Vind de beste elektricien voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Elektricien Elektriciteit aanleggen kosten

Elektriciteit aanleggen kosten

Minimale kosten
€ 460
Gemiddelde kosten
€ 1.700
Maximale kosten
€ 4.600
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.550 - € 2.000

Je wilt je huis voorzien van elektriciteit of je wilt de elektriciteit vervangen. Dan is het goed om te weten hoe het kostenplaatje van een dergelijk project eruit ziet. Homedeal neemt je mee in de prijzen van het aanleggen van elektra door een erkend specialist.

Wat kost het aanleggen van elektriciteit?

Laat je elektriciteit aanleggen door de gehele woning, dan kost dit je gemiddeld € 3.700. Uiteraard kan je ook elektriciteit laten aanleggen in speciale ruimtes van het huis, dan liggen de kosten eerder rond de € 600, afhankelijk van het aantal stopcontacten en stroomverbruik per groep. Bekijk in dit artikel alle prijzen voor het aanleggen van elektriciteit.

Soort projectGemiddelde prijs elektriciteit aanleggen (incl. materiaal, montage en btw)Bijzonderheden
Complete woning€ 5.000Aanleggen van elektra in een complete woning, inclusief werkzaamheden als stopcontacten aanleggen , het vervangen van de meterkast en het aansluiten van een aardlekschakelaar
Tuinhuis€ 460Elektriciteit buiten de woning
Woonkamer€ 565Voornamelijk verlichting en thermostaat
Keuken/washok/badkamer€ 840Verlichting en zwaardere apparatuur op krachtstroom
Veranda€ 970Grenzend aan huis, schakelaars in woning en aansluiting voor zware apparatuur voor bijvoorbeeld een buitenkeuken

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

elektra aanleggen

Prijsvoorbeelden

Je hebt nu inzicht in de gemiddelde prijzen. Wat betekent dit voor de totaalprijs van jouw project? Lees snel verder voor 3 handige prijsvoorbeelden.

Goedkoopste:

Je wilt de elektra aanleggen of vervangen, maar hier het liefst niet te veel geld aan uitgeven. Je huis is voor het grootste gedeelte voorzien van elektriciteit die naar behoren functioneert en je bent alleen op zoek naar de aanleg van elektriciteit in een bepaalde ruimte, zoals een tuinhuis, veranda of woonkamer. In dat geval betaal je gemiddeld € 460 tot € 970.

Keuken:

Ruimtes zoals de keuken, het washok en de badkamer zijn ingewikkelder om van elektriciteit te voorzien. Met name in de keuken en het washok heb je te maken met zwaardere apparaten die op krachtstroom werken. Wil je de keuken voorzien van elektriciteit, houd dan rekening met gemiddeld € 840.

Complete woning:

Je hebt een huis laten bouwen en je wilt de elektra laten aanleggen door een specialist. Deze specialist voorziet het huis van A tot Z van elektriciteit, inclusief meterkast en de elektriciteit buiten de woning, zoals in de schuur of tuinhuis. Als je de stroom wilt aanleggen voor de complete woning dan kost je dat gemiddeld € 3.700.

Hoe is deze prijs opgebouwd?

Elektriciteit aanleggen kosten

Stroom aanleggen in je woning is geen project dat je zomaar even in een ochtend doet. Het is een grootschalig project dat naast materiaal ook de nodige arbeidsuren vereist. De kosten voor het aanleggen van elektra in een woning zijn opgebouwd uit materiaalkosten en arbeidskosten. Afvoer- en voorrijkosten zijn in de meeste gevallen opgenomen in het uurtarief van de specialist.

Welke keuzes zijn van invloed op de prijs?

Keuze 1: Uurtarief of totaalprijs

De prijs voor het aansluiten van elektriciteit door een specialist varieert. De ene elektricien hanteert een uurtarief terwijl de andere een totaalprijs berekent voor het gehele project. Het gemiddelde uurtarief van een elektricien is € 40. Het is echter sterk aan te raden om te kiezen voor een vooraf afgesproken totaalprijs als het om een grootschalig project gaat. Zo kom je aan het einde van de rit niet voor verrassingen te staan en weet je van tevoren direct waar je aan toe bent.

Keuze 2: Grootte van het project

Kies je ervoor om enkel de nieuwe aanbouw te voorzien van elektriciteit of mag de rest van de stroominstallatie in huis ook vervangen worden? De grootte van het project is logischerwijs van invloed op de totaalprijs. Alles in één keer vervangen is goedkoper dan vervanging in fases. Door 3 projecten in één keer te laten doen bespaar je tot wel € 120 aan extra voorrijkosten.

Keuze 3: Extra opties

Het aansluiten van elektriciteit is een breed begrip waarbij verschillende werkzaamheden aan te pas komen. Naast het aanleggen van standaard bedrading en het aansluiten van de meterkast heb je de keuze uit extra mogelijkheden. Hieronder staan een aantal voorbeelden van deze opties weergeven. De gemiddelde prijs is inclusief materiaal, montage en btw weergeven.

Extra opties in losse onderdelenGemiddelde prijs (inclusief materiaal, montage en btw)Omschrijving
Buitenwandcontactdoos€ 245Vergeet niet om ook buiten het huis stroom aan te leggen.
Buitenlicht op schakelaar€ 200Laat het buitenlicht op een schakelaar werken die van binnen de woning te bedienen is.
Tijdschakelaar € 260Een handige tijdschakelaar die de stroomverbinding automatisch stopt op een vooraf ingesteld tijdstip.
Grondkabel plaatsen 10/15 m incl. binnenschakelaar€ 350Erg handig om bijvoorbeeld een waterornament of vijverpomp op aan te sluiten.
Klokthermostaat€ 200Bespaar energie met een klokthermostaat waarmee je de temperatuur vooraf instelt voor bepaalde periodes op de dag.
Extra dubbele wandcontactdoos€ 160Voor meer capaciteit en een groter bereik voor je elektrische apparatuur.
Verplaatsen wandcontactdoos€ 90Het verplaatsen van een wandcontactdoos verbetert het gemak en/of aanzicht.
Verlagen wandcontactdoos€ 55Het verplaatsen van een wandcontactdoos verbetert het gemak en/of aanzicht.
Aanbrengen extra groep met aansluiting€ 280Een extra groep aansluiten in de meterkast voor nieuwe ruimtes of zware apparatuur.
Aanbrengen van loze leiding€ 120Een loze leiding voor als je verwacht in de toekomst stroom nodig te hebben op een bepaalde plek in je woning.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Meerdere projecten

In het geval dat de elektricien voorrijkosten berekent is het een goed idee om de specialist ook andere elektriciteit gerelateerde projecten uit te laten voeren, zoals een stopcontact vervangen of de meterkast vervangen. Op die manier bespaar je tot wel € 40 aan extra voorrijkosten.

Onderhandel over de prijs

Op het moment dat de elektricien een totaalprijs geeft voor het aanleggen van elektra is het een goed idee om te onderhandelen over de prijs. Met name bij grote projecten levert je dit tot wel € 300 op.

Help mee

Ondanks dat het aansluiten van elektriciteit geen eenvoudig project is, zijn er altijd werkzaamheden die je zelf kan uitvoeren, denk hierbij aan kabels doortrekken of achtergebleven rommel opruimen. Indien de elektricien een uurtarief hanteert is het een goed idee om zelf mee te helpen. Op deze manier is de specialist sneller klaar en bespaar je € 40 tot € 80.

Meer informatie over

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden