Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Dakisolatie kosten

Dakisolatie kosten

Minimale kosten
€ 2.500
Gemiddelde kosten
€ 5.000
Maximale kosten
€ 8.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 3.200 - € 7.000

Benieuwd naar dakisolatie kosten? Dakisolatie heeft vele voordelen, niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor je wooncomfort. Dan is het handig om ook meer te weten te komen over de hoogte van de investering. Homedeal heeft daarom de dak isoleren kosten en andere relevante informatie voor jou in een compleet overzicht gezet, zodat je goed geïnformeerd jouw keuze kunt maken.

Inhoudsopgave

Wat kost dakisolatie?

Gemiddeld kost dakisolatie € 5.000. Voor deze prijs wordt het project door een vakspecialist uitgevoerd. Ga je zelf aan de slag, dan ben je dus wat goedkoper uit. Er zijn verschillende mogelijkheden om een dak te isoleren, afhankelijk van het soort dak dat je hebt: een plat of hellend/schuin dak. Bekijk in onderstaande tabel een indicatie van de gemiddelde kosten van een dak isoleren per woningtype.

WoningtypeBinnenzijde
hellend dak
Buitenzijde
hellend dak
Plat dak
Tussenwoning (50 m2)€ 3.000 - € 3.800€ 3.500 - € 4.300€ 2.500 - € 3.500
Hoekwoning /
2-onder-1-kap (65 m2)
€ 3.900 - € 4.500€ 4.500 - € 5.500€ 3.200 - € 4.600
Vrijstaande woning
(100 m2)
€ 6.000 - € 7.500€ 7.000 - € 8.500€ 5.000 - € 7.000

De kosten voor dakisolatie per m2

De kosten van dakisolatie per vierkante meter kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van het type dak en de woning. Voor traditionele tussenwoningen liggen de gemiddelde kosten rond €68,67 per m². Bij hoekwoningen of 2-onder-1-kap woningen is dit gemiddeld iets lager, namelijk €67,18 per m². Voor vrijstaande woningen bedragen de kosten ongeveer €68,33 per m². Deze prijzen reflecteren de gemiddelde kosten voor isolatie aan zowel de binnen- als buitenzijde van hellende daken en platte daken. Factoren die de kosten beïnvloeden omvatten het soort isolatiemateriaal, de toegankelijkheid van het dak en de bestaande staat van het dak. Het kiezen van de juiste isolatiemethode en materialen kan zowel op korte als op lange termijn voordelen opleveren, zoals verbeterde energie-efficiëntie en comfort.

Het isoleren van de zoldervloer

Gebruik je de zolder niet en hoeft deze niet verwarmd te worden? Dan kun je ook overwegen in plaats van het dak, enkel de zoldervloer te isoleren. Dit heeft alleen zin als de zolder geen open verbinding heeft met de verdieping eronder, zodat de kou niet vanuit het dak het huis in kan trekken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Dakisolatie prijzen

Kostenvoorbeelden dakisolatie

Ga altijd eerst na of dakisolatie bij jouw woning mogelijk en nodig is. Huizen van na 1980 hebben vaak al dakisolatie. Bij deze huizen raden we aan om te (laten) controleren of deze isolatie nog voldoende is of niet zodat je zeker weet dat je jouw woning maximaal isoleert. We geven een aantal prijsvoorbeelden voor dak isoleren kosten op basis van verschillende situaties.

Dakisolatie kosten via de buitenzijde

Stel, je woont in een 2-onder-1-kap woning en laat je schuine dak isoleren. De keuze is gevallen op isolatie via de buitenkant van het dak. Je wil de balken aan de binnenkant van je dak namelijk openhouden vanwege het authentieke uiterlijk dat deze de ruimte meegeven en door isolatie op deze manier wordt ook de dakconstructie beschermd tegen kou en vocht. Dit laat je dan doen voor ongeveer € 4.500 tot € 5.500 bij een dak van 65 m2.

Dakisolatie kosten via de binnenzijde

Woon je in een tussenwoning en je op zoek naar een effectieve maar betaalbare manier om je dak te isoleren? Dan is het isoleren van de binnenzijde van je dak een goede keuze. Dit is betaalbaar en levert een fraaie jaarlijkse besparing op de energiekosten op. Daarnaast is je zolder nog gewoon geschikt als leefruimte. Dakisolatie kosten via de binnenkant van een dak van 50 m2 zijn ongeveer € 3.000 tot € 3.800.

Goedkope oplossing voor een ongebruikte zolder

Je hebt wel een zolder maar die wordt eigenlijk niet gebruikt als leefruimte, bijvoorbeeld omdat de zolder daar niet geschikt voor is. Op het moment gaat de warmte nog wel naar zolder toe, maar dat is dus eigenlijk niet nodig. Daarom besluit je niet het dak, maar de zoldervloer te isoleren. Hierdoor bereikt de warmte je afgesloten zolder minder makkelijk en gaat er dus minder warmte verloren. Laat je de zoldervloer door een vakspecialist isoleren, dan liggen de kosten voor 30 m2 zoldervloerisolatie rond de € 1.000 tot € 1.200, afhankelijk van de gekozen materiaalsoort.

Welk isolatiemateriaal is het best voor dakisolatie?

Voor het plaatsen van dakisolatie worden over het algemeen platen of dekens gebruikt. Deze snijd je op maat zodat ze voor een perfect passende isolerende laag zorgen. Welk isolatiemateriaal hiervoor het best werkt, hangt af van jouw wensen en jouw woonsituatie.

Elk isolatiemateriaal heeft eigen kenmerken die het materiaal voor jouw situatie meer of minder geschikt maken. Zo zijn er materialen als PIR en PUR met een heel hoge isolatiewaarde. Bij deze isolatiemateriaal is dus een dunne isolatielaag al voldoende. Vind je milieuvriendelijkheid erg belangrijk? Dan zijn PIR en PUR juist weer niet geschikt. Natuurlijke materialen als vlas, hennep en houtvezel, of minerale wol als glaswol en steenwol zijn dan betere keuzes. Glaswol en steenwol zijn bovendien relatief goedkope isolatiematerialen die ook zorgen voor goede geluidsisolatie.

Kortom, om te ontdekken welk isolatiemateriaal de beste keuze voor jou is, is het aan te raden isolatiematerialen te vergelijken op kenmerken en deze kenmerken naast jouw wensen te leggen. Een vakspecialist kan je hierbij helpen en je op basis van jouw woonsituatie adviseren in de juiste materiaalkeuze.

Hoe zijn dakisolatie prijzen opgebouwd?

Kostenoverzicht Dakisolatie prijzen

De kosten voor dak isoleren zijn voor het grootste gedeelte afhankelijk van drie onderdelen: arbeidskosten, machinekosten en materiaalkosten. Machinekosten beslaan maar een klein deel van de totale kosten. De rest bestaat uit arbeidskosten en de kosten voor het materiaal. Door offertes aan te vragen en de dak isoleren kosten van isolatiebedrijven met elkaar te vergelijken, kun je hier aanzienlijk op besparen.

Subsidie voor dakisolatie

De overheid stelt subsidie beschikbaar voor particulieren via de ISDE-regeling. Je kunt aanspraak maken op deze subsidieregeling als je een energiebesparende maatregel neemt. De subsidie wordt verdubbeld bij twee isolerende maatregelen. Dit betekent dat je naast dakisolatie of een tweede isolatiemaatregel neemt, of een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet regelt. Het subsidiebedrag voor dakisolatie bedraagt € 15 per m2 bij projecten met een uitvoeringsdatum na 2 april 2022. Voor 2023 blijft het bedrag gelijk.

Voor de isolatiemaatregelen gelden ook minimale isolatiewaarden. De minimale isolatiewaarde voor dakisolatie is 3,5 Rd. Per isolatiemateriaal verschilt de dikte die je nodig hebt om aan deze waarde te komen. Zo zal voor het sterk isolerende PIR een minder dikke plaat nodig zijn dan voor bijvoorbeeld glaswol, dat ook prima isoleert, hetzij iets minder goed.

Voldoe je aan deze eerste voorwaarden, dan zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo mag je de isolerende maatregelen niet zelf uitvoeren, moet je zelf eigenaar zijn van de woning, er woonachtig zijn en moet de subsidie op tijd na het uitvoeren van de eerste subsidiemaatregel zijn aangevraagd. Kijk voor een volledig overzicht van alle voorwaarden op de website van de RVO.

Daarnaast zijn er ook lokale subsidiemogelijkheden. Je kunt checken of jouw gemeente, provincie of waterschap subsidies heeft voor isolatie via de Energiesubsidiewijzer.

Isolatie besparing

Voordelen van dakisolatie

Waarom zou je je dak (laten) isoleren? Allereerst zal dakisolatie je uiteindelijk in de kosten zal schelen en zorgen voor een hoger wooncomfort. Het isolatiemateriaal houdt in de winter kou immers buiten en warmte binnen. Het blijft in de winter daardoor gemakkelijker warm en in de zomer langer koel. Jouw energierekening gaat omlaag en de waarde van de woning stijgt.

Naast deze redenen werkt isolatiemateriaal ook nog eens geluiddempend. Je zult met dakisolatie dus minder last hebben van geluiden van buitenaf. Ook niet onbelangrijk: isolatiemateriaal zorgt voor een mooi afgewerkte zolder en helpt je een extra woonruimte te creëren.

Hoe wordt dakisolatie aangebracht?

Hoe werkt het plaatsen van dakisolatie? Het stappenplan verschilt afhankelijk van hoe je het dak wilt isoleren. We geven een algemeen beeld van de uit te voeren werkzaamheden aan de hand van de werkzaamheden van een vakspecialist.

We raden aan dakisolatie door een vakspecialist uit te laten voeren omdat eventueel vocht in het dak kan zorgen voor vochtproblemen, schimmel en houtrot. Een vakspecialist weet precies hoe dit te voorkomen is en werkt het dak netjes af.

Een plat dak isoleren

In het geval van een plat dak heb je twee keuzes. Bij de warm-dak methode legt men eerst een dampremmende laag op het dak. De laag wordt vastgezet met enkel- of dubbelzijdige tape, waarna het isolatiemateriaal op je platte dak wordt gelegd. Is het dak volledig voorzien van isolatie? Dan wordt jouw dak weer netjes afgewerkt, waardoor je van de isolatielaag niets meer ziet.

Daartegenover staat de omgekeerd-dak methode. Hierbij legt men watervaste isolatieplaten bovenop de al bestaande dakbedekking. Bovenop de isolatieplaten volgt vaak een ballastlaag voor versteviging en om de isolatieplaten te beschermen. Deze methode is minder arbeidsintensief dan de warm-dak methode, maar isoleert ook minder goed.

Het hellend dak van buitenaf isoleren

Laat je een hellend dak van buitenaf isoleren? Dan verwijdert de vakspecialist allereerst de dakbedekking en het onderliggende houten regelwerk van het dak. Ligt er al isolatiemateriaal onder? Dit wordt eerst verwijderd.

Vervolgens vervangt de vakspecialist het oude dampremmende folie en legt die nieuw isolatiemateriaal op het dak. Dit isolatiemateriaal wordt op maat gemaakt zodat de platen goed aansluiten op het dak en strak tegen elkaar aanliggen om zwakke plekken in je isolatie te voorkomen. Er worden daarom meestal isolatieplaten gebruikt die voorzien zijn van een tand- en groefsysteem. Zo passen ze perfect in elkaar.

De vakspecialist plakt de naden af om de isolatie winddicht te maken. Ook plaatst die een nieuw waterdicht folie over het isolatiemateriaal zodat het isolatiemateriaal water- en luchtdicht is. Dit voorkomt tocht of vochtproblemen en zorgt ervoor dat eventueel vocht in de constructie wel naar buiten geventileerd kan worden.

Als het isolatiemateriaal ligt, dan kan het houten regelwerk met daarop de dakbedekking weer netjes teruggeplaatst worden.

Een hellend dak van binnenuit isoleren

Om een hellend dak van binnenuit te isoleren moet allereerst de ruimte vrij zijn. Ook snijdt de vakspecialist de dekens of platen alvast op maat. Dakisolatie wordt aan de binnenkant van het houten dakgebinte geplaatst.

Het isolatiemateriaal wordt op de balken bevestigd, wat zorgt voor een ononderbroken schild. Hierdoor krijg je optimale isolatie. Eventuele kieren en naden worden afgeplakt zodat er geen zwakke plekken ontstaan.

Ziet alles er goed uit? Dan werkt de vakspecialist de binnenkant van het dak verder af, bijvoorbeeld met gipsplaten. De muur kan hierna direct geschilderd of behangen worden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het isoleren van een schuin dak?

Het isoleren van een schuin, ofwel hellend, dak kost ongeveer € 3.000 – € 3.800 voor het isoleren van de binnenzijde en € 3.500 – € 4.300 voor het isoleren van de buitenzijde voor een huis van 50 m2. Vraag gratis dakisolatie offertes aan.

Wat kost een gemiddelde dakisolatie?

Gemiddeld kost dakisolatie € 5.000. Voor deze prijs wordt het project door een vakspecialist uitgevoerd. De totale kosten hangen af van de grootte van je dak en het type isolatiemateriaal. Ook verschillen de dakisolatie prijzen per type dak, dus een schuin of plat dak. Vergelijk isolatie offertes om de beste deal te vinden voor jouw dak.

Hoeveel subsidie krijg je voor dakisolatie?

Het subsidiebedrag voor dakisolatie bedraagt € 15 per m2 bij projecten met een uitvoeringsdatum na 2 april 2022. Voor 2023 blijft het bedrag hetzelfde. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor lokale subsidie.

Homedeal dakisolatie kosten bespaartips

Combineer projecten

Ga na of er meer projecten zijn die je gedaan wil hebben. Door het combineren van projecten voorzie je de vakspecialist in een klap van een groter project. Hierdoor kun je vaak rekenen op een iets lagere totaalprijs.

Samen met de buren

Heb je zelf geen extra project dan hebben de buren die misschien wel. Zo kun je samen wellicht kwantumkorting regelen.

Overleg met de vakspecialist

Meestal kan je van tevoren al wat doen om de vakspecialist tijd te besparen en jezelf daardoor kosten. Denk bijvoorbeeld aan het leeghalen van de zolder. Overleg met de vakspecialist welke voorbereidende werkzaamheden jij kan doen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden