Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Waarom kiezen voor professioneel buitenschilderwerk?

Waarom kiezen voor professioneel buitenschilderwerk?

Buitenschilderwerk gaat niet alleen over kleur. Het gaat over bescherming tegen weer en wind, het verhogen van de waarde van je woning, en ervoor zorgen dat je huis er jarenlang prachtig uitziet. Kiezen voor de juiste buitenschilder is essentieel. In dit artikel duiken we dieper in het belang van een goede buitenschilder en waarom het zo’n verschil kan maken voor je huis.

Waarom is goed buitenschilderwerk belangrijk?

Kwalitatief buitenschilderwerk speelt een belangrijke rol in het beschermen van je woning en het verlengen van de levensduur van het hout en andere materialen. Laten we eens kijken waarom goed buiten schilderwerk zo belangrijk is.

1. Bescherming tegen het weer. 

In Nederland zijn we gewend aan wisselvallig weer. Regen, wind, zon en soms zelfs sneeuw kunnen het hout en de buitenmuren van je huis aantasten. Een goede verflaag beschermt je huis tegen deze weersinvloeden. Het voorkomt dat water het hout binnendringt en schade veroorzaakt.

2. Voorkomen van houtrot

Houtrot is een veelvoorkomend probleem in veel huizen. Zonder de juiste bescherming kan vocht in het hout trekken en het van binnenuit laten rotten. Door regelmatig buiten te schilderen en te zorgen voor een kwalitatieve verflaag, kun je houtrot voorkomen.

3. Groei de waarde van je huis

Een goed onderhouden huis ziet er niet alleen mooier uit, maar kan ook de waarde van je woning verhogen. Potentiële kopers zijn eerder geneigd om interesse te tonen in een huis dat er goed uitziet en goed is onderhouden.

4. Uitstraling

Je huis schilderen is ook een kans om je persoonlijke stijl te laten zien. Of je nu kiest voor een klassieke witte tint, een opvallende kleur of iets daartussenin, het juiste schilderwerk kan het karakter van je huis echt naar voren brengen.

Types Buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk is meer dan alleen een likje verf op de buitenmuren. Er zijn verschillende types buitenschilderwerk, elk met hun eigen specificaties:

 • Gevelschilderwerk:
  • Dit betreft het schilderen van de buitenmuren van je woning. Een goed geschilderde gevel beschermt tegen weersinvloeden en geeft je huis een frisse uitstraling.Een goed geschilderde gevel beschermt tegen weersinvloeden en geeft je huis een frisse uitstraling. Overweeg je jouw gevel te laten schilderen? Hier vind je meer informatie over gevel schilderen.
 • Kozijnen en Ramen Schilderen:
  • Kozijnen en ramen vereisen speciale aandacht gezien hun blootstelling aan de elementen en frequente gebruik. Regelmatig schilder onderhoud kan de levensduur verlengen. Hier kun je de gemiddelde kozijnen schilderen prijs bekijken.
 • Dakkapel Schilderen:
  • Dakkapellen worden direct blootgesteld aan weersomstandigheden en hebben daarom regelmatig onderhoud nodig. Het is handig om inzicht te hebben in de gemiddelde dakkapel schilderen prijs voordat je begint.
 • Deuren Schilderen:
  • Een fris geschilderde voor- of achterdeur kan een krachtige eerste indruk maken. Ben je benieuwd naar wat het kost? Hier vind je de gemiddelde deuren schilderen prijs.
 • Specifieke Details en Ornamenten:
  • Sommige huizen hebben unieke architectonische details die speciale zorg en aandacht vereisen bij het schilderen.

De investering in een buiten schilder.

Het laten schilderen van de buitenkant van je huis is een investering in de waarde en levensduur van je woning. Maar wat kost het eigenlijk om dit professioneel te laten doen? De kosten van een buitenschilder kunnen variëren op basis van verschillende factoren. 

Soort schilderPrijs per m2 incl. verf en btwPrijs per uur incl. verf en btw
Buitenschilder€ 35 – € 40€ 40 – € 50

De belangrijkste factoren voor de prijs.

 • Oppervlakte en omvang:
  • Hoe groter het oppervlak dat geschilderd moet worden, hoe hoger de kosten. Het schilderen van een volledig huis zal uiteraard meer kosten dan slechts één kant of een enkele muur.
 • Type verf:
  • Niet alle verfsoorten zijn gelijk in prijs. Hoogwaardige verven, die langer meegaan en beter bestand zijn tegen weersinvloeden, kunnen duurder zijn.
 • Voorbereidingswerk:
  • Als er veel voorbereidend werk nodig is, zoals het verwijderen van oude verf, repareren van beschadigingen of het behandelen van houtrot, kan dit de kosten verhogen.
 • Complexiteit van het werk:
  • Specifieke details, zoals ingewikkelde raamkozijnen of ornamenten, kunnen het schilderwerk ingewikkelder maken en daarmee de kosten opdrijven.
 • Reiskosten:
  • Afhankelijk van waar de schilder gevestigd is, kunnen er reiskosten in rekening worden gebracht.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Het proces van Buitenschilderwerk

1. Selectie van de juiste verf.

Weerbestendige verf is is ontzettend belangrijk. Deze verf biedt bescherming tegen klimaatinvloeden zoals regen, zon en zelfs sneeuw. Als je investeert in kwaliteitsverf, heeft dit een directe impact op de langere levensduur van uw schilderwerk. 

Zo bespaart je op de lange termijn op renovatiekosten en behoudt uw huis zijn frisse uitstraling jaar na jaar.

2. Voorbereiding van het oppervlak.

Voordat de eerste verfstreek wordt aangebracht, komt er nog een cruciale stap: de voorbereiding van het oppervlak. Hier komen schuurmachines en primers in het spel. Deze tools zorgen voor een perfect glad oppervlak, klaar voor de verf. Deze stap in het proces zorgt niet alleen voor een professionele afwerking. Maar heeft ook een grote impact op de hechting van de verf, waardoor afbladderen in de toekomst wordt verminderd.

3. Het daadwerkelijke schilder proces.

Nu komt het leukste deel: het daadwerkelijke schilderen. Of je nu kiest voor rollers of kwasten, elke tool heeft zijn eigen methode van aanbrengen. Rollers zijn geweldig voor grote oppervlakken en geven een egaal resultaat, terwijl kwasten ideaal zijn voor detailwerk en hoeken.

Afhankelijk van uw keuze kan dit een verschil maken in de afwerking en dekking van het schilderwerk. Het is belangrijk om te weten welke tool het beste past bij uw specifieke schilderklus.

Het proces van je huis schilderen aan de buitenkant is grondig en vereist aandacht voor detail. Van de voorbereiding tot de laatste penseelstreek, elke stap is essentieel om een kwalitatief hoogwaardig resultaat te bereiken.

Als je overweegt om je huis te schilderen, is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat je huis er jarenlang prachtig uitziet.

Tips voor Buitenschilderwerk

Een net geschilderd huis kan er prachtig uitzien, maar hoe zorg je ervoor dat het schilderwerk ook op de lange termijn mooi blijft? Met de juiste zorg en aandacht kan jouw buitenschilderwerk jaren meegaan. 

Hier zijn enkele tips en tricks om het meeste uit je schilderproject te halen.

 • Regelmatige inspectie: Controleer minstens één keer per jaar het schilderwerk op tekenen van slijtage, zoals barsten, bladderen of verkleuring. Vroegtijdig ingrijpen kan grotere problemen voorkomen.
 • Reinig: Maak de buitenkant van je huis minstens één keer per jaar schoon met een zachte borstel en water om vuil en algen te verwijderen. Dit helpt niet alleen het schilderwerk langer mooi te houden, maar kan ook potentiële problemen aan het licht brengen.
 • Vermijd direct zonlicht: Als het mogelijk is, probeer dan te schilderen op dagen dat het gebied dat je schildert niet direct wordt blootgesteld aan zonlicht. Direct zonlicht kan de verf te snel laten drogen, wat kan leiden tot ongelijkmatigheden.
 • Gebruik de juiste gereedschappen: Goede kwasten en rollers kunnen een groot verschil maken in de afwerking van je schilderwerk. Ze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de verf en een gladder resultaat.
 • Bescherm tegen vocht: Water is een van de grootste vijanden van schilderwerk. Zorg ervoor dat regenpijpen en goten goed functioneren om water weg te leiden van het schilderwerk.

Waarom kiezen voor een professional? 

Hoewel het verleidelijk kan zijn om te besparen door zelf te schilderen, zijn er voordelen verbonden aan het inhuren van een professional. Ze beschikken over de juiste tools, kennis en ervaring om het werk efficiënt en kwalitatief uit te voeren. Bovendien kan het inschakelen van een specialist je op de lange termijn geld besparen door minder onderhoud en een langere levensduur van het schilderwerk.

Een buitenschilder is een investering, maar het beschermt je huis en verhoogt de waarde. Hoewel de kosten kunnen variëren, is het belangrijk om te kijken naar de lange termijn voordelen en de kwaliteit van het werk. Een goed geschilderd huis kan jarenlang meegaan, waardoor je uiteindelijk bespaart op onderhoud en reparaties. Maar als je overweegt de binnenkant van je huis te schilderen, zijn er ook specifieke overwegingen en verfsoorten. Meer informatie over binnenschilderwerk en de bijbehorende verfsoorten kun je hier vinden.

Het belang van het inhuren van een professionele schilder

Terwijl sommigen misschien in de verleiding komen om buitenschilderwerk als een doe-het-zelf project te beschouwen, zijn de voordelen van het inhuren van een professional onmiskenbaar. 

Een expert kan je adviseren over de beste verfsoorten, kleuren en technieken voor uw specifieke situatie. Bovendien beschikken zij over de juiste tools en expertise om de klus snel en efficiënt te klaren.

Goed uitgevoerd schilderwerk beschermt tegen klimaatinvloeden, verlengt de levensduur van de materialen en kan zelfs de waarde van uw pand verhogen. 

Door te investeren in hoogwaardig schilderwerk en regelmatig onderhoud, bespaart je op de lange termijn in renovatiekosten. Bovendien, met de juiste kleurkeuzes, kunt je een statement maken, uw persoonlijke stijl uitdrukken en zelfs het algemene straatbeeld verfraaien. In essentie is kwalitatief buitenschilderwerk een investering die zich in veelvoud terugbetaalt, zowel visueel als functioneel.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde Vragen over Buitenschilderwerk

Hoe vaak moet ik mijn huis opnieuw schilderen?

De frequentie waarmee je uw huis opnieuw moet schilderen hangt af van verschillende factoren, waaronder het klimaat, de kwaliteit van de vorige verfklus en het type verf dat is gebruikt. Over het algemeen wordt geadviseerd om houten buitenwerk elke 5 tot 7 jaar opnieuw te schilderen. Bij goed onderhouden stenen of bakstenen gevels kan dit interval langer zijn. Het is echter essentieel om regelmatig te controleren op tekenen van slijtage of beschadiging.

Welke verfmerken zijn het beste voor buitenschilderwerk?

Er zijn diverse topmerken die kwalitatieve verf voor buitengebruik aanbieden. Enkele bekende merken zijn Sikkens, Sigma en Flexa. De keuze voor een merk kan afhankelijk zijn van persoonlijke voorkeur, budget en specifieke behoeften van het schilderproject. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een professionele schilder of specialist voor de beste keuze in uw situatie.

Wat zijn de gemiddelde kosten van buitenschilderwerk?

De kosten van buitenschilderwerk variëren op basis van de grootte van het project, de complexiteit van het werk, het gekozen verfmerk en de tarieven van de schilder. Gemiddeld liggen de kosten voor het schilderen van de buitenkant van een huis tussen de €30 en €50 per vierkante meter. Echter, voor een gedetailleerde prijsopgave raden we altijd aan om een offerte aan te vragen bij een of meerdere professionele schilders.