Vergelijk aannemer offertes
Vind dé aannemer voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Aanbouw Aanbouw vergunning

Aanbouw vergunning


Bij het plannen van een uitbouw aan je huis, zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Een belangrijk onderdeel is de aanbouw vergunning. Het verkrijgen van deze vergunning kan wat tijd en moeite kosten, maar het is een cruciale stap om je plannen legaal en succesvol uit te voeren

Inhoudsopgave.

De kosten van een vergunning

Wanneer je besluit je woning uit te bouwen, is een van de eerste vragen die opkomt: “Wat zijn de kosten vergunning uitbouw?” Het antwoord is niet altijd eenduidig, aangezien de tarieven per gemeente kunnen verschillen. Over het algemeen bestaan de kosten uit leges, dit zijn de kosten die je aan de gemeente betaalt voor het in behandeling nemen van je aanvraag.

De vergunning is vaak 2% van de totale kosten van de aanbouw. En kunnen uiteenlopen van enkele honderden tot soms wel duizenden euro’s, afhankelijk van de lokale regelgeving en de omvang van je project.

Kosten van de aanbouwGeschatte kosten aanvragen vergunning
€ 20.000€ 400
€ 10.000€ 200

Om meer inzicht te krijgen in wat je kunt verwachten, kun je het beste contact opnemen met je gemeente of een kijkje nemen op hun website. Vaak bieden gemeenten een rekentool of een tabel waarin je kunt zien welk bedrag je voor jouw project kwijt zult zijn aan leges.

Let op: de kosten vergunning aanbouw zijn exclusief eventuele bijkomende kosten voor bijvoorbeeld het inhuren van een architect of bouwkundig adviseur, die je nodig kunt hebben voor het opstellen van de bouwtekeningen en berekeningen.

Het is belangrijk om al deze kosten mee te nemen in je begroting om zo niet voor financiële verrassingen te komen staan. Door vooraf goed onderzoek te doen naar de totale kosten en te budgetteren, sta je sterker in je schoenen en kun je weloverwogen keuzes maken bij het realiseren van jouw aanbouw.

Prijzen van een aanbouw

Aanbouw vergunning

Nu je wat meer inzicht hebt in de kosten vergunning aanbouw, is het tijd om te kijken naar wat een aanbouw zelf je gaat kosten. De prijzen van een aanbouw kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de aanbouw, het materiaalgebruik, en de afwerking. 

Gemiddeld kun je denken aan een bedrag startend vanaf ongeveer €15.000 voor een eenvoudige uitbouw tot wel €50.000 of meer voor een grote en complexe aanbouw met luxe afwerking.

Wil je eerst weten wat het laten bouwen van een aanbouw kost? Neem dan een kijkje in onze prijsgids: aanbouw kosten. Lees meer over de mogelijkheden en zie je welke keuzes je prijs beïnvloeden. Hierdoor krijg je snel een totaal beeld van de kosten die je kan verwachten bij het realiseren van jouw aanbouw.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Aanbouw: vergunning nodig of niet?

Het laten bouwen van een aanbouw brengt een hoop werk met zich mee, niet alleen bij het bouwen zelf. In een aantal gevallen is het namelijk noodzakelijk om een vergunning aan te vragen voor je aanbouw.

Wanneer moet je een vergunning aanvragen?

Sinds 2014 zijn de regels rondom het vergunningsvrij bouwen van een aanbouw versoepeld, waardoor je een grotere aanbouw kan bouwen zonder dat hier een vergunning voor nodig is. Hieronder vind je de maximale afmetingen van je aanbouw waar je in principe geen vergunning voor hoeft aan te vragen.

Let op: controleer het altijd voor de zekerheid bij je gemeente en/of aannemer, het kan namelijk verschillen per gemeente. 

  1. Maximale diepte van de aanbouw is 4 meter.
  2. Maximale hoogte van de aanbouw is 5 meter.
  3. De aanbouw bevindt zich aan de achterkant van het huis.

Wanneer je een aanbouw wil laten bouwen die groter is dan de bovenstaande afmetingen of een aanbouw aan de voorkant van je woning wil, moet je een vergunning voor aanbouw aanvragen bij de gemeente.

Hoe vraag je een aanbouw vergunning aan?

Wanneer je een aanbouw gaat laten bouwen waar een vergunning voor nodig is, moet deze natuurlijk aangevraagd worden. Maar hoe gaat dit in zijn werking?

Tegenwoordig gaat dit heel makkelijk via het omgevingsloket van de Rijksoverheid. Hier kan je een vergunningscheck doen om te controleren of er een vergunning nodig is voor jouw aanbouw.

Vervolgens doe je de aanvraag, waarbij het volgende moet worden aangeleverd:

  • aanvraaggegevens;
  • gegevens van de aanvrager;
  • gegevens van de gemachtigde;
  • gegevens van de locatie;
  • specificatie van de werkzaamheden;
  • bijlagen.

Wanneer je alle benodigde documenten en informatie hebt verzameld, vul je het aanvraagformulier in en dien je het in, samen met de benodigde bijlagen. Het is heel belangrijk om alle gevraagde informatie zo compleet mogelijk aan te leveren om vertragingen of afwijzingen te voorkomen.

Nadat je de aanvraag hebt ingediend, zal de gemeente een beoordelingsperiode ingaan. Tijdens dit proces kunnen zij om extra informatie of aanpassingen vragen. Het is verstandig om gedurende dit proces beschikbaar te blijven voor eventuele vragen. Zorg dat je bereikbaar bent en reageer snel om het proces niet onnodig te vertragen.

Tips bij het aanvragen van een vergunning

Een aanbouw vergunning aanvragen kan soepeler verlopen als je deze tips gebruikt.

TipDetails
Begin op tijd met je aanvraagBegin vroeg om eventuele vertragingen te voorkomen. Het proces kan langer duren dan verwacht, vooral als er complicaties zijn of als je niet alle benodigde documenten hebt.
Overleg met je aannemerCommuniceer duidelijk met je aannemer over wat nodig is voor de aanvraag. Aannemers kunnen waardevol advies geven of helpen met delen van de aanvraag.
Controleer of je project valt onder vergunningsvrij bouwenKijk of je project in aanmerking komt voor vergunningsvrij bouwen. Dit hangt af van lokale regelgeving en specifieke bouwvoorschriften.
Bereid je voor op vragenWees goed voorbereid op vragen over je bouwplannen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe soepeler het aanvraagproces zal verlopen.
Overweeg professionele hulpOverweeg hulp van professionals voor een soepel aanvraagproces. Zij kunnen helpen met bouwtekeningen, het doen van de aanvraag en het contact met de gemeente, en zorgen dat de aanvraag aan alle eisen voldoet.

Tot slot, aarzel niet om gebruik te maken van professionals die gespecialiseerd zijn in het aanvraagproces voor een uitbouw vergunning. Zij kunnen helpen met bouwtekeningen, het doen van de aanvraag en het contact met de gemeente. Zo zorgen ze ervoor dat de aanvraag aan alle eisen voldoet en vergroten ze de kans op een succesvolle uitkomst.

Ontvang snel en eenvoudig uw persoonlijke offerte.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde Vragen.

Hoe lang duurt het om een vergunning af te geven?

De tijd die nodig is om een aanbouw vergunning af te geven, verschilt per gemeente en project. Gemiddeld moet je rekenen op een termijn van ongeveer 8 weken voor de reguliere procedure. Voor complexere aanvragen kan een uitgebreide procedure nodig zijn, die tot 26 weken kan duren. Houd hier rekening mee bij het plannen van je project om onnodige vertragingen te voorkomen.

Wat als ik een vergunning aanvraag en deze wordt afgewezen?

Als je vergunningaanvraag wordt afgewezen, heb je het recht om bezwaar te maken of een nieuwe aanvraag in te dienen met aangepaste plannen die wellicht wel aan de eisen voldoen. Een gesprek met de gemeente kan duidelijkheid geven over de redenen van afwijzing en hoe je jouw aanvraag kunt verbeteren.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden