Vergelijk schilder offertes
Vind dé schilder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Schilderwerk Stucwerk schilderen

Stucwerk schilderen

Stucwerk is een plaatje om naar te kijken, maar wat is het onhandig als het aankomt op schilderen. Al die korrels en gleuven maken het schilderen van stucwerk een flinke uitdaging, om het nog maar niet te hebben over het opzuigen van de verf. Gelukkig hebben we hier veel geduldige ervaren schilders. Bekijk hier wat de gemiddelde kosten zijn + handige (bespaar)tips.

Stucwerk schilderen prijs

Voordat je je stucwerk laat schilderen, ben je natuurlijk benieuwd naar de prijs. De prijs van stucwerk schilderen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen het uurtarief van de schilder, de moeilijkheidsgraad en de grootte van het project een rol in de totale schilder kosten.

ProjectBuitenschilderBinnenschilder
Schilderwerk per m2€ 35 - € 40€ 30 - € 35
Sauswerk per m2€ 10 - € 15-
Spuitwerk per m2€ 6 - € 10-
Uurtarief€ 35 - € 40€ 40 - € 50

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Glad stucwerk schilderen

Waar moet je op letten bij nieuw stucwerk schilderen?

Voordat je nieuw stucwerk laat schilderen, is het van belang dat het goed droog is. Maar hoe weet je of het droog is en klaar is om gestuct te worden? Wanneer ga je gestucte muren verven? Er wordt gezegd dat je 1 dag droogtijd moet rekenen per millimeter. De droogtijd van is naast de dikte ook afhankelijk van het type stucwerk en de samenstelling ervan. Tot slot spelen de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte ook een rol bij het drogen. Benieuwd naar de do’s en don’ts? Bekijk hieronder een handig overzicht.

DODON'T
Goed ventilerenVerwarming aanzetten
Temperatuur van ongeveer 20 graden CelciusAlle ramen dicht of helemaal open

Moet je stucwerk schilderen of niet?

Bij glad stucwerk is schilderen aan te raden. Hierbij is het dus heel belangrijk dat je het stucwerk goed laat drogen voordat je het schildert. Is jouw stucwerk behangklaar gemaakt en wil je het toch schilderen? Behangklaar stucwerk schilderen is af te raden, omdat het niet glad genoeg is om te schilderen. Vraag in dit geval een stucadoor om het sausklaar te maken, waardoor een schilder effectief je muur saust.

Stappenplan stucwerk schilderen

Naast je muren schilderen, zet je een schilder ook in om het stucwerk van je plafond te schilderen. Maar hoe verlopen deze projecten? Lees er hieronder meer over.

Stap 1: Plafond ontvetten en egaliseren

Om ervoor te zorgen dat de verf optimaal hecht, wordt het stucwerk eerst ontvet. Als het niet net is aangebracht en dus wat ouder is, wordt eventueel loszittend stucwerk verwijderd. Zo creëert de schilder een egaal oppervlak om te schilderen.

Stap 2: Voorstrijk aanbrengen

Als je je stucwerk laat schilderen, wil je niet dat het te veel verf opzuigt. Hierdoor wordt het resultaat namelijk  niet optimaal. Door het voor te behandelen met voorstrijk, zet je je stucwerk als het ware vast, waardoor het niet teveel verf opneemt.

Stap 3: Stucwerk schilderen

Wanneer de voorstrijk is opgedroogd, begint de schilder met het aanbrengen van de verf. Eerst worden de randen voorzien van een lik verf, daarna gaat de schilder aan de slag met het rolwerk.

stucwerk schilderen

Soorten stucwerk schilderen

Er zijn verschillende soorten stucwerk, die elk vragen om een eigen schildertechniek. Wil jij weten wat er nodig is om jouw stucwerk te schilderen? Lees hieronder een overzicht met de verschillende soorten.

Soort stucwerkSchildermethodeBijzonderheden
GladSauzen of spuiten-
SpachtelputzSauzenMeer verf nodig om ervoor te zorgen dat de verf goed dekt
RustiekputzSauzenMeer verf nodig om ervoor te zorgen dat de verf goed dekt
GranolMeer verf nodig om ervoor te zorgen dat de verf goed dekt

Btw-tarief schilderwerk

Wist je dat er een lager btw-tarief geldt voor het laten uitvoeren van schilderwerk? Je stucwerk schilderen is hierdoor een stuk voordeliger. Voor schilderwerk geldt een btw-tarief van 9%, in plaats van 21%. Het verlaagde btw-tarief geldt onder andere voor het schilderwerk zelf, het voorbereiden van schilderwerk en de materialen die voor het schilderproject nodig zijn. Er zijn wel een aantal voorwaarden voor dit btw-tarief, zoals dat je woning ouder is dan twee jaar. Lees hier je meer over op de website van de Belastingdienst.

Tips stucwerk schilderen

Als je beslist je stucwerk te schilderen, wil je natuurlijk dat dit goed gaat gebeuren. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij het inhuren van een schilder? Lees hieronder handige tips.

  • Vergelijk meerdere gratis offertes

Voordat je een schilder gaat inschakelen om je stucwerk te schilderen, is het goed om offertes aan te vragen van verschillende schildersbedrijven. Zo heb je een goed beeld van de verschillende prijzen en kies je voor de schilder die voor jou de beste deal biedt. Op deze manier weet je goed wat je koopt en wat je kan verwachten

  • Wees niet te gehaast

Zoals je eerder las, is het belangrijk om stucwerk eerst goed te laten drogen voordat je het laat schilderen. Als je het niet goed laat drogen voor het schilderen, is er een kans dat je witte plekken blijft zien en het schilderwerk onregelmatig is. Ook is er een kans dat de muur opnieuw gestuct moet worden.

  • Let op keurmerken

Het laatste wat je wil is dat je een beunhaas in huis haalt die onzorgvuldig omgaat met je stucwerk en het schilderen daarvan. Controleer daarom of het bedrijf beschikt over keurmerken. Een bekend keurmerk in de schildersbranche is De Betere Schilder. Dit keurmerk controleert bedrijven die zijn aangesloten op expertise, vakkundigheid en service. Zo heb je meer zekerheid dat je een kwalitatief goed schildersbedrijf in huis haalt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.