Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinaanleg Tuin uitgraven prijzen

Tuin uitgraven prijzen

Minimale kosten
€ 150
Gemiddelde kosten
€ 900
Maximale kosten
€ 1.400
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 700 - € 1.100

Ga jij je tuin verbouwen en heb je niet de juiste grond in je tuin liggen óf zit er zoveel onkruid in de grond dat het binnen de kortste tijd door je tegels komt? Je tuin uitgraven is dan essentieel. Homedeal zet voor je op een rij wat het laten uitgraven van je tuin gaat kosten en welke mogelijkheden je hebt. 

Wat kost een tuin uitgraven?

Gemiddeld kost het laten uitgraven van je tuin € 900 bij een tuin van 60 m². Dit bedrag kan hoger of lager uitvallen afhankelijk van het aantal m². Gemiddeld gezien liggen de prijzen van het laten uitgraven en afvoeren van je tuin rond de € 15 per m². Bekijk in onderstaand kostenoverzicht de gemiddelde prijzen van diverse uitgraaf projecten.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs per m²
Looppad: 15 tot 20 cm uitgraven, afvoeren en opvullen met zand€ 10 - € 18
Oprit: 20 tot 25 cm uitgraven, afvoeren en opvullen met zand€ 15 - € 20
Alleen uitgraven en afvoeren€ 12,50 - € 17,50
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Tuin uitgraven prijzen

Prijsvoorbeelden

In de prijzentabel zie je een overzicht van de gemiddelde prijzen. Wil je meer weten over deze verschillende opties? Bekijk hieronder 3 handige prijsvoorbeelden. 

Uitgraven voor een looppad

Als je een nieuw looppad wilt aanleggen in je tuin, en daarvoor eerst de oude grond wilt uitgraven om het met zand op te vullen, hoeft de grond niet heel diep uitgegraven te worden. Voor een looppad is 15 cm uitgraven voldoende, hier betaal je gemiddeld € 10 tot € 18 per m² voor. De vakspecialist graaft de grond uit, vult deze op met nieuw zand en voert vervolgens de oude grond weer af.

Uitgraven voor een oprit

Hoe zwaarder de nieuwe grond belast wordt in de toekomst, hoe dieper de uitgraving moet worden en hoe meer zand nodig is. Graaf bij een oprit waar auto’s op komen te staan de grond dus dieper uit, omdat deze grond zwaar belast wordt. Graaf bij een oprit ongeveer 20 cm uit. Voor het uitgraven, afvoeren en opvullen van 20 cm grond betaal je ongeveer € 15 tot € 20 per m².

Uitgraven voor vijver

Wil je een stuk grond laten uitgraven zonder dat het opgevuld moet worden, omdat je bijvoorbeeld een vijver in je tuin wilt, dan heb je niet de kosten van het opvullen. Het uitgraven en afvoeren zonder opvullen kost gemiddeld € 12,50 tot € 17,50 per m².

Ben je benieuwd naar de exacte prijs van jouw project? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk de prijzen van verschillende vakspecialisten met elkaar. 

Prijsopbouw tuin uitgraven

Kostenoverzicht Tuin uitgraven prijzen

Welke keuzes bepalen de tuin uitgraven prijzen?

Er zijn verschillende keuzes die de prijs van het uitgraven van je tuin beïnvloeden. 

Keuze 1: Wat is de grootte van het stuk dat wordt uitgegraven?

De grootte van het stuk grond dat uitgegraven gaat worden is natuurlijk bepalend voor de prijs. Een grotere tuin uitgraven is in principe duurder, maar het is relatief juist voordeliger dan een kleine tuin. Dit komt doordat het uitgraven van een groter stuk grond vaak relatief goedkoper is per m² dan een kleiner stuk. Dit geldt niet bij elke hovenier, dus als je een groot stuk tuin wilt laten uitgraven, is het slim om te zoeken naar hoveniers die minder per m² rekenen bij een grotere tuin.

Keuze 2: Met wat voor materiaal wordt het opgevuld?

Als de vakspecialist de oppervlakte diep moet afgraven, is het raadzaam om bij het opvullen naast zand ook gebruik te maken van lava of gebroken puin, en daaroverheen een laag zand te doen. Lava en gebroken puin zorgen voor een sterkere ondergrond. De vakspecialist voegt dit toe als het stuk grond zwaarder belast wordt, zoals bij een oprit. Gebroken puin is voordeliger dan lava. Daar tegen over staat dat lava veel lichter is en ook vaker in een fijnere gradatie besteld kan worden dan gebroken puin.

Keuze 3: Extra opties

Na het uitgraven van je tuin wordt de tuin meestal ook weer opgehoogd. De vakspecialist gebruikt voor het ophogen van je tuin big bags met zand. Met een bigbag van 1500 kg kun je ongeveer 20 m² met 5 cm ophogen. De onderstaande opties zijn niet bij elk project noodzakelijk, maar het is verstandig om te kijken of je een of meerdere van deze opties nodig hebt voor jouw project. 

ProductGemiddelde prijsWaarom?
Zand Bigbag (1500 kg)€ 65Dit is de bovenste laag van de ondergrond.
Gebroken puin Bigbag (1500 kg)€ 80Zorgt voor een sterkere ondergrond en is voordelig.
Lava(korrels) Bigbag (1500 kg)€ 120Zorgt voor een sterkere ondergrond en is licht
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Kwantumkorting

Veel bedrijven bieden korting als ze een groot oppervlak kunnen uitgraven. Als je in een wijk gaat wonen waar de woningen nieuw gebouwd worden, is het slim om contact te leggen met de andere nieuwe buurtbewoners. Als zij ook hun tuin willen laten uitgraven, kun je met zijn allen vaak een groepskorting krijgen.

Zoek een hovenier uit je buurt

Hoveniers rekenen voorrijkosten als ze ver moeten rijden naar de locatie van het project. Als je een hovenier dicht bij je in de buurt zoekt, kun je besparen op de voorrijkosten die een hovenier rekent.

Help zelf mee

Als je zelf meehelpt bij het project, bespaart dit de hovenier tijd, waardoor jij geld kan besparen. Je kan meehelpen door zelf makkelijke taken te doen, zoals rotzooi opruimen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden