Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinaanleg Schutting plaatsen kosten

Schutting plaatsen kosten

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 575
Maximale kosten
€ 2.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 700 - € 825

Wil je lekker in je tuin zitten zonder dat de hele buurt je kan zien? Voor meer privacy in je tuin is een schutting plaatsen een goede oplossing. Wil je alles weten over het laten plaatsen van een schutting? Homedeal heeft de schutting plaatsen kosten en mogelijkheden voor jou op een rij gezet.

Inhoudsopgave

Wat kost een schutting plaatsen?

Een schutting laten plaatsen kost gemiddeld € 50 tot € 250 per meter. De hoogte van de prijs is afhankelijk van het materiaal, aantal meter, soort poort en de montagekosten. Voor het plaatsen van een schutting rekent de vakspecialist gemiddeld € 15 tot € 20 per meter aan montagekosten. 

Bekijk onderstaand prijzenoverzicht voor de gemiddelde prijzen van diverse schutting soorten. Voor een exacte prijs voor jouw schutting vraag je offertes aan voor het plaatsen van een schutting.

Soort schuttingGemiddelde prijs per meter (incl. plaatsing)
Schutting van geïmpregneerd hout€ 50 - € 150
Schutting van hardhout€ 100 - € 200
Schutting van kunststof / composiet€ 100 - € 200
Schutting van natuurlijk materiaal € 25 - € 250
- klimop€ 15 - € 30
- bamboematten€ 40 - € 60
- wilgentenen€ 45 - € 75
Montage€ 15 - € 20
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Schutting plaatsen kosten

Hoe plaats je een schutting? 

Hoe de schutting wordt geplaatst is afhankelijk van het materiaal. De meest voorkomende schutting is een houten schutting. Bekijk onderstaand stappenplan om te zien wat er allemaal komt kijken bij de plaatsing van een schutting en hoe de vakspecialist te werk gaat. 

Stap 1: check of je een vergunning nodig hebt 

Controleer voordat de schutting geplaatst wordt of je een vergunning nodig hebt. Dit kun je gemakkelijk bekijken via de website van de Rijksoverheid. Overleg daarnaast met je buren over de plaatsing van de schutting. Hierdoor loop je achteraf niet tegen onnodige problemen aan. 

Stap 2: kies een hovenier 

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere tuinaanleg offertes aan en vergelijk deze met elkaar. Je kunt hierbij letten op de prijs, maar ook naar de tijdsplanning en keurmerken. Kies de beste hovenier uit en kom met elkaar in contact om jouw wensen te bespreken. 

Stap 3: voorbereiding 

De vakspecialist kijkt wat er gedaan moet worden en bereidt de plaatsing van de schutting voor. In sommige gevallen dient eerst de oude schutting verwijderd te worden, dit kan de vakspecialist ook op zich nemen. Vervolgens lijnt hij uit waar de nieuwe schutting gaat komen, zodat de schutting recht geplaatst wordt. 

Stap 4: plaatsing 

Over het algemeen kost het een dag om een houten schutting te plaatsen. De schuttingpalen worden verankerd met paalhouders waarna de schutting erop geplaatst kan worden. In het geval van losse planken monteert de vakspecialist de schuttingpanelen aan de schuttingpalen. 

Stap 5: afwerking 

Tot slot werkt de vakspecialist de schutting af. Oneffenheden worden verwijderd en eventuele extra’s zoals paalkappen worden toegevoegd. Op die manier ziet de bovenkant van de schutting er ook netjes uit. De vakspecialist ruimt alles op waarna jij kan genieten van je nieuwe schutting.

Prijsvoorbeelden

Voordeligste keus

Kunnen jouw buren vanaf hun tuin zo jouw tuin inkijken en wil je hier iets aan doen? Een schutting is dan een goede oplossing om tussen jullie tuinen te plaatsen. Een schutting van geïmpregneerd hout kost per meter gemiddeld tussen de € 50 en € 150.

Gemiddelde keus

Wil je een schutting om je tuin die redelijk lang mee gaat? Een schutting van kunststof gaat gemiddeld 10 jaar mee en kost ongeveer tussen de € 100 en € 200 per meter. 

Meest luxe keus

Wil je een luxer soort hout dat nog langer mee gaat en mooier blijft dan geïmpregneerd hout? Dan kan je beter kiezen voor een schutting van hardhout. Een schutting van hardhout kost gemiddeld tussen de € 100 en € 200 en een hardhouten poort kost gemiddeld tussen de € 150 en € 750, afhankelijk van de grootte.

