Vind de beste isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Vloerisolatie prijzen

Vloerisolatie prijzen

Minimale kosten
€ 1.600
Gemiddelde kosten
€ 3.600
Maximale kosten
€ 5.200
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 2.500 - € 4.300

Wil je van je koude vloeren af en voorkomen dat warmte continu via de vloer je woning verlaat? Dan kan vloerisolatie de oplossing zijn. Hoe hoog liggen vloerisolatie prijzen? En kun je ook aanspraak maken op subsidie? Homedeal heeft alle prijsgerelateerde informatie verzameld en voor jou overzichtelijk gemaakt.

Wat kost vloerisolatie?

Je kunt vloeren op verschillende manieren isoleren. Kruipruimte isolatie is de meest gebruikte methode om de vloer op de begane grond te isoleren. Bij gebrek aan een (geschikte) kruipruimte is isolatie via de bovenkant van de vloer mogelijk. Deze manier is ook geschikt voor het isoleren van verdiepingsvloeren.

De gemiddelde prijs voor jouw situatie hangt daarnaast ook af van het aantal m2 dat je laat isoleren en welk isolatiemateriaal wordt gebruikt. Onderstaand prijzenschema geeft een indicatie van