Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Muur verven of laten doen? Tips voor topresultaat.

Muur verven of laten doen? Tips voor topresultaat.

Je staat in je woonkamer en kijkt om je heen. Je merkt dat de muren wel geverfd mogen worden omdat ze helaas niet meer die frisse uitstraling hebben die ze ooit hadden. Maar wat wil je die tijd er zelf in steken of is uitbesteden een beter optie? In deze gids duiken we in de wereld van het muur verven, van het belang van een goede verfkeuze tot het daadwerkelijke schilderproces.

Het Proces van het Verven van een Muur

Het verven van een muur lijkt misschien een eenvoudige taak, maar er komt meer bij kijken dan je zou denken. Een goed uitgevoerd schilderproject is een samenspel van goede voorbereiding, het juiste gebruik van materialen en gedegen nazorg. Laten we elk van deze fasen in detail bekijken.

Voorbereiding

Selectie van de verfkleur en het type

De eerste stap in je schilderproject is het kiezen van de juiste verfkleur en het type verf. Het kleurenpalet dat je kiest, heeft een grote invloed op de sfeer en uitstraling van je ruimte. Neem de tijd om kleurstalen te bekijken en te overwegen hoe deze eruit zullen zien in verschillende lichtomstandigheden in je huis. Qua verftype heb je de keuze tussen onder andere matte, satijn of glanzende afwerkingen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Het belang van een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is cruciaal voor een succesvol schilderproject. Dit omvat het schoonmaken en schuren van je muren, het verwijderen van oud behang, en het afplakken van gebieden die je niet wilt schilderen. Een goed voorbereide muur zorgt voor een soepeler verfproces en een professioneler eindresultaat.

Benodigdheden voor het verven

Voordat je begint, zorg je ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Dit omvat verf, kwasten, rollers, verfbakjes, afplaktape en beschermende materialen zoals afdekzeilen en handschoenen.

schilder die gehurkt met kwast in de hand de muur verft

DIY vs Professioneel Schilderen

Elk huisproject brengt de eeuwige vraag met zich mee: “Doe ik het zelf of huur ik een professional in?” Het verven van muren is geen uitzondering op deze regel. Laten we de voor- en nadelen van beide opties eens nader bekijken, evenals de kosten en tijdsinvestering die ermee gemoeid zijn. Als je meer wilt weten over de gemiddelde [muren laten verven kosten], lees dan verder in onze gedetailleerde kostenanalyse.

Kostenvergelijking

Doe-het-zelf (DIY):

Bij het zelf schilderen zijn de kosten vaak lager omdat je geen arbeidskosten hebt. Je betaalt alleen voor de materialen zoals verf, kwasten, rollers en andere benodigdheden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat als je geen bestaande schilderspullen hebt, de initiële investering iets hoger kan zijn.

Professioneel Schilderen:

Hoewel het inhuren van een professional in eerste instantie duurder lijkt vanwege de arbeidskosten, kan het op de lange termijn kosteneffectief zijn. Professionals kunnen vaak kortingen krijgen op verf en materialen en hebben de juiste gereedschappen voor de klus. Bovendien is de kans op fouten die later moeten worden gecorrigeerd kleiner.

Tijdsinvestering en resultaten

Doe-het-zelf (DIY):

Het zelf schilderen van een kamer kan bevredigend zijn, maar het kan ook tijdrovend zijn, vooral als je onervaren bent. Fouten zoals druipers of ongelijkmatige lagen kunnen extra tijd kosten om te corrigeren.

Professioneel Schilderen:

Een ervaren schilder kan een kamer vaak in de helft van de tijd schilderen die een amateur nodig zou hebben, dankzij hun vaardigheid en efficiëntie. Het eindresultaat is vaak netter, met strakke lijnen en een gelijkmatige afwerking.

Als je meer wilt weten over de gemiddelde prijzen van het laten schilderen van muren, lees dan verder in onze gedetailleerde kostenanalyse. Ben je er nog niet helemaal over uit lees dan verder wat de voordelen zijn.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom zou je overwegen om een schilder in te huren?

Een muur schilderen lijkt op het eerste gezicht misschien een eenvoudige klus die iedereen zelf kan aanpakken. Maar er zijn veel nuances en details waar rekening mee moet worden gehouden. Hier gaan we dieper in op de voordelen van het inhuren van een professional en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste schilder.

Voordelen van het inhuren van een professional

 1. Expertise en Ervaring: Een professionele schilder heeft de ervaring en kennis om een klus snel en efficiënt uit te voeren. Ze weten welke materialen het beste werken voor verschillende oppervlakken en omstandigheden.
 2. Gelijkmatige afwerking: Dankzij hun vaardigheden en de juiste gereedschappen kunnen professionals een gelijkmatige verflaag aanbrengen, wat moeilijk te bereiken is voor amateurs.
 3. Tijdsbesparing: Hoewel het misschien leuk lijkt om zelf te schilderen, kan het veel tijd kosten, vooral als je niet bekend bent met het proces. Een professional kan de klus in veel minder tijd klaren.
 4. Minder rommel: Een professionele schilder zal zorgen voor de nodige voorbereidingen om rommel en verfspatten te minimaliseren en zal na afloop alles netjes opruimen.
 5. Garantie: Veel professionele schilders bieden garanties op hun werk, zodat je met vertrouwen kunt investeren in hun diensten.

Het Verven

Het daadwerkelijke schilderproces is waar de magie gebeurt. Met een goede techniek en wat geduld transformeer je je muur van saai en verouderd naar fris en levendig.

Stappen om een muur te verven

 • Begin met de randen: Met een kleinere kwast, begin je met het schilderen van de randen en hoeken van je muur. Dit wordt ook wel ‘afsnijden’ genoemd. Door eerst de randen te doen, zorg je voor een nette afwerking.
 • Gebruik een roller voor grote oppervlakken: Nadat de randen zijn gedaan, gebruik je een roller om de grotere oppervlakken te bedekken. Doop de roller in de verf en rol overtollige verf af voordat je begint. Rol in een W-patroon voor een gelijkmatige dekking.
 • Werk in secties: Om te voorkomen dat de verf opdroogt voordat je naar het volgende gedeelte gaat, is het verstandig om in kleinere secties te werken.

Tips voor een soepel verfproces

 • Houd je kwasten en rollers niet te nat: Te veel verf kan leiden tot druipers en een ongelijkmatige afwerking.
 • Werk snel maar nauwkeurig: Verf kan snel drogen, vooral bij hogere temperaturen, dus probeer een gestaag tempo aan te houden.
 • Bescherm je vloeren en meubels: Gebruik afdekzeilen om druppels en spetters op je vloeren of meubels te voorkomen.

Naast traditioneel schilderen met een kwast of roller, is er ook de techniek van het spuiten van muren, wat een snellere en vaak gladdere afwerking biedt.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

 • Druipers: Dit gebeurt wanneer er te veel verf wordt aangebracht. Om dit te voorkomen, zorg je ervoor dat je roller of kwast niet te nat is. Als je druipers opmerkt terwijl je schildert, veeg ze dan onmiddellijk weg.
 • Onregelmatige dekking: Als je merkt dat sommige delen van je muur meer doorschijnen dan andere, overweeg dan een tweede laag of zorg ervoor dat je verf gelijkmatig wordt aangebracht.
 • Verf op ongewenste plaatsen: Gebruik afplaktape om gebieden af te schermen die je niet wilt schilderen, zoals plinten en raamkozijnen.

Nazorg

Nadat je je muur hebt geschilderd, zit het werk er nog niet helemaal op. Het is belangrijk om de juiste nazorg te bieden om ervoor te zorgen dat je schilderwerk er jarenlang fris en mooi blijft uitzien.

Droogtijd en tweede laag

Het is essentieel om de verf voldoende tijd te geven om te drogen voordat je overweegt een tweede laag aan te brengen of meubels en decoraties terug te plaatsen. Hoewel de verf na een paar uur droog kan aanvoelen, kan het enkele dagen duren voordat hij volledig is uitgehard. Als je een tweede laag overweegt, wacht dan minstens 24 uur om ervoor te zorgen dat de eerste laag volledig droog is.

Onderhoud van de geschilderde muur

Een goed onderhouden muur blijft langer mooi. Hier zijn enkele tips om je geschilderde muur in topconditie te houden:

 • Reinig regelmatig: Stof en vuil kunnen zich ophopen op je muren. Veeg ze regelmatig af met een droge doek om ze schoon te houden.
 • Vlekken verwijderen: Als je vlekken opmerkt, probeer ze dan zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik een vochtige doek en een milde zeep. Wrijf zachtjes om de vlek te verwijderen zonder de verf te beschadigen.
 • Vermijd direct zonlicht: Te veel direct zonlicht kan de kleur van je verf na verloop van tijd doen vervagen. Overweeg gordijnen of zonwering om je muren te beschermen.

Met de juiste nazorg en onderhoud kan je geschilderde muur er jarenlang fris en levendig uitzien, wat een positieve sfeer in je huis creëert. Overigens, als je overweegt je buitenmuren een opfrisbeurt te geven, lees dan hier alles over het verven van een buitenmuur.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Muren Laten Verven Kosten

Wanneer je besluit om je muren door een professional te laten sauzen, zijn er verschillende factoren die de kosten beïnvloeden. Het is fijn om te weten waar je aan toe bent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 • Oppervlakte: Hoe groter de te verven oppervlakte, hoe hoger de kosten. Dit is logisch, want er is meer verf en tijd nodig. Vaak hanteren schilders een prijs per vierkante meter. Deze prijs kan variëren van 10 tot 30 euro, afhankelijk van de complexiteit van de klus en de staat van de muren.
 • Locatie van de muren: Muren op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals hoge trappenhuizen, kunnen extra kosten met zich meebrengen vanwege de benodigde steigers of speciaal gereedschap.
 • Aantal verflagen: Soms is één laag verf voldoende, maar in andere gevallen zijn er meerdere lagen nodig voor een mooi en dekkend resultaat. Meer lagen betekent meer materiaal en meer arbeidstijd, wat de kosten opdrijft.
 • Speciale afwerkingen: Wil je een speciale afwerking, zoals een patroon of een bepaalde textuur? Dit kan de kosten verhogen omdat het meer tijd en vaardigheid vergt.
WerkzaamhedenGemiddelde kosten
Spuitwerk per m2€ 6 – € 12
Sauswerk per m2€ 10 – € 16
Binnenschilderwerk per m2€ 30 – € 35
Binnenschilderwerk per uur€ 40 – € 50
30 m2 schilderen (slaapkamer)€ 450 – € 900
60 m2 schilderen (studio)€ 900 – € 1.800
135 m2 schilderen (appartement)€ 2.000 – € 4.000

Overwegingen bij het kiezen van een schilder

Als je overweegt om een professionele schilder in te huren om je muur te verven, zijn hier enkele tips om de juiste keuze te maken:

 • Doe je onderzoek: Bekijk recensies en aanbevelingen. Vraag vrienden en familie naar hun ervaringen.
 • Vraag offertes aan: Door meerdere schilder offertes te vergelijken, krijg je een beter beeld van de marktprijzen en kun je een weloverwogen beslissing nemen.
 • Bespreek je verwachtingen: Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert wat je wilt en verwacht van de schilder.
 • Check referenties: Een betrouwbare schilder zou geen probleem moeten hebben met het geven van referenties van eerdere klussen.

Het verven van een muur in je huis kan een wereld van verschil maken. Of je nu kiest voor een frisse, nieuwe kleur of gewoon de bestaande kleur wilt opfrissen, de impact op de uitstraling en sfeer van je ruimte is aanzienlijk. We hebben de ins en outs van het schilderproces besproken, van de voorbereiding tot de nazorg. Daarnaast hebben we de voordelen van het inhuren van een professional ten opzichte van het zelf doen onder de loep genomen.

Ga aan de slag met je schilderproject of overweeg een professional in te huren om de klus voor je te klaren. Een frisse, nieuw geschilderde muur wacht op je, en de transformatie die het kan brengen is het waard.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

FAQ Sectie

Hoe kan ik de levensduur van mijn muurverf verlengen?

Om je geschilderde muur er langer goed uit te laten zien, is regelmatig onderhoud belangrijk. Houd de muur schoon door deze af te stoffen en eventuele vlekken snel te verwijderen. Vermijd ook langdurige blootstelling aan direct zonlicht, wat de kleur kan laten vervagen.

Wat is de gemiddelde droogtijd tussen verflagen?

De droogtijd kan variëren afhankelijk van het type verf, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Over het algemeen is het aanbevolen om minstens 24 uur te wachten voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Het is belangrijk om de aanwijzingen op de verfverpakking te volgen voor de beste resultaten.