Homedeal.nl Inspiratie Aanbouw in de tuin? Dit zijn de regels

Aanbouw in de tuin? Dit zijn de regels

Heb je nou wel of geen bouwvergunning nodig voor een aanbouw in de tuin? Een vraag die geregeld voorkomt. Er zijn nogal wat regels opgesteld rondom verbouwingen in de tuin. Zo mag je niet meer dan de helft van je tuin volbouwen en mag de aanbouw in de tuin niet hoger zijn dan 4 meter. Benieuwd naar de regels voor een aanbouw in de tuin? Volg deze checklist.

De regels voor de realisatie van een aan- of uitbouw in de tuin

Wanneer je geen vergunning nodig hebt

Je hebt niet altijd een vergunning nodig voor een aan- of uitbouw in de tuin. Je bespaart jezelf een hoop tijd en moeite zolang je je aan de volgende regels houdt.

  • Je mag niet meer dan één woonlaag op de grond van de tuin bouwen. Wil je gaan verbouwen op de bestaande woonlaag? Dan heb je een vergunning nodig, tenzij je korter bijbouwt dan 25 cm.
  • Tussen de uitbouw en de openbare grond moet minstens één meter liggen. Heb je een hoekhuis? Dan mag je soms ook vergunningvrij aan de zijkant uitbouwen. Voorwaarde is dat je zijerf niet grenst aan de weg of het openbaar groen. Bovendien moet je een meter vrijhouden tussen de aanbouw en het voorerf en tussen de aanbouw en het erf van de buren.
  • De aanbouw mag niet hoger zijn dan 4 meter en niet dieper dan 2,5 meter.
  • Voor de uitbouw van een monument, een recreatiewoning of een beschermd stadsgezicht heb je een vergunning nodig.

De regels voor bijbouw

De regels voor bijbouw – verbouwingen die niet in contact staan met de woning – zijn op een paar aanpassingen na hetzelfde:

  • Neemt jouw bijgebouw 10m2 of meer in beslag, dan dien je één meter vrij te houden tot het erf van de buren.
  • Je mag niet hoger dan 3 meter, en meer dan 30 m2 bijbouwen.

Zie je in dat je een vergunning nodig hebt? Dan kan je deze aanvragen bij jouw gemeente. Raadpleeg je gemeente om te checken wat voor vergunning je nodig hebt en wanneer je deze kunt verwachten. Benieuwd naar de algemene kosten voor je verbouwing? Check de prijsgids.

Bronnen:

Verandasdecoranda.be, Pinterest