken. Bij tegelverf is het heel belangrijk om de tegels goed te ontvetten. Tegels hebben een gladder oppervlak dan stucwerk en als je niet goed ontvet, pakt de verf slecht.

Betonverf

Je badkamer laten verven met betonverf is tegenwoordig erg populair. Betonverf geeft je badkamer een gladde en strakke afwerking waar vocht en vuil zich moeilijk aan hechten. Betonverf gebruikt de schilder voor het schilderen van sauswerk, maar ook voor het schilderen van badkamertegels. Doordat betonverf snel en makkelijk hecht, droogt het snel en hierdoor geniet je sneller van je geschilderde badkamer.

Badkamer schilderen versus badkamer betegelen

Zoals je eerder hebt gelezen, is de geschilderde badkamer steeds populairder ten opzichte van een betegelde badkamer. Wat zijn precies de voordelen van een geschilderde badkamer tegenover een betegelde badkamer? Lees hier de voordelen.

  • Goedkoper dan betegelen

Je badkamer laten schilderen is een stuk goedkoper dan het laten betegelen van je badkamer. Waar het betegelen van een hele badkamer een aantal dagen inneemt, is het schilderen van je badkamer in een dag klaar. Dit merk je uiteraard ook aan de kosten van het project. Daarnaast zijn de materiaalkosten een stuk lager.

  • Makkelijk switchen

Ben je na een aantal jaren uitgekeken op de kleur van je badkamer? Het is eenvoudig om je badkamer opnieuw te laten schilderen en zo je badkamer een nieuwe look te geven. Bij een betegelde badkamer is dit moeilijker en tijdrovender.

  • Eenvoudig bij te werken

Als er onverhoopt een beschadiging in het schilderwerk van de badkamer zit, werk je dit eenvoudig bij met nieuwe verf. Als je tegels beschadigd zijn, vraagt dit om nieuwe tegels en dit is een stuk ingewikkelder.

Badkamer wit schilderen

Badkamer schilderen: de stappen

Voordat je een schilder gaat inschakelen om je badkamer te schilderen, is het handig om te weten hoe de schilder dit aanpakt. Lees hieronder de drie stappen.

Stap 1: Voorbereiden van de badkamer

Voordat de schilder start met het schilderen van je badkamer, treft de schilder eerst voorbereidingen om de rest van je badkamer te beschermen. Zo plakt de schilder alles zorgvuldig af. Daarnaast zorgt je schilder ervoor dat de (betegelde) muur goed ontvet is, zodat de verf zo perfect hecht.

Stap 2: Aanbrengen van de verf

De voorbereidingen zijn getroffen en de schilder start met het aanbrengen van de verf. Voor een goede dekking zijn er op de wanden of op het plafond vaak twee verflagen nodig.

Stap 3: Drogen van de verf

Voor een optimaal resultaat is het van belang dat de verf in de badkamer goed droogt. Zorg ervoor dat er genoeg frisse lucht je badkamer in komt, goede ventilatie is namelijk erg belangrijk. Zet een raampje op een kier in de badkamer en zet de badkamerdeur open.

Profiteer van het lage btw-tarief op schilderwerk in je badkamer

Is je woning ouder dan 2 jaar? Dan maak jij aanspraak op het verlaagde btw-tarief op schilderwerk. Hierdoor betaal je maar 9% btw in plaats van de reguliere 21% en is je schilder project flink aantrekkelijker. Onder dit tarief valt niet alleen het schilderen zelf, maar ook het voorbereiden van het schilderwerk, de materialen en voorbehandelingen. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over de voorwaarden van dit verlaagde btw-tarief.

Badkamer donker schilderen

Tips voor je badkamer schilderen

Je badkamer is een plek in huis waar je vaak komt. Ga je je badkamer laten schilderen, dan wil je dat het resultaat optimaal is en dat je er jarenlang van geniet. Lees hieronder handige tips voor het schilderen van je badkamer.

  • Kies niet alleen voor donkere kleuren

Hoewel antraciet en zwart je badkamer een moderne look geven, is het belangrijk om ook voor lichtere kleuren te kiezen. Veel badkamers hebben een kleine oppervlakte, waardoor donkere kleuren de badkamer al snel klein doen lijken. Breng je donkere kleuren aan in je badkamer, dan is het belangrijk om dit af te wisselen met lichte kleuren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je plafond lichter is dan de badkamer muren, zo lijkt het plafond hoger.

  • Zorg voor goede ventilatie

Niet alleen tijdens het drogen van de verf is het belangrijk dat je je badkamer goed gaat ventileren, maar ventilatie is sowieso belangrijk in de badkamer. Hoewel de verf in de badkamer bestendig is tegen vocht, zorgt ventilatie ervoor dat het schilderwerk langer meegaat. Op de website van de Consumentenbond lees je meer over luchtafvoersystemen.

  • Laat je adviseren

Ga je je badkamer laten schilderen, maar heb je moeite met het uitdenken van je ideeën? Aarzel niet om je te laten adviseren door verschillende schilders. Schildersbedrijven hebben jarenlange ervaring met het schilderen van badkamers en vertellen je graag meer over dit project, de kleurkeuze en de combinatie met andere materialen.

  • Vraag meerdere offertes aan

Je badkamer schilderen is goedkoper dan het betegelen van je badkamer, dit betekent niet dat je met de eerste de beste schilder in zee moet gaan. Er zijn veel schildersbedrijven, elk met hun eigen prijzen die sterk uiteenlopen. Hierdoor is het mogelijk om te kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding per schildersbedrijf. Bekijk bijvoorbeeld wat er wel en niet is inbegrepen in de prijs, zoals voorrijkosten, btw en materialen. Het loont om meerdere schilderwerk offertes op te vragen en de prijzen te vergelijken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.