Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Oud huis isoleren

Oud huis isoleren


Een oud huis isoleren kan een wereld van verschil maken in je wooncomfort en energiekosten. Oudere huizen, voor bouwjaar 1975, zijn vaak niet goed geïsoleerd. Maar hoe pak je dit aan en waar moet je op letten? In dit artikel gaan we dieper in op het thema ‘oud huis isoleren’, de kosten, aandachtspunten, voordelen en hoe je de beste offertes kunt verkrijgen.

Inhoudsopgave

Welke isolatie is er al?

De evaluatie van de isolatie in een ouder huis begint met een inspectie van de al aanwezige isolatiemaatregelen. De isolatiekwaliteit van oude woningen varieert sterk en hangt grotendeels af van het jaar waarin de woning gebouwd is, evenals van eventuele verbeteringen aangebracht door vorige eigenaren. Huizen gebouwd voor 1920 hebben meestal geen oorspronkelijke isolatie en missen een spouwmuur. Woningen uit de periode 1920 tot 1975 zijn over het algemeen matig geïsoleerd, maar beschikken meestal wel over een spouwmuur die gevuld kan worden.

Het is raadzaam om te achterhalen wat vorige bewoners al hebben uitgevoerd of om advies te vragen aan een isolatie-expert. Een deskundige zal de woning grondig inspecteren om vast te stellen welke isolatie al aanwezig is en welke aanvullende maatregelen nog nodig zijn. Tijdens deze inspectie wordt ook bepaald welke isolatiemethode het meest effectief is, afhankelijk van het type woning; bij sommige huizen kan dit vloerisolatie zijn, terwijl bij andere juist dakisolatie aanbevolen wordt.

Hoe oud isoleren?

Als je besluit om een oude woning te isoleren, zijn er diverse manieren om dit te doen:

 1. Dakisolatie: Aangezien warmte stijgt, is het dak een essentieel startpunt. Dit kan onder meer door isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak aan te brengen of door een isolerende laag op de zoldervloer te leggen, afhankelijk van of de zolder als leefruimte gebruikt wordt.
 2. Muurisolatie: Voor oudere huizen zijn er verschillende opties. Spouwmuurisolatie is effectief als de woning over spouwmuren beschikt. Daarnaast kan isolatie aan de buitenzijde van de het huis helpen de thermische massa te vergroten, wat resulteert in een stabielere binnentemperatuur. Isolatie aan de binnenzijde is een alternatief als buitenisolatie niet mogelijk is, hoewel dit enige ruimte binnenin de woning kost.
 3. Vloer- en kelderisolatie: Koude lucht en vocht die vanuit de grond opstijgen, kunnen effectief worden geweerd door de vloeren en de kelder te isoleren. Dit kan door isolatiemateriaal onder de vloerbedekking aan te brengen of door de kelderwanden en -vloer te voorzien van isolerende panelen.
 4. Ramen: Het vervangen van enkel glas door dubbel of driedubbel glas is een uitstekende manier om warmteverlies tegen te gaan. Moderne hoogrendementsglas biedt niet alleen een betere isolatie maar ook verbeterde geluidsisolatie, wat een bonus is in stedelijke of lawaaierige omgevingen.

Bij al deze maatregelen geldt dat een vakspecialist het beste kan bepalen welke maatregel het meest effectief is bij jouw huis. We raden daarom altijd aan om offertes aan te vragen en zo in contact te komen met een isolatie-expert.

Oud huis zonder spouwmuur isoleren

Niet elk huis beschikt echter over een spouwmuur. Het isoleren van een oud huis zonder spouwmuur door na-isolatie is niet mogelijk, omdat er eenvoudigweg geen tussenruimte in de muren aanwezig is om isolatiemateriaal aan te brengen. Er bestaan echter alternatieve methoden voor dergelijke huizen. Specifiek zijn er twee mogelijkheden: isolatie aan de binnenkant of aan de buitenkant van de muur. Hoewel deze methoden doorgaans duurder zijn dan spouwmuurisolatie, voorkomen ze effectief dat warmte via de muren van de woning ontsnapt.

Oud huis isoleren kosten

De kosten voor het isoleren van een oud huis variëren sterk en zijn afhankelijk van de gekozen isolatiemaatregelen, het oppervlak en het gebruikte materiaal. Gemiddeld kun je denken aan de volgende kosten voor een huis isoleren:

IsolatiemaatregelGemiddelde prijs per m2
Spouwmuurisolatie€ 15 – € 25
Dakisolatie€ 50 – € 85
Vloerisolatie€ 33 – € 70
Gevelisolatie € 60 – € 130
Glasisolatie€ 125 – € 190
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Oud huis isoleren aandachtspunten

Bij het isoleren van een oud huis zijn er specifieke zaken waar je op moet letten:

 1. Historische waarde: Zorg dat je geen authentieke elementen beschadigt.
 2. Ventilatie: Oudere woningen hebben vaak een natuurlijke ventilatie. Na het isoleren moet er goede ventilatie aanwezig zijn.
 3. Vochtproblemen: Oude huizen kunnen gevoeliger zijn voor vocht. Een juiste isolatietechniek is cruciaal.
Oud huis isoleren door twee vakspecialisten

Voordelen oud huis isoleren

Het isoleren van een oud huis brengt diverse voordelen met zich mee:

 1. Energiebesparing: Vermindering van stookkosten.
 2. Comfort: Geen koude tocht of koude voeten meer.
 3. Waardeverhoging woning: Een geïsoleerd huis is aantrekkelijker voor kopers.
 4. Duurzaamheid: Minder energieverbruik betekent een kleinere ecologische voetafdruk.

Offertes oud huis isoleren

Het is raadzaam om verschillende offertes aan te vragen wanneer je jouw oude huis wilt laten isoleren. Hierdoor krijg je een goed beeld van de marktprijs en kun je een geïnformeerde keuze maken. Let niet alleen op prijs, maar ook op ervaring, referenties en garantievoorwaarden. Via Homedeal kun je eenvoudig in contact komen met vakspecialisten om je huis te isoleren. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Heeft het zin om een oud huis te isoleren?

Zeker, je bespaart op energiekosten, verhoogt het wooncomfort en draagt bij aan duurzaamheid.

Welke huizen zijn slecht geïsoleerd?

Vooral woningen gebouwd vóór 1976 hebben vaak onvoldoende isolatie.

Wat is beter: binnen of buiten isoleren?

Beide hebben voor- en nadelen. Binnen isoleren is vaak goedkoper, maar buiten isoleren heeft minder impact op de leefruimte en kan gecombineerd worden met gevelrenovatie.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden