Homedeal.nl Bestraten Hoe leg je een bestrating aan?

Hoe leg je een bestrating aan?

bestrating aanleggen

Mooie bestrating in je tuin zorgt ervoor dat je tuin er verzorgd uitziet en dat je tuin makkelijk te gebruiken is. Een goed aangelegde bestrating gaat wel jaren mee. Om ervoor te zorgen dat je een goede bestrating aanlegt, volg je de onderstaande stappen.

Inhoudsopgave.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Voordat je begint met het leggen van de bestrating, zijn er 3 stappen die ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent:

Bestratingsontwerp maken

Je begint met het maken van een ontwerp. Je bepaalt waar je wilt bestraten en hoe groot de bestrating moet worden. Denk er bij het maken van een bestratingsontwerp aan waar een afvoerputje, een kraan, de deuren en ramen van het huis zitten en waar de uitgang van de tuin is.

Teken de tuin op schaal en zorg ervoor dat je alle maten zeer precies berekent.

Bereken het materiaal

Voordat je begint met het leggen van de bestrating, reken je uit hoeveel materiaal je nodig hebt. Je wilt natuurlijk niet dat je heel veel materiaal over hebt of dat je juist terug naar de leverancier moet om meer materiaal te halen. Tegels worden per m2 verkocht.

Om uit te rekenen hoeveel m2 je aan tegels nodig hebt, reken je de lengte x breedte van het te bestraten oppervlak. Zand wordt in kubieke meters verkocht en in bigbags geleverd, dit zijn zakken van ongeveer 1500 kg. Bereken de diepte x het aantal m2 van het te bestraten oppervlakte. Reken altijd 10% extra materiaal.

Bescherm jezelf

Zelfbescherming is bij het aanleggen van bestrating erg belangrijk. Geplette tenen of handen of kapotte knieën zijn een groot risico als je jezelf niet goed beschermd. Je gaat veel zware tegels tillen en je zit lang op je knieën. Zorg dus altijd voor goede bescherming, zoals: kniebeschermers, werkhandschoenen en werkschoenen.

Daarnaast zijn er een aantal verplichte persoonlijke beschermingsmiddelen als je bijvoorbeeld stenen gaat zagen of als je met de trilplaat aan de gang gaat, zoals een gehoorkap, veiligheidsbril, veiligheidshelm en een stofmasker.

Aan de slag!

Na deze voorbereidende stappen, kan je dan echt met het bestraten aan de slag.

Bestrating afzetten

De eerste stap is het uitzetten van de contouren van de bestrating. Zet hiervoor piketpaaltjes of draadpennen in de grond en span een lijntje waar de bestrating tussen gelegd wordt.

Tip! Om te zorgen dat je bestrating in een rechte lijn loopt, ga je uit van je gevel. Vanuit je gevel maak je een haakse hoek van 90 graden.

De grond egaliseren

Nadat je het zand met de trilplaat hebt bewerkt, begin je met het egaliseren van het zand. Je gebruikt hiervoor houten latten die je ingraaft. Houd bij het ingraven van de houten latten altijd rekening met de onderkant van de deur, zodat die er altijd goed overheen kan blijven gaan.

Om dit te testen pak je een tegel en leg je die op de houten latten. Alle ingegraven latten moeten op dezelfde hoogte liggen. Leg de waterpas telkens op 2 latten om te kijken of ze allebei even recht zijn. De latten mogen maximaal 2 meter uit elkaar liggen. Als alle latten liggen, ga je afrijen, dit houdt in dat je de waterpas over de latten heentrekt om de ondergrond te egaliseren.

Let er bij het afrijen op dat het terras iets afloopt naar 1 punt zodat het water snel kan weglopen. Als de grond geëgaliseerd is, verwijder je de latten en vul je dit op met zand.

Tip! Denk eraan dat de bestrating bij vriesweer altijd een beetje omhoog komt. Blijf daarom altijd 1 tot 2 cm onder de deur met je bestrating.

De tegels leggen

Als je de ondergrond helemaal bewerkt hebt, kun je de tegels gaan leggen. Doe dit het liefst met iemand samen, want het tillen en leggen van tegels is fysiek een behoorlijk zware klus. Als je niet goed uitkomt met de tegels kun je een steenknipper of steenzager gebruiken om de tegels op maat te maken. Als alle tegels liggen, ga je de kanten opsluiten.

Een oprit heeft een opsluitband van 8 x 20 x 100 cm nodig en een terras een opsluitband van 5 x 15 x 100 cm. Let erop dat de opsluitband is voorzien van een hol en dol, zodat je goed ziet hoe de opsluitbanden in elkaar passen.

Tip! Nadat je een stuk van de bestrating hebt gelegd, is het slim om van een afstand te bekijken of het leggen van de tegels goed gaat. Let er hierbij op of de lijnen recht liggen en of het oppervlak vlak loopt.

De afwerking

Geef elke tegel met een rubberen hamer een paar tikken en ga hierna met de trilplaat over de tegels heen. Hierna veeg je met een bezem wat zand tussen de kieren. Herhaal dit een aantal keer en laat de bestrating minimaal een week liggen. Met wat water veeg je het zand gemakkelijk tussen de kieren, het zand zal hierbij ook iets inklinken, waardoor de tegels goed vast komen te liggen.

Toch te veel werk?

Vind je dit toch te veel en te zwaar werk voor de uiteindelijke kosten die je maakt? Dan kun je er altijd voor kiezen om een stratenmaker in te huren.

Een stratenmaker kost ongeveer € 10 tot € 20 per m2. Je hoeft dan alleen nog te betalen voor de tegels, zand en de opsluitbanden. Alle andere materialen heeft de stratenmaker al. Stel dat je net als bij het voorbeeld bovenaan de pagina, een terras van 40 m2 wilt. Dan betaal je in totaal gemiddeld € 2976 als je het door een stratenmaker laat doen. Dit is nog maar € 92 meer dan wanneer je alles zelf aan zou schaffen en al het werk zelf gaat doen.

Dit is maar 3% van de gehele klus! Houd hier dus rekening mee bij het berekenen van de kosten die je gaat maken. In sommige gevallen is een klus het namelijk niet waard om het zelf te doen.