Vergelijk elektricien offertes
Vind dé elektricien voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Elektricien Stopcontact aansluiten

Stopcontact aansluiten

Minimale kosten
€ 25
Gemiddelde kosten
€ 65
Maximale kosten
€ 115
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 55 - € 80

Wil je een stopcontact aansluiten? Dan is het handig om te weten wat precies de kosten zijn voor dit project. Homedeal maakt je wegwijs in het kostenplaatje als je een stopcontact wilt aanleggen of verplaatsen door een erkend specialist. Ben je zelf handig? Lees dan hier een stappenplan voor zelf een stopcontact aansluiten.

Inhoudsopgave

Kosten stopcontact aanleggen

De kosten voor het plaatsen van een stopcontact ligt gemiddeld rond de € 80, afhankelijk van je wensen en de afstand van je meterkast. Daarnaast zijn er ook projecten als het vervangen van een stopcontact of het verplaatsen van een stopcontact, over het algemeen zijn dit goedkopere projecten. Bekijk alle kosten omtrent nieuwe stopcontacten in onderstaand kostenoverzicht:

Stopcontact aanleggen: type projectGemiddelde prijs per stopcontact (inclusief materiaal, montage en btw)Gemiddelde prijs per extra meter
(inclusief materiaal, montage en btw)
Inbouwstopcontact plaatsen€ 60 – € 115
Stopcontact vervangen€ 25 – € 45
Stopcontact in meterkast€ 45 – € 60
Stopcontact verplaatsen (minder dan 2 meter in gips of cellenbeton) € 50 – €75€ 10
Stopcontact verplaatsen (minder dan 2 m in vast beton)€ 75 – € 90€ 15
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Stopcontact aansluiten

Prijsvoorbeelden stopcontact aansluiten

Wil je stopcontacten laten aanleggen, vervangen of verplaatsen? De prijs verschilt per project. Bekijk hieronder enkele handige prijsvoorbeelden:

Goedkoopste:

Het is noodzakelijk om een stopcontact te plaatsen. Je kiest voor de goedkoopste optie en dat is een enkel en ongeaard stopcontact. De kosten die je daarvoor maakt liggen tussen € 25 en € 50 per stopcontact.

Veiligste: 

In oudere woningen zijn meestal enkel, ongeaarde stopcontacten te vinden. Ongeaarde stopcontacten zijn prima voor apparaten waarbij het risico op kortsluiting minimaal is, zoals lampen en opladers. In de keuken heb je juist meer geaarde stopcontacten nodig. Grillapparatuur, de broodrooster en de waterkoker hebben namelijk een hoger risico op kortsluiting. Afhankelijk van het aantal stopcontacten dat vervangen dient te worden en de plek in het huis, reken je voor het vervangen van 8 stopcontacten gemiddeld € 60 tot € 150. Meerdere stopcontacten vervangen is in verhouding goedkoper dan om slechts één te vervangen. Dit heeft te maken met de eenmalige voorrijkosten.

Meest complete:

Je wilt zowel stopcontacten verplaatsen als nieuwe stopcontacten plaatsen om het gemak te vergroten en het aanzicht te verbeteren. Afhankelijk van het aantal extra stopcontacten, het aantal dat je wilt verplaatsen en de afstand waarmee deze verplaatst dienen te worden, moet je rekenen op € 50 tot € 90 per stopcontact.

Kostenopbouw aanleggen stopcontact

De prijs voor het aansluiten van een stopcontact bestaat uit materiaal- en arbeidskosten. De meeste elektriciens berekenen de afvoer- en voorrijkosten door in hun uurtarief.

Stopcontact aanleggen prijs

De arbeidskosten zijn in verhouding vrij hoog, doordat de elektricien in de meeste gevallen veel arbeid moet verrichten om een stopcontact aan te sluiten. Denk hierbij aan werkzaamheden zoals in de muur frezen en kabels doortrekken. De materiaalkosten zijn daarentegen relatief laag. De gemiddelde prijs voor het benodigde materiaal voor een inbouwstopcontact is ongeveer € 12. De gemiddelde arbeidskosten voor het (ver)plaatsen van een stopcontact bedragen € 67.

Waar is de stopcontact aansluiten prijs van afhankelijk?

De hoogte van de kosten voor het aanleggen van een stopcontact is afhankelijk van een aantal factoren. Deze factoren worden hieronder kort toegelicht.

Keuze 1: Soort project

Bedenk goed of het nodig is om een stopcontact te verplaatsen, of wellicht wil je een dubbel stopcontact aansluiten. Misschien voldoet het aanleggen van een nieuw stopcontact ook, een project dat een stuk minder arbeidsintensief is. Het prijsverschil loopt op tot € 25 per stopcontact. Daarnaast kun je ook kiezen om een inbouw of opbouw stopcontact aan te sluiten.

Keuze 2: Plaats van het stopcontact

Een stopcontact dicht bij een elektriciteitspunt kost minder arbeidsuren dan een stopcontact op een plaats daar verder vandaan. Bij een verplaatsing van een stopcontact hanteren de meeste specialisten een maximale afstand van 2 meter. Is de afstand groter dan het gestelde maximum? Dan betaal je daarbovenop een vast tarief van gemiddeld € 10 tot € 15 per extra meter.

Keuze 3: Het type muur bij verplaatsing

De snelheid waarmee de specialist te werk gaat is afhankelijk van het soort muur. Het frezen in de muur is niet de meest eenvoudige opdracht. De meeste elektriciens hanteren dan ook een lager bedrag voor een gips- of cellenbetonmuur en juist een hoger tarief voor een vaste betonmuur. Een stopcontact in een vaste betonmuur verplaatsen kost al gauw € 25 meer dan in een gips- of cellenbetonmuur.

Keuze 4: Uurtarief of vaste totaalprijs

Hanteert de elektricien een uurtarief, dan ben je afhankelijk van de efficiëntie en de snelheid van de elektricien. Dit is van invloed op het totaalbedrag. Een elektricien kost gemiddeld € 40 per uur. In de meeste gevallen is het aan te raden om van tevoren een totaalprijs af te spreken. Dan weet je direct waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan. Lees meer over de kosten van elektriciens.

Keuze 5: Extra opties

Naast het aanleggen, vervangen of verplaatsen van stopcontacten heb je de keuze uit extra opties. Hieronder staan een aantal van deze extra opties die een nuttige toevoeging zijn voor je stopcontacten binnens- en buitenshuis.

Extra optieGemiddelde prijs (inclusief materiaal, montage en btw)Omschrijving
Kinderslot op stopcontact€ 10Bescherming voor nieuwsgierige kleine kinderen die gemakkelijk bij het stopcontact kunnen.
Tijdschakelaar als stopcontact€ 15Handig om apparaten of lampen uit te schakelen op het moment dat je niet thuis bent of niet in staat bent ze zelf uit te zetten.
Buitenstopcontact zuil€ 90Een stopcontact in een zuil op iedere gewenste locatie in je tuin.

Stopcontact aansluiten stappenplan en benodigdheden

Het aansluiten van een stopcontact kan gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt gedaan. Als je niet zeker bent van je elektrische vaardigheden, is het het beste om een professional in te huren om het werk voor je te doen. Elektriciteit kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot brand of letsel als het verkeerd wordt aangepakt.

Benodigdheden aansluiten stopcontact

Om een stopcontact aan te sluiten, heb je enkele essentiële gereedschappen en materialen nodig. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 • Nieuw stopcontact: Zorg ervoor dat je het juiste type stopcontact hebt voor de toepassing, bijvoorbeeld een enkelvoudig stopcontact, een dubbel stopcontact, of een stopcontact met USB-poorten.
 • Schroevendraaier: Een platte schroevendraaier wordt meestal gebruikt om de schroeven aan te draaien waarmee het stopcontact aan de muur of de inbouwdoos wordt bevestigd.
 • Draadstriptang: Deze tang wordt gebruikt om de isolatie van de draden te verwijderen voordat je ze aansluit op het stopcontact.
 • Spanningstester: Een spanningstester, ook wel een elektrische tester genoemd, is nodig om te controleren of de stroom is uitgeschakeld voordat je begint en om te testen of het stopcontact na installatie correct werkt.
 • Elektrische draadmoeren: Je hebt draadmoeren nodig om de draden veilig aan te sluiten op de schroefklemmen van het stopcontact.
 • Isolatietape: Dit kan handig zijn om de draden na aansluiting extra te isoleren en te beschermen.
 • Afdekplaat: Als het stopcontact nog niet is voorzien van een afdekplaat, moet je er een hebben om het stopcontact na installatie af te dekken.
 • Stroomonderbreker of zekering: Dit is nodig om de stroomtoevoer naar het betreffende circuit uit te schakelen voordat je begint met het aansluiten van het stopcontact.

Stopcontact aansluiten in 8 stappen

Als je echter over de juiste kennis en vaardigheden beschikt en je wilt proberen een stopcontact zelf aan te sluiten, volg dan deze 8 stappen:

 1. Schakel de stroom uit: Voordat je begint, schakel je de stroomtoevoer naar het gebied waar je het nieuwe stopcontact wilt installeren uit door de juiste zekering of stroomonderbreker in de schakelkast uit te schakelen.
 2. Verzamel gereedschap en materialen: Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt, zoals een nieuw stopcontact, een schroevendraaier, een draadstriptang en draadmoeren.
 3. Verwijder het oude stopcontact: Als er al een stopcontact op de gewenste locatie is, verwijder dan de afdekplaat en schroef het oude stopcontact los van de inbouwdoos. Trek voorzichtig de draden los van het oude stopcontact.
 4. Voorbereiding van de draden: Strip ongeveer 1,5 cm isolatie van de uiteinden van de draden die uit de inbouwdoos komen. Dit geeft je voldoende draad om mee te werken.
 5. Sluit de draden aan: Bevestig de zwarte (of rode) draad aan de koperkleurige schroef op het nieuwe stopcontact en de witte draad aan de zilverkleurige schroef. Als er een groene of blanke draad is, sluit deze dan aan op de groene schroef, die meestal gemarkeerd is met “GRD” of “GND” voor aarding. Zorg ervoor dat de draden stevig zijn bevestigd.
 6. Monteer het stopcontact: Plaats het nieuwe stopcontact in de inbouwdoos en schroef het stevig vast. Bevestig de afdekplaat.
 7. Schakel de stroom weer in: Ga terug naar de schakelkast en schakel de stroomtoevoer weer in.
 8. Test het stopcontact: Gebruik een spanningstester om te controleren of het stopcontact goed werkt door de stekker van een apparaat in te steken.

Offertes stopcontact aansluiten

Wil je toch je stopcontact laten aansluiten door een expert? Vraag dan gratis en vrijblijvend elektricien offertes aan via Homedeal. Je ontvangt dan offertes van verschillende vakspecialisten, waardoor je goed kunt vergelijken en de elektricien kunt selecteren die het beste bij jou past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welke draad hoort waar in een stopcontact?

In een standaard stopcontact in Nederland sluit je de draden als volgt aan:
– Fase (bruin of zwart) gaat naar de koperkleurige schroef (‘L’ of ‘Fase’).
– Nul (blauw) gaat naar de zilverkleurige schroef (‘N’ of ‘Nul’).
– Aarde (groen/geel) gaat naar de groene schroef (‘GRD’ of ‘GND’). Zorg ervoor dat de draden goed zijn vastgeschroefd voor elektrische veiligheid. Bij twijfel, raadpleeg een professionele elektricien.

Wat kost een stopcontact aanleggen?

Gemiddeld kost een stopcontact aanleggen rond de € 80, afhankelijk van je wensen en de meterkast.

Homedeal bespaartips

Meerdere projecten

Omdat het verplaatsen of het aanleggen van een nieuw stopcontact arbeidsintensief is, is het verstandig om te kiezen voor een dubbel stopcontact. De extra kosten voor een dubbel stopcontact tegenover een enkel stopcontact zijn te verwaarlozen. Op deze manier heb je dus eigenlijk 2 nieuwe stopcontacten voor de prijs van 1. Je bespaart hiermee € 25 tot € 115 per stopcontact.

Meerdere projecten

Je hebt vast wel nog meer projecten liggen die door een elektricien opgelost moeten worden, zoals de meterkast vervangen of de aardlekschakelaar aansluiten. In dat geval laat je de elektricien de andere projecten ook meteen doen. Dit scheelt je tot wel € 40 aan extra voorrijkosten.

Help mee

Indien de specialist een uurtarief hanteert is het nuttig om mee te helpen. Denk hierbij aan opruimwerkzaamheden of het doortrekken van elektriciteitskabels. Hoe eerder de elektricien klaar is, hoe meer jij overhoudt in je portemonnee. Door goed mee te werken bespaar je tot wel € 35. Dit geld steek je vervolgens natuurlijk weer in een volgend project.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden