Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Stap voor Stap: Wat te Verwachten bij Plafond Witten?

Stap voor Stap: Wat te Verwachten bij Plafond Witten?

Stel je voor: je stapt een kamer binnen en het eerste wat je opvalt is het plafond. Het is helder, fris en straalt een gevoel van vernieuwing uit. Een goed gewit plafond kan zoveel verschil maken in de uitstraling van een ruimte. Het kan een oude kamer nieuw leven inblazen en een nieuw huis dat extra beetje glans geven.

Maar wat komt er eigenlijk kijken bij het witten van een plafond? En waarom zou je overwegen om professionals zoals ons in te schakelen? In deze blog nemen we je mee in de wereld van het “plafond witten”. We vertellen je alles wat je moet weten, van voorbereiding tot uitvoering, en geven je tips om het beste resultaat te bereiken.

1 persoon die op een ladder het plafond wit schildert

Hoe plafond witten?

Wanneer we het hebben over “plafond witten”, bedoelen we het proces van het aanbrengen van een frisse, witte verflaag op het plafond van een kamer. Dit is meer dan alleen maar een likje verf aanbrengen. Het gaat om het transformeren van een ruimte, het verbergen van oude vlekken of verkleuringen en het creëren van een helder en schoon uiterlijk.

Stappen voor het witten van een plafond.

 1. Voorbereiding is de sleutel. Voordat je begint met schilderen, zorg ervoor dat je plafond schoon en stofvrij is. Dit zorgt voor een gladde basis waarop de verf beter zal hechten. Je kunt het plafond schoonmaken met een zachte doek of borstel.
 2. Kies de juiste verf. Er zijn veel verschillende soorten verf op de markt. Het is belangrijk om een verf te kiezen die speciaal is gemaakt voor plafonds. Deze verf is meestal dikker en spettert minder.
 3. Overweeg een professional in te huren. Hoewel je misschien denkt dat je het zelf kunt, kan een ervaren binnen schilder je veel tijd en moeite besparen. Ze hebben de juiste gereedschappen en kennis om het werk snel en netjes te doen. Bovendien kunnen ze je adviseren over de beste producten en technieken voor jouw specifieke situatie.
 4. Wees geduldig. Het witten van een plafond kan tijdrovend zijn, vooral als je meerdere lagen nodig hebt. Geef elke laag voldoende tijd om te drogen voordat je de volgende aanbrengt. Zo krijg je het beste en meest duurzame resultaat.
 5. Veiligheid eerst. Vergeet niet om veilig te werken. Zorg voor een stabiele ladder en draag beschermende kleding. Het is ook een goed idee om je meubels en vloer te bedekken om ze te beschermen tegen verfspatten.

Plafond witten zonder strepen en spatten

Een van de grootste frustraties bij het witten van een plafond zijn strepen en spatten. Maar hoe voorkom je deze problemen? Om een plafond mooi egaal wit te krijgen zonder strepen en spatten, zijn hier enkele tips:

 • Investeer in goed gereedschap: Kies voor kwalitatieve rollers en kwasten.
 • Let op de hoeveelheid verf: Doop de roller niet te diep in de verf, maar zorg ook dat je niet te zuinig bent.
 • Werk systematisch: Verdeel het plafond in secties en werk elke sectie volledig af voordat je naar de volgende gaat.
 • Houd een natte rand: Dit betekent dat je altijd verder schildert vanuit een nog nat gedeelte. Dit helpt om strepen te voorkomen.

Wat kost een plafond witten?

De prijzen van het schilderen van je plafond verschillen per project en zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het te witten oppervlak, de staat van je plafond en de arbeidskosten van de schilder per uur of per m2.

Soort schilderwerkGemiddelde prijs per m2 incl. verf, materiaal en btw
Sauswerk€ 10 – € 16
Spuitwerk€ 6 – € 12

Het aantal vierkante meters dat gewit moet worden bereken je eenvoudig door de lengte van de ruimte met de breedte ervan te vermenigvuldigen.

 • Grootte van het plafond: Simpel gezegd: hoe groter het plafond, hoe meer verf je nodig hebt. Dit kan de kosten verhogen.
 • Type verf: Kwaliteitsverf kan duurder zijn, maar geeft vaak een beter en duurzamer resultaat.
 • Eventuele extra werkzaamheden: Moet er eerst een oude verflaag verwijderd worden? Zijn er reparaties nodig voordat je kunt beginnen met witten? Dit soort werkzaamheden kan de prijs opdrijven.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Plafond laten witten

Het zelf witten van een plafond kan best een uitdaging zijn. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een professional in te schakelen. 

Hier zijn enkele voordelen:

 1. Kwaliteit: Professionals hebben ervaring en weten precies hoe ze een strak en egaal resultaat kunnen bereiken.
 2. Tijdsbesparing: Terwijl de schilder bezig is, kun jij je focussen op andere zaken.
 3. Materiaalkennis: Een goede schilder weet welke verf en gereedschappen het beste zijn voor jouw plafond.
 4. Geen rommel: Na afloop wordt alles netjes opgeruimd en zit de verf alleen waar hij hoort: op het plafond!

Hoe kies je een betrouwbare schilder?

Het kiezen van de juiste schilder is cruciaal voor een mooi resultaat. Hier zijn enkele tips:

 • Vraag naar referenties: Een goede schilder heeft tevreden klanten die je graag over hun ervaringen vertellen.
 • Bekijk eerder werk: Zo krijg je een idee van de kwaliteit die je kunt verwachten.
 • Vraag een offerte aan: Dit geeft je inzicht in de kosten en wat je daarvoor krijgt.
 • Ga voor ervaring: Een schilder die al jaren in het vak zit, heeft vaak meer kennis en vaardigheden.

Of je nu zelf aan de slag gaat of kiest voor de expertise van een professional om je plafond te laten spuiten of witte, de investering van tijd en/of geld in een goed gewit plafond zal zich zeker terugbetalen in tevredenheid en woongenot.

Let op keurmerken

Als je eerder naar een schilder hebt gezocht, weet je dit misschien al. Binnen de schildersbranche zijn er verschillende keurmerken waar je op kan letten, zoals De Betere Schilder, OnderhoudNL garantie of het Keurmerk Kwaliteitsvakman. Door een schildersbedrijf in te huren die beschikt over een keurmerk, ben je verzekerd van een bepaald expertise en service. Keurmerken toetsen de aangesloten bedrijven onder andere op vakkundigheid en kwaliteit, waardoor je weet wat je kan verwachten.

Vraag onze prijsgids aan of ontdek onze speciale aanbieding voor plafond witten. Laat je ruimte stralen als nooit tevoren!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde Vragen.

Waarom zou ik mijn plafond laten witten door een professional in plaats van het zelf te doen?

Professionals hebben ervaring, de juiste gereedschappen en kennis van de beste materialen. Ze kunnen snel en efficiënt werken, wat vaak resulteert in een strakker en mooier eindresultaat.

Hoe lang duurt het om een plafond te laten witten?

De exacte tijd hangt af van de grootte van het plafond en de specifieke omstandigheden van de kamer. Gemiddeld kan een professional een standaardkamer in een halve tot een hele dag witten.

Hoe vaak moet ik mijn plafond laten witten?

Dat hangt af van de ruimte en het gebruik ervan. In een kamer waar veel wordt gekookt of gerookt, kan het plafond sneller verkleuren. Over het algemeen is het een goed idee om eens in de 5 tot 10 jaar het plafond opnieuw te laten witten.