Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinaanleg Schutting laten plaatsen

Schutting laten plaatsen

Wil je naar meer privacy in je tuin of is je schutting toe aan een upgrade? Het laten plaatsen van je schutting is een flinke klus die de hovenier graag voor je uitvoert. Zo geniet je optimaal van je tuin. Vraag een offerte schutting plaatsen aan om in contact te komen met hoveniers en om de prijzen van jouw project in te zien. Lees in dit artikel alles over de mogelijkheden en hoe de hovenier te werk gaat.

Wat kost het laten plaatsen van een schutting?

De schutting prijzen variëren tussen de € 50 en € 250 per meter. Dit prijsverschil heeft voornamelijk te maken met het materiaal waar je voor kiest. Daarbij kost een tuinman gemiddeld tussen de € 15 en € 20 per meter aan montagekosten. Bekijk alle gemiddelde prijzen in het onderstaande overzicht.

Soort schuttingGemiddelde prijs per meter (incl. plaatsing)
Schutting van geïmpregneerd hout€ 50 - € 150
Schutting van hardhout€ 100 - € 200
Schutting van kunststof / composiet€ 100 - € 200
Schutting van natuurlijk materiaal € 25 - € 250
- klimop€ 15 - € 30
- bamboematten€ 40 - € 60
- wilgentenen€ 45 - € 75
Montage€ 15 - € 20
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Benieuwd naar de kosten voor jouw schutting project? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes voor schutting plaatsen aan.

Schutting laten zetten hout

Wat zijn de meest gebruikte materialen voor een schutting?

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten schuttingen die de hovenier plaatst? Elke schutting heeft unieke eigenschappen. De 4 meest gebruikte soorten zijn hout, beton, composiet en steen.

Om verzakking te voorkomen, plaatst de hovenier in sommige gevallen een fundering. Of dit nodig is, is afhankelijk van de ondergrond en het gewicht van je schutting. Een betonnen en stenen schutting heeft bij een losse ondergrond vrijwel altijd een fundering nodig. Bij een houten of composiet schutting plaatst de hovenier vaak een kleine betonnen paal in de grond die dient als fundering. Je kunt gemakkelijk een offerte schutting plaatsen aanvragen om erachter te komen of je dit nodig hebt en hoeveel het gaat kosten. 

Houten schutting

De meeste mensen laten nog steeds een houten schutting plaatsen, vooral dankzij de grote variatie in houtsoorten. Een goedkope houten schutting is meestal gemaakt van grenenhout. Hardhout is duurder, maar gaat ook langer mee, ongeveer 20 tot 25 jaar. Een houten schutting geeft je tuin een klassieke uitstraling. Het nadeel van deze schutting is dat je het elk jaar moet laten schoonmaken.

Betonnen schutting

De betonnen schutting is bezig met een snelle opmars. Het is onderhoudsvriendelijk, heeft een strakke uitstraling en gaat jarenlang mee. Doordat het massief is, is het ook nog eens geluidswerend. Het nadeel van het laten plaatsen van een beton schutting is dat het een stevige fundering nodig heeft. Hierdoor is de hovenier langer bezig met de aanleg van deze schutting.

Composiet schutting

Deze kunststof schutting is in allerlei soorten en maten beschikbaar. Composiet is een kunststof dat met vezels versterkt is. Hierdoor gaan deze schuttingen wel 50 tot 100 jaar mee. Het is qua prijs vergelijkbaar met hout en ook nog eens onderhoudsvrij. Het is zelfs mogelijk om deze kunststof schutting in hout kleur te laten plaatsen. Het kan wel voorkomen dat de composiet planken een iets andere kleur hebben.

Stenen schutting

Voor een luxe optie kies je voor een stenen schutting. Bij het laten plaatsen van deze tuinafscheiding vult de hovenier korven op met een natuursteen naar keuze. Denk aan soorten als basalt, siergrind of breuksteen. Het is de duurste optie, maar geeft wel een natuurlijke uitstraling aan je tuin.

Waarom is het beter om een schutting te laten plaatsen?

Het is misschien verleidelijk om je schutting zelf te plaatsen. Op de korte termijn is het zelf plaatsen van een schutting goedkoper, maar vakwerk betaalt zich op de lange termijn snel terug. Een hovenier weet immers precies welk materiaal hij moet gebruiken en heeft al het benodigde gereedschap bij de hand. Vraag een offerte schutting plaatsen aan als je benieuwd bent hoeveel dit gaat kosten.

Lees hieronder de voordelen van het laten plaatsen van je schutting.

Hoveniers hebben ervaring

Een tuinman weet wanneer een fundering goed gehard is en hoe ze een schutting precies waterpas zetten. Ook weet een hij welk materiaal geschikt is voor jouw tuin. Een hovenier levert hierdoor een schutting die perfect past bij jouw tuin.

Hoveniers werken efficiënt

Met een hovenier is de schutting snel geplaatst. De meest bepalende factoren hiervoor zijn de lengte van de schutting, of de hovenier de oude schutting moet weghalen en of hij een fundering stort. Een houten of composiet schutting is gemiddeld in een dag geplaatst. Bij een betonnen of stenen schutting is dit afhankelijk van de uithardtijd van het beton. Afhankelijk van het weer kan het tot 2 weken duren voordat de fundering sterk genoeg is om op te bouwen.

Een hovenier helpt als jij geen tijd hebt

Ben je doordeweeks druk met werk en wil je in het weekend tijd voor jezelf? Een hovenier plaatst voor jou een schutting terwijl jij druk bent met andere dingen. Je hoeft enkel af te spreken wat je wensen zijn, zodat de vakspecialist aan de slag kan. Door een offerte schutting plaatsen aan te vragen kom je gemakkelijk en snel in contact met een vakspecialist die je hierbij kan helpen. 

Heb je een vergunning nodig voor het laten plaatsen van een schutting?

Als je een schutting laat plaatsen, is het handig om de regelgeving te kennen. De hovenier heeft hier veel kennis over, maar het kan geen kwaad om hier ook een beeld van te hebben. Via het Kadaster bepaal je waar de erfgrens loopt. Ga daarna in gesprek met de buren over het plaatsen van de schutting. Volgens de regels voor het plaatsen van een schutting mag je alleen in overleg met de buren de afscheiding op de erfgrens zetten. Wil je de schutting op eigen grond plaatsen? Dan moet de afstand van de schutting tot de erfgrens minimaal een halve meter zijn.

De hoogte van de tuinschutting is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. De maximale hoogte van de schutting tussen de buren is doorgaans 2 meter. De hoogte van de schutting aan de straatzijde is doorgaans 1 meter. Vraag dit voor de zekerheid altijd bij de gemeente na.

Schutting laten plaatsen: stappenplan

Ben je van plan om een schutting te laten plaatsen? De hovenier doorloopt een aantal stappen die ervoor zorgen dat je een prachtige tuinafscheiding krijgt. Het gaat hierbij om de voorbereiding, de plaatsing en de afwerking van de schutting.

Stap 1: Bedenk wat je wilt

Ga als eerst na wat je wensen en eisen zijn. Bepaal daarbij vooraf het maximum budget voor de hele klus. Zo geef je de hovenier een helder beeld wat jij van hem of haar verwacht. Het is slim om na te denken of tuin ook een opfrisser kan gebruiken. Nu de hovenier toch aanwezig is, kan hij de rest van de tuin direct opknappen. Het is daarnaast gebruikelijk om met je buren te overleggen wat zij voor wensen hebben. Het is daarbij ook goedkoper om de kosten samen te delen. Ga ook na wat voor materiaal je voorkeur heeft.

Stap 2: Kies je hovenier

Vergelijk verschillende tuinaanleg offertes voor de beste match. Kijk daarbij naar de prijs, maar ook naar de reviews en ervaring van de hovenier. Een offerte schutting plaatsen geeft je niet alleen inzicht in de prijzen, maar ook in de vakspecialist. Als de hovenier beschikt over een keurmerk zoals Tuinkeur, weet je dat je goed zit. Kom daarna samen met elkaar in contact om de details nader te bespreken.

Stap 3: De hovenier bereidt het plaatsen van de schutting voor

Nu gaat de hovenier daadwerkelijk aan de slag. Moet de huidige schutting nog afgebroken worden? Dan doet de hovenier dit eerst. Daarna lijnt hij de plaats uit waar de schutting komt, zodat de afscheiding in een rechte lijn komt te staan. Voor een zware schutting stort de tuinman hierna een fundering.

Stap 4: De hovenier plaatst de schutting

Het plaatsen van de tuinschutting duurt niet lang. Bij hout of composiet is de afscheiding gemiddeld binnen een dag geplaatst. De tuinman verankert de palen met paalhouders om hierop de schutting te plaatsen. Bij losse planken monteert de hovenier de schutting panelen aan de schuttingpalen.
Een betonnen of stenen schutting vereist meestal iets meer tijd, omdat de fundering eerst moet uitharden. Afhankelijk van het weer duurt dit maximaal 2 weken. Nadat het is uitgehard duurt het gemiddeld een dag om de palen of korven te verankeren en om de rest van de schutting te plaatsen.

Stap 5: De hovenier werkt de schutting af

Als laatste werkt de hovenier de schutting af. Hierbij worden oneffenheden verwijderd en details toegevoegd, zoals paalkappen. Deze kappen plaatst de hovenier over de palen heen, zodat de bovenkant er afgewerkt uitziet.

Tips voor je schutting

Dankzij werkwijze en tips heb je een goed beeld hoe het laten plaatsen van een schutting in zijn werk gaat. Met onderstaande tips over het design en onderhoud heb je nog meer plezier van je schutting.

Stem de schutting af op de tuin en het huis

Laat je design uit je huis of tuin terugkomen in je schutting. Bij een klassieke tuin past een robuuste houten schutting. Een moderne stijl is goed te combineren met een strakke betonnen schutting. Wil je juist iets anders? Ga dan voor veel contrast. Een lichte tuin combineer je dan met een donkere schutting.

Maak je tuin levendig

Met een andere schutting ziet je tuin er heel anders uit. Zo maak met met een potdeksel of bankirai schutting je tuin ontzettend levendig. Bij een potdeksel schutting zijn de planken als een dakpannen over elkaar heen gestapeld. Bij een bankirai schutting zijn de planken afwisselend aan de voor en achterkant geplaatst. Dankzij deze schuttingen krijgt je tuin veel meer diepte en is het dus veel minder recht en strak.

Zorg voor voldoende onderhoud aan je schutting

Voor een maximale levensduur is het belangrijk om de schutting regelmatig te laten onderhouden. Een houten schutting moet je elk jaar laten schoonmaken en en elke 5 jaar laten beitsen. Dit voorkomt een groene aanslag en vergroot de levensduur. De andere schuttingen hebben minder onderhoud nodig. Aanslag dien je wel regelmatig te laten verwijderen. Zo ziet je schutting er elke keer weer als nieuw uit. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden