Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie EPS isolatie

EPS isolatie

Goede isolatie zorgt voor een warm huis en een lagere energierekening: een win-win situatie. EPS isolatie heeft vele voordelen en is geschikt voor diverse isolatiemaatregelen in je huis. Ben je benieuwd naar de prijs van EPS isolatie in jouw huis en wat de voordelen zijn? Lees het in dit artikel.

Wat kost EPS isolatie?

Gemiddeld kost EPS isolatie € 23 euro per m2 inclusief btw en plaatsing. De totale prijs van EPS isolatie in jouw woning is natuurlijk afhankelijk van welk gedeelte van je woning je laat isoleren, het soort isolatiemateriaal en de hoeveelheid gebruikt isolatiemateriaal. Bekijk in onderstaande tabel de gemiddelde isolatie kosten per m2 per isolatiemaatregel, inclusief het soort EPS materiaal dat het vaakst bij elke maatregel gebruikt wordt.

IsolatiemaatregelVeelgebruikte EPS isolatiesoortGemiddelde kosten per m2
SpouwmuurisolatieKorrels / parels€ 20
DakisolatiePlaten€ 25
VloerisolatiePlaten€ 25
Kruipruimte isolatieChips€ 23
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de kosten van EPS isolatie in jouw situatie?

Hoewel de bovenstaande tabel al een goede indicatie geeft van de prijzen die je kunt verwachten, worden de prijzen aan de hand van onderstaande situaties net wat concreter. Let op dat ook deze geschetste situaties slechts indicaties zijn. Wil je zeker weten hoeveel EPS isolatie in jouw woning je zou kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Minimale isolatie

Ben je eigenaar van een tussenwoning en wil je enkel jouw dak laten isoleren? Voor een gemiddeld dak oppervlak van 50 m2 liggen de kosten van het isoleren van het dak van jouw tussenwoning met EPS isolatieplaten tussen € 2.000 en € 3.000. Dit is inclusief de plaatsing door een vakspecialist.

Gemiddeld project

Stel je woont in een 2-onder-1 kap uit de jaren ‘80. Je spouwmuurisolatie is niet meer wat het geweest is, en je zou eigenlijk ook je kruipruimte wel willen isoleren. Als je beide maatregelen met EPS isolatie door een vakspecialist laat uitvoeren, dan zijn de totale kosten gemiddeld € 4.500 tot € 5.500 voor spouwmuren van 100 m2 en een kruipruimte van 60 m2.

De subsidie is in dit voorbeeld nog niet verrekend. Bij het uitvoeren van een isolerende maatregel bij een al bestaand huis gebouwd voor 1 januari 2019 heb je daar wel recht op. Benieuwd naar de hoogte van de subsidie die je kunt ontvangen? Bekijk dan de website over ISDE voor de tabel met alle bedragen.

Wat is EPS isolatie?

Wat is EPS isolatie precies? EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Veel mensen kennen deze materiaalsoort als piepschuim, of bijvoorbeeld via merknamen als Tempex, Isomo of Styrodur. EPS isolatie bestaat voor slechts 2% uit polystyreen; de overige 98% is lucht. Door de stilstaande lucht is EPS isolatie niet alleen een goede isolator, maar ook erg licht van gewicht.

EPS parels worden gevormd door polystyreen met een blaasmiddel te expanderen tot deze korrels. Om EPS platen of vlokken te creëren worden deze polystyreenparels vervolgens verhit, waardoor ze uitzetten en aan elkaar kleven. Elke EPS parel bevat gemiddeld 3000 met lucht gevulde gesloten cellen en een kubieke meter EPS plaat bevat ongeveer 10 miljoen van deze parels.

Welke verschillende soorten EPS isolatie zijn er?

Er zijn dus verschillende manieren waarop je EPS isolatie in huis kunt verwerken. Het komt namelijk in de vorm van parels (korrels), chips (vlokken) en platen.

EPS isolatieparels (korrels)

EPS isolatieparels – of korrels – zijn kleine bolletjes die bestaan uit 98% lucht en 2% polystyreen. Deze polystyreen korrels zijn ideaal als isolator in spouwmuren van al bestaande woningen. Een vakspecialist blaast de isolatieparels samen met lijm in de spouwmuur. De lijm zorgt ervoor dat de korrels aan elkaar blijven plakken en voorkomt eventuele verzakking in de toekomst. Alle gaten en kieren worden op deze manier mooi opgevuld.

EPS isolatiechips

EPS isolatiechips of -vlokken zijn groter dan parels. Dit is hetzelfde materiaal als het beschermmateriaal dat je tegenkomt in dozen met breekbare spullen die vervoerd moeten worden.

De vakspecialist gebruikt deze isolatiechips vaak voor het isoleren van kruipruimtes, waarbij de bodem dan wordt voorzien van een laag isolatiemateriaal. De EPS chips houden vocht tegen, waardoor de kruipruimte droger en warmer blijft. De kruipruimte moet hiervoor echter wel hoog genoeg zijn: er is een laag van minimaal 30 centimeter nodig.