Prijsopbouw van een schutting

Kostenoverzicht Schutting prijzen

Welke keuzes hebben invloed op de schutting kosten?

Er zijn verschillende keuzes die je moet maken wanneer je ervoor kiest om een schutting te laten plaatsen.

Keuze 1: Wat voor materiaal kies je?

Bij het kopen van een schutting heb je de keuze uit verschillende materialen. Er zijn twee soorten hout waarvan een schutting gemaakt kan worden: geïmpregneerd hout en hardhout. Daarnaast kun je ook een schutting laten plaatsen van kunststof, composiet, klimop of een ander natuurlijk materiaal zoals bamboematten of wilgentenen. 

Geimpregneerd zachthout 

Geïmpregneerd hout is voordeliger dan hardhout, omdat de kwaliteit van hardhout beter is. Een schutting van geïmpregneerd hout gaat meestal niet meer dan 15 jaar mee, terwijl een schutting van hardhout soms wel langer dan 25 jaar mee gaat. Geïmpregneerd hout is zachthout zoals grenen, vuren of cederhout, dat met een impregneermiddel bewerkt is, zodat het beschermd is tegen schimmels en insecten. Een schutting van geïmpregneerd hout kost tussen de € 50 en € 150 per meter.

Hardhout

Hardhout is het stevigste hout dat er is en gaat daarom ook een stuk langer mee dan geïmpregneerd hout. Daarnaast hoeft het hout niet behandeld te worden en is het zo goed als onderhoudsvrij. Voorbeelden van veelgebruikte soorten hardhout zijn beukenhout, eikenhout en mahoniehout. Hardhout is wel iets duurder dan geïmpregneerd hout, maar je krijgt er wel een betere kwaliteit voor terug.

Kunststof

Een kunststof schutting heeft een modern uiterlijk en is verkrijgbaar in diverse varianten en kleuren. Daarnaast is het een milieuvriendelijke optie, omdat het bestaat uit gerecycled materiaal. Kunststof schuttingen hebben in tegenstelling tot houten schuttingen zo goed als geen onderhoud nodig. Kunststof is namelijk goed bestand tegen vocht waardoor het niet gaat rotten. De levensduur is ongeveer 10 jaar. 

Composiet

Composiet, ook wel eens verward met kunststof, kent de voordelen van zowel kunststof als hout. Het bestaat namelijk voor 50% uit houtvezels en voor de andere helft uit kunststofvezels. Het is een onderhoudsvrij materiaal, te verkrijgen in meerdere kleuren en heeft een lange levensduur. Een composieten schutting gaat gemiddeld gezien 15 jaar mee. 

Natuurlijk

Het is ook mogelijk om een schutting van een natuurlijk materiaal te laten plaatsen. Een voordeel van een natuurlijke schutting is dat het een warm en natuurlijk uiterlijk heeft. Het nadeel is dat schuttingen van natuurlijk materiaal vaak meer onderhoud vereisen. Veel voorkomende natuurlijke materialen zijn: 

  • Klimop; wanneer je kiest voor klimop heb je ook een schutting of gaas nodig, want klimop heeft altijd iets nodig om tegenop te groeien. Een klimop kan wel 400 jaar worden, maar dient wel onderhouden te worden. Een hovenier kan je naast tuinaanleg ook inschakelen voor tuinonderhoud
  • Bamboematten; Een schutting van bamboe zorgt voor een uniek en exotisch uiterlijk van je tuin. Bamboematten kunnen op zichzelf als schutting dienen, maar het is ook mogelijk om ze tegen een bestaande schutting te monteren. Mits de bamboematten goed onderhouden worden kan de schutting ongeveer 15 tot 20 jaar mee gaan. 
  • Wilgentenen; Wilgentenen worden gevlochten waarna ze gebruikt kunnen worden als schutting. Door het natuurlijke materiaal en de warme kleur zorgen ze voor een romantisch uiterlijk van je tuin. Een wilgentenen schutting gaat ongeveer 8 tot 10 jaar mee. Je kunt de levensduur verlengen door de schutting te behandelen met lijnolie. Hierdoor hebben weersomstandigheden minder invloed op de wilgentenen. 

Keuze 2: Wat voor poort wil je in de schutting?

Er zijn verschillende keuzes voor een schutting poort mogelijk. Je kan kiezen uit een rechte deur, of een deur die aan de bovenkant gebogen is. De meeste mensen kiezen een deur van 90 x 180 cm, dit is een poort met een enkele deur. Een enkele deur van geïmpregneerd hout kost gemiddeld tussen de € 70 en € 250 en een poort van hardhout met enkele deur kost gemiddeld tussen de € 150 en € 375. 

Een andere mogelijkheid is om een grotere poort met een dubbele deur aan te schaffen. Voor een poort met dubbele deur van geïmpregneerd hout liggen de kosten gemiddeld tussen de € 350 en € 400. Een poort met dubbele deur van hardhout kost gemiddeld tussen de € 600 en € 750.

Soort poortGemiddelde prijs
Poort van geïmpregneerd hout (enkele deur)€ 70 - € 250
Poort van hardhout (enkele deur)
€ 150 - € 375
Poort van geïmpregneerd hout (dubbele deur)
€ 350 - € 400
Poort van hardhout (dubbele deur)
€ 600 - € 750
 

Keuze 3: Zelf monteren of uitbesteden?

Er zijn veel aanbieders te vinden waar je planken kan bestellen om zelf je schutting in elkaar te zetten. Om dit zelf te doen heb je wel flink wat handigheid en technische kennis nodig. Als je dit niet hebt, kan je de schutting beter door een monteur laten plaatsen. Een monteur zorgt ervoor dat de schutting perfect geplaatst wordt en dat jij je handen niet vuil hoeft te maken. De montagekosten liggen tussen de € 15 en € 20 per meter, al zijn de meeste prijzen van aanbieders al inclusief de montagekosten.

Keuze 4: Extra opties

De volgende opties zijn niet noodzakelijk voor je schutting, maar ze zijn het wel waard om te overwegen.

Product
Gemiddelde prijsVoordeel
Gaasschermen€ 5 per meter
Schermen om klimop te laten groeien.
Klimop begroeiing€ 20 - € 45 per 150 cmGeeft meer privacy en mooiere uitstraling.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het plaatsen van een schutting? 

Een schutting plaatsen kost gemiddeld gezien € 15 tot € 250 per meter, inclusief de plaatsing. De vakspecialist rekent ongeveer € 15 tot € 20 per meter en daarboven op komen de kosten voor de schutting zelf. Vraag gratis en vrijblijvend tuinaanleg offertes aan om de mogelijkheden en prijzen van jouw project in te zien. 

Hoe dicht mag een schutting bij de erfgrens staan?

Een erfafscheiding zoals een schutting die naast of achter een huis staat mag maximaal 2 meter hoog zijn. Voor de voorzijde van het huis geldt een maximum van 1 meter hoog. Wanneer de schutting op eigen grond wordt geplaatst is het jouw eigendom. Wordt de schutting op de erfgrens geplaatst? Dan is de schutting eigendom van jou en je buren. 

Is een schutting plaatsen moeilijk?

Een schutting plaatsen is niet zo moeilijk als het in eerste instantie misschien lijkt. Je dient wel met een aantal regels rekening te houden zoals de maximale hoogte en de plek. Wil je verzekerd zijn van een goede plaatsing? Laat het project dan over aan een vakspecialist. 

Homedeal bespaartips

Haal het materiaal zelf op

Je bespaart makkelijk op kosten door het materiaal zelf af te halen bij de leverancier. Je bespaart zo geld doordat je geen bezorgkosten hoeft te betalen. Als je het toch wilt laten bezorgen, omdat je geen tijd of vervoer hebt, zorg dan dat je het bestelt bij een leverancier uit de regio.

Doe voorbereidend werk

Heb je nog een oude schutting of planten staan op de plek waar de nieuwe schutting komt te staan? Zorg dan dat je dit zelf van te voren verwijdert en de rommel hiervan afvoert. Daarnaast kun je, als je een beetje kunt klussen, meehelpen met de montage. Dit bespaart de monteur tijd en jou dus geld.

Kwantumkorting

Laat je een schutting plaatsen tussen de tuin van jou en je buren? Misschien wil je buurman aan de andere kant van zijn tuin wel nog een schutting om tussen hem en zijn andere buren te plaatsen. Vraag dit na bij je buren en regel op deze manier kwantumkorting bij de aanbieder.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden