Homedeal.nl Inspiratie Verdieping in de tuin

Verdieping in de tuin

De meeste tuinen in Nederland zijn zo vlak als Nederland zelf. Daar is uiteraard niets mis mee, maar kun je je een voorstelling maken van wat niveauverschillen met je tuin doen? Lees en zie hier wat voor interessante effecten dieptes geven aan je tuin.

Goede redenen om voor niveauverschillen in je tuin te gaan

Niveauverschillen zijn toepasbaar in iedere tuin; van klein tot groot en van smal tot breed. Door de dieptewerking speel je namelijk met de sterktes en zwaktes van je tuin. Een lange plantenbak op 50 centimeter hoogte geeft al een heel ander beeld, dan dat alles met de grond gelijk is. Naast dat hoogteverschillen je tuin een stuk spannender maken omdat je niet direct alles ziet, zijn ook dit goede redenen voor niveauverschillen in je tuin:

  • Kies voor iedere laag een andere doelbestemming (kinderspeelplaats, terras om te barbecueën, moestuin of een vijver van glas).
  • Pak langer de zon mee op het hoger gelegen terras.
  • Creëer beschutting voor fijne zithoekjes op het lager gelegen terras.
  • Camoufleer minder mooie, maar wel praktische zaken (vuilnisbakken of de droogmolen).
  • Ervaar meer rust doordat niet alles direct in je zicht staat.

5 handige tips

  1. De meeste dieptewerking creëer je als je vanuit je huis tegen het hoogteverschil aankijkt.
  2. Je maakt een smalle tuin breder door hoogteverschillen richting de zijkanten van je tuin op te bouwen, zodat je de zijwanden optisch uit elkaar duwt
  3. Je maakt een ondiepe tuin breder door hoogteverschillen tegenover je woning op te bouwen.
  4. Plaats je de verhoging tegen de muur van je woning of de schutting en bestaat je verhoging uit aarde, hou er dan rekening mee dat er vocht je muur in kan trekken. Voorkom dit door ruimte open te laten tussen de muur en je verhoging (iets minder mooi) of door een plastic gazon tussen de muur en aarde te plaatsen.
  5. Hou er rekening mee dat je niet direct de tuin van de buren inkijkt, dat gaan ze waarschijnlijk niet waarderen. In de meeste gemeente mag je als je directe buren hebt tot twee meter hoog gaan. Wil je flink de hoogte in, controleer dit dan eerst.

Materialen

Wat typerend is aan het werken met diverse hoogtes in de tuin, is dat er vaak gebruik wordt gemaakt van meerdere soorten materialen om het contrast te benadrukken. Eigenlijk zijn er geen regels, gebruik te materialen die je mooi vindt. Hout zie je vaak terug, maar ook betonnen muurtjes of graniet bielzen.

Verhogingen in je tuin realiseren?

Wil jij graag meer spelen met de diepte in je tuin, en dit door een ervaren hovenier laten doen? Lees onze prijsgids tuinrenovatie kosten om je te verdiepen in de prijzen en kom eenvoudig in contact met betrouwbare hoveniers.