Vergelijk dakraam offertes
Vind dé dakraamspecialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakraam Dakraam plaatsen vergunning

Dakraam plaatsen vergunning

Een dakraam is een meerwaarde voor je woning; het maakt je woning lichter en ruimtelijker. In sommige gevallen moet wel een vergunning voor een dakraam plaatsen aanvragen. Wil je weten wanneer je deze vergunning moet aanvragen? Lees hier snel meer over in dit artikel.

Kosten dakraam plaatsen vergunning

Voor een dakraam vergunning betaal je gemiddeld € 700. In de meeste gevallen heb je geen vergunning voor een dakraam plaatsen nodig, maar in sommige gevallen is dit toch het geval. Er is hier geen verschil gemaakt tussen de dakraam maten, maar de voorwaarden richten zich op de plaatsing op het dak. Bekijk hier de gemiddelde dakraam kosten van een dakraam en de mogelijke vergunningskosten die hier bovenop komen.

MateriaalAfmetingen dakraam in cm
(breedte x hoogte)
Gemiddelde prijs dakraam
(inclusief btw)
Gemiddelde prijs plaatsingGemiddelde dakraam plaatsen vergunning kosten (inclusief btw)
Kunststof dakraam55 x 78€ 600 € 250€ 700
78 x 98€ 780€ 250€ 700
78 x 118€ 860€ 250€ 700
Houten dakraam55 x 78€ 570€ 250€ 700
78 x 98€ 730€ 250€ 700
78 x 118€ 800€ 250€ 700
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakraam plaatsen vergunning buiten

Wanneer moet je een vergunning voor dakraam plaatsen aanvragen?

Je laat een dakraam vaak vergunningsvrij plaatsen als je voldoet aan 2 voorwaarden. Toch is er ook een uitzondering. Je vakspecialist helpt je hier graag bij. Ben je benieuwd naar deze 2 voorwaarden en de uitzondering? Lees hier meer over in het onderstaande overzicht.

Dakraam vergunningsvrij aanvragen: Voorwaarde 1

Steekt je dakraam minder dan 60 centimeter boven je dak oppervlakte uit? Dan hoef je geen vergunning aan te vragen. Een dakraam dat verder uitsteekt vereist wel een vergunning, omdat dit de omgeving te veel beïnvloedt.

Dakraam vergunningsvrij aanvragen: Voorwaarde 2

Plaats je het dakraam meer dan 50 centimeter van de dakrand? Dan hoef je hier ook geen vergunning voor aan te vragen. Zo lang je het dakraam meer dan een halve meter van zowel de
boven- onder en zijkant houdt, mag je je dakraam plaatsen.

Uitzondering dakraam vergunningsvrij aanvragen

Er geldt voor monumentale panden een uitzondering op de bovenstaande regels. Je moet meestal een vergunning aanvragen als je in een monumentaal huis woont. Toch zijn ook hier een aantal uitzonderingen op. Check het Omgevingsloket voor de verschillende opties.

Stappenplan dakraam plaatsen

Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden of heb je een monumentaal pand, dat niet onder de uitzonderingen valt? Dan moet je bij je gemeente een vergunning aanvragen Bekijk in het onderstaande overzicht de verschillende stappen om een dakraam plaatsen vergunning aan te vragen.

Stap 1: Dien een vergunningsaanvraag in

Via de website van het omgevingsloket of de website van je gemeente vraag je de vergunning aan. Via een standaardformulier vul je alle gegevens in over je vergunningsaanvraag. Je laat dus weten waarom je een vergunning wilt en geeft hierbij alle informatie over je dakraam op. Als je alle informatie hebt vermeld, stuur je de vergunningsaanvraag op.

Stap 2: Krijg reactie van je gemeente

Als de gemeente je aanvraag beoordeelt, komt het voor dat er nog informatie ontbreekt. Je hebt bijvoorbeeld onvoldoende informatie gegeven, waardoor je gemeente de aanvraag niet goed kan beoordelen. Als dit blijkt, krijg je schriftelijk een reactie. Hier staat ook bij, binnen hoeveel tijd je de ontbrekende informatie moet opsturen.

Stap 3: Laat de gemeente je vergunning beoordelen

Als je gemeente alle gegevens heeft voor de dakraam plaatsen vergunning, beoordeelt het je aanvraag. Zo kijkt het of je aanvraag voldoet aan alle regels, die opgesteld zijn in de wet. Ook controleert de gemeente of het in lijn is met de plaatselijke regelgeving, dit wordt ook wel Algemene Plaatselijke Verordening genoemd.

Stap 4: Ontvang de vergunning

Na beoordeling van je gemeente krijg je te horen of de vergunningsaanvraag is goedgekeurd, dit duurt maximaal 8 weken. Op dat moment weet je of je je dakraam wel of niet mag laten plaatsen.

Dakraam plaatsen vergunning

Hoe plaats je een dakraam?

Heb je geen vergunning nodig of heb je de vergunning gekregen? Dan start de vakspecialist met het plaatsen van je dakraam. Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Je leest het in dit stappenplan.

Stap 1: Teken de plaatsing uit

Of je nu kiest voor een 4 pans dakraam of voor een balkon dakraam, je moet eerst bepalen waar je het dakraam wilt laten plaatsen. Heb je al een plek in je hoofd? Laat de dakraam specialist dan kijken of de dakconstructie sterk genoeg is. Als dit niet het geval is, plaatst de vakspecialist een aantal balken, die je dak extra verstevigen.

Stap 2: Laat het dakraam plaatsen

De vakspecialist maakt een gat in je dak en verwijdert de dakpannen. Daarna plaatst hij de kozijnen, waar hij het raam op een later moment in plaatst. Eerst maakt hij het dak waterdicht en plaats hij de dakpannen terug. Als laatst zet hij het glas tussen de kozijnen, zodat je dakraam vanaf de buitenkant af is.

Stap 3: Afwerking van het dak

Hoewel je vakspecialist het dakraam is geplaatst, moet hij de binnenkant nog afwerken. Allereerst kit en stuct hij voegen en gaatjes, zodat het 1 geheel wordt. Daarna maakt hij het af door bijvoorbeeld een aantal gipsplaten te plaatsen. Daarna is je dakraam klaar om van te genieten.

Dakraam plaatsen vergunning: Handige tips

Je hebt veel gelezen over een dakraam plaatsen vergunning. Ben je van plan om je dakraam te laten plaatsen? Kijk dan nog naar deze handige tips, zodat je nog voordeliger uit bent.

Ga voor een kwantum korting

Door meerdere dakramen tegelijkertijd te laten plaatsen, heb je kans op een leuke korting. De vakspecialist rekent daarbij ook maar 1 keer voorrijkosten. Heb je zelf geen plannen om meerdere dakramen te laten plaatsen? Vraag dan je buren of zij nog plannen hebben voor een dakraam.

Vraag meerdere offertes op

Door dakraam offertes bij meerdere vakspecialisten op te vragen heb je een grotere kans op de beste deal. Met meerdere offertes vergelijk je prijzen en opties van verschillende dakraam specialisten. Kijk bijvoorbeeld naar de arbeidskosten en de duur van de plaatsing, zodat je een beter beeld hebt van de verschillende opties.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden