Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Trap schilderen: Professionele tips voor het beste resultaat

Trap schilderen: Professionele tips voor het beste resultaat

Het schilderen van je trap kan het uiterlijk van je hele huis transformeren. Maar hoe pak je dit aan zonder in de gebruikelijke valkuilen te trappen? We bespreken de essentiële stappen, de beste technieken en de fouten die je absoluut moet vermijden. Of je nu een oude trap een nieuw leven wilt inblazen of een nieuwe trap van een frisse laag verf wilt voorzien, wij zijn hier om je te begeleiden. Laten we beginnen!

Veelgemaakte fouten tijdens het schilderen van je trap.

Wanneer je besluit je trap zelf te schilderen, kan dit een spannend project zijn. Maar weet je dat zelfs de meest ervaren doe-het-zelvers soms steken laten vallen? Hieronder vind je handige tips om de meest voorkomende schilderfouten bij trappen te voorkomen.

1. Reinigen en Schuren in de verkeerde volgorde

Het is belangrijk om je trap eerst grondig te reinigen voordat je gaat schuren. Waarom? Verf hecht het best op een licht ruwe en schone ondergrond. Als je eerst schuurt, loop je het risico dat je het vet en vuil in de groeven van de trap schuurt, wat de hechting van de verf kan verminderen.

2. Gebruik van verkeerde reinigingsmiddelen

Kies altijd voor een goede ontvetter speciaal bedoeld voor schilderwerk. Vermijd het gebruik van middelen zoals terpentine of allesreiniger, want deze zijn niet ideaal voor deze klus.

3.Schilderen Onder verkeerde Omstandigheden

Zorg ervoor dat de omstandigheden in huis optimaal zijn. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 25 graden Celsius, en de luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 85%. Als het te warm of te vochtig is, kan je trapverf problemen hebben met drogen.

4.Overslaan van Grondverf

Grondverf is niet zomaar een extra stap; het is essentieel. Het zorgt voor een gladde afwerking en verbetert de dekking van de lagen die je erboven aanbrengt.

5.Kiezen voor slechte verf

Je trap is een van de meest gebruikte delen van je huis. Bespaar niet op de verf! Goedkope verf kan van lagere kwaliteit zijn, wat betekent dat het resultaat minder duurzaam is.

6.Gebruik van verkeerd gereedschap

Het type kwast of roller dat je gebruikt, kan veel invloed hebben op het eindresultaat. Gebruik voor het schilderen van je trap de juiste kwast en roller en kies voor een platte kwast als je beits aanbrengt.

7.Te snel zijn met de volgende laag

Elke verfsoort heeft zijn eigen droogtijd. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de verf voldoende tijd te geven om te drogen voordat je de volgende laag aanbrengt. Als je te snel gaat, kan dit het eindresultaat negatief beïnvloeden.

Tot slot, onthoud altijd dat een goed voorbereide klus de helft van het werk is. En als je ooit twijfelt over je schildervaardigheden, is er geen schande in het inschakelen van professionals. Ze kunnen je de transparantie en kwaliteit bieden die je zoekt voor jouw uitbreidingsproject.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Materiaalkeuze

Als je een trap gaat schilderen heb je verschillende materialen nodig. Denk hierbij aan:

 • Grondverf
 • Beits, lak of een dekkende verf
 • Plamuur
 • Acrylaatkit
 • Roller, kwast en verfbakjes
 • Schoonmaakmiddel of ontvetter
 • Afplaktape
 • Schuurpapier

Voor een trap schilderen is de tip om uitsluitend met de beste materialen te werken. Een trap wordt intensief gebruikt. Je loopt letterlijk over de verflaag en wilt niet dat deze snel beschadigd of af gaat bladderen. Voor een trap schilderen is de tip dan ook om uitsluitend trapverf te kopen van een A-merk. De trapverf van A-merken is duurder, maar kwalitatief ook echt beter.

Hoe vaak moet je de trap opnieuw verven?

Als je je trap gaat schilderen moet je meerdere lagen verf aanbrengen. In zijn algemeenheid geldt dat je twee lagen grondverf en twee lagen lak, beits of dekkende verf moet aanbrengen. Heb je dit gedaan? Dan kan je trap er vervolgens weer even tegenaan. Een levensduur van 7 of 8 jaar is niet ongebruikelijk. Vaak hoef je de trap dus ook niet binnen deze periode opnieuw te schildern.

