Vergelijk aannemer offertes
Vind dé aannemer voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Aanbouw Goedkope aanbouw

Goedkope aanbouw


Wil je een goedkope aanbouw aan je huis toevoegen zonder in te leveren op kwaliteit? Met onze uitgebreide prijsoverzichten en praktische adviezen, leer je hoe je kosteneffectief kunt bouwen. Ontdek alle ins en outs van een betaalbare aanbouw. Bij Homedeal ben je aan het juiste adres.

Inhoudsopgave.

Wat kost een goedkope aanbouw gemiddeld?

Een goedkope aanbouw kan variëren in prijs, afhankelijk van verschillende factoren zoals grootte, materialen en locatie. Gemiddeld kost een eenvoudige aanbouw zonder al te veel luxe tussen de €14.000 en €22.000. Factoren die deze kosten beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de fundering, isolatie en afwerking.

Omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn bij een aanbouw, lopen de kosten erg uiteen. Een van de goedkoopste varianten van een uitbouw is een prefab aanbouw, waarbij je zelf de afwerking verzorgt.

De tabel hieronder is een overzicht te vinden van de gemiddelde prijzen voor een goedkope uitbouw.

DienstBreedte X diepteOppervlakteGemiddelde prijzen
Prefab aanbouw2 X 36 m2€ 14.000
Prefab aanbouw4 X 312 m2€ 17.000
Prefab aanbouw5 X 315 m2€ 22.000

* Gemiddelde prijzen, incl. Montage, geveldoorbraak, btw en arbeid

Kostenefficiënt bouwen

Een van de beste manieren om kosten te besparen bij een goedkope aanbouw is door kostenefficiënt te bouwen. Dit betekent dat je slimme keuzes maakt in materialen en ontwerp. Gebruik bijvoorbeeld standaardmaten voor deuren en ramen, en kies voor materialen die duurzaam en betaalbaar zijn.  

Door goed te plannen en offertes van verschillende aannemers te vergelijken, kun je aanzienlijk besparen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Goedkope aanbouw

Prijsvoorbeelden van een goedkope aanbouw

Als je overweegt om een goedkope aanbouw aan je huis toe te voegen, is het nuttig om enkele prijsvoorbeelden te bekijken om een idee te krijgen van wat je kunt verwachten. Hier zijn verschillende scenario’s en hun bijbehorende kostenindicaties om je op weg te helpen bij het plannen van een budgetvriendelijke aanbouw.

Kleine goedkope aanbouw (10 m² – 15 m²)

Een kleine goedkope aanbouw, ideaal voor een bijkeuken of extra zithoek, kost gemiddeld tussen de €15.000 en €25.000. Dit bedrag omvat basismaterialen, fundering, eenvoudige isolatie en standaardafwerking. Als je zelf wat werkzaamheden kunt uitvoeren, zoals schilderen of vloeren leggen, kun je deze kosten verder verlagen.

 • Materialen: €7.000 – €10.000
 • Arbeid: €6.000 – €10.000
 • Vergunningen: €1.000 – €2.000

Middelgrote goedkope aanbouw (20 m² – 30 m²)

Voor een middelgrote goedkope aanbouw, bijvoorbeeld een extra slaapkamer of een ruime woonkamer, liggen de kosten tussen de €30.000 en €45.000. Deze prijs omvat betere materialen, zoals hoogwaardige isolatie en vloeren, evenals meer complexe structuren zoals extra ramen of een schuifpui.

 • Materialen: €12.000 – €18.000
 • Arbeid: €15.000 – €22.000
 • Vergunningen: €3.000 – €5.000

Grote goedkope aanbouw (40 m² – 50 m²)

Een grote goedkope aanbouw die bijvoorbeeld kan dienen als een extra verdieping of uitbreiding van de keuken én woonkamer, kost gemiddeld tussen de €50.000 en €75.000. Deze prijs omvat premium materialen, elektrawerk en loodgieterswerk, en vaak een complexer ontwerp met meerdere kamers of niveaus.

 • Materialen: €20.000 – €30.000
 • Arbeid: €25.000 – €40.000
 • Vergunningen: €5.000 – €8.000

Let op bijkomende kosten

Bij alle hierboven genoemde voorbeelden is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke bijkomende kosten. Denk aan grondwerken zoals het nivelleren van de grond, extra fundering bij slechte bodemomstandigheden, en eventuele kosten voor de aansluiting van nutsvoorzieningen. Daarnaast kunnen loonkosten variëren op basis van je regio en de specifieke aannemer die je inhuurt.

Met een duidelijk overzicht van de kosten per scenario kun je een weloverwogen beslissing nemen en je budget effectiever plannen voor een betaalbare en functionele aanbouw.

Wat is een prefab aanbouw?

Een prefab aanbouw wordt al in de fabriek machinaal in elkaar gezet. Dit scheelt ontzettend veel arbeidstijd op locatie waardoor een prefab uitbouw veel goedkoper kan worden aangeboden dan maatwerk.

Er zijn wel standaard afmetingen en afwerkingen van je aanbouw, maar genoeg keuze om een mooie uitbouw te vinden die aansluit bij de bestaande bouw van je woning. Daarnaast is het voordeel van een prefab aanbouw dat er weinig rotzooi om je huis is en de aanbouw zorgt voor een waardevermeerdering van je woning.

Kosten van een prefab aanbouw

Qua kosten zijn prefab aanbouwen vaak goedkoper dan traditionele bouwmethoden. De prijzen voor een prefab aanbouw beginnen vanaf €10.000, afhankelijk van grootte en specificaties. Dit maakt het een uitstekende keus voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woninguitbreiding.

Net zoals bij traditionele aanbouwprojecten is het belangrijk om meerdere offertes op te vragen en goed te plannen.

Tips voor een goedkope aanbouw

Wil je een aanbouw laten plaatsen, maar niet teveel betalen? Zie deze 3 tips die je helpen een zo goedkoop mogelijke uitbouw te realiseren.

 1. Vergunningvrij bouwen: Weet je nog niet precies waar je de aanbouw wilt laten plaatsen? Denk er dan overna om de aanbouw aan de achterkant van je woning te laten plaatsen als je wilt besparen, je hebt dan vaak geen vergunning nodig. Dit scheelt veel tijd en geld.
 2. Energie besparen: Wil je kosten besparen als je aanbouw er staat? Dan is het verstandig om goede isolatiemethodes toe te passen. Zo voorkom je dat de warmte ontsnapt uit je woning en bespaar je flink op de energierekening. Je investering in isolatie verdien je daardoor terug.
 3. Wees gedetailleerd: Bied een gedetailleerde beschrijving aan je aannemer, waardoor de offertes specifiek gemaakt kunnen worden. Denk alvast aan de indeling, welke afwerking je wilt, welke materialen je wilt gebruiken en waar de verwarming komt.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Praktische adviezen

Als je overweegt om je huis uit te breiden met een goedkope uitbouw, zijn er verschillende praktische adviezen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je project soepel verloopt en binnen je budget blijft. Hier zijn enkele nuttige tips om je op weg te helpen.

1. Stel een realistisch budget op

Het opstellen van een realistisch budget is cruciaal om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. Houd rekening met alle mogelijke kosten, van materialen en arbeid tot vergunningen en onvoorziene uitgaven. Zet ook een deel van je budget opzij voor onverwachte kosten, zodat je niet in de problemen komt als er iets niet volgens plan verloopt.

2. Kies de juiste aannemer

Het vinden van een betrouwbare en betaalbare aannemer kan een groot verschil maken in de totale kosten en kwaliteit van je aanbouwproject. Vraag vrienden en familie om aanbevelingen, lees online reviews, en zorg ervoor dat je meerdere offertes vergelijkt voordat je een beslissing neemt.

Een goede aannemer kan je ook adviseren over kostenbesparende maatregelen en materialen.

3. Wees flexibel in je ontwerp

Flexibiliteit in je ontwerp kan je helpen om kosten te besparen. Probeer vast te houden aan standaardafmetingen voor ramen, deuren en andere bouwmaterialen. Vermijd complexe structuren en onregelmatige vormen, omdat deze vaak meer tijd en geld kosten om te bouwen. Een eenvoudig en functioneel ontwerp kan net zo effectief zijn als een complex en duur ontwerp.

4. Werk volgens een strakke planning

Een goed geplande bouwtijd kan helpen om je aanbouwproject binnen budget te houden. Stel samen met je aannemer een strakke planning op en zorg dat iedereen zich hieraan houdt. Vertragingen kunnen leiden tot hogere arbeidskosten en extra huur van gereedschap en apparatuur. Communiceer regelmatig met je aannemer om ervoor te zorgen dat het project op schema blijft.

Maak je woning ruimer met een betaalbare aanbouw.

Met de juiste aanbouw kun je jouw woning eenvoudig uitbreiden zonder dat het je fortuinen kost. Door slim materiaalgebruik en zorgvuldig plannen, kunnen de kosten laag blijven terwijl je extra leefruimte creëert. Wil je meer weten over de mogelijkheden en prijzen?

Via Homedeal vraag je gratis en vrijblijvend offertes op bij ervaren vakspecialisten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw project.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een goedkope aanbouw voor mijn huis plannen? 

Je kunt beginnen met het aanvragen van meerdere offertes en duidelijk aangeven wat je wensen en budget zijn. Overweeg daarnaast goedkopere materialen en een compact ontwerp om kosten te besparen.

Zijn prefabs duurzamer dan traditionele aanbouwmethodes? 

Ja, prefab aanbouwen zijn vaak duurzamer door minder materiaalverspilling en efficiëntere bouwprocessen. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook bij aan een beter milieu.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden