Vergelijk elektricien offertes
Vind dé elektricien voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Elektricien Groepenkast uitbreiden

Groepenkast uitbreiden

De groepenkast uitbreiden is een veel voorkomende klus wanneer er in een woning of bedrijfspand behoefte ontstaat aan extra stroomcapaciteit. Of je nu denkt aan een nieuwe keuken met moderne apparaten of de toevoeging van een thuiswerkplek, de vraag naar extra stroomgroepen wordt steeds vaker gesteld. 

Inhoudsopgave

Uitbreiding groepenkast

Groepenkast uitbreiden is nodig wanneer je merkt dat er onvoldoende capaciteit is om al je elektrische apparaten veilig en efficiënt te laten functioneren. Een overbelaste groepenkast kan namelijk leiden tot stroomstoringen en in het ergste geval zelfs tot brand. Daarom is het van belang dat je tijdig overweegt om je groepenkast te laten uitbreiden. Anders kan het zijn dat het nodig is om je hele meterkast te vervangen.

Kosten groepenkast uitbreiding

De kosten voor groepenkast uitbreiden zijn afhankelijk van diverse factoren. Allereerst speelt het aantal groepen dat je wilt toevoegen een rol. Daarnaast zijn ook de materiaalkosten en het uurtarief van de elektricien van invloed.

Aantal groepenGemiddelde prijzen 1-faseGemiddelde prijzen 3-fase
4 groepen€ 36 - € 530€ 535 - € 555
5 groepen€ 490 - € 560€ 565 - € 620
6 groepen€ 515 - € 590€ 585 - € 665
7 groepen€ 540 - € 620€ 605 - € 685
8 groepen€ 565 - € 645€ 625 - € 710
9 groepen€ 665 - € 760€ 675 - € 770
10 groepen€ 695 - € 785€ 705 - € 800
11 groepen€ 695 - € 815€ 730 - € 825
12 groepen€ 745 - € 845€ 755 - € 875
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Let op: Dit zijn gemiddelde prijzen en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie, de regio, en de gekozen elektricien.

Soorten uitbreiding groepenkast

Afhankelijk van de behoefte zijn er diverse manieren voor groepenkast uitbreiden:

 • Toevoegen van extra groepen: De meest voorkomende vorm van uitbreiding is het toevoegen van extra groepen. Wanneer er nieuwe apparaten worden toegevoegd, zoals een oven of een wasmachine, is het vaak nodig om een extra groep toe te voegen
 • Aardlekschakelaars: Bij het uitbreiden van een groepenkast kan het ook nodig zijn om extra aardlekschakelaars te installeren voor de veiligheid. Een aardlekschakelaar is een elektrisch beveiligingssysteem waarmee een elektrische installatie beveiligd wordt tegen kortsluiting, lekstromen en overbelasting van het elektriciteitsnet.
 • Krachtgroepen installeren: Voor apparaten die veel stroom nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een elektrische kookplaat, kan een krachtgroep nodig zijn. Een krachtgroep zorgt ervoor dat de installatieautomaat uitspringt wanneer er een kortsluiting ontstaat.
 • Automatische zekeringen: Dit is een moderne manier van het beschermen tegen overbelasting en kortsluiting. Bij een kortsluiting of overbelasting onderbreekt de automaat het elektrische circuit. 

Wanneer groepenkast uitbreiden?

De beslissing om over te gaan tot een groepenkast uitbreiding is niet alleen afhankelijk van je huidige behoeften, maar ook van de toekomstige plannen die je voor jouw woning of bedrijfspand hebt. Een goed uitgevoerde uitbreiding van de groepenkast kan op de lange termijn veel problemen en extra kosten besparen.

Je zou kunnen overwegen om je groepenkast te laten uitbreiden in de volgende situaties:

 • Renovatie of verbouwing: Als je je woning gaat renoveren of verbouwen, is het een goed moment om ook de groepenkast onder de loep te nemen.
 • Bij aanschaf van groot elektrisch apparatuur: Dit is een extra last op de huidige groepenkast. Denk bij groot elektrische apparatuur aan een elektrische kookplaat, sauna of een nieuwe airco.
 • Bij terugkerende stroomuitval: Dit kan een teken zijn van een overbelaste groepenkast.
 • Uit voorzorg: Ook al ervaar je nog geen problemen, maar je groepenkast is al tientallen jaren oud, kan een uitbreiding of vernieuwing verstandig zijn.
Groepenkast uitbreiding door elektricien

Stappenplan groepenkast uitbreiden

 1. Check de huidige capaciteit: Kijk hoeveel vrije ruimte er nog is in je huidige groepenkast en wat het type aansluiting is (1-fase of 3-fase).
 2. Professional: Raadpleeg een professionele, gecertificeerde elektricien. Vraag advies en laat de elektricien te werk gaan bij het uitbreiden van je groepenkast.
 3. Veiligheid: Schakel de hoofdschakelaar uit zodat de groepenkast spanningsloos is. Het is belangrijk dat je werkt zonder stroom om ongelukken te voorkomen.
 4. Montage: Laat de elektricien de nieuwe groepen op de juiste plek in de groepenkast installeren. Zorg dat de groepen met de hoofdrails verbonden zijn en zorg ook voor correcte bedrading volgens de installatierichtlijnen.
 5. Test: Nadat alles is geïnstalleerd, schakel je de hoofdschakelaar weer in. Test elk van de nieuwe groepen afzonderlijk om te controleren of alles correct en veilig werkt.
 6. Afronding: Noteer de nieuwe groepen duidelijk op het schema/label van de groepenkast, zodat je weet waar elke groep voor staat.

Belangrijk: De installatie en uitbreiding van een groepenkast kan complex zijn. Het is essentieel om een professionele en gecertificeerde elektricien in te schakelen om de veiligheid en correcte werking te garanderen.

Door tijdig je groepenkast te laten uitbreiden, garandeer je een stabiele en veilige stroomvoorziening voor al je elektrische apparaten. Denk hierbij niet alleen aan het heden, maar ook aan de toekomst. Zorg dat je voorbereid bent op de steeds groeiende elektrische behoeften van een modern huishouden of bedrijf.

Offerte groepenkast uitbreiden

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden voor het uitbreiden van jouw groepenkast? Vraag dan gratis en vrijblijvend elektricien offertes aan. Je ontvangt dan meerdere offertes van elektriciens bij jou in de buurt, die je vervolgens met elkaar kunt vergelijken. Zo kies je uiteindelijk de vakspecialist die het beste bij jou past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kun je groepenkast uitbreiden?

Ja, uitbreiding is mogelijk, maar dient door een gekwalificeerd elektricien te gebeuren voor veiligheid en conformiteit.

Wat kost het uitbreiden van een groepenkast?

De kosten variëren gemiddeld tussen de 750 en 1000 euro. Dit is afhankelijk van het soort groepenkast en het aantal groepen

Hoeveel groepen mag je maximaal in een groepenkast monteren?

Bij een 1-fase aansluiting is meestal maximaal 12 groepen achter één aardlekschakelaar toegestaan. Bij een 3-fase aansluiting kan dit meer zijn. Verdeel groepen over meerdere aardlekschakelaars voor veiligheid.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden