Homedeal.nl Inspiratie Kleine tuin inrichten

Kleine tuin inrichten

kleine tuin tips

Heb je een kleine tuin en weet je niet wat je er mee aan moet? Een kleine tuin inrichten hoeft echt niet altijd moeilijk te zijn. Er zijn genoeg tips & tricks om een kleine tuin alsnog heel ruimtelijk te laten lijken!

Hoe kan ik mijn kleine tuin inrichten zodat hij groot lijkt?

Wil je genieten van een kleine tuin? Dat kan! Met de onderstaande tips geef je je kleine tuin een veel ruimtelijkere uitstraling, waardoor je nog steeds heerlijk kan ontspannen in je tuin. Of je de tuin nu vooral wilt gebruiken om er lekker rustig te zitten of voor je kinderen om te spelen, elke tuin kan op zo’n manier worden ingericht dat jij er optimaal van kunt genieten.

Slingerpad

Een pad in de tuin helpt om de tuin op te breken, waardoor de tuin groter lijkt. Een mooi aangelegd pad trekt soms genoeg aandacht waardoor het pad het focuspunt van de tuin is. Een pad zorgt voor beweeglijkheid in de tuin, waardoor de tuin helemaal tot leven komt. Een slingerpad zorgt ervoor dat de ruimte groter aanvoelt dan wanneer het pad recht wordt aangelegd.

slingerpad

Planten en bomen

Planten en bomen zijn erg belangrijk voor een tuin, het maakt de tuin levendig en geeft een mooie uitstraling. Voordat je planten gaat kopen moet je weten of ze in de schaduw of zon komen te staan, want de ene plant groeit beter in de zon terwijl de ander het juist in de schaduw beter doet. Bij een kleine tuin kan je het best kiezen voor planten met een lange bloeitijd, zodat de planten niet teveel plek in zullen nemen. Wil je planten in potten? Zet dan alle potten op 1 plek bij elkaar en niet door de hele tuin verspreid. Dit zorgt voor rust en meer ruimte. Bomen in je tuin zorgen voor hoogteverschil in je tuin. Kies wel voor bomen met een smalle en open kroon zodat er niet al te veel schaduw in de tuin valt, zoals Malus van Eseltine, Malus Evereste of de japanse sierkers.

bomen kleine tuin

Tuinieren

Wil je naast mooie sierplanten en bomen ook nog tuinieren in de tuin? Ook dit is prima te doen in een kleine tuin en zelfs op een balkon! De ideale manier hiervoor is verticaal tuinieren. Bij verticaal tuinieren gebruik je gevels en muren om planten op te laten groeien. Aan de muur hang je speciale rekken om planten in te zetten, of je gebruikt oude paletten. Er zijn ook allerlei kant en klare oplossingen om verticaal te tuinieren. Een andere manier om te tuinieren in je tuin is door in plaats van sierplanten je groenten in potten en bakken te planten.

verticaal tuinieren

Tuinmeubels

Als je een kleine tuin hebt, kun je beter kiezen voor niet al te massieve meubels op poten. Op die manier zie je de vloer onder de meubels nog, wat zorgt voor een ruimtelijk aanzicht. Koop niet al te veel tuinmeubels, want een overvolle tuin laat je tuin nog kleiner lijken. Combineer meubels met elkaar, bijvoorbeeld een pergola die je ook gebruikt als schommel voor je kinderen of neem een zitbank met opbergruimte. Op deze manier spaar je een hoop ruimte uit!

schommelbank kleine tuin

Laat een tuinontwerp maken!

Weet je nog steeds echt niet wat je aan moet met je kleine tuin of wil je bijvoorbeeld een vijver, maar heb je geen flauw idee hoe je dat in je kleine tuin kan verwerken? Dan is het een goed idee om een tuinontwerp te laten maken. Een ontwerper luistert goed naar wat je wilt en kijkt goed naar de mogelijkheden. Een ontwerper heeft de kennis, ervaring en creativiteit om jou precies de tuin te geven die je wilt. Als je een tuinontwerp laat maken zit je naderhand nergens aan vast, dus als je de tuin daarna niet wilt laten aanleggen, omdat je het bijvoorbeeld zelf wilt aanleggen, dan is dat ook geen enkel probleem. Daarnaast kan je ook een beplantingsplan laten maken, dit is een gedetailleerd plan waarin de soort planten, het aantal planten en de locatie van de planten zijn beschreven.

De prijzen van een tuinontwerp voor tuinen onder de 100 m2 liggen tussen de € 360 en € 500. De kosten van een beplantingsplan zijn gemiddeld 50% van de ontwerpkosten. Dus kost jouw tuinontwerp € 400, dan kost je beplantingsplan € 200, waardoor je uitkomt op een totaal van € 600. Wil je meer informatie over de kosten van een tuinontwerp en wat je er voor krijgt? Lees dan hier meer over tuinontwerpen.