Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Wist jij dit al over kozijnen schilderen?

Wist jij dit al over kozijnen schilderen?

Kozijnen schilderen hoort er voor de meeste mensen altijd bij. Tenminste, als je kozijnen van hout hebt. Kozijnen verven is vaak niet de moeilijkste klus, maar het is desalniettemin belangrijk dat je deze klus zorgvuldig uitvoert. 

Daarom krijg je op deze pagina antwoord op vragen zoals “Hoe vaak kozijnen schilderen?” en “Moet ik altijd primer gebruiken voordat ik kozijnen verf?”

De levensduur van verf op kozijnen

De levensduur van verf op kozijnen heeft invloed op hoe vaak je moet schilderen. De levensduur van de verf op kozijnen is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Binnen- of buitenzijde Kozijnen aan de buitenzijde moet je vaker schilderen dan aan de binnenzijde. Dit vanwege de externe omstandigheden waar het aan wordt blootgesteld.
  • Ruimte De levensduur van verf op kozijnen aan de binnenzijde hangt af van de ruimte waar het zich bevinden. Een hoge luchtvochtigheid en grote temperatuurwisselingen hebben een negatieve invloed op de levensduur van verf. Daarom moet je vaker kozijnen verven in de badkamer dan in de slaapkamer.
  • Kwaliteit van de gebruikte verf Verf is er in allerlei soorten, maten en prijscategorieën. A-merken leveren kwalitatief betere verf. Hierdoor krijg je bij kozijnen schilderen niet alleen een mooier eindresultaat, de levensduur van de verf is ook langer. Je hoeft dus minder vaak je kozijnen te schilderen op het moment dat je betere verf gebruikt.
  • Weersinvloeden Vocht heeft niet alleen invloed op de binnenzijde van je kozijnen. Weersomstandigheden zoals veel regen en zon hebben een negatieve invloed op de levensduur van de verf op je kozijnen.

Hoe vaak kozijnen schilderen?

Er is er een vuistregel die stelt hoe vaak jij je kozijnen moet schilderen. Kozijnen aan de buitenzijde moet je minimaal eens in de zes jaar schilderen, kozijnen aan de binnenzijde minimaal eens in de acht jaar. 

Dit is voor kozijnen aan de buitenzijde niet hetzelfde als voor kozijnen aan de binnenzijde van je woning. Hierbij geldt wel dat je donkere kleuren vaak sneller opnieuw moet schilderen dan lichte kleuren. Wil je meer inzicht in de kosten van kozijnen schilderen? Bekijk dan ons uitgebreid kostenoverzicht.

De kosten van kozijnen schilderen

Bij het schilderen van kozijnen moet je rekening houden met een aantal kosten. Denk aan de kosten van verf en kwasten als je zelf gaat verven, maar ook aan arbeidskosten als je een schilder inhuurt. Huur je een schilder in om je kozijnen te verven dan moet je rekening houden met de volgende kosten:

SoortGemiddelde prijs
Kozijnen binnen€ 35 – 75
Kozijnen buiten€ 50 – € 100
Schilderprijs per uur€ 35 – € 50
Volledig project (van 7m2 tot alle buitenkozijnen van een woning)€ 500 – € 1.800
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Moet ik altijd een primer gebruiken voordat ik kozijnen verf?

Ga je jouw kozijnen schilderen, dan heb je niet altijd een primer nodig. Voor kozijnen van hout is dit niet nodig. Kozijnen van hout behandel je voor door deze te ontvetten, schuren en grondverf aan te brengen. Op kozijnen van kunststof en aluminium heb je daarentegen wel altijd primer nodig. Doe je dit niet, dan zal de verf niet goed hechten aan het oppervlak van het kozijn. Na het aanbrengen van primer moet je ook nog een laag grondverf aanbrengen op het kozijn.

Hoe los ik het probleem op van verf die niet goed hecht?

Ga je kozijnen schilderen, dan is het belangrijk om te voorkomen dat je verf niet goed hecht. Dit kan je doen door voorafgaand aan het schilderen de volgende werkzaamheden te verrichten:

  • Ontvetten Door het oppervlak te ontvetten met een ontvetter zorg je dat de verf beter hecht op het kozijn.
  • Schuren Voor het verven van je kozijn moet je deze eerst licht opschuren.
  • Krabben Afbladderende verf verwijder je met een verfkrabber.
  • Grondverf gebruiken Zet het kozijn in de grondverf, zeker als je te maken hebt met onbehandeld hout of als je reparaties aan het kozijn hebt verricht.
  • Primer gebruiken Ga je kozijnen verven die van kunststof of aluminium zijn gemaakt? Breng dan altijd eerst een primer aan.

Wil je meer inzicht in de kosten van kozijnen schilderen? Bekijk dan onze uitgebreide prijsgids. Of ben je op zoek naar een speciale aanbieding voor kozijnen schilderen? Neem dan snel een kijkje bij onze exclusieve aanbiedingen en geef je huis de make-over die het verdient!

kwast in hand die een kozijn wit verft

Tips kozijnen schilderen

Je kozijnen schilderen lijkt misschien een eenvoudige klus, maar om een professioneel en duurzaam resultaat te krijgen, is het goed om enkele tips in gedachten te houden:

Voorbereiding is het halve werk.

Zorg ervoor dat het oppervlak van het kozijn schoon, droog en vrij van oud verfresten is. Dit kun je doen door het kozijn eerst goed te schuren en daarna schoon te maken met een ontvetter.

Gebruik kwaliteitsverf.

Goede verf gaat langer mee en biedt betere bescherming tegen weersinvloeden. Het kan verleidelijk zijn om voor een goedkopere optie te gaan, maar op de lange termijn betaalt kwaliteitsverf zichzelf terug.

Let op de weersvoorspelling.

Schilder bij voorkeur niet op extreem hete of koude dagen en zeker niet als er regen op komst is. De verf heeft tijd nodig om goed te drogen en te hechten.

Gebruik de juiste kwasten.

 Investeer in goede kwasten. Ze maken het schilderwerk niet alleen makkelijker maar zorgen ook voor een mooier resultaat.

Werk systematisch.

Begin bovenaan en werk naar beneden. Op deze manier voorkom je druppels op reeds geschilderde delen.

Met deze tips in je achterhoofd ben je helemaal klaar om je kozijnen als een pro te schilderen. En vergeet niet, als je twijfelt over je schildervaardigheden, is er geen schande in het inschakelen van een expert. Als je overweegt om niet alleen je kozijnen, maar ook andere buitenonderdelen van je huis te schilderen, bekijk dan hier de buitenschilder kosten voor een compleet overzicht.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welke volgorde kozijnen schilderen?

Ga je het kozijn van een raam schilderen dat geopend kan worden, dan is het verstandig om eerst het kozijn en dan het raam te schilderen. Is het kozijn droog, dan kan je het raam schilderen. Moeten de draaiende delen van het raam vervolgens dicht dan kleven deze niet vast aan een nat kozijn.

Hoe kan ik het beste kozijnen schilderen?

Bij kozijnen verven zijn een aantal zaken belangrijk. Ten eerste je materiaal. Goede verf of lak zorgt voor het beste eindresultaat. Daarnaast is het van belang dat je secuur te werk gaat. Dit betekent bijvoorbeeld dat je niet direct moet beginnen met het schilderen, maar bijvoorbeeld eerst moet ontvetten en schuren.