Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinaanleg Tuinaanleg prijzen

Tuinaanleg prijzen

Minimale kosten
€ 350
Gemiddelde kosten
€ 5.000
Maximale kosten
€ 20.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 4.100 - € 5.900

Een mooie tuin doet veel goeds voor de uitstraling van je huis en is daarnaast de plek om tot rust te komen. De tuin aanleggen kosten kunnen wel erg uiteenlopen, omdat er heel veel mogelijkheden zijn. Bekijk hier alle verschillende opties voor het aanleggen van een nieuwe tuin en de bijbehorende prijzen.

Inhoudsopgave.

Wat kost een tuin aanleggen? 

De tuin aanleggen kosten lopen uiteen van € 350 tot € 20.000 en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal m² tuin, de werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren en de huidige staat van de tuin. Een hovenier schakel je in vanaf € 35 per uur, exclusief materiaalkosten. Bekijk onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde prijzen van mogelijke projecten. 

ProjectenGemiddelde prijs incl. btw
Prijs per uur
Uurtarief hovenier€ 35 – € 75
Vaste prijs per project
Tuinontwerp€ 200 – € 900
Tuinhuis plaatsen€ 200 – € 10.000
Vijver aanleggen€ 1.000 – € 40.000
Pergola plaatsen€ 800 – € 5.000
Prieel aanleggen€ 1.000 – € 6.000
Prijs per m²
Gras aanleggen€ 5 – € 10 per m²
Beplanting plaatsen€ 10 – € 30 per m²
Verlichting plaatsen€ 80 – € 100 per m²
Houten terras€ 75 – € 200 per m²
Straatwerk€ 50 – € 150 per m²
Prijs per meter
Schutting plaatsen€ 50 – € 250 per meter
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Tuin aanleggen kosten

Prijsvoorbeelden tuinaanleg

Om je een goed beeld te geven van de gemiddelde kosten staan hieronder een aantal prijsvoorbeelden van veel voorkomende projecten. 

Een voordelige tuin

Wil je eenvoudig je tuin opknappen met bijvoorbeeld alleen bestrating en beplanting? De goedkoopste tuin aanleg kost gemiddeld € 60 per m².

Een gemiddelde tuin

De meeste mensen kiezen bij de inrichting van de tuin voor iets meer elementen in de tuin. Elementen die mensen aanschaffen als ze niet te veel willen spenderen zijn bijvoorbeeld: bestrating, beplanting, verlichting en een hardhouten pergola. De kosten liggen dan gemiddeld rond de € 250 per m².

Een luxe tuin

Wil je een luxere tuin aanleggen en hierin elementen zoals een vijver, tuinhuis en prieel plaatsen? Dan kan dit vanaf ongeveer € 2.200. 

Prijsopbouw tuinaanleg

Kostenoverzicht Tuinaanleg prijzen

Welke keuzes hebben invloed op de tuin aanleggen kosten?

De hoogte van de tuin aanleggen kosten wordt bepaald door onderstaande keuzes.

Keuze 1: Wil je een tuinontwerp laten maken?

Voordat je een nieuwe tuin gaat laten aanleggen, zet je de plannen voor de tuin op papier. Een tuinontwerp kan je zelf maken, maar je kan je tuinontwerp ook laten maken door een tuinarchitect. Een tuinarchitect luistert goed naar wat jij wilt en kijkt naar wat er mogelijk is in de tuin, bijvoorbeeld een onderhoudsvrije tuin of juist een groene tuin met een vijver. Een tuinarchitect heeft veel kennis, ervaring en creativiteit om de perfecte tuin voor je te ontwerpen. Daarnaast kijkt hij ook naar de praktische aspecten zodat de tuin daarna ook gelijk goed kan worden aangelegd. Een tuinontwerp kost gemiddeld tussen de € 350 en € 900.

Als je een tuinontwerp laat maken heb je ook nog de keuze om daar een beplantingsplan bij te maken. In een beplantingsplan is heel gedetailleerd het soort planten, de hoeveelheid en de locatie van de planten beschreven. De prijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Als je benieuwd bent naar deze factoren kijk je op de pagina tuinontwerp. Hier is meer informatie te vinden over het tuinontwerp en het beplantingsplan. De beplanting voor je tuin kost gemiddeld € 10 tot € 30 per m².

Keuze 2: Gras, bestrating of een houten terras?

Voor de ondergrond heb je verschillende keuzes. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit gras aanleggen, bestrating of een houten terras. Als je een grote tuin hebt, kun je ook kiezen om al deze dingen te laten plaatsen. Gras is de meest voordelige optie met € 5 tot € 10 per m², bestrating kost gemiddeld € 50 tot € 150 per m², afhankelijk van het soort tegel dat je kiest. Een houten terras kost gemiddeld € 75 tot € 200 per m².

Keuze 3: Wil je een overdekt gedeelte in je tuin?

Er zijn verschillende manieren om een overdekt gedeelte in je tuin te creëren. Je kan bijvoorbeeld een pergola in de tuin zetten. Dit is een overkapping die je vrijstaand kan neerzetten, of aan de muur kan bevestigen. De bovenkant wordt vaak open gelaten, of met doek of glas bedekt. De prijs ligt tussen de € 800 en € 5.000. 

Een andere optie is een prieel. Een prieel staat los in de tuin en kan verschillende functies hebben. Je kunt bijvoorbeeld een romantisch stalen prieel aanschaffen dat helemaal open is, of een van hardhout om onder te zitten als het regent. Het heeft meestal één of meerdere kanten die open zijn, maar kan ook in zijn geheel dicht zijn. Dit wordt dan met glas gedaan om er een combinatie van kas en loungeplek van te maken. Een prieel kost gemiddeld tussen de € 1.000 en € 6.000.

Tuinhuisjes zijn een goede plek om spullen zoals fietsen, tuinmeubels en -gereedschap in op te bergen. Een tuinhuisje kan zo uitgebreid worden gemaakt als je zelf wilt, vandaar dat de prijzen ver uit elkaar liggen. Ze kunnen gemaakt worden van hout, kunststof of metaal en hebben daarnaast nog allerlei verschillende mogelijkheden voor dakbedekking. De prijzen van een tuinhuis variëren van € 200 tot € 10.000.

Keuze 4: Een vijver in je tuin?

Een vijver creëert enorm veel rust en ontspanning in je tuin. Vijvers zijn er in allerlei soorten en maten, dat is ook de reden dat er een groot verschil in prijs is. De prijs van een vijver varieert namelijk van € 1.000 tot wel € 40.000 en hangt af van factoren zoals het type vijver, het formaat en het materiaal. Een vijver heeft daardoor veel invloed op de hoogte van de totale tuin aanleggen kosten.

Keuze 5: Heb je een schutting nodig?

Een schutting zorgt voor privacy in je tuin, zodat je lekker in je tuin kan zitten zonder dat iedereen je ziet. Een schutting kan van hardhout of geïmpregneerd hout gemaakt worden. Hardhout gaat langer mee dan geïmpregneerd hout, maar is daardoor ook een stuk duurder. 

Een schutting kost gemiddeld tussen de € 50 en € 250 per meter en als je ook nog een poort wilt, betaal je gemiddeld tussen de € 70 tot € 750. Je kan natuurlijk ook een hekwerk aanschaffen voor je tuin, ook hier zijn heel veel verschillende soorten van.

Keuze 6: Extra opties

De onderstaande extra opties zijn niet noodzakelijk voor elke tuinaanleg, maar het is handig om te kijken of ze voor jouw tuin gewenst zijn.

ProductGemiddelde prijsWanneer?
Advies€ 70 per uurAls je nog extra advies wilt bij je tuinontwerp, met bijvoorbeeld een 3D ontwerp of andere bouwkundige tekeningen.
Adviesbezoek op locatie€ 120 – € 250Wordt gedaan bij het maken van een tuinontwerp. Er wordt hier naar de locatie van de tuin gekeken en daarop advies gegeven over het ontwerp.
Overgebleven gras opruimen€ 2,50 – € 6 per 25 m²Dit kan gedaan worden als je gras aanlegt. Oud gras en rommel wordt voor je opgeruimd.
Klimop begroeiing€ 20 – € 45 per 150 cmGeeft meer privacy en een mooie uitstraling. Dit wordt vaak geplaatst op een hek, schutting, pergola of prieel.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het gemiddeld om een tuin aan te leggen?

De tuin aanleggen kosten lopen erg uiteen, omdat je heel veel kanten op kan. Gemiddeld gezien liggen de tuinaanleg kosten tussen de € 350 en € 20.000. Vraag gratis en vrijblijvend bij Homedeal tuinaanleg offertes op en ontdek wat jouw project precies gaat kosten.

Wat kost een gemiddelde tuin per m²?

De tuinaanleg kosten van een gemiddelde tuin zijn € 50 tot € 100 per m². De totale kosten zijn erg afhankelijk van de hoeveelheid en soort werkzaamheden en de oppervlakte van je tuin.

Wat is de beste tijd om een tuin aan te leggen?

Het verschilt per soort begroeiing welke tijd het meest geschikt is. Voor bomen en klimplanten is de winter de beste tijd om ze aan te leggen. Voor bloemen en kleine planten kun je beter nog even wachten tot midden maart, omdat de grond dan warmer begint te worden.  

Homedeal bespaartips

Haal zelf het materiaal op

Heb je bepaalde materialen nodig, bijvoorbeeld hout, verlichting of beplanting? Haal dan zelf de materialen op bij de leverancier. Zo bespaar je op de bezorgkosten. Wil je het toch laten bezorgen omdat je geen tijd of vervoer hebt, kies dan een leverancier uit de regio.

Doe voorbereidend werk

Je bespaart op kosten als je zelf voor een deel meehelpt bij de aanleg. Zorg ervoor dat heel de tuin leeg is voordat de hovenier de nieuwe tuin komt aanleggen. Als je ook goed kan klussen kun je ook nog meehelpen met de montage.

Kies voor een hovenier uit de buurt

Als je voor een hovenier uit de buurt kiest zorg je ervoor dat de voorrijkosten laag blijven. Sommige bedrijven adverteren zelfs met helemaal geen voorrijkosten. Hou hier dus rekening mee bij het vergelijken van hoveniers.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden