Vergelijk aannemer offertes
Vind dé aannemer voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Aanbouw Aanbouw Overkapping

Aanbouw Overkapping


Ben je op zoek naar een fijne toevoeging aan je woning waarmee je meer kunt genieten van je tuin en buitenruimte? Dan is een aanbouw overkapping misschien wel precies wat je nodig hebt. Zo kun je goed geïnformeerd de juiste keuze maken voor jouw situatie. 

Inhoudsopgave.

aluminium met glas overkapping in het wit

Welke soorten aanbouw overkappingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten aanbouw overkappingen waaruit je kunt kiezen. Allereerst heb je de basisoverkapping die direct aan de woning wordt gebouwd en een simpel dak heeft om je tegen de zon en regen te beschermen. Dan is er de veranda-stijl die wat luxueuzer aanvoelt en meestal houten pilaren of steunen heeft.

Voor wie echt wil uitpakken is er nog de mogelijkheid om een aanbouw met overkapping en extra functies zoals ingebouwde verlichting of verwarming te kiezen. Elke stijl biedt zijn eigen voordelen en kan aangepast worden aan jouw persoonlijke smaak en behoeften.

Type OverkappingBeschrijvingVoordelen
BasisoverkappingEenvoudige overkapping die bescherming biedt tegen zon en regen. Direct bevestigd aan de woning.Kosteneffectief, praktisch, gemakkelijke installatie.
VerandaLuxe uitvoering met houten pilaren of steunen en vaak een sierlijke afwerking.Esthetisch meerwaarde, stevig, creëert een gezellige buitenruimte.
Overkapping met extra’sOverkappingen uitgerust met ingebouwde verlichting, verwarming of zijwanden.Comfort, uitgebreide gebruiksmogelijkheden, perfect voor alle seizoenen.
PergolaOpen structuur met dwarsliggers bovenop, vaak begroeid met planten voor natuurlijke schaduw.Natuurlijke look, integratie met tuin, ruimte voor klimplanten.
Glazen overkappingOverkapping met een glazen dak of elementen. Hierdoor geniet je van natuurlijk licht terwijl je beschut zit.Volop daglicht, weerbestendig, modern uiterlijk.
Aluminium overkappingGemaakt van aluminium, bekend om zijn duurzaamheid en onderhoudsgemak.Lange levensduur, weinig onderhoud, weer- en roestbestendig.
Uitschuifbare overkappingOverkapping die open en dicht kan, afhankelijk van het weer of jouw voorkeur.Flexibel in gebruik, aan te passen aan weersveranderingen, biedt zonwering of juist zonlicht.

Kosten van een aanbouw overkapping

De kosten van een aanbouw overkapping kunnen flink verschillen. Voor een simpele houten overkapping beginnen de prijzen vaak rond de €1.000,-. Maar dit hangt af van de grootte, het gekozen materiaal, en eventuele extra’s zoals ingebouwde verlichting of heaters.

Wil je een grotere of luxere aanbouw met overkapping, dan kunnen de kosten oplopen tot €5.000,- of meer. Let op dat arbeidskosten en het voorbereiden van de grond ook deel uitmaken van het totaalbedrag. Het is altijd een goed idee om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers om zo een gedetailleerd beeld te krijgen van de totale investering die je kunt verwachten.

Soort terrasoverkappingGemiddelde prijzen (incl. montage en btw)
Prefab€ 800 – € 3.500
Maatwerk€ 2.500 – € 10.000

Welke materialen zijn er geschikt?

Voor een aanbouw overkapping kun je kiezen uit verschillende materialen.

 • Hout is een veelgebruikte optie voor een overkapping aanbouw hout vanwege zijn natuurlijke uitstraling en warmte. Het is echter belangrijk om te weten dat hout onderhoud nodig heeft, zoals regelmatig lakken of beitsen om het mooi te houden.
 • Aluminium is een ander populair materiaal omdat het sterk en licht is en weinig onderhoud vraagt. Dan heb je nog kunststoffen zoals PVC, die vaak goedkoper zijn, maar een minder natuurlijke uitstraling hebben.
 • Glas kan worden gebruikt voor het dak of de zijwanden, wat zorgt voor veel lichtinval, terwijl polycarbonaat een meer budgetvriendelijke lichtdoorlatende optie is. 

Overkapping Stappenplan.

Om een aanbouw overkapping te realiseren, is een goed doordacht plan essentieel. Als eerste stap is het belangrijk om na te denken over het doel van de overkapping. Wil je er een gezellige zitplek van maken of dient het als bescherming voor de auto?

Vervolgens moet je de locatie bepalen en controleren of je een vergunning nodig hebt. De volgende stap is het kiezen van het juiste ontwerp en materiaal dat bij je huis past. Dan volgt het vinden van een betrouwbare aannemer.

Het is verstandig om samen met hem of haar de details door te spreken, zoals de afwatering en de verlichting. Ten slotte wordt de bouw ingepland en uitgevoerd. Door dit stappenplan te volgen, zorg je voor een soepel verloop van het project. 

Het Stappenplan:

 1. Bepaal het doel van de overkapping – wordt het een zithoek of een autostalling?
 2. Kies een geschikte locatie en check of een vergunning nodig is.
 3. Selecteer een ontwerp en materiaal die goed bij je huis passen.
 4. Vind een betrouwbare aannemer en bespreek details zoals afwatering en verlichting.
 5. Plan samen met je aannemer de bouw en zorg voor een duidelijk tijdsschema.
 6. Voer de bouw uit met aandacht voor kwaliteit en afwerking.
pergola aanbouw overkapping in het zwart aan de achterzijde van het huis

Ontdek de voordelen van een eigen aanbouw overkapping

Wil je meer weten over hoe je een gezellige en praktische aanbouw overkapping kunt realiseren? Met de juiste aanpak en vakmensen kun je jouw huis een prachtige uitstraling geven en tegelijkertijd genieten van het buitenleven, ongeacht het weer. De mogelijkheden zijn eindeloos en aan te passen aan jouw persoonlijke stijl en behoeften.

 1. Bescherming tegen Weersomstandigheden: Het biedt bescherming tegen diverse weersomstandigheden zoals regen, zon en wind, waardoor u vaker en comfortabeler buiten kunt zijn.
 2. Waardevermeerdering van uw Woning: Het toevoegen van een overkapping kan de waarde van uw woning verhogen, omdat het zowel de esthetische uitstraling als de functionaliteit verbetert.
 3. Verhoogde Privacy: Afhankelijk van het ontwerp kan een aanbouw overkapping extra privacy bieden in uw buitenruimte.
 4. Waardevermeerdering van uw Woning: Het toevoegen van een overkapping kan de waarde van uw woning verhogen, omdat het zowel de esthetische uitstraling als de functionaliteit verbetert.
 5. Persoonlijke Stijl: U kunt de overkapping aanpassen aan uw persoonlijke stijl en voorkeuren, waardoor het een unieke toevoeging aan uw huis wordt.

Begin vandaag nog met het plannen van jouw ideale buitenruimte. Vraag offertes aan bij ervaren aannemers en zet de eerste stap naar een mooiere en functionele toevoeging aan je huis.

Veelgestelde vragen.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een aanbouw overkapping?

Gemiddeld kun je uitgaan van minstens 3 meter breed en 2,5 meter diep voor een basisoverkapping. Maar onthoud goed: hoe groter de overkapping, hoe meer ruimte je moet hebben.

Hoe lang duurt het om een aanbouw overkapping te bouwen?

De bouwtijd voor een aanbouw overkapping varieert. Als je kiest voor een eenvoudige overkapping en alles loopt vlot, kan het in enkele dagen klaar zijn. Maar, voor een op maat gemaakte en uitgebreide overkapping aanbouw moet je rekenen op een paar weken. Dit hangt af van de complexiteit van het ontwerp en de weersomstandigheden. Goede communicatie met je aannemer kan helpen om een reële tijdsinschatting te krijgen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden