Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Buitenmuur verven

Buitenmuur verven


Ben je van plan je buitenmuur verven, maar weet je niet waar te beginnen? Ontdek alles over de kosten, de beste materialen en de stappen om jouw buitenmuur te laten schilderen. Homedeal helpt je graag met gedetailleerde tips en praktische oplossingen.

Inhoudsopgave.

Wat kost een buitenmuur verven?

De totale schilder kosten voor het schilderen van je buitenmuur hangen af van een aantal factoren. Denk hierbij aan de arbeidskosten van de vakspecialist en de grootte van het project. Laat je bijvoorbeeld je hele huis schilderen of gaat het om een enkele muur?

Bekijk hieronder een overzicht met de gemiddelde prijzen die schilders rekenen voor het verven van een buitenmuur.

Schilder kostenGemiddelde kosten
Per m2€ 15 – € 30
Per uur€ 30 – € 45

Het vergelijken van offertes van verschillende schilders kan je helpen een goed beeld te krijgen van de marktprijzen en wat je kunt verwachten qua kosten. Vergeet niet om referenties te controleren en ervoor te zorgen dat de schilder verzekerd en een licentie heeft, om zo te zorgen voor een vakkundig uitgevoerde klus.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe verf je een buitenmuur?

Je buitenmuur verven is een flinke klus en bovendien anders dan het schilderen van een muur binnenshuis. Je buitenmuur krijgt namelijk te maken met allerlei weersomstandigheden: van hitte in de zomer, tot hagel, regen en kou in de herfst en winter. Hoe gaat een buitenschilder te werk bij het verven van je buitenmuren?

1. Buitenmuur schoonmaken

De eerste stap is het reinigen van de buitenmuur. Vuil, algen, en losse verfresten moeten worden verwijderd om een glad oppervlak te verkrijgen waarop de verf goed kan hechten. Een schilder kan dit efficiënt doen met behulp van een hogedrukreiniger.

2. Voorstrijken

Voorstrijken is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. Een voorstrijkmiddel dicht de poriën van de muur en zorgt voor een betere hechting van de verf, waardoor de duurzaamheid van het schilderwerk wordt verbeterd.

Onbehandelde muren zuigen de verf op, waardoor het resultaat van het schilderwerk niet optimaal zal zijn. Voordat de schilder start met je muur schilderen, is voorbehandelen dus belangrijk.

Is je buitenmuur al voorzien van een goede verflaag? Dan wordt er geen voorstrijk op de buitenmuur aangebracht omdat dat problemen kan geven met de hechting van de nieuwe verf.

3. Buitenmuur verven

Nu is het tijd voor het aanbrengen van de verf. Schilders hebben de vaardigheid om dit snel en netjes te doen, waarbij meestal meerdere lagen worden aangebracht voor een egaal en duurzaam resultaat. Ze gebruiken ook kwalitatief goede verf die bestand is tegen de weersomstandigheden, waardoor je buitenmuur er jarenlang goed uit zal zien.

Nadat de buitenmuur is schoongemaakt en de voorstrijk is aangebracht, is het tijd voor het verven van de buitenmuur. Dit wordt vaak gedaan door middel van een roller. De hoekjes schildert de schilder met een kwast.

4. Schilderen bij regen

Kan de schilder je buitenmuur verven in de regen? Goede vraag. Doordat de schilder voor het verven van de buitenmuur speciale zeilen aanbrengt, kan eventuele regen niet bij het schilderwerk in de buurt komen. Bij regen kan er dus gewoon worden geschilderd.

Wat voor verf gebruik je voor buitenmuren?

Met welke verf gaat de schilder je gevel verven? Er bestaat speciale buitenmuurverf die bestand is tegen alle weersomstandigheden en goed dekt. Er zijn twee soorten buitenmuurverf.

Alkydverf

Veel schilders gebruiken alkydverf voor het verven van buitenmuren. Deze verfsoort is verdunbaar met terpentine en is vochtafstotend: perfect voor het Nederlandse klimaat. Alkydverf zorgt voor een goede en egale dekking van de muur doordat het makkelijk vloeit en dus niet direct droogt. Alkydverf van goede kwaliteit is bovendien krasvast en bestand tegen vet, wat het ook een ideale verf maakt voor oppervlakken als deuren en kozijnen.

Nadelen van Alkydverf zijn bijvoorbeeld de onaangename geur en het feit dat Alkydverf in de loop der jaren kan vergelen in ruimtes zonder veel licht. Voor binnenshuis is verf op waterbasis daarom aan te raden.

Acrylverf

Deze verfsoort is op waterbasis en is minder poreus dan gewone latex muurverf voor buiten. Acrylverf stinkt niet en is beter voor het milieu dan alkydverf. Acrylverf of -latex droogt bovendien sneller dan alkydverf. Hierdoor is het sneller mogelijk nieuwe lagen verf aan te brengen, maar heeft het als groot nadeel dat eventuele foutjes moeilijker te herstellen zijn.

Acrylverf vergeelt niet binnenshuis en is – bij goede kwaliteit verf – net als alkydverf krasvast en bestand tegen vet. Er zijn voor acrylverf wel speciale rollers en kwasten nodig om de verf optimaal aan te brengen. Ook dekt de verf minder goed, waardoor de verf dikker aangebracht moet worden. Hierdoor kunnen de kosten van acrylverf op de buitenmuur hoger uitvallen.

Je buitenmuur verven: welke kleur?

Als je je buitenmuur laat verven, moet je de kleur bepalen. Welke kleuren zijn geschikt voor jouw buitenmuur? Vaak wordt er gekozen voor een neutrale kleur vanwege de omgeving en de stijl van het huis. Denk bijvoorbeeld aan wit, grijs of bruin. Lichte kleuren gaan langer mee, omdat ze minder warmte opnemen en daardoor minder snel scheuren of bladderen.

Let ook op dat je niet zomaar je huis in bijvoorbeeld een felle kleur als knalroze kunt schilderen. Via een zogeheten excessenregeling kan jouw gemeente de kleur afkeuren indien deze buitensporig afwijkt van de omgeving.

Buitenmuur verven: is een vergunning nodig?

Heb je voor je buitenmuur verven een vergunning nodig? Het is belangrijk om antwoord te hebben op deze vraag voordat de schilder aan het project begint. Over het algemeen is het verven van je buitenmuur vergunningsvrij omdat dit valt onder gewoon onderhoud en niet onder grote aanpassingen aan het gebouw.

Wel is het zo dat de kleur in kwestie niet te afwijkend mag zijn van de rest van de omgeving omdat dit afbreuk doet aan de welstand. Te felle of contrasterende kleuren mogen bijvoorbeeld niet. Mocht je twijfelen of de door jouw uitgekozen kleur mag, is het een goed idee om jouw gemeente te vragen naar de regels. Ook kun in je de welstandsnota van jouw gemeente opzoeken wat er in jouw gemeente onder een welstandsexces wordt verstaan.

Schakel je een schilder in die uit de buurt komt? Dan kan de vakspecialist je hier ook in adviseren.

Verlaagd btw-tarief voor buitenmuur verven

Wist je dat er een verlaagd btw-tarief geldt op schilderwerk? Daardoor is het schilderen van de buitenmuur nog voordeliger. Het btw-tarief van 9% in plaats van de gebruikelijke 21% geldt ook voor werkzaamheden die bij schilderen horen, met als voorwaarde dat je huis minimaal 2 jaar oud is.

Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het verlaagde btw-tarief.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Tips voor het verven van jouw buitenmuur

Het schilderen van je buitenmuur is een flink project en je wilt uiteraard dat dit zo goed mogelijk gedaan wordt zodat je er voorlopig geen omkijken meer naar hebt. Hoe zorg je ervoor dat de uitvoer van dit project zo goed mogelijk verloopt? Lees hieronder een aantal handige tips voor het vinden van de juiste schilder voor het laten verven van je buitenmuur.

Vergelijk verschillende offertes

Om een goed beeld te krijgen van de totale kosten van je muur verven, is het slim om verschillende offertes te vergelijken. Zo heb je een goed overzicht van de prijzen van verschillende schilders en de garanties die zij geven en maak je een weloverwogen keuze.

Let tijdens het vergelijken bovendien op wat er wel en niet is inbegrepen in de totaalprijs. Zijn materialen en btw bijvoorbeeld inbegrepen? Welke beloftes maakt de schilder en welke garanties geeft hij of zij? Het goedkoopste schildersbedrijf blijkt soms ineens niet de beste keuze te zijn.

Vraag gemakkelijk meerdere offertes op

Geen tijd om meerdere schildersbedrijven bij jou in de buurt op te zoeken? Bij Homedeal vraag je heel eenvoudig een offerte aan, waarna je offertes van verschillende vakspecialisten ontvangt. Zo kun je in één klap beginnen met vergelijken zonder dat je dit veel extra tijd kost.

Let op keurmerken

Als je op zoek bent naar een goede schilder voor jouw project, let dan op keurmerken. Keurmerken garanderen een bepaald niveau van expertise en kwaliteit. Bekende keurmerk in de schildersbranche zijn De Betere Schilder, OnderhoudNL garantie en het Keurmerk Kwaliteitsvakman. Deze keurmerken controleren aangesloten bedrijven regelmatig op kwaliteit en service.

Zoals we in dit artikel hebben verkend, zijn de mogelijkheden voor je buitenmuur bijna eindeloos. Begin vandaag nog met het plannen van je project en zie hoe een frisse verf je huis kan transformeren. Neem vandaag nog contact op met ons voor schilder offerte en advies op maat voor jouw specifieke situatie. Een mooi geschilderde buitenmuur is immers het visitekaartje van je woning.

Klaar voor een frisse buitenmuur?

Met al deze informatie over het schilderen van je buitenmuur ben je nu goed voorbereid om je project tot een succesvol einde te brengen. Of je nu kiest voor een warme kleur die je huis laat stralen in de zon of een subtiele tint die past bij het omringende landschap, de keuze is aan jou. Wil je zeker zijn van professioneel uitgevoerd schilderwerk?

Via Homedeal vraag je gratis en vrijblijvend offertes op bij ervaren vakspecialisten. Zo kun je rustig de beste keuze maken voor jouw project.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Hoe vaak moet ik mijn buitenmuur laten verven?

De frequentie waarmee je je buitenmuur moet laten verven hangt af van de kwaliteit van de vorige verfklus, de gebruikte verfsoort en de weersomstandigheden in je regio. Gemiddeld wordt aanbevolen om elke 5 tot 10 jaar een buitenmuur opnieuw te verven, maar dit kan variëren.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het laten verven van een buitenmuur?

De kosten kunnen variëren afhankelijk van de omvang van het project, de staat van de muur, en de tarieven van de schilder. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende schilders om een goed beeld te krijgen van de verwachte kosten. Vergeet ook niet het verlaagde btw-tarief voor schilderwerk aan woningen ouder dan 2 jaar te overwegen.