Kosten trap schilderen

Je kan er voor kiezen om zelf je trap te schilderen. Je kan dit ook door een vakspecialist laten doen. Laat je een vakspecialist je trap verven, dan betaal je zowel een vergoeding aan de schilder als de materiaalkosten. Doe je het zelf dan betaal je uitsluitend materiaalkosten.

Onderstaande tabel bevat een indicatie van kosten voor het schilderen van je trap:

Schilderprijs per uur incl. verf, materiaal en btwGemiddelde kosten ( van 1 tot 3 lagen verf)
€ 40 – € 50€ 500 – € 800
 • Kosten schilder (per uur) Tussen de € 40 en € 50
 • Kosten trap schilderen (uitgevoerd door vakspecialist, inclusief materiaalkosten) Vanaf € 300, maximaal € 800
 • Kosten grondverf (Circa 12 m2) Ongeveer € 30
 • Kosten beits of lak (Circa 12 m2) Ongeveer € 40
 • Kosten dekkende verf (Circa 12 m2) Ongeveer € 40

Als je overweegt om je trap door een professional te laten schilderen, is het handig om een indicatie te hebben van de kosten voor het schilderen van je trap.Door een duidelijk overzicht te hebben, kun je een weloverwogen keuze maken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Het proces van een trap laten schilderen door professionals

Als je overweegt om je trap door een professional te laten schilderen, biedt dit zowel kwaliteit als gemak. Maar wat kun je precies verwachten tijdens dit proces?

Bij aanvang komt de schilder bij je thuis voor een grondige beoordeling van de huidige staat van de trap en om je wensen en voorkeuren te bespreken. Na dit bezoek ontvang je een duidelijke prijsopgave zonder verborgen kosten.

Vervolgens krijg je deskundig advies over zaken als:

 • Welke kleur het beste past bij je interieur.
 • De meest geschikte en slijtvaste verfsoorten voor trappen.

Voordat het binnenschilderwerk begint, wordt er een afspraak ingepland. De professional zorgt voor een zorgvuldige voorbereiding van je trap. Denk hierbij aan het verwijderen van oude verflagen, het glad schuren van oneffenheden en het aanbrengen van een primer voor een optimale hechting van de verf.

Tijdens het schilderproces wordt er met precisie en aandacht voor detail gewerkt. Na afronding van het schilderwerk wordt alles netjes opgeruimd, zodat je direct kunt genieten van je prachtig geschilderde trap. 

Waar het op Neerkomt.

Door voor een professional te kiezen, ben je verzekerd van een duurzaam en strak resultaat. Met deze kennis over het proces is het ook waardevol om te weten welke veelgemaakte fouten je moet vermijden bij het schilderen van je trap.

Met de juiste technieken en materialen tover je een oude, versleten trap om tot een stijlvol en fris onderdeel van je interieur. We hopen dat deze gids je de nodige inzichten en vertrouwen heeft gegeven om aan de slag te gaan. Maar als je het liever aan de experts overlaat, staan wij klaar om je te helpen. 

Naast het schilderen van je trap, kun je ook overwegen om andere delen van je huis aan te pakken. Heb je al eens gedacht aan het schilderen van je plafond? Dit kan een wereld van verschil maken in de uitstraling van je woning. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om een trap te schilderen?

Als je zelf de trap gaat verven heb je uitsluitend te maken met materiaalkosten. Dit zijn de kosten voor je grondverf en beits, lak of dekkende laag verf. Daarbovenop komen nog de kosten van je kwasten en rollers. In totaal ben je per trap vaak zo’n € 100 kwijt. Laat je een vakspecialist de trap verven dan kost dit minimaal € 300. Als je besluit om meer delen van je huis te schilderen, is het handig om ook een idee te hebben van de kosten van binnenschilderwerk. Zo kun je een compleet budget opstellen voor je gehele schilderproject.

Hoe lang duurt het voordat je de trap weer kan gebruiken?

De droogtijd kan variëren afhankelijk van de verfsoort en de omstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Over het algemeen raden we aan om de trap minstens 24 uur niet te belopen na het schilderen om de verf goed te laten uitharden.