Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinaanleg Tuinontwerp prijzen

Tuinontwerp prijzen

Minimale kosten
€ 200
Gemiddelde kosten
€ 500
Maximale kosten
€ 1.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 410 - € 590

Wil je je tuin laten verbouwen of ga je verhuizen en moet de tuin opnieuw worden aangelegd? Het is dan handig om je tuin te laten ontwerpen, zo kan je precies zien hoe de tuin er uit komt te zien. Ben je benieuwd naar de kosten van een tuinontwerp? Hier vind je alle prijzen en mogelijkheden.

Inhoudsopgave.

Wat kost een tuin laten ontwerpen?

Heb je het besluit genomen om een tuinontwerp te laten maken van je nieuwe tuinaanleg? Een tuin laten ontwerpen door een tuinarchitect kost gemiddeld € 200 tot € 900, afhankelijk van de grootte van je tuin en wat je allemaal wilt laten opnemen in het tuinontwerp.

De gemiddelde prijzen van de verschillende mogelijkheden zijn in onderstaande tabel te vinden.

ProductGemiddelde prijs (incl. btw en arbeidskosten)
Tuinontwerp tot 100 m²
€ 200 – € 500
Tuinontwerp 100 – 200 m²€ 500 – € 600
Tuinontwerp 200 – 400 m²€ 650 – € 750
Tuinontwerp 400 – 800 m²€ 800 – € 900
Beplantingsplan+50% van de ontwerpkosten
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Tuinontwerp prijzen

Prijsvoorbeelden van een tuin ontwerpen

De prijs van een tuinontwerp laten maken hangt onder andere af van de grootte van je tuin. Voor een kleinere tuin gelden andere prijzen dan een grote. Lees onderstaande prijsvoorbeelden en maak een inschatting van de totaalkosten voor jouw tuinontwerp.

Kleine tuin

Een tuinontwerp is een soort plattegrond waarop je precies kan zien hoe de tuin eruit komt te zien. Wil je voor een kleine tuin goedkoop aanleggen? Het ontwerp voor een tuin onder de 100 m² kost gemiddeld tussen de € 200 en € 500.

Grote tuin

Een ontwerp van een grotere tuin kost meer, omdat het tuinontwerp meer elementen bevat en het meer tijd kost om te bedenken en ontwerpen. Ga je bijvoorbeeld een tuin opknappen van 280 m², dan betaal je gemiddeld tussen de € 650 en € 750 voor het ontwerp.

Met beplantingsplan 

Als je een tuin gaat laten ontwerpen is het slim om daar ook gelijk een beplantingsplan bij te laten maken. Er wordt daarin precies opgeschreven wat voor planten waar komen te staan, zodat er tijdens de aanleg van de tuin rekening wordt gehouden met de beplanting van de tuin. 

Voor een beplantingsplan wordt gemiddeld een meerprijs van 50% van de ontwerpkosten gerekend. Heb je bijvoorbeeld een tuin van 150 m², dan betaal je gemiddeld € 550 voor het ontwerp en dan nog € 275 voor het beplantingsplan. De totale kosten komen dan uit op € 825.

Hoe is de prijs van het tuinontwerp opgebouwd?

De prijzen van een tuinontwerp laten maken zijn als volgt opgebouwd:

Kostenoverzicht Tuinontwerp prijzen
Welke keuzes bepalen de prijs van je tuinontwerp?

Er zijn verschillende keuzes die de prijs van het tuinontwerp bepalen.

Keuze 1: Wat is de grootte van je tuin?

De grootte van je tuin bepaalt voor het grootste deel de prijs van het tuinontwerp. Omdat het ontwerpen van een tuin maatwerk is, kan er niet een precieze prijs gegeven worden. Het ligt eraan hoe lang de ontwerper bezig is met het tuinontwerp. De prijs van het tuinontwerp wordt bij de meeste aanbieders gebaseerd op het aantal vierkante meters van de tuin. Voor een grotere tuin zullen dus meer kosten in rekening gebracht worden dan voor een kleine tuin.

Keuze 2: Met of zonder beplantingsplan?

Bij het laten maken van een tuinontwerp heb je de keuze of je wel of geen beplantingsplan wilt laten maken. Op een beplantingsplan staan heel gedetailleerd de soorten, het aantal en de locatie van de planten beschreven. Als je niet veel kennis van planten hebt is het aan te raden om een beplantingsplan te laten maken. Een beplantingsplan maken is namelijk moeilijker dan de meeste mensen denken. Dit komt omdat er rekening gehouden moet worden gehouden met onderstaande punten: 

  • Welke soort planten het beste groeien in jouw tuin. 
  • Welke plantengroepen er worden gekozen.  
  • Waar de planten geplaatst moeten worden zodat ze goed kunnen groeien, bijvoorbeeld in de schaduw of in de zon.
  • De bloeitijd, hoogte, kleurcombinaties en bladvormen van de planten.
  • In welke seizoenen de planten groeien, zodat er het hele jaar door kleur in de tuin te zien is. 

Voor het maken van een goed beplantingsplan heb je dus een hoop kennis en creativiteit nodig. Voor een beplantingsplan wordt meestal een meerprijs van 50% van de ontwerpkosten gerekend. Je kunt natuurlijk ook een onderhoudsvrije tuin laten ontwerpen. 

Keuze 3: Zelf je tuin ontwerpen of uitbesteden?

Elke mooie tuin heeft een goed tuinontwerp nodig. Een tuin is een plek om tot rust te komen en is daarom zeer persoonlijk. Een ontwerper zal daarom ook goed luisteren naar wat jij wilt en wat er goed bij jou past. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de tuin zelf, wat er in de tuin past en wat er mogelijk is. Er wordt bepaald of je een terras, gazon, vijver of andere speciale elementen in de tuin wilt, er wordt een verlichtingsplan gemaakt en gekeken naar wat voor meubilair je in je tuin wilt. 

Je kan een tuinontwerp natuurlijk zelf maken, maar als je dit uitbesteedt aan een ontwerper weet je zeker dat je het maximale uit je tuin haalt. Vaak heb je wel ideeën, maar heb je geen idee hoe je die precies op papier zet. Een hovenier of tuinarchitect heeft veel kennis, ervaring en creativiteit om de tuin precies te ontwerpen naar jouw persoonlijke smaak. Daarnaast kijkt hij ook naar de praktische aspecten, zodat de tuin daarna zonder problemen aangelegd kan worden.

Keuze 4: Extra opties

De volgende opties zijn niet noodzakelijk voor iedereen, maar het is het wel waard om te kijken of jij ze noodzakelijk vindt. Twijfel je, laat de extra’s dan meenemen op je tuinontwerp of tuinaanleg offerte zodat je daarna kan beslissen of je iets wel of niet wil.

ProductGemiddelde prijsWanneer?
Tuinaanleg
€ 50 – € 100 per m²Je bent niet verplicht om na het ontwerp de tuin ook daadwerkelijk aan te leggen, maar dit zijn de gemiddelde kosten voor het aanleggen van een tuin.
Administratiekosten€ 100Dit zijn de kosten van een schetsontwerp, hierna volgt het echte uitgebreidere ontwerp.
Advies€ 70 per uurAls je nog extra advies wilt, met bijvoorbeeld een 3D ontwerp of andere bouwkundige tekeningen.
Adviesbezoek op locatie€ 120 – € 250Er wordt hier naar de locatie gekeken en daarop advies gegeven over het ontwerp.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen 

Wat kost het om een tuin te laten ontwerpen? 

Een tuin laten ontwerpen kost ongeveer € 200 tot € 900. De prijs is afhankelijk van de grootte van de tuin en de elementen die je wilt laten opnemen in het ontwerp. Vraag gratis en vrijblijvend tuinaanleg offertes aan om te zien hoeveel jouw tuinontwerp gaat kosten. 

Hoe ontwerp je zelf je tuin?

Het ontwerpen van een tuin is niet makkelijk. Het is van belang dat je van tevoren goed nadenkt over wat jouw wensen zijn. Niet alleen over het uiterlijk van de tuin, maar ook over praktische zaken zoals het onderhoud. Daarnaast moet je rekening houden met het budget, de beschikbare ruimte, beplanting, verharding en welke functie je tuin moet krijgen.

Waar moet je op letten bij het ontwerpen van een tuin? 

Bij het ontwerpen van een tuin is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal factoren. Allereerst natuurlijk je eigen wensen, maar daarnaast dien je ook rekening te houden met de beschikbare ruimte, de ligging en de omgevingsfactoren. 

Homedeal bespaartips

Vergelijk altijd offertes

Elke tuinarchitect hanteert andere prijzen, het is daarom erg belangrijk dat je offertes vergelijkt. Op die manier weet je zeker dat je de tuinarchitect met de beste prijs-kwaliteitverhouding kiest.

Kies een lokale ontwerper

Een tuinarchitect wil graag zien voor welke tuin hij een ontwerp gaat maken. Het eerste adviesgesprek komt hij dan ook graag bij je thuis doen, zodat hij precies kan zien met wat voor tuin hij te maken heeft. Vaak is het eerste adviesgesprek tot een bepaald aantal kilometers gratis. Zoek dus iemand uit de buurt, zodat de ontwerper niet te ver hoeft te reizen om je tuin te bekijken.

Verzorg een gedeelte zelf

Heb je een grote tuin en zie je op tegen de kosten van een tuinontwerp voor een grote tuin? Als je geen ontwerp voor de hele tuin nodig hebt, omdat je een deel zelf verzorgt, geef dan aan dat je voor een klein gedeelte een ontwerp wilt. Op deze manier betaal je het tarief voor een klein ontwerp.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden