Homedeal.nl Inspiratie 5 planten die het goed doen in de winter

5 planten die het goed doen in de winter

winterbloeiers

Het hele jaar door planten in je tuin? Dat is zeker mogelijk! In de winter is het belangrijk dat je planten hebt staan die goed tegen erg koud weer en vorst kunnen. Dit zijn sterke planten die zich goed herstellen na een flinke lading vorst. Wil je ook in de winter mooie planten in je tuin? In dit artikel lees je over de planten die perfect zijn voor een prachtige wintertuin.

Inhoudsopgave

Kerstroos (Helleborus)

 De Helleborus is een van de meest populaire vaste planten voor in de tuin. Dit komt omdat ze erg sterk zijn en al vroeg in het jaar zorgen voor kleur in de tuin. De Helleborus is in allerlei kleuren beschikbaar, zoals paars, zwart, lila, roodpaars, geel en groen. De Helleborus is vorstbestendig en daarom perfect voor in de winter! Deze plant wordt ongeveer 30 cm hoog en staat het liefst in de halfschaduw.

helleborus
Winterjasmijn

Jasminum nudiflorum (Winterjasmijn)

De winterjasmijn is een goede klimmer voor een muur in de schaduw. De maximale hoogte van de winterjasmijn is ongeveer 3 meter. Net als de Helleborus kan de winterjasmijn goed tegen de vorst en is daardoor voldoende winterhard.

Galanthus nivalis  (Sneeuwklokje)

Het sneeuwklokje is een plant uit de narcisfamilie, die in Europa en West-Azië voorkomen. Het sneeuwklokje heeft een voorkeur voor een kalk- en humusrijke grond in de halfschaduw. Sneeuwklokjes hebben hangende witte bloemetjes en wordt maximaal 20 cm hoog.

sneeuwklokje

Viburnum tinus (Sneeuwbal)

Door zijn bijzondere bloemen is deze plant een echte must voor in de tuin. Sommige soorten bloeien in de winter en andere vroeg in het voorjaar. De meeste soorten staan het liefst op een zonnige plek, alleen de wollige sneeuwbal doet het ook goed in de schaduw. De struik wordt maximaal 4 m hoog.

sneeuwbal

Corylus avellana (hazelnoot/ hazelaar) 

De laatste plant uit dit lijstje, die prachtig staat in een wintertuin is de hazelnootplant. Deze plant komt uit de berkenfamilie. De vrucht is de hazelnoot die je zo op kan eten en die veel vitamine E bevat. De hazelnoot is wel een behoorlijk grote plant die tussen de 3 en 6 meter hoog wordt en veel ruimte nodig heeft. Daarom is de hazelaar vooral geschikt voor de grotere tuinen. Ze kunnen ook goed gebruikt worden als afscheiding en windvanger in je tuin. De hazelaar staat graag in een diepe, vochthoudende grond.

hazelaar

Hulp nodig bij het kiezen van planten?

Deze planten zorgen ervoor dat je ook in de winter een prachtige tuin hebt. Wil je weten hoe je deze planten goed kan combineren met andere planten, zodat je ook in de overige 3 seizoenen een mooie tuin hebt? Neem dan contact op met een tuinontwerper. Een tuinontwerper heeft een enorme hoeveelheid aan kennis en ervaring van planten en weet precies welke planten goed in jouw tuin passen. Een tuin met veel zon heeft andere planten nodig dan een tuin met veel schaduw. Wil je meer weten over beplantingsplannen en tuinontwerpen? Kijk dan op deze pagina over tuinontwerpen. Hier vind je alle informatie over wat je krijgt bij een tuinontwerp en beplantingsplan, inclusief prijzeninformatie en de mogelijkheid om gelijk een tuinontwerper te vinden die dit project voor jou uitvoert!