Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinaanleg Tuin verbouwen

Tuin verbouwen


Droom je van het verbouwen van je tuin, maar weet je niet waar te beginnen? Ontdek in dit artikel hoe je jouw buitenruimte efficiënt en binnen budget kunt transformeren. Bij Homedeal helpen wij je graag met praktische stappen en duurzame keuzes.

Inhoudsopgave.

Wat kost een tuin verbouwen?

De tuinaanleg prijzen lopen erg uiteen van € 400 tot wel € 20.000. De kosten van een tuin verbouwen hangen af van onder andere de oppervlakte, huidige staat van de tuin, het tarief van de vakspecialist en de werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren. 

Bekijk onderstaand overzicht voor de gemiddelde prijzen van verschillende projecten. 

WerkzaamhedenGemiddelde prijzenPer
Leeghalen van de tuin€ 10 – € 15per m²
Beplanting€ 10 – € 30per m²
Bestrating€ 50 – € 150per m²
Hovenier€ 35 – € 75per uur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
tuin verbouwen

Hoe plan je de verbouwing van je tuin?

Het verbouwen van de tuin gaat een stuk efficiënter met een plan, zodat je weet wat je wil en wat er moet gebeuren. Gebruik onderstaand stappenplan zodat je niets vergeet.

Stap 1: Maak een moodboard

Weet je nog niet precies wat je wil gaan doen met je tuin? Doe inspiratie op door een moodboard te maken met plaatjes uit tijdschriften of door online afbeeldingen te verzamelen en samen te voegen in een document. Zo kom je erachter wat je mooi vindt en wat goed bij elkaar past.

De hovenier of tuinarchitect heeft dan een goed beeld van je wensen voor het tuinontwerp.

Stap 2: Bepaal je budget

Zoals je eerder hebt gezien lopen de kosten voor het verbouwen van de tuin flink uiteen. Bepaal daarom van tevoren je budget, en pas je keuzes hierop aan. Een project kan altijd meer tijd in beslag nemen door onverwachte werkzaamheden, plan je budget dus ruimer in om onverwachte kosten te kunnen dekken.

Om de kosten in te zien van jouw tuinverbouwing kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen

Stap 3: Denk na over wanneer je je tuin laat verbouwen

Veel mensen kiezen ervoor om hun tuin te laten verbouwen in het voorjaar of de zomer. Hoveniers zitten dan vaak snel volgeboekt, waardoor je lang moet wachten tot ze tijd hebben.

De herfst is echter ook zeer geschikt voor het verbouwen van je tuin. De grond is dan nog warm en veel tuincentra houden uitverkoop. Zolang het niet vriest, is er geen probleem voor de hovenier om je tuin te verbouwen. Daarnaast heb je in het najaar minder last van de verbouwing, omdat je niet meer in de tuin zit.

Stap 4: Kies de juiste hovenier

Weet jij nu een beetje wat je wil, dan is de laatste stap het vinden van de juiste hovenier. Begin je oriëntatieproces met het vergelijken van diverse hovenier offertes. Zo zie je al snel wie al jouw wensen kan vervullen en wat de diverse prijzen zijn (die lopen door concurrentie vaak flink uiteen).

Wat is er mogelijk bij het verbouwen van je tuin?

Bij een verbouwing van je tuin zijn er vier elementen die de gehele sfeer van je tuin bepalen:

Beplanting

 • Combineer de juiste planten: Door verschillende planten te combineren maak je je tuin bijzonder. Gebruik bomen voor hoogte en structuur, en vaste planten voor het vullen van de perken en voor kleur. Denk bij het kiezen van je planten wel aan de lichtbehoefte en de bodemeisen. De planten moeten natuurlijk wel geschikt zijn voor je tuin.
 • Kas: Heb je groene vingers en tijd over? Door een kas te plaatsen verbouw je je eigen groenten. Niet alleen leuk, maar ook nog eens lekker.
 • Houd rekening met alle seizoenen: Het is natuurlijk ideaal als je het hele jaar door geniet van een mooie tuin. Kies daarom beplanting met verschillende bloeiperiodes. Houdt hierbij ook rekening met de lichtinval in je tuin. Sommige planten hebben meer licht nodig dan andere, en de lichtinval verschilt per seizoen.
 • Gras: Wil je een zo goedkoop mogelijke tuin aanleggen of zoveel mogelijk groen? Dan is gras een goede optie. Gras heeft wel wat onderhoud nodig. De gemiddelde prijs van gras ligt tussen de € 5 tot € 10 per m².

Bestrating

 • Egaliseren tuin: Het is erg belangrijk dat het bestraten van je tuin goed gebeurd, anders kijk je jarenlang tegen een schots en scheef terras aan. Laat je tuin daarom goed egaliseren door een hovenier, om verzakking te voorkomen.
 • Water afvoer: Zorg ervoor dat je niet je hele tuin dicht straat, zodat het regenwater makkelijker de grond in kan zakken. Als je dit niet doet komt je tuin bij zware regenval onder water te staan.
 • Materiaal: Er zijn verschillende materialen tegels voor in je tuin. Zo heb je tuintegels van beton, hout of natuursteen. Betontegels zijn het goedkoopst en zijn erg stevig. Deze heb je voor € 15 tot € 35 per m². Natuursteentegels zijn duurder, maar zien er langer mooi uit. Natuursteentegels kosten tussen de € 30 tot € 65 per m². Om meer sfeer in je tuin te creëren plaats je een combinatie van houten en stenen tegels. Houten tegels kosten tussen de € 20 tot € 65 per m².

Schutting

 • Prijs: Als je lekker in de tuin zit is het vervelend als de hele buurt je kan zien. Plaats daarom een schutting voor meer privacy. De prijzen van een schutting hangen af van het materiaal en de lengte van de schutting. Gemiddeld gezien liggen de prijzen tussen de € 60 en € 200 per meter.
 • Poort: Een poort in je schutting is natuurlijk ook wel handig. De kosten van een poort liggen tussen de € 70 en € 750.

Tuinaccessoires

 • Schuur of tuinhuis: Ben je op zoek naar meer ruimte om spullen op te bergen? Denk er dan over na om een tuinhuisje of schuur te plaatsen. De prijs van het tuinhuisje of schuur hangt af van de grootte, het materiaal en de dakbedekking, en ligt tussen de € 200 tot € 10.000.
 • Tuinverlichting: Tuinverlichting zorgt er niet alleen voor dat je ’s avonds nog geniet in je tuin, maar de juiste verlichting creëert ook een prettige sfeer.
 • Vijver: Heb je een grote tuin? Plaats een vijver met bijvoorbeeld vissen, planten of een zwemvijver. De prijzen van een vijver aanleggen liggen tussen de € 1.000 tot € 40.000, afhankelijk van de grootte en het soort vijver.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Een tuin verbouwen is een groot project waarbij veel komt kijken. Waarschijnlijk heb je hier dan ook genoeg vragen over. Zie hieronder veelgestelde vragen bij het verbouwen van je tuin.

Heb ik een vergunning nodig voor het verbouwen van mijn tuin?

Voor het verbouwen van je tuin heb je meestal geen vergunning nodig. Wil je een tuinhuisje of schuur bouwen, of juist dingen slopen? Controleer dan of je een vergunning moet hebben zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe vind ik een betrouwbare hovenier?

Om er zeker van te zijn dat je met een fijne hovenier te maken hebt, controleer je de hovenier bijvoorbeeld op keurmerken. Voorbeelden van keurmerken die de kwaliteit van vakspecialisten aangeven zijn: Tuinkeur en Groenkeur. Deze keurmerken zorgen ervoor dat de hovenier goede consumentenvoorwaarden heeft. Daarnaast is het aan te raden op zoek te gaan naar reviews, de website te bekijken en wellicht vind je op de website zelfs een portfolio.

Moet ik een tuinontwerp laten maken?

Voordat je begint aan het aanleggen van je nieuwe tuin is het slim om je ideeën te laten verwerken in een tuinontwerp. Zo zie je precies hoe je tuin eruit komt te zien en welk budget je nodig hebt. Hierdoor heb je meer garantie dat je je tuin over 10 jaar nog steeds geweldig vindt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden