Vergelijk elektricien offertes
Vind dé elektricien voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Elektricien Aardlekschakelaar aansluiten

Aardlekschakelaar aansluiten

Minimale kosten
€ 85
Gemiddelde kosten
€ 140
Maximale kosten
€ 200
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 115 - € 165

Wil je de aardlekschakelaar vervangen of aansluiten? Een aardlekschakelaar aansluiten is een belangrijke stap bij het veilig maken van elektrische circuits in huis. In dit artikel zullen we uitleggen wat een aardlekschakelaar is, waarom het belangrijk is om deze correct aan te sluiten, en geven we stapsgewijze instructies voor het veilig aansluiten van een aardlekschakelaar.

Inhoudsopgave

Wat is een aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar, ook wel bekend als een differentieelstroominrichting (RCD), is een elektrisch apparaat dat is ontworpen om elektrische circuits te beschermen tegen gevaarlijke situaties, zoals lekstroom en elektrische schokken. Het belangrijkste doel van een aardlekschakelaar is het detecteren van onbalans tussen de stroom die de installatie binnenkomt en de stroom die eruit gaat.

Als de aardlekschakelaar een verschil in stroom detecteert, betekent dit dat er ergens in het circuit een lek is opgetreden, bijvoorbeeld door contact met water of een beschadigd apparaat. In een dergelijk geval schakelt de aardlekschakelaar onmiddellijk de stroomtoevoer uit om elektrische schokken en brandgevaar te voorkomen.

Waarom een aardlekschakelaar aansluiten

Het aansluiten van een aardlekschakelaar is van cruciaal belang om de elektrische veiligheid in een gebouw te waarborgen. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om een aardlekschakelaar te installeren:

Bescherming tegen elektrische schokken

Een aardlekschakelaar detecteert zelfs kleine lekstromen die kunnen optreden als gevolg van een defect apparaat, beschadigde bedrading of vochtigheid. Door de stroomtoevoer onmiddellijk af te sluiten wanneer zo’n lek wordt gedetecteerd, voorkomt de aardlekschakelaar elektrische schokken die anders ernstig letsel kunnen veroorzaken.

Brandpreventie

Lekstroom kan leiden tot oververhitting van draden en elektrische componenten, wat brandgevaar oplevert. Een aardlekschakelaar kan dergelijke risico’s verminderen door het circuit uit te schakelen bij de eerste tekenen van een lekstroom, waardoor branden worden voorkomen of beperkt.

Beveiliging van elektrische apparaten

Het gebruik van een aardlekschakelaar beschermt niet alleen mensen, maar ook elektrische apparaten. Door snel in te grijpen bij lekstroom kan de aardlekschakelaar voorkomen dat apparaten worden beschadigd.

Een nieuwe aardlekschakelaar aansluiten, hoe doe je dat?

Hier volgen de stappen om een aardlekschakelaar correct aan te sluiten:

 1. Schakel de hoofdschakelaar uit: Voordat je begint, zorg ervoor dat de stroomtoevoer naar het hele elektrische circuit is uitgeschakeld door de hoofdschakelaar in de meterkast uit te schakelen. Hiermee voorkom je elk risico op elektrische schokken tijdens de installatie.
 2. Kies de juiste aardlekschakelaar: Controleer of de aardlekschakelaar geschikt is voor het type en de belasting van het circuit dat je wil beschermen. Je kunt kiezen tussen verschillende stroomsterktes en gevoeligheidsniveaus, dus kies degene die het beste bij je behoeften past.
 3. Plaats de aardlekschakelaar: Monteer de aardlekschakelaar in een elektrische verdeelkast of een speciale aardlekdoos, afhankelijk van je elektrische systeem. Zorg ervoor dat de aardlekschakelaar goed vastzit en stevig is gemonteerd.
 4. Verbind de aardlekschakelaar: Sluit de inkomende voedingskabels aan op de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar heeft meestal drie aansluitpunten: L (fase), N (neutraal), en de aardingsaansluiting. Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste aansluiting.
 5. Sluit de uitgaande kabels aan: Verbind de uitgaande kabels van de aardlekschakelaar met de verdeelkast of de groepenkast. Let op dat de fase- en neutrale draden correct zijn aangesloten volgens de kleurcodering.
 6. Sluit de aardingsdraad aan: Verbind de aardingsdraad met het aardingsaansluitpunt van de aardlekschakelaar. Deze draad moet ook correct zijn aangesloten op de aardingsrail in de verdeelkast.
 7. Controleer de bedrading: Controleer zorgvuldig of alle draden stevig zijn aangesloten en dat er geen losse verbindingen zijn. Zorg ervoor dat er geen blootliggende draden of beschadigde isolatie is.
 8. Schakel de hoofdschakelaar weer in: Nadat je alle aansluitingen hebt gecontroleerd en ervoor heeft gezorgd dat alles correct is aangesloten, kun je de hoofdschakelaar in de meterkast weer inschakelen.
 9. Test de aardlekschakelaar: Om te controleren of de aardlekschakelaar naar behoren functioneert, druk je op de testknop op de schakelaar. Als de aardlekschakelaar goed werkt, moet deze onmiddellijk uitschakelen en de stroomtoevoer naar het circuit onderbreken.
 10. Testperiodiek: Het is belangrijk om de aardlekschakelaar regelmatig te testen, bij voorkeur elke paar maanden, om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren.

Het correct aansluiten van een aardlekschakelaar is van vitaal belang voor de elektrische veiligheid in huis. Als je twijfelt of niet bekend bent met elektrische installaties, is het raadzaam om een erkende elektricien in te schakelen om deze taak voor je uit te voeren. Veiligheid staat altijd voorop bij elektrische werkzaamheden.

aardlekschakelaar aansluiten

Welk draad moet ik gebruiken?

Het soort draad dat je moet gebruiken, hangt af van hoe je de aardlekschakelaar wilt aansluiten. Als je de aardlekschakelaar wilt verbinden met de groepen in je verdeelkast en het is een 2P of 4P type, dan gebruik je meestal draad met een dikte van vier vierkante millimeter (mm²). Wil je de aardlekschakelaar rechtstreeks op de hoofdschakelaar aansluiten, dan heb je vaak draad van zes mm² nodig.

Om de aardlekschakelaar in de verdeelkast te plaatsen, kun je hem simpelweg op een DIN-rail klikken. Daarna verbind je de draden op de juiste plekken aan de aardlekschakelaar. Zo zit de aardlekschakelaar stevig vast en kan hij zijn taak goed doen om de elektrische veiligheid te waarborgen. Kies altijd de juiste draaddikte op basis van wat je nodig hebt voor je elektrische installatie, en volg de veiligheidsvoorschriften en normen zorgvuldig.

Welk component aansluiten?

Afhankelijk van hoe je elektrische kast is opgebouwd, kies je een bepaald soort aardlekschakelaar. In een kast met één stroomgroep gebruik je meestal een tweepolige aardlekschakelaar, die vaak wordt aangeduid als “2P”. Voor kasten met drie stroomgroepen, gebruik je meestal een vierpolige aardlekschakelaar, aangeduid als “4P”. Bij het aansluiten van gewone elektrische apparaten gebruik je de tweepolige aardlekschakelaar, terwijl je voor zwaardere apparaten in een kast met drie stroomgroepen de vierpolige aardlekschakelaar gebruikt.

In sommige gevallen kun je ook een aardlekschakelaar toepassen in een elektrische kast die zowel één stroomgroep als drie stroomgroepen heeft. Dan gebruik je een hoofdschakelaar van vier modules breed, maar je kunt ook een tweepolige aardlekschakelaar aansluiten.

Een belangrijk verschil tussen deze schakelaars is de breedte: de tweepolige aardlekschakelaar is twee modules breed (ongeveer 36 millimeter), terwijl de vierpolige aardlekschakelaar vier modules breed is (ongeveer 72 millimeter).

Maximaal vier groepen per aardlekschakelaar

Het is gebruikelijk om niet meer dan vier groepen elektrische apparaten of circuits aan te sluiten op één aardlekschakelaar. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de aardlekschakelaar goed kan werken en je beschermt tegen elektrische problemen, zoals schokken of brand. Door niet te veel groepen op één aardlekschakelaar aan te sluiten, wordt voorkomen dat kleine fouten in verschillende groepen de aardlekschakelaar onnodig laten uitschakelen. Dit zorgt ervoor dat de elektrische installatie veilig en betrouwbaar blijft, en het maakt het ook gemakkelijker om problemen op te sporen en te repareren als er iets misgaat.

Wat kost het aansluiten van een aardlekschakelaar?

Wil je er zeker van zijn dat het aansluiten van de aardlekschakelaar goed en veilig wordt uitgevoerd? Schakel dan een erkende elektricien in. Alles wat na de kWh-meter in de meterkast wordt aangesloten op het stroomnet mag je als huisbezitter in principe zelf uitvoeren, maar de verzekering dekt het niet als er bijvoorbeeld brand uitbreekt door onkunde. Het zelf aansluiten van de aardlekschakelaar is dan ook een risico wat je liever niet neemt. De prijs voor het aanleggen van een aardlekschakelaar in de meterkast is afhankelijk van het merk aardlekschakelaar, het uurtarief van de elektricien en het aantal aardlekschakelaars dat je wilt plaatsen. In iedere woning is het verplicht om minimaal 2 aardlekschakelaars te hebben. Daarnaast mogen er maximaal 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar geplaatst worden. Het aantal aardlekschakelaars dat je nodig hebt is dus afhankelijk van het aantal groepen in de meterkast. Hieronder volgt een indicatie van de prijs per type project. Alle prijzen zijn inclusief materiaal, montage en btw weergeven.

Soort projectGemiddelde prijs aardlekschakelaar aansluiten of vervangen (incl. materiaal, montage en btw)Toelichting
Aardlekschakelaar aansluiten of vervangen 1-fase€ 125Het aanleggen of vervangen van een nieuwe aardlekschakelaar voor een 1-fase aansluiting.
Aardlekschakelaar aansluiten of vervangen 3-fase€ 140Het aanleggen of vervangen van een nieuwe aardlekschakelaar voor een 3-fase aansluiting.
Aardlekautomaat aansluiten of vervangen 1-fase€ 160Combinatie van een zekeringsautomaat en aardlekschakelaar, zodat bij een lek niet alle 4 groepen uitvallen, maar enkel de groep waar het lek zich in bevindt. Geschikt voor een 1-fase aansluiting.
Aardlekautomaat aansluiten of vervangen 3-fase€ 175Combinatie van een zekeringsautomaat en aardlekschakelaar, zodat bij een lek niet alle 4 groepen uitvallen, maar enkel de groep waar het lek zich in bevindt. Geschikt voor een 1-fase aansluiting.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijsvoorbeelden aardlekschakelaar aansluiten

Iedere woning kent een 1-fase of een 3-fase aansluiting. Het type aansluiting is verschillend per woning en dit kan niet zomaar worden veranderd. Hoe herken je het type aansluiting in jouw woning? Een 3-fase aansluiting herken je aan 4 dikke draden onderaan de groepenkast. Een 1-fase aansluiting heeft er 2. Het verschil tussen een 1-fase of 3-fase is het aantal fasen draden dat het pand binnenkomt. 3-fase stroominstallaties komen vaker voor in panden waar een groot stroomverbruik plaatsvindt, zoals in industriële panden.

Goedkoopste:

Je wilt de aardlekschakelaar vervangen of aansluiten en hier het liefst niet te veel geld aan uitgeven. In dat geval kies je voor een goedkope aardlekschakelaar. Laat je dit type aardlekschakelaar aanleggen door een erkend specialist dan betaal je gemiddeld € 95.

Aardlekschakelaar:

Moet de aardlekschakelaar aangesloten of vervangen worden en ga je voor kwaliteit? Dan kies je een A-merk aardlekschakelaar, zoals: Holec, Hager, ABB en Attema. Het aansluiten van deze typen aardlekschakelaars laat je doen door een erkend specialist, zodat je zeker weet dat de aardlekschakelaar goed wordt aangesloten. Het laten plaatsen van een A-merk aardlekschakelaar kost gemiddeld € 135.

Aardlekautomaat:

Een aardlekautomaat is een combinatie van een aardlekschakelaar en een zekeringsautomaat. Met een aardlekautomaat worden niet alle 4 groepen tegelijk uitgeschakeld bij een stroomlekkage of overbelasting, maar slechts de ene groep waar het lek of de overbelasting zich in bevindt. Een aardlekautomaat laten installeren kost gemiddeld € 170.

Hoe zijn deze prijzen opgebouwd?

Aardlekschakelaar aansluiten kosten

De aardlekschakelaar vervangen of aansluiten is geen grootschalig project. Toch dient dit te gebeuren door een professionele elektricien. Je mag nooit het risico nemen dat er iets verkeerd wordt aangesloten en zo het brandgevaar toeneemt. De kosten voor het vervangen of het aansluiten van de aardlekschakelaar zijn opgebouwd uit materiaalkosten en arbeidskosten. De eventuele afvoer- en voorrijkosten zijn in de meeste gevallen in het uurtarief van de elektricien opgenomen.

Welke keuzes zijn van invloed op de prijs?

Keuze 1: Uurtarief of totaalprijs

De ene elektricien hanteert een uurtarief en de ander maakt een vaste prijsafspraak. Het gemiddelde uurtarief van een elektricien is € 40. Hoewel het aansluiten of vervangen van de aardlekschakelaar geen groot project betreft is het aan te raden om een vaste prijs af te spreken voor het vervangen of aansluiten van de aardlekschakelaar. Zo kom je aan het einde van de rit niet voor verrassingen te staan en weet je van tevoren precies waar je aan toe bent.

Keuze 2: Merk

Er zijn diverse merken aan aardlekschakelaars. Kies altijd voor een A-merk die bij voorkeur voorzien is van een KEMA-Keur keurmerk. Het KEMA-Keur is een breed geaccepteerd keurmerk voor de veiligheid van elektrische apparaten. Voorbeelden van erkende A-merken aardlekschakelaas zijn Holec, Hager, ABB en Attema. Een aardlekschakelaar zelf kost gemiddeld € 30 tot € 90 exclusief montage. Ga altijd voor de beste prijs-kwaliteitverhouding om complicaties achteraf te voorkomen.

Keuze 3: Aardlekschakelaar of aardlekautomaat.

De aardlekautomaat is in principe hetzelfde als een aardlekschakelaar, maar de aardlekautomaat heeft een geïntegreerde zekeringsautomaat. Deze zorgt ervoor dat niet alle 4 groepen bij een lekkage of overbelasting worden uitgeschakeld, maar alleen de groep met het betreffende probleem. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat de koelkast uitvalt, terwijl de kortsluiting in de woonkamer is ontstaan. De aardlekautomaat kost gemiddeld € 20 meer dan een normale aardlekschakelaar.

Keuze 4: Extra opties

Het aanleggen van de aardlekschakelaar gaat vaak gepaard met het vervangen van onderdelen in de meterkast. Denk hierbij aan het toevoegen van extra groepen of een beltrafo.

Extra optieGemiddelde prijs (incl. materiaal, montage en btwOmschrijving
Kookgroep toevoegen€ 55Belangrijk als je elektrisch gaat koken.
Beltrafo toevoegen€ 35Deurbellen werken meestal op laagspanning. Een transformator is dan noodzakelijk.
Extra aardlekschakelaar toevoegen€ 85Elke meterkast dient minimaal 2 aardlekschakelaars te hebben.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wanneer moet je een aardlekschakelaar vervangen?

 • Na een aardlekschakeling
 • Na fysieke schade of blootstelling aan vocht
 • Bij veroudering
 • Als deze niet voldoet aan de huidige normen

Schakel bij twijfel altijd een elektricien in.

Aardlekschakelaar aansluiten uitbesteden

Laat je het aansluiten van je aardlekschakelaar liever over aan een vakspecialist? Bij Homedeal vraag je gratis en vrijblijvend elektricien offertes aan voor het laten aansluiten of vervangen van een aardlekschakelaar. Je ontvangt offertes van meerdere erkende elektriciens, die je met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je de elektricien die bij jou past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is een aardlekschakelaar verplicht?

Ja, in Nederland is het verplicht om aardlekschakelaars te installeren in elektrische installaties. Deze verplichting is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012, een wettelijk voorschrift voor de bouw en het gebruik van gebouwen in Nederland. Het Bouwbesluit vereist dat alle nieuwe elektrische installaties en uitbreidingen van bestaande installaties moeten worden voorzien van aardlekschakelaars.

Wat kost een aardlekschakelaar aansluiten?

Gemiddeld kost een aardlekschakelaar aansluiten € 125 tot € 160, afhankelijk van het type project.

Hoe wordt een aardlekschakelaar aangesloten?

Een aardlekschakelaar wordt meestal aangesloten door de stroomtoevoerdraden en de uitgaande draden van de groepen of circuits aan te sluiten op de aardlekschakelaar. De aansluiting moet volgens de geldende elektrische voorschriften en normen worden uitgevoerd, en de aardlekschakelaar moet correct worden geplaatst in de elektrische installatie om effectief te kunnen functioneren bij het detecteren van lekstromen en het voorkomen van elektrische schokken en brandgevaar.

Homedeal bespaartips

Meerdere projecten

In het geval dat de elektricien voorrijkosten berekent is het een goed idee om de specialist ook andere elektriciteit gerelateerde projecten uit te laten voeren, zoals een stopcontact vervangen of de meterkast aanleggen. Op die manier bespaar je tot wel € 40 aan extra voorrijkosten per keer.

Onderhandel over de prijs

Op het moment dat de elektricien een totaalprijs geeft voor het aansluiten van de aardlekschakelaar dan is het een goed idee om te onderhandelen over de prijs. Door bijvoorbeeld de elektricien andere opdrachten te geven in je eigen huis of de electricien aan te dragen bij buren, verbeter je je onderhandelingspositie. Dit bespaart je voor dit project alleen tot wel € 20.

Ruim op

Zorg dat de specialist direct aan de gang kan. Vooral als de elektricien een uurtarief hanteert is het raadzaam om de meterkast goed op te ruimen. Op deze manier is de specialist sneller klaar en dat bespaart je tot wel € 40.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden