Vergelijk aannemer offertes
Vind dé aannemer voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Verbouwing Bouwkundige keuring kosten

Bouwkundige keuring kosten

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 450
Maximale kosten
€ 1.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 350 - € 550

Koop je een huis, dan laten de meeste mensen vooraf een bouwkundige keuring uitvoeren. Wat een bouwkundige keuring mag kosten, hangt onder meer af van hoe groot het te keuren huis is. Maar wat is een bouwkundig onderzoek of rapport eigenlijk? Wat kost een bouwtechnische keuring? En waarom is het belangrijk om dit uit te laten voeren? Het antwoord op deze vragen krijg je op deze pagina. 

Inhoudsopgave

Wat kost een bouwtechnische keuring?

De kosten van een bouwkundig rapport hangen af van verschillende variabelen. Zo vragen verschillende vakspecialisten verschillende tarieven en zijn er specialisten die een hoger tarief vragen voor oudere huizen. De belangrijkste variabele is de omvang van het huis. Immers, de specialist is langer bezig met de keuring op het moment dat het huis groter is.  

Keuring per omvang huisGemiddelde kosten incl. btw
Inhoud woning tot 450 m3€ 350
Inhoud woning tussen 450 en 700 m3€ 450
Inhoud woning tussen 700 en 900 m3€ 500
Inhoud woning tussen 900 en 1.100 m3€ 550
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een visuele keuring van een woning. Deze keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke specialist, dus niet door de koper of de verkoper van de woning. Uitkomst van het bouwkundig onderzoek is een bouwkundig rapport waarin op hoofdlijnen wordt beschreven wat de bouwkundige staat van de woning is. De bouwkundige keuring kosten staan vermeld in dit rapport. Dit zijn de kosten die gemaakt moeten worden om het huis in optimale staat te krijgen. De bouwkundige keuring kosten worden uitgesplitst in drie categorieën: 

  • Directe kosten: dit zijn kosten die direct gemaakt moeten worden, dit kan niet wachten. Bijvoorbeeld om een lekkage te verhelpen.
  • Kosten op termijn: in het rapport staan ook kosten op termijn genoemd. Hierbij kan je denken aan de kosten om toekomstige lekkages te voorkomen. Zoals het vervangen van de dakgoot
  • Kosten voor woningverbetering: en voorbeeld hiervan zijn de kosten om de woning te verduurzamen.

In het bouwtechnisch rapport staan al deze kosten uitgesplitst. Zo weet de koper waar hij aan toe is op het moment dat hij de woning koopt. Daarnaast heb je als koper ook te maken met de kosten van het bouwkundig rapport. Zoals je al hebt gelezen, bedragen deze kosten enkele honderden euro’s.

Bouwkundige keuring

Waarom is het belangrijk om een bouwtechnische keuring uit te voeren?

Aan een bouwkundige keuring zijn kosten verbonden. Laat deze kosten van het bouwkundig rapport je vooral niet afschrikken op het moment dat je een woning gaat kopen. Het belang van de bouwtechnische keuring kan je namelijk niet snel overschatten. Voor veel mensen is het kopen van een woning de grootste uitgave van hun leven. Deze keuze wil je weloverwogen maken. Je let daarom op de wijk waarin de woning staat, de nabijheid van voorzieningen, maar vraagt je bovenal af: is dit de woning waarin ik wil leven? Het is dan goed om te weten dat de woning zich in een goede bouwkundige staat verkeert. Zodat je weet wat je koopt en zodat je weet welke kosten je in de toekomst kan verwachten. 

Bovendien heb je als koper een onderzoeksplicht: je bent zelf verantwoordelijk om de bouwkundige staat van de woning te controleren. Laat je geen bouwkundige keuring uitvoeren, dan is het heel lastig om in de toekomst eventuele schade te verhalen op de verkoper. Dit omdat je niet aan je onderzoeksplicht hebt voldaan. 

Hoe komen de bouwkundige keuring kosten tot stand?

Op het moment dat je jezelf afvraagt ‘Wat kost een bouwtechnische keuring?’, dan wil je weten hoe de bouwkundige keuring kosten tot stand komen. Mogelijk denk je zelfs dat je op de kosten van de keuring kunt besparen. De kosten van de bouwkundige keuring bestaan voornamelijk uit de arbeidskosten van de vakspecialist. Deze specialist maakt niet alleen uren tijdens het uitvoeren van de keuring, maar ook om het bouwkundig rapport op te stellen. Hier kan je lastig op besparen, over het algemeen worden keuringen zeer efficiënt uitgevoerd. Goed om te weten: je kunt de kosten van de bouwkundige keuring als aftrekpost aangeven in je belastingaangifte op het moment dat je de woning koopt. Bovendien zijn de kosten in verhouding laag, afgezet tegen de totale kosten van de aanschaf van je nieuwe woning. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wie betaalt de bouwkundige keuring?

Normaliter betaalt de koper de kosten van het bouwkundig rapport. Dit is ook niet vreemd. De koper heeft het grootste belang bij het uitvoeren van het bouwkundig onderzoek. Zo weet hij zeker wat hij koopt. Bovendien is een bouwkundige keuring niet verplicht. Wil de koper geen bouwkundige keuring, dan hoeft deze ook niet uitgevoerd te worden.  Vergelijk gratis offertes voor een bouwkundige keuring.

Wat valt er onder een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring wordt de bouwkundige staat van de woning beoordeeld. Hierbij wordt in ieder geval naar de volgende elementen van de woning gekeken:
– Fundering en kruipruimte
– Bouwkundige staat van muren, metselwerk, voegwerk en vloeren
– Staat van het dak (dakpannen, beschot, goten)
– Staat van kozijnen, ramen, puien, deuren
– Visuele beoordeling van cv-installatie
– Visuele beoordeling van keuken
– Visuele beoordeling van badkamer en overig sanitair
– Visuele beoordeling van elektrische installatie

Is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren?

Koop je een woning, dan heb je een onderzoeksplicht. Dit betekent dat jij als koper zelf verantwoordelijk bent om de staat van de woning te onderzoeken. Tot de onderzoeksplicht hoort alles wat zichtbaar is. Veel mensen hebben onvoldoende kennis om zelf alle bouwkundige aspecten van een woning te beoordelen. Daarom is het verstandig om een bouwkundig onderzoek uit te laten voeren door een specialist.

Homedeal bespaartips voor een bouwkundige keuring

Vergelijk prijzen

Neem de tijd om offertes op te vragen bij verschillende bouwkundige keuringsbedrijven. Door de prijzen te vergelijken, kun je een beter beeld krijgen van wat redelijke tarieven zijn en kun je een bedrijf vinden dat een betaalbare optie biedt.

Combineer met andere inspecties

Als je andere inspecties nodig hebt, zoals een energieprestatiecertificaat (EPC) of een asbestinventarisatie, kun je overwegen om deze te combineren met de bouwkundige keuring. Veel keuringsbedrijven bieden pakketten aan waarbij je meerdere inspecties kunt combineren, wat vaak kostenefficiënter is dan ze afzonderlijk te laten uitvoeren.

Vraag naar groepskortingen

Als je samen met andere huiseigenaren uit jouw buurt of straat een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren, kun je informeren naar groepskortingen. Keuringsbedrijven zijn soms bereid om een korting te geven als ze meerdere woningen in dezelfde buurt kunnen inspecteren.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden