Vergelijk aannemer offertes
Vind dé aannemer voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Verbouwing Kosten Verbouwing

Kosten Verbouwing

Minimale kosten
€ 1.850
Gemiddelde kosten
€ 13.000
Maximale kosten
€ 27.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 10.500 - € 15.500

Bij een verbouwing zijn de kosten een cruciaal punt om rekening mee te houden. Of je nu je keuken, badkamer of het hele huis aanpakt, een goede voorbereiding helpt je kosten besparen. Ontdek wat een verbouwing gemiddeld kost en hoe je deze kosten effectief kunt berekenen met Homedeal.

Inhoudsopgave.

Wat kost een verbouwing?

De verbouwingskosten kunnen flink uiteen lopen, laat je bijvoorbeeld je toilet verbouwen voor € 2.000 of de begane grond voor € 50.000. Een aannemer heeft 3 manieren om prijzen te berekenen: vaste prijs, richtprijs of een prijs van gemiddeld € 30 – € 45 per uur.

Bekijk eerste de gemiddelde verbouwingskosten per ruimte in het huis, inclusief sloopwerk en afvoeren afval.

Volledige verbouwingGemiddelde kosten, incl. materiaal-,
arbeidskosten en btw
Toilet€ 1.850 – € 2.650
Badkamer€ 6.500 – € 9.500
Zolder€ 9.000 – € 13.000
Keuken€ 12.500 – € 17.500
Aanbouw€ 19.000 – € 27.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
verbouwing kosten

Om je een beter idee te geven over de verbouwingskosten voor jouw verbouwing, zie je hieronder 3 prijsvoorbeelden met de gemiddelde kosten per project:

Goedkoopste verbouwing:

Je wilt graag je toilet een nieuwe look geven. Je laat de oude tegels van de muur slopen en je sanitair demonteren. Vervolgens worden de waterleidingen en afvoer verlegd. De afwerking bestaat uit mooie natuursteen tegels op de vloer en keramische tegels plus strak stucwerk op de wanden en je laat een nieuw hangend toilet en een stijlvol fontein plaatsen.

Reken in dit geval op de gemiddelde kosten van € 2.225 voor de verbouwing.

Gemiddelde verbouwing:

Je hebt besloten om alle ruimte in huis optimaal te benutten; je gaat je zolder omtoveren tot een sfeervolle, bruikbare ruimte. De verbouwing bestaat uit het dak isoleren en er wordt elektriciteit en centrale verwarming aangelegd.

Voor uiterst comfort laat je een kunststof dakkapel en een gipswand plaatsen. Het plafond, de wanden en de vloer worden mooi afgewerkt en er wordt een vurenhouten trap geplaatst met één kwart draai. Gemiddeld kost het € 11.000 om bovenstaande zolder slaapkamer te realiseren.

Duurste verbouwing:

Je wilt graag van extra ruimte genieten en hebt besloten je woonkamer uit te breiden met een stijlvolle aanbouw. Je kiest voor een aanbouw geheel op maat gemaakt. Inclusief de afwerking en electra, ligt de prijs om een aanbouw van 5m breed en 3m diep te realiseren rond de € 23.000.

Prijsopbouw Verbouwing.

Kostenverdeling verbouwing kosten

Kosten van een verbouwing?

Zodra je hebt besloten te gaan verbouwen, komen er verschillende keuzes op je pad die invloed hebben op de totale kosten van je verbouwing. Dit zijn de belangrijkste keuzes:

Keuze 1: Werken met een aannemer

Gaat het om een grote verbouwing met meerdere projecten en wil je de verbouwing daarom laten coördineren door een aannemer? Voordelen van het werken met een aannemer zijn dat de volledige aansprakelijkheid bij de aannemer ligt en dat deze het volledige risico draagt tijdens de verbouwing. Er zijn 3 verschillende mogelijkheden om de prijs af te spreken.

Type prijsafspraakUitleg
Vaste prijsEen vaste prijs biedt zekerheid. Contractueel gezien mag de aannemer, indien er sprake is van meerwerk, de prijs niet achteraf verhogen. Een nadeel van het afspreken van een vaste prijs is dat je geen recht hebt op een gespecificeerde rekening. Je hebt dus geen inzicht in de kosten.
RichtprijsOok is het mogelijkheid om een richtprijs af te spreken. Dit is de prijs die het aannemersbedrijf baseert op geschatte kosten. In de meeste gevallen is het uitgangspunt dat de uiteindelijke prijs niet meer dan 10% mag afwijken van de richtprijs. Indien dit onoverkomelijk is, dient de aannemer je op tijd op de hoogte te stellen.
Per uurOf betaal de aannemer per uur. De kosten voor materialen, hulpmiddelen en vervoeren komen er nog bij. Informeer goed naar het uurtarief, de prijs voor de materialen, hulpmiddelen en voorrijkosten. Vraag de aannemer om deze te specificeren in de offerte. Het uurtarief van een aannemer ligt gemiddeld tussen de € 30 en € 45 euro.