EPS isolatieplaten

EPS isolatie is tot slot ook beschikbaar als isolatieplaten. Doordat de platen gemaakt zijn van aan elkaar klevende EPS parels wegen deze platen weinig. Ze zijn dus gemakkelijk aan te brengen in je woning. EPS isolatieplaten worden voornamelijk gebruikt voor het isoleren van (zolder)vloeren, muren en daken.

EPS platen zijn voor extra verwerkingsgemak ook verkrijgbaar met tand en groef. Het voordeel van dit systeem is dat de platen mooier en naadloos afgewerkt kunnen worden. Hierdoor voorkom je zogenaamde koudebruggen, waarbij kou tussen de naden door komt.

Wat is de isolatiewaarde van EPS isolatie?

Hoe hoger de isolatiewaarde van een materiaalsoort is, hoe beter de isolatie. Vaak staat de isolatiewaarde op de verpakking aangegeven. Het is daarnaast ook mogelijk de isolatiewaarde zelf uit te rekenen. Deel hiervoor de dikte van het materiaal in centimeters door honderd en deel die uitkomst door de lambda waarde van het materiaal.

De lambdawaarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe lager, hoe beter. De lambdawaarde van EPS isolatie ligt tussen 0,030 en 0,040 W/mK. Bij een dikte van 12 centimeter is de isolatiewaarde van EPS isolatie dus 3 tot 4 Rd.

Wil je aanspraak maken op subsidie? Dan moet je voldoen aan de minimale isolatiewaarde die de overheid gesteld heeft aan elke isolatiemaatregel. Deze waarden vindt je terug op de website van het RVO. Zo moeten de isolatiewaarde van zowel dakisolatie als vloerisolatie bijvoorbeeld minimaal 3,5 Rd zijn.

De voor- en nadelen van EPS isolatie

EPS isolatie heeft uiteraard zo zijn voor- en nadelen. Waarom zou je voor EPS isolatie kiezen en omwille van welke redenen zou je het beter links kunnen laten liggen?

De voordelen

Allereerst zijn er behoorlijk wat voordelen te noemen. Zo heeft EPS isolatie een blijvend hoge isolatiewaarde en een relatief lage prijs. Omdat EPS voor 98% uit lucht bestaat is namelijk weinig grondstof nodig om het materiaal te maken. Het is ook goed recyclebaar en doordat het licht in gewicht is, is EPS makkelijk te verwerken. Andere voordelen zijn:

  • Ongevoelig voor vocht
  • Schimmel- en rotvrij
  • Zorgt niet voor huidirritatie
  • Perfect voor onder betonvloeren

De nadelen

Wat zijn dan de nadelen van EPS isolatie? Allereerst is de grondstof waaruit EPS gemaakt wordt een kunststof en daardoor niet het meest milieuvriendelijk. Houd wel in het achterhoofd dat de polystyreen slechts 2% van het totale product uitmaakt; om deze reden wordt het wel als een duurzaam product gezien.

EPS isolatie valt daarnaast onder brandklasse C, wat betekent dat het als een brandbaar materiaal wordt gezien. Wel heeft veel EPS materiaal tegenwoordig een speciale laag die het materiaal extra brandvertragend maakt. Het is om deze reden aan te raden om EPS isolatie door een vakspecialist te laten aanbrengen, zodat het op een goede wijze wordt toegepast en verwerkt.

Ten derde is het lastiger om – in het geval van EPS platen – het isolatiemateriaal tussen bouwdelen in te bevestigen. De hardschuim platen laten zich namelijk niet samendrukken zoals minerale wol (waaronder glaswol) dat wel doet.

EPS isolatie warmte

Hoe wordt EPS isolatie geplaatst?

Het laten plaatsen van EPS isolatie is nauwkeurig project. Het is daarom aan te raden een isolatiespecialist in te schakelen. Deze vakspecialist weet precies hoe hij of zij de isolatie zo aanbrengt dat deze naadloos op elkaar aansluit en zo voor de beste isolatie zorgt. Zo weet je zeker dat je optimaal rendement uit je EPS isolatie haalt en dat je energierekening maximaal daalt.

Benieuwd hoe de vakspecialist EPS isolatie aanbrengt? We hebben hiervoor een globaal stappenplan opgezet.

Stap 1. Isolatiesoort bepalen

Voordat de vakspecialist aan de slag gaat met het plaatsen van EPS isolatie, bepaalt hij of zij samen met jou de keuze voor isolatieplaten, parels of chips. Dit is afhankelijk van de plek die je laat isoleren.

De isolatiespecialist adviseert je hier graag in. Mogelijk kijkt deze eerst of de te isoleren ruimte voldoet aan de voorwaarden. Zo moet bij kruipruimte isolatie gekeken worden of de kruipruimte wel hoog genoeg is. Voor isolatiechips is namelijk een minimale hoogte van 30 centimeter nodig.

Stap 2. Voorbereidende werkzaamheden

De isolatiespecialist berekent hoeveel EPS isolatiemateriaal er nodig is. In het geval van isolatieplaten worden deze nauwkeurig op maat gesneden. Zo passen ze perfect in elkaar en voorkom je zwakke plekken.

Vult de isolatiespecialist jouw spouwmuur? Dan wordt eerst gekeken of het huidige isolatiemateriaal nog voldoende is. Hiervoor boort de vakspecialist een gaatje in de voegen van jouw buitenmuur. In het geval van problemen met de huidige isolatie, kan het zijn dat dit er eerst uitgehaald moet worden.

Stap 3. Isolatiemateriaal plaatsen

In het geval van isolatieplaten zal de vakspecialist deze na het op maat snijden aan elkaar lijmen of met behulp van schroeven monteren. Bij spouwmuur isolatie maakt de vakspecialist gebruik van het gat in de voeg van de buitenmuur om de EPS parels samen met lijm naar binnen te blazen. Bij kruipruimte isolatie worden de EPS chips zo de kruipruimte ingeblazen.

Stap 4. Afwerking en opruimen

Zit de isolatie op z’n plek? Dan werkt de vakspecialist de EPS isolatie netjes af en zorgt hij of zij ervoor dat jouw woning er weer netjes uitziet. Het plaatsen van EPS isolatie duurt over het algemeen één dag.

EPS isolatie in vergelijking met andere isolatie

De vier meest gebruikte isolatiematerialen naast EPS zijn PIR, PUR-schuim, glaswol en steenwol. Hoe verhouden deze verschillende soorten isolatie zich met elkaar? Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen en dus voor- en nadelen afhankelijk van jouw situatie. Bekijk hier een overzicht en vergelijk verschillende isolatiematerialen om tot de beste keuze voor jouw situatie te komen.

Type isolatieGem. kosten per m2Lambdawaarde*VoordelenNadelen
Glaswol€ 80,032 - 0,040- Geluidsdempend
- Vocht- & schimmelwerend
- Brandveilig
- Relatief goedkoop
- Milieuvriendelijk & 100% recyclebaar
- Kan jeuk en huidirritatie veroorzaken
- Niet geschikt voor smalle spouwmuren
Steenwol€ 100,032 - 0,040- Zeer geluidsdempend
- Vocht- & schimmelwerend
- Brandveilig
- Milieuvrendelijk & 100% recyclebaar
- Kan jeuk en huidirritatie veroorzaken
- Niet geschikt voor smalle spouwmuren
EPS€ 200,030 - 0,040- Vocht- en schimmelwerend
- Duurzaam & goed recyclebaar
- Zeer licht in gewicht
- Brandbaar (wel brandremmende werking)
- Grondstof is een kunststof
- Inflexibel: dicht hoeken & naden minder goed
PUR€ 250,022 - 0,028- Dekt naden & kieren probleemloos
- Vocht- & schimmelwerend
- Hoge isolatiewaarde
- Brandremmend
- Duurste keuze
- Bevat chemicaliën, daardoor niet milieuvriendelijk
- Moeilijk te verwijderen
- Niet recyclebaar
PIR€ 150,022 - 0,027- Licht in gewicht
- Hoge isolatiewaarde
- Brandremmend
- Ongevoelig voor vocht
- Bevat chemicaliën, daardoor niet milieuvriendelijk
- Inflexibel materiaal
- Niet recyclebaar

Genoemde gemiddelde kosten betreffen enkel de kosten voor het materiaal. Exacte kosten zijn o.a. afhankelijk van de dikte van het materiaal.
* De lambdawaarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. Hierbij geldt: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie.

Bespaartips

Nu je alles hebt gelezen over EPS isolatie, delen we graag nog een aantal tips voordat je op zoek gaat naar een vakspecialist. Zo weet je zeker dat je niet alleen goed geïnformeerd bent, maar ook dat je niet te veel betaald.

Combineer meerdere isolatieprojecten

Wil je je dak laten isoleren met EPS? Overweeg dan ook om tegelijkertijd bijvoorbeeld je vloer, muur of kruipruimte te laten isoleren. Hiermee bespaar je niet alleen tijd, maar je bespaart ook op de voorrijdkosten. Daarnaast rekent de isolatiespecialist vaak een mooie totaalprijs voor een groter project. Bovendien eist de overheid dat je minimaal twee isolatiemaatregelen neemt om in aanmerking te komen voor subsidie.

Controleer of je recht hebt op subsidie (en wat de voorwaarden zijn)

Zowel de overheid als veel gemeenten stimuleren isolatieprojecten van huiseigenaren. Zij geven daarom subsidies als jij je woning energiezuiniger maakt. Controleer daarom altijd wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor de ISDE regeling van de overheid en of er bij jouw gemeente subsidie beschikbaar is (via de Energiesubsidiewijzer). Op deze manier wordt jouw isolatieproject nog aantrekkelijk om uit te laten voeren.

Vergelijk offertes

Voordat je een isolatiespecialist kiest die jouw huis voorziet van EPS isolatie, is het verstandig om goed rond te kijken. Elke vakspecialist hanteert namelijk eigen prijzen en voorwaarden. Het is daarom verstandig om verschillende isolatie offertes aan te vragen en deze naast elkaar te leggen. Kijk goed welke vakspecialist wat biedt tegen welke prijs. Zo ben je niet te duur uit en geniet je van een goed geïsoleerd huis.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden