Vergelijk aannemer offertes
Vind dé aannemer voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Verbouwing Zolder verbouwen kosten

Zolder verbouwen kosten

Minimale kosten
€ 5.000
Gemiddelde kosten
€ 11.000
Maximale kosten
€ 15.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 9.000 - € 13.000

Vooral als je woning klein is of bij gezinsuitbreiding, is het interessant om je zolder bij je woning te betrekken. Maak er een slaapkamer van of gebruik de zolder als hobbyruimte. Homedeal heeft de kosten die bij een zolder verbouwen komen kijken voor je uiteengezet.

Wat kost een zolder verbouwen?

Een aannemer tovert je rommelzolder compleet om tot een fijne leefruimte. Gemiddeld kost het laten verbouwen van een zolder € 11.000. Ga voor jezelf na of alle onderstaande activiteiten nodig zijn bij het verbouwen van jouw zolder, of slechts een deel ervan.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten,
incl. materiaal,
arbeid en btw
Extra informatie
Dakkapel plaatsen€ 3.500 – € 8.500Hout, kunststof of polyester
Dakraam plaatsen€ 500 – € 900Kunststof tuimelvenster
Dakisolatie plaatsen (binnenkant)€ 20 tot € 50 per m²
Dakisolatie plaatsen (buitenkant) € 40 tot € 60 per m²
Elektriciteit aanleggen€ 700Incl. lichtpunten
Centrale verwarming€ 1.000Incl. radiator
Gipsplaten aanbrengen€ 10 per m²(plafond en wanden)
Gipswand plaatsen€ 40 – € 70 per m²
Stucen€ 13 – € 25 per m²
Vloer leggen€ 17 – € 20 per m²
Vaste trap plaatsen€ 2.000 – € 5.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Zolder verbouwen

Prijsvoorbeelden

Goedkoopste situatie:

In de goedkoopste situatie liggen de kosten van het verbouwen van je open zolder gemiddeld rond de € 5.000. Inbegrepen is een dakraam voor een lichte ruimte, een rechte trap, dakisolatie, aanleg van elektriciteit, centrale verwarming en het plafond, de wanden en vloer worden netjes afgewerkt.

Gemiddelde situatie:

De gemiddelde kosten voor het compleet verbouwen van een zolder komen uit op € 11.000. Je zolder wordt verreikt met een houten/kunststof dakkapel en een gipswand om echt een kamer te creëren. Verder is inbegrepen een vurenhouten trap met kwart draai, dakisolatie, aanleg van elektriciteit en centrale verwarming en het plafond, de wanden en vloer worden afgewerkt.

Duurste situatie:

Pak je groots uit, dan liggen de kosten voor het verbouwen van je zolder gemiddeld rond de € 13.300. Er wordt een polyester dakkapel geplaatst aan de ene zijde en een kunststof dakraam aan de andere zijde van het dak. Zo tover je de donkere zolder om tot een lichte en ruime leefruimte. Het dak wordt voorzien van dakisolatie en afgewerkt met gipsplaten en stucwerk. Er wordt elektriciteit aangelegd, geschikt voor zwaardere apparatuur zoals een wasmachine. Door het plaatsen van een gipswand heb je de beschikking over 2 nuttige ruimtes. Deze prijs is inclusief aanleg verwarming en een trap met 2 kwarten.

Hoe zijn de zolder verbouwen kosten opgebouwd?

Kostenverdeling zolder verbouwen kosten

Welke keuzes bepalen de zolder verbouwen kosten?

Ben jij erover uit dat je je zolder laat verbouwen om meer uit je woning te halen, dan kom je voor diverse keuzes te staan die alle invloed hebben op de hoogte van de prijs. De onderdelen die een grote kostenpost vormen bij de zolder verbouwing worden hier uiteengezet.

Keuze 1: Dakraam of dakkapel

Met natuurlijk licht, ventilatie en een prachtig uitzicht creëer je een prettig leefklimaat op zolder, overweeg daarom om een dakraam of dakkapel te laten plaatsen. Een kunststof tuimelvenster van 80 x 140 cm kost gemiddeld € 700. Wil je naast de voordelen van een dakraam ook extra ruimte op zolder creëren? Kies dan voor een dakkapel. De prijs van een dakkapel is afhankelijk van het materiaal en type:

Prefab (kant-en-klaar)Traditioneel (maatwerk)
Houten dakkapelVanaf € 5.550Vanaf € 6.600
Kunststof dakkapelVanaf € 5.750Vanaf € 6.300
Polyester dakkapelVanaf € 6.750n.v.t.
Kosten zolder verbouwen

Keuze 2: Dak isoleren

Is jouw dak nog niet geïsoleerd? Zonde, gemiddeld gaat 30% van de warmte verloren via het dak. Je dak isoleren levert dan ook een flinke besparing op je energierekening op. De kosten voor het isoleren van je dak zijn afhankelijk van het oppervlakte.

Type huisGeschatte oppervlakteGemiddelde kosten
incl. btw en materiaal
Rij-/hoekwoning45 m²€ 1.500
2 onder 1 kap65 m²€ 1.800
Vrijstaand klein80 m²€ 2.000
Vrijstaand groot140 m²€ 2.500

Keuze 3: Gipswand plaatsen

Wil je bij het verbouwen van de zolder de ruimte opsplitsen in meerdere kamers, bijvoorbeeld voor een washok en een slaapkamer, kies dan voor een gipswand. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de oppervlakte en van het type materiaal dat wordt gebruikt voor de wand. Een wand van goedkoop materiaal kost ongeveer € 40 per m². Een wand gemaakt van kwalitatief beter en duurder materiaal, bijvoorbeeld materiaal dat beter isoleert en beter geluid weert, kost ongeveer € 75 per m².

zolder verbouwen tussenwand

Keuze 4: Vaste trap plaatsen

Heb je een onhandige uitklapbare trap en wil je daar graag een vaste trap van maken? Dan kun je tijdens het verbouwen van je zolder dit project ook gelijk uit laten voeren. De kosten van een zijn afhankelijk van het type materiaal en het model dat je kiest. Onderstaand gaan we uit van het meest gebruikte materiaal voor een trap, vurenhout.

Model trapGemiddelde kosten incl. plaatsing en btw
Rechte trap€ 1.000
Trap met 1 kwart draai€ 1.250
Trap met 2 kwart draaien€ 1.400

Keuze 5: Stucwerk

Een mooi afgewerkt geheel creëer je door de gipsplaten te laten afwerken met stucwerk. De kosten van stucwerk zijn afhankelijk van de oppervlakte en het type stucwerk dat je mooi vindt.

Type stucwerk
Gemiddelde prijzen per m²
incl. materiaal
Spackspuitwerk
€ 5 – € 11
Behangklaar stucen
€ 8 – € 15
Sausklaar stucen
€ 9 – € 23
Sierpleister
€ 12 – € 23
Plafond stucen
€ 5 – € 23

Keuze 6: Extra opties

De temperatuur op zolder loopt snel op wanneer zonnestralen op de ramen branden. Kies daarom als je de zolder laat verbouwen ook gelijk voor nieuwe zonwering en geniet van een aangename binnentemperatuur. Wordt het ondanks de zonwering op warme zomerdagen nog steeds erg warm op je zolder? Een airco zorgt ervoor dat de ruimte voorzien wordt van het ideale binnenklimaat. Je kan altijd enkele extra’s mee laten nemen over je verbouwing offerte en daarna beslissen of je het wel of niet wil.

ZonweringGemiddelde prijs
incl. btw en plaatsing
Kunststof rolluik met handmatige bediening€ 100 (per 1 m²)
Screens met handmatige bediening€ 250 (per 1 m²)
Kunststof rolluik met elektrische bediening€ 350 (per 1 m²)
Screens met elektrische bediening€ 550 (per 1 m²)
Airco plaatsen
2.5 kw voor ruimtes tot 70 m³€ 1.100
3.5 kw voor ruimtes tot 120 m³€ 1.650
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het verbouwen van een zolder?

De kosten van een zolder verbouwen komen gemiddeld gezien neer op € 11.000. Wat het verbouwen van een zolder precies kost is afhankelijk van de werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren en of je bijvoorbeeld isolatie laat plaatsen. Vraag gratis en vrijblijvend een verbouwing offerte op om in contact te komen met vakspecialisten en de verschillende prijzen met elkaar te vergelijken.

Wat kost het om een zolder te verbouwen met dakkapel?

De kosten voor het verbouwen van een zolder met een dakkapel variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de verbouwing, de gewenste afmetingen van de dakkapel, het materiaalgebruik en de afwerking. Gemiddeld liggen de kosten voor het plaatsen van een dakkapel op een zolder tussen de € 3.500 en € 8.500, inclusief materiaal en arbeidskosten.

Hoe lang duurt een verbouwing van de zolder?

De duur van een verbouwing van een zolder is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de verbouwing en de complexiteit van het project. Gemiddeld genomen kan een zolderverbouwing met een dakkapel enige weken tot enkele maanden in beslag nemen. Dit omvat de tijd die nodig is voor het plannen, slopen, bouwen, installeren en afwerken.

Homedeal bespaartips

Totaalpakket

Indien je de zolder verbouwing groots gaat aanpakken is het verstandig om met een aannemer te werken. Dit is voordeliger dan met verschillende klusbedrijven te werken. De prijsgids ‘kosten aannemer’ laat de kosten en de voordelen van het werken met een aannemer zien.

Kies voor de goedkopere variant

Kies voor spackspuitwerk op je muren op zolder als je wilt besparen op het stucwerk. Spackspuitwerk wordt machinaal aangebracht waardoor het voordeliger is dan de andere manieren van stucwerk. Spackspuitwerk in wit kost gemiddeld tussen de € 5 en € 9 per m² en spackspuitwerk in kleur kost gemiddeld tussen de € 7 en € 11 per m². En een dakkapel op zolder biedt veel voordelen, echter is het plaatsen van een dakkapel vrij prijzig. Je bent het goedkoopste uit als je kiest voor het laten plaatsen van een standaard formaat houten prefab dakkapel. Inclusief plaatsing kost dit gemiddeld € 3.250.

Lokaal bedrijf

Er zijn veel aannemers in Nederland, dus ook bij jou in de buurt. Het is zonde om te kiezen voor een bedrijf van ver weg en om onnodig veel voor de voorrijkosten te betalen. Het loont om te kiezen voor een lokale vakspecialist.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden