Vind de beste schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Plafond witten

Plafond witten

Is jouw plafond vergeeld, zit er juist net een nieuwe laag stucwerk op, of is het alweer een jaar of zeven geleden dat jouw plafond gewit is? Tijd om je plafond opnieuw te laten witten voor een fris resultaat. Bekijk hier wat het laten witten van je plafond gemiddeld kost en ontdek handige tips die je eenvoudig toepast.

Hoeveel kost een plafond witten?

De prijzen van het schilderen van je plafond verschillen per project en zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het te witten oppervlak, de staat van je plafond en de arbeidskosten van de schilder per uur of per m2.

Soort schilderwerkGemiddelde prijs per m2 incl. verf, materiaal en btw
Sauswerk€ 10 - € 16
Spuitwerk€ 6 - € 12

Het aantal te witten vierkante meters berekenen

Het aantal vierkante meters dat gewit moet worden bereken je eenvoudig door de lengte van de ruimte met de breedte ervan te vermenigvuldigen. Wil je meerdere ruimtes laten witten, de hele beneden verdieping, of heb je simpelweg geen zin om het zelf uit te rekenen? Vul je adres in in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen en vind eenvoudig de totale oppervlakte van je woning. Deel de totale oppervlakte door het aantal verdiepingen dat je wilt laten schilderen om een inschatting te krijgen van het aantal te witten vierkante meters.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

plafond witten

Technieken om het plafond te witten

Als je je plafond laat witten door een professionele schilder of zelf aan de slag wilt gaan, zijn er twee technieken waarmee gewerkt kan worden: spuiten of sauzen. Hieronder lees je meer over deze technieken

Plafond sauzen

Als je je plafond laat witten door middel van sauswerk, gebruikt de schilder een roller en een kwast om de witte verf aan te brengen. Als je een relatief klein plafond wit, is het laten sauzen een gebruikelijke keuze.

Het fijne aan een plafond sauzen is dat de kans op spetters op je meubels, de muren en de vloer klein is, waardoor je niet alle meubels uit de ruimte hoeft te halen.

Plafond spuiten

Bevat het te witten plafond een groot oppervlak? Dan kan het qua kosten interessant zijn om te kiezen voor je plafond spuiten. Zoals de naam al verraadt, wordt de verf bij deze techniek op je plafond gespoten, waardoor er minder kans is op strepen.

Het nadeel van op deze manier je plafond witten is dat je meubels uit de ruimte gehaald moeten worden of alles afgeplakt moet worden, omdat er grote kans is op verfspetters door spuitnevel.

Zelf aan de slag of laten doen?

Twijfel je om zelf aan de slag te gaan of dat je het witten van je plafond aan een schilder overlaat? Met de tips in dit artikel kun je zelf ook aan de slag. Houd er wel rekening mee dat je continu boven je macht moet werken en niet te langzaam werkt. Als de verf al deels opgedroogd is op het moment dat je er nog eens overheen gaat, dan krijg je strepen.

Een manier om het plafond witten aan een schilder over te laten en toch kosten te besparen is door zelf al het voorbereidende werk te doen. Begin bijvoorbeeld alvast met het afplakwerk of zorg ervoor dat de meubels al verplaatst zijn. Overleg met de schilder wat je allemaal zelf kunt doen zodat de schilder sneller aan de slag kan, en jij bespaart op de totale kosten.

Plafond witten zonder strepen en spatten

Als je je plafond laat witten, wil je natuurlijk dat het eindresultaat egaal is en zonder strepen of spatten. Lees hieronder hoe de binnenschilder je plafond egaal wit.

Gebruiken van genoeg verf

Wanneer je niet genoeg verf gebruikt bij het witten van je plafond, ga je hoogstwaarschijnlijk strepen zien. Om te zorgen dat de verf goed dekt en egaal wordt verdeeld, zal de schilder meerdere lagen aanbrengen.

Juiste druk op de verfroller of -spuit

Door te veel druk op de verfroller te zetten, blijft er te weinig verf achter op je plafond. Hierdoor ga je na het witten strepen zien. De dunne laag verf droogt snel, waardoor het moeilijk is om nat in nat te schilderen. Een schilder heeft jarenlange ervaring met het witten van plafonds en weet daardoor goed hoeveel druk er uitgeoefend moet worden om een egaal gewit plafond te krijgen.

Juiste temperatuur in de ruimte

Als de ruimte waar de schilder je plafond wit te warm is, droogt de verf te snel. Hierdoor is het lastig om nat in nat te schilderen en is het goed mogelijk dat er strepen komen op je plafond te zien zijn. Zorg er daarom voor dat de ruimte waarin je aan de slag gaat met een plafond witten niet te warm is.

Richting van de lichtval

Lichtinval bij een plafond witten lijkt misschien niet relevant, maar toch is het zo. Om ervoor te zorgen dat je plafond egaal gewit wordt, zorgt de schilder ervoor dat hij in de richting van de lichtinval rolt.

Plafond witten keuken

Geschikte verf voor het plafond witten

Wat is de beste verf om je plafond mee te witten? Voor het witten van je plafond maakt de schilder in de meeste gevallen gebruik van latexverf. Latexverf wordt veel gebruikt om de binnenkant van huizen te schilderen. Deze verfsoort is makkelijk over te schilderen en hecht goed. Daarnaast is het makkelijk aan te brengen en droogt het snel.

Plafond laten witten: handige tips

Als je een schilder in wilt schakelen om je plafond te witten, wil je natuurlijk dat je waar krijgt voor je geld. Daarnaast is het van belang dat het eindresultaat precies is zoals jij voor ogen hebt. Wat moet je weten voordat je een schilder inschakelt? Lees hieronder handige tips.

Vraag verschillende offertes aan

Hoewel het makkelijker lijkt om met het eerste de beste schildersbedrijf in zee te gaan, is het verstandiger om verschillende offertes aan te vragen. Door offertes aan te vragen bij verschillende schildersbedrijven, krijg je een goed overzicht van de prijzen. Zo zie je wat er inbegrepen is bij elke prijs en kies je voor het schildersbedrijf dat jou de beste deal aanbiedt.

Let op keurmerken

Als je eerder naar een schilder hebt gezocht, weet je dit misschien al. Binnen de schildersbranche zijn er verschillende keurmerken waar je op kan letten, zoals De Betere Schilder, OnderhoudNL garantie of het Keurmerk Kwaliteitsvakman. Door een schildersbedrijf in te huren die beschikt over een keurmerk, ben je verzekerd van een bepaald expertise en service. Keurmerken toetsen de aangesloten bedrijven onder andere op vakkundigheid en kwaliteit, waardoor je weet wat je kan verwachten.

Let op het verlaagde btw-tarief

Wist je dat er een verlaagd btw-tarief voor schilderwerk geldt? Hierdoor betaal je maar 9% btw in plaats van 21% op schilderwerk bij woningen ouder dan 2 jaar. Meer voorwaarden lees je op de website van de Belastingdienst.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.