Keuze 2: Verbouwing zelf coördineren

Heb je besloten om geen aannemer in dienst te nemen en zelf de verbouwing te coördineren? Ga dan uit van de volgende gemiddelde prijzen per uur per beroep. Bij enkele vakgebieden kiest de specialist voor een prijs per m2.

SpecialistGem. prijs
per uur
incl. btw
Gem. prijs
per m2
incl. btw
Extra informatie
Stukadoor€ 20 – € 50€ 5 – € 23Inclusief stucwerk
Timmerman€ 25 – € 60n.v.t.Inclusief materiaal
Tegelzetter€ 30 – € 40€ 25 – € 40Exclusief tegels (keramische tegels
kosten gemiddeld € 9 – € 82 en
natuursteen tegels € 25 – € 160
per m2)
Schilder€ 30 – € 40€ 35 – € 40Inclusief verf
Dakdekker€ 30 – € 50n.v.t.Exclusief dakbedekking (dakpannen
kosten gemiddeld € 60 per m2)
Glaszetter€ 35 – € 45€ 40 – € 70Exclusief glas (dubbel glas
kost gemiddeld € 50 per m2)
Electricien€ 35 – € 70n.v.t.Inclusief materiaal

Keuze 3: Van basis tot luxe toilet

Wil je een luxe toilet renovatie met softclose sluiting en dubbele spoeltechniek? Dan valt de prijs voor de verbouwing hoger uit dan wanneer je kiest voor een budget toiletopstelling. In het overzicht hieronder zie je de gemiddelde prijzen exclusief de montage.

ToiletGemiddelde prijs incl. btwExtra informatie
Budget toiletopstelling€ 100 – € 300Het toilet vervult vooral een functie
en is er geen behoefte aan luxe.
Luxe toiletopstelling€ 300 – € 500Denk aan zaken als dubbele spoeltechniek,
softclose sluiting van de bril en een vuilwerende afwerking van de toiletpot.
badkamer verbouwen

Keuze 4: Van basis tot luxe badkamer

Wil je de nieuwe badkamer voorzien van een heerlijk bad of heb je genoeg aan een simpele douche? Deze keuze heeft grote invloed op de kosten van de verbouwing. Bekijk de gemiddelde prijzen (exclusief montage) in onderstaand overzicht.

Badkamer verbouwingGemiddelde prijs incl. btwExtra informatie
Basis badkamer€ 2.000 –
€ 4.400
Een badkamer met douche en een enkele wastafel met badkamermeubel. Er is gekozen om gebruik te maken van keramische tegels voor de vloer en wanden.
Uitgebreide badkamer€ 3.000 –
€ 4.500
Deze badkamer met A-merken is voorzien van een ruime douche, een enkele of dubbele wastafel, badkamermeubel en standaard ligbad. De vloer is voorzien van natuursteen tegels en de wand van keramische tegels.
Luxe badkamer€ 5.500 –
€ 7.200
Deze badkamer is voorzien van een zeer ruime douche, een dubbele wastafel, één of meerdere badkamermeubels en een luxe lig- of spabad. De vloer en wanden zijn afgewerkt met natuursteen tegels.

Keuze 5: Van zolder tot leefbare ruimte

Wil je van je zolder een grote, lichte leefruimte maken? Bekijk welke invloed keuzes als een dakkapel of dakraam hebben op de prijs van je verbouwing.

Zolder verbouwingGemiddelde prijs incl.
btw
Extra informatie
Open ruimte€ 5.000 –
€ 8.000
Dakraam voor licht, rechte trap, dakisolatie, aanleg van elektriciteit, centrale verwarming en het netjes afwerken van het plafond, de wanden en vloer.
Twee ruimtes€ 8.000 –
€ 14.000
Een gipswand, een kunststof dakkapel, vurenhouten trap met kwart draai, dakisolatie, aanleg van elektriciteit en centrale verwarming en het plafond, de wanden en vloer worden netjes afgewerkt.
Twee ruimtes, luxe variant€ 10.000 –
€ 15.000
Polyester dakkapel aan de ene zijde en een kunststof dakraam aan de andere zijde, dakisolatie, aanleg van verwarming en elektriciteit (geschikt voor zwaardere apparatuur zoals je wasmachine), trap met 2 kwart draaien, een gipswand en nette afwerking van vloer en wanden.

Keuze 6: Van basis tot luxe keuken

Kies je voor een luxe keuken met de nieuwste apparatuur of kies je voor een simpele opstelling met basis apparatuur? Bekijk in onderstaand overzicht de invloed van keukenapparatuur op je verbouwingskosten. De prijzen zijn exclusief montagekosten.

Keuken verbouwingGemiddelde prijs incl.
btw
Extra informatie
Basis keuken€ 5.000 –
€ 9.000
Je bent het voordeligst uit als je kiest voor een tijd- en merkloze keuken met basis apparatuur (koelkast en fornuis). De keukenfronten zijn gemaakt van melamine en het aanrechtblad is gemaakt van kunststof.
Gemiddelde keuken€ 8.000 –
€ 14.000
Deze keuken is naast het basis apparatuur voorzien van een afwasmachine en combimagnetron. De keukenfronten zijn hoogglans en het aanrechtblad is gemaakt van composiet.
Luxe keuken€ 12.000 –
€ 17.000
De keuken is voorzien van luxe apparatuur, denk aan extra’s als een stoomoven en een kokend waterkraan. De keukenfronten zijn gemaakt van massief hout en het aanrechtblad is gemaakt van natuursteen.

Keuze 7: Van kleine tot grote aanbouw

Gaat je voorkeur uit naar een standaard, klassieke (landelijke uitstraling) of moderne (buitenleven met het comfort van binnen) aanbouw? In de tabel hieronder vind je de verschillende opties inclusief prijzen voor een aanbouw van 5 meter breed en 3 meter diep.

CriteriaOptiesKosten
Type AanbouwStandaard prefab€ 16.000 – € 20.000
Klassiek/modern prefab€ 18.000 – € 22.000
Maatwerk aanbouw€ 19.000 – € 25.000
Afmetingen – BreedtePer extra 0,5 meter+€ 1.000
Afmetingen – DieptePer extra 0,5 meter+€ 1.300

Bouwbedrijf gezocht voor jouw klus? Via Homedeal kom je gratis en snel contact met ervaren vakspecialisten.

Homedeal Tips voor een Voordelige Verbouwing

Een verbouwing kan aardig in de kosten lopen. Gelukkig zijn er manieren om deze kosten te beperken:

  • Investeer in energiebesparing: Maatregelen zoals het plaatsen van dubbel glas of isolatie betalen zichzelf terug door lagere energiekosten.
  • Vergelijk offertes: Krijg een beter beeld van de prijzen en voorkom dat je te veel betaalt door offertes van diverse aannemers naast elkaar te leggen.
  • Stel prioriteiten: Bepaal wat meteen moet gebeuren en wat eventueel kan wachten. Hiermee kun je de verbouwing in fasen uitvoeren, wat helpt om de kosten te verspreiden.
  • Doe het voorbereidend werk zelf: De kosten voor sloopwerk of het klaarmaken van de ruimtes kunnen omlaag door dit zelf te doen. Dit verlaagt de arbeidskosten die je beter kunt gebruiken voor de essentiële verbouwingswerkzaamheden.

Klaar voor een Goede Start van Jouw Verbouwing?

Een grondige voorbereiding is het halve werk. Vergelijk offertes, stel prioriteiten en durf te investeren in kwaliteit waar dit het meest telt. Door slim te kiezen en goed te plannen, houd je de kosten voor je verbouwing in de hand. Start vandaag nog met het realiseren van jouw droomhuis!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Wat Kost een Verbouwing?

De verbouwingskosten kunnen behoorlijk variëren, afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project, zoals een toiletverbouwing van € 1.850 tot € 2.650 of een uitgebreidere aanbouw van € 19.000 tot € 27.000. Voor een nauwkeurige schatting is het raadzaam een gedetailleerde offerte bij een aannemer aan te vragen

Hoe kan ik de kosten van mijn verbouwing verlagen?

Bespaar op de kosten door zelf sloop- en voorbereidend werk te doen, energiebesparende maatregelen te treffen en materialen slim in te kopen. Vergelijk daarnaast offertes om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Homedeal bespaartips

Help mee

Bespaar geld door zoveel mogelijk mee te helpen. Vraag de specialist wat je voor, tijdens en na de verbouwing kan doen. Zorg bijvoorbeeld dat de ruimte vrij is van spullen en ruim achteraf zelf de rommel op. De specialist werkt dan effectiever en sneller, zo bespaar je op de arbeidskosten.

Wees gedetailleerd

Het loont om tijd te investeren in het uitdenken van je project. Denk bijvoorbeeld na over de juiste indeling van de ruimte, afmetingen, materialen en kleuren. Een moodboard maken kan je helpen om je ideale resultaat goed over te brengen aan je specialist.

Lokaal bedrijf

Er zijn veel bouwbedrijven en specialisten in Nederland, dus ook bij jou in de buurt. Het is zonde om te kiezen voor een bedrijf van ver weg en onnodig veel voor voorrijkosten te betalen. Het loont om te kiezen voor een lokaal bedrijf, zeker wanneer deze meerdere keren bij je langs moet komen voor de verbouwing.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden