Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinaanleg Onderhoudsvrije tuin

Onderhoudsvrije tuin

Mis je groene vingers of heb je gewoon geen tijd en zin om in de tuin te werken? Wat nou als je een onderhoudsvrije tuin laat aanleggen? Dan heb je geen omkijken meer naar en je kunt er ten allen tijden van genieten. Wat je daarvoor nodig hebt en wat het kost, lees je hier.

Wat kost een onderhoudsvrije tuin? 

Een onderhoudsvrije tuin kost minder dan een tuin met onderhoud. Alleen al de planten die niet geplant hoeven te worden schelen veel geld. Daarnaast heb je ook geen kosten aan de onderhoud van je tuin, nadat je tuin gelegd is. Bekijk het prijzenoverzicht hieronder om een inschatting te krijgen van de gemiddelde prijzen.

ProductGemiddelde prijs (incl. btw)
Kunstplanten€ 20 - € 400 per plant
Straatwerk€ 50 - € 150 per m²
Schutting€ 50 – € 250 per meter
Verlichting€ 80 – € 100 per m²
Tuinontwerp€ 200 – € 900 per ontwerp
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Onderhoudsvrije tuin

Hoe kun je een onderhoudsvrije tuin aan laten leggen? 

Hieronder vind je voorbeelden van manieren om een onderhoudsvrije tuin aan te leggen.

Bestrating

In plaats van een groen grasveld dat je maandelijks moet maaien of een houten vlonder die elk jaar in de olie gezet wordt, is er ook nog een andere optie. Laat je tuin compleet bestraten. Er zijn een heleboel soorten stenen, dus er past zeker een soort bij jouw tuinontwerp. De prijzen voor bestraten lopen erg uiteen door het formaat en vormen die te koop zijn. Wat fijn is; je hebt zo goed als geen onderhoud, want stenen kunnen tegen weer en wind.

Planten

Wil je wel iets van groen in je tuin, maar geen onderhoud hebben? Je kan bij veel tuinwinkels kunstplanten voor buiten kopen. Hierdoor geniet je het hele jaar door van groene blaadjes aan de bomen en gekleurde bloemen.

Verlichting

Je hebt verschillende soorten licht om in je tuin te plaatsen voor meer sfeer. Denk aan spotjes in de grond, een hanglamp aan de muur of een lamp op een paal. In veel van de gevallen moet je stroom laten aanleggen en als de lampen kapot zijn moeten ze vervangen worden. Dit houdt in dat er onderhoud nodig is op langere termijn. Lampen op zonne-energie zijn de oplossing voor een onderhoudsvrije tuin. Overdag laden de lampen zich op, in de avond geven ze licht door de opgevangen energie.

Schutting

Voor privacy wil je waarschijnlijk een schutting om je tuin hebben. De meeste schuttingen zijn van hout, maar hout wordt op den duur minder mooi van kleur. Om de minste kans op onderhoud te hebben ga je voor een hardhouten schutting. De kosten voor deze schutting zijn hoger, maar hierdoor heb je geen onderhoudskosten en daarmee een langere levensduur. Voor het minste onderhoud is een stenen schutting geschikt. Echter liggen de prijzen hiervoor 4 keer hoger dan die van een hardhouten schutting.

Meubelen

Ga niet voor houten, maar voor metalen of stenen meubelen die in de winter buiten kunnen blijven. Met zachte kussens in een vrolijke kleur op de meubelen maak je je tuin af.

Tips voor een onderhoudsvrije tuin

 1. Huur een hovenier in
  Profiteren van de expertise van een hovenier zodat je niet voor verrassingen komt te staan qua onderhoud. Bovendien zijn de adviezen van een hovenier meteen door jezelf toe te passen. De kosten voor een hovenier bedragen gemiddeld € 40 per uur. 
 2. Plaats kunstplanten
  Ga voor kunstplanten in plaats van echte planten om te voorkomen dat de plant de winter niet doorkomt en er weer een nieuwe gekocht moet worden.
 3. Plaats een worteldoek
  Om onkruid tegen te gaan plaats je een worteldoek onder je bestrating. Zo hoef je nooit meer op je knieën onkruid te wieden.

Wat zijn de voordelen? 

 • Geen onderhoud, dus geen extra kosten.
 • Hele jaar door een bloeiende tuin.
 • Doordat er geen planten gebruikt worden is er veel ruimte beschikbaar. Hierdoor heb je de mogelijkheid om iets anders te plaatsen, bijvoorbeeld een jacuzzi.
 • Nooit meer op zien tegen al het onderhoud.
 • Je houdt extra tijd over voor leuke dingen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden