Vergelijk aannemer offertes
Vind dé aannemer voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Verbouwing Vind de beste vakspecialist met deze 15 tips

Vind de beste vakspecialist met deze 15 tips

Ga jij een project in of rondom het huis uitbesteden aan een vakspecialist? Of je nou je deuren laat schilderen of een hele dakkapel laat plaatsen, je wilt dat dit goed gebeurt. Het inschakelen van een vakspecialist is soms een hele zoektocht. Hoe weet je dat je een goede specialist voor je hebt? Lees in dit artikel hoe je een professionele vakspecialist vindt.

1. Let op keurmerken

Een belangrijke indicator van een professioneel bedrijf in de huis- en tuin branche is het keurmerk. Doorgaans controleert een keurmerk aangesloten bedrijven op vakkundigheid, kwaliteit en veiligheid. Per branche zijn er andere keurmerken die belangrijk zijn en waar je op moet letten. Bekijk hieronder een overzicht met de belangrijkste keurmerken.

ProjectBelangrijkste keurmerken
Aannemer- Bouwgarant
- KOMO
Cv-ketel- Uneto-VNI
- OK CV
Dakdekker- KOMO
- Dakmeester
- Dakmerk
Dakkapel- KOMO
- VKG (bij een kunststof dakkapel)
- FSC (bij een houten dakkapel)
Glas- KIWA
- GBO
Isolatie- Isolatiewaarborg
- IKOB-BKB
- Venin
Schilderwerk- De Betere Schilder
- AF
Stucwerk- NOA
Tuinman- Groenkeur
- Tuinkeur
Zonnepanelen- Zonnekeur

2. Lees reviews

Eén van de voordelen van het internet, is dat er veel reviews te vinden zijn. Neem daarom de tijd om reviews te lezen van verschillende vakspecialisten, om te zien hoe de samenwerking met het bedrijf over het algemeen verloopt. Vaak is het zoeken op de bedrijfsnaam in een zoekmachine voldoende om reviews te vinden. Let op de punctualiteit van de vakspecialist, het nakomen van afspraken en de kwaliteit van het werk. Zoek ook naar ervaringen bij het oplossen van een conflict met de vakspecialist.

3. Vergelijk offertes

Het aanvragen van gratis offertes is een goede manier om vakspecialisten met elkaar te vergelijken. Het vergelijken van offertes lijkt misschien een tijdrovende klus, maar hierdoor heb je wel de mogelijkheid om een doordachte keuze te maken. Wellicht brengt één van de vakspecialisten die jij op het oog hebt wel een hele hoge offerte uit, waar een andere vakspecialist je project voor een meer schappelijke prijs wil uitvoeren. Als je offertes vergelijkt, is het goed om op de volgende punten te letten:

  • Volledige beschrijving van de werkzaamheden (evt. met verwijzingen naar tekeningen)
  • Gediplomeerde werknemers
  • Duidelijke specificatie van de kosten (zit alles in de totaalprijs inbegrepen, zoals btw, voorrijkosten)
  • Start- en opleverdatum
  • Ontbindende voorwaarden (mocht je nog wachten op bijvoorbeeld een vergunning)
  • Specificatie van betalingstermijnen (hoeveel % aanbetaling)
  • Algemene voorwaarden (bijvoorbeeld garantie)
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Meer tips voor kwaliteit

Bovenstaand zie je de drie belangrijkste tips voor het vinden van de beste vakspecialist, maar er is meer.

4. Ga voor een vakspecialist die is aangesloten bij een brancheorganisatie

Is de vakspecialist aangesloten bij een brancheorganisatie, dan heeft de vakspecialist consumentenvoorwaarden en dat biedt jou meer zekerheid. Een veel voorkomende brancheorganisatie is Stichting Bouwgarant. Je weet zo dat het bedrijf mensen in dienst heeft met diploma’s, over verzekeringen beschikt, kredietwaardig is, goede voorwaarden heeft en er een onafhankelijke geschillencommissie is.

5. Check de website

Tegenwoordig heeft bijna iedere vakspecialist een website waar je veel te weten komt over het bedrijf. Ga op zoek naar een ‘over ons’ pagina en zie hoe lang een bedrijf al bestaat, hoeveel werknemers ze hebben, wat de ondernemersvorm is, de werkwijze en wat ze belangrijk vinden als bedrijf.

6. Bekijk de algemene voorwaarden

Ieder professioneel bedrijf heeft algemene voorwaarden. Soms staan deze op de website, anders kan je ze opvragen bij de offerte. In de algemene voorwaarden staat schriftelijk belangrijke informatie over bijvoorbeeld:

  • de betalingswijze;
  • aansprakelijkheid;
  • eigendomsvoorbehoud;
  • garanties;
  • geschillenregelingen.

Algemene voorwaarden geven dus een stukje duidelijkheid en zekerheid.

7. Vraag naar de garantievoorwaarden

Garantie is van toepassing op materialen (bijvoorbeeld houten kozijnen) en op de dienst (bijvoorbeeld het plaatsen van de kozijnen). Deze jaartallen verschillen tussen het materiaal en de dienst maar ook tussen bedrijven. Kortom, garantie is een goed punt om op te letten voor mocht er onverhoopt toch iets mis zijn gegaan.

aluminium kozijnen

8. Bekijk het portfolio

Veel vakspecialisten maken een portfolio van eerdere uitgevoerde projecten. Bekijk het portfolio op de website of vraag ernaar. Zo zie je snel wat een vakspecialist allemaal kan en of de vakspecialist ervaring heeft met het project dat jij wil laten uitvoeren. Heeft de vakspecialist geen portfolio, dan kan je ook vragen om een referentie van een adres waar zij eerder een project hebben gedaan.

9. Vraag hoe hoog de aanbetaling is

Afspraken rondom betalingen zijn altijd erg belangrijk. Veel vakspecialisten vragen om een aanbetaling, dat is niets gek want vaak moeten ze het materiaal al van te voren kopen. Om financiële risico’s te beperken is het aan te raden om niet het hele bedrag vooruit te betalen. Betaal maximaal 50% vooruit. Betaal de rest van de rekening na afloop wanneer alles naar wens is om in fasen waarin je de laatste 10% gaat betalen als alles naar wens is. Vraag bij de vakspecialist wat hun werkwijze hierin is.

10. Bekijk of er klachten bekend zijn

De Consumentenbond heeft het Klachtenkompas opgericht, waar consumenten hun klachten over een bedrijf plaatsen. Mochten er klachten zijn over een vakspecialist die jij in wil schakelen, lees je hier meer over de specifieke klachten.

11. Check of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel

Controleer of de vakspecialist is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een officieel bedrijf.

12. Bekijk of het bedrijf kredietwaardig is

Check bij bijvoorbeeld Graydon de kredietwaardigheid van je vakspecialist. Zo verklein je de kans op een faillissement van het bedrijf dat jij inschakelt.

13. Stel een eisen en wensenlijst op

Maak een lijst waarop je jouw eisen en wensen benoemt. De vakspecialist heeft zo een goed beeld of hij of zij dit voor jou kan realiseren. Geef daarbij aan dat de vakspecialist deze aanvult vanuit zijn expertise. Zo hebben jij en de vakspecialist een goed idee van wat er moet gebeuren en wat hierbij komt kijken.

14. Doe bij twijfel een contractbeoordeling

Ga je een hele grote verbouwing aan en komt er zoveel bij kijken dat je niet weet of je nu wel of niet met een goed contract te maken hebt? Er zijn diverse partijen die een contractbeoordeling voor je kunnen doen. Vereniging Eigen Huis biedt bijvoorbeeld een contractbeoordeling aan voor € 149 per uur. Online stuur je het contract op en daarna plan je een terugbel afspraak in waarin jullie het contract bespreken.

15. Zet alle afspraken zwart op wit

Tot slot, zorg dat je alle afspraken die je maakt zwart op wit hebt. Ook wanneer je na het tekenen van de offerte nog nieuwe afspraken maakt. Zo weten iedereen precies waar die aan toe is en wie waar de verantwoordelijkheid voor draagt. Hier kunnen geen misverstanden over ontstaan als jullie alles goed registreren en beide tekenen voor de gemaakte afspraken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden