Homedeal.nl Inspiratie Uit welke richting valt de zon jouw huis binnen?

Uit welke richting valt de zon jouw huis binnen?

Kleur en licht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder licht is er namelijk helemaal geen kleur. Maar heb jij bij het kiezen van kleur voor je interieur rekening gehouden met hoe licht je woning invalt? Vanuit welke windrichting licht je woning invalt, bepaalt de sfeer die kleur toevoegt aan je woning. Bekijk hier welke kleuren het beste passen bij zon vanuit het zuiden, noorden, westen en oosten.

Warm lichtinval vanuit het zuiden

You are the lucky one! Licht vanuit het zuiden is namelijk een feest om te combineren, de meeste kleuren komen in dit licht goed tot hun recht. Het zonlicht komt bij jou letterlijk binnenvallen. Het licht uit het zuiden heeft een warme gloed waardoor zowel warme als koele kleuren goed uitkomen in je interieur.

Beste: bleke lichte kleuren. Blauw zorgt bijvoorbeeld voor een luchtige uitstraling zonder dat het kil aanvoelt, het licht zorgt namelijk voor een warme gloed.

Af te raden: felle en donkere kleuren. Door de warme gloed worden deze kleuren snel overheersend.

zuiden blauw

Koel lichtinval vanuit het noorden

Licht uit het noorden heeft een wat koele, blauwe gloed. Dit licht is dan ook het moeilijkste te combineren met kleuren in huis. Een tip: gordijnen dempen de koele gloed waardoor kleuren in huis warmer aandoen.

Beste: diepe warme kleuren, zoals rood, paars of bruin. Hou je meer van lichte kleuren? Ga dan voor romige of gelige kleuren.

Af te raden: kille kleuren zoals blauw of grijs. Deze kleuren versterken het koele licht, dit geeft een wat grauw effect.

noorden rood

Subtiele lichtinval vanuit het westen

Ligt je kamer op het westen, dan heb je in de ochtend een wat koelere gloed wat in de loop van de dag een subtiele oranjegele gloed wordt. Dit licht bevat veel natuurlijke lichtreflectoren, ideaal voor een luchtige sfeer in huis

Beste: lichte kleuren zoals wittinten, grijs en roze. Vooral pasteltinten komen het beste tot uiting, dit versterkt de natuurlijke lichtreflectoren.

Af te raden: donkere en felle kleuren. Bij donkere kleuren neemt het effect van de lichtreflectoren af wat zonde is en felle kleuren kunnen te intens worden.

westen pastel

Zachte koele lichtinval vanuit het oosten

Licht vanuit het oosten heeft juist in de ochtend een warmere gloed, die in de loop van de middag wat koeler wordt. Licht uit het oosten veranderd het meest op een dag. Wat hier het beste bij past? Werk met zachte kleuren in de basis en opvallende kleuren voor accessoires en meubels.

Beste: blauwe en groene kleuren. Het licht heeft een lichte koele gloed wat de kleuren blauw en groen juist versterkt. Ga je liever voor wit? Kies dan een wittint met een licht groene of blauwe basis.

Af te raden: hou er rekening mee dat kleuren die het tegenovergestelde zijn van blauw, bijvoorbeeld rood, lang niet zo sfeervol uitkomen als in een warmer licht.

oosten groen blauw

Tip voor als je weinig lichtinval hebt

Wil je graag wat kleur aanbrengen in je woning met weinig lichtinval, ga dan voor pasteltinten. Pasteltinten reflecteren het beste kleine hoeveelheden licht.

Laatste tip

Vraag bij je verfspecialist om een proefpotje verf. Verf een groot stuk karton en bekijk op verschillende momenten van de dag wat het effect van licht is op de kleur. Verf pakt namelijk bijna nooit zo uit als op het kleurenstrookje of hoe het eruit ziet bij vrienden thuis, mede door de lichtinval.

Allerlaatste tip

Er zijn natuurlijk altijd specialisten die je graag helpen bij het kiezen van een compleet kleurenpalet voor je woning. Zie in deze prijsgidsen wat het inschakelen van een specialist kost: interieurstylist kosten, schilder kosten.

 

Bron afbeeldingen: In color balance