Homedeal.nl Inspiratie Schilderwerk voorbereiden

Schilderwerk voorbereiden

schilderwerk voorbereiden

Je schilderwerk gaat langer mee als je voor een goede voorbereiding zorgt. Bij schilderwerk geldt echt: een goede voorbereiding is het halve werk! Homedeal heeft een overzicht voor je gemaakt van alle schilderwerk voorbereiden klusjes die jij zelf kunt doen. Zo kan de schilder direct aan de slag en is hij sneller klaar én ben jij dus goedkoper uit!

Waarom zelf schilderwerk voorbereiden?

Door deze redelijk eenvoudige klusjes zelf te doen, bespaart de schilder tijd en jij daardoor geld. Het kost je een paar uur werk, maar het levert je dus ook zeker wat op! Wat kun je allemaal zelf voorbereiden?

  1. oude verf verwijderen;
  2. ondergrond ontvetten;
  3. ondergrond schuren en schoonmaken;
  4. ondergrond repareren;
  5. meubels verplaatsen;
  6. vloer afdekken en randjes afplakken.

1. Oude verf verwijderen

Als de verf barsten, verkleuringen of blaasjes heeft, is het beter deze laag te verwijderen voordat je een nieuwe laag verf aanbrengt. Verf verwijderen kun je op meerdere manieren doen: afbranden met een föhn of afbijten met behulp van verfkrabbers.

2. Ondergrond ontvetten

De ondergrond ontvetten doe je altijd vóórdat je begint met schuren, omdat je anders vet en vuil dieper de ondergrond in drukt. Ontvetten doe je heel gemakkelijk met bijvoorbeeld ammoniak aangelengd met water.

3. Ondergrond schuren en schoonmaken

Als je de ondergrond waarop het schilderwerk komt goed schuurt, heeft de verf meer grip, waardoor het beter blijft zitten. Maak de ondergrond na het schuren schoon met een vochtige doek of een sopje, zodat er geen resten achterblijven en de ondergrond egaal en glad is.

4. Ondergrond repareren

Als er gaten, scheuren of andere oneffenheden in de ondergrond zitten, moet je dit eerst repareren voordat het geschilderd kan worden. Hiervoor gebruik je een vulmiddel. Hele kleine plekjes kun je overslaan, want die worden opgevuld door de grondverf.

5. Meubels verplaatsen

Zorg er voor dat alle (grote) meubels uit de ruimte zijn of aan de kant staan, zodat de schilder overal goed bij kan. Als hij tijdens het schilderen steeds dingen moet verplaatsen, kost dit meer tijd en daardoor meer geld.

6. Vloer afdekken en randjes afplakken

Om spetters op je vloer te voorkomen, is het verstandig om de vloer goed af te dekken. Je kunt hier bijvoorbeeld kranten, oude lakens of afdekfolie voor gebruiken. Kranten en oude lakens verzamel je gratis of vraag eens bij bekenden of zij iets over hebben. Afdekfolie koop je al vanaf € 5 tot € 10 bij de bouwmarkt. Als je de buitenkant van je woning wil (laten) schilderen, vergeet dan niet om je planten af te dekken!

Daarna aan de schilder over laten?

Nadat jij jouw woning hebt voorbereid voor het echte schilderwerk, is het tijd om te gaan schilderen. Ben je zelf niet zo handig of heb je graag dat de klus snel en foutloos gedaan wordt? Dan is een professionele schilder aan te raden, want schilderwerk van een ervaren schilder blijft tot wel 10 jaar lang goed en is de investering dus zeker waard! Afhankelijk van de ruimte en ondergrond kost een schilder € 6 tot € 40 per m2 of € 35 tot € 50 per uur.

Het grote verschil bij de prijs per m2 komt doordat er soms – vooral bij binnenschilderwerk – speciale schildertechnieken worden gebruikt die goedkoper zijn dan de reguliere schilderprijzen. Zoals je ziet bespaar je tot wel € 50 per uur door zelf het schilderwerk voor te bereiden. Met alle bovenstaande klusjes is ook een professionele schilder wel een paar uur zoet, dus jouw besparing loopt snel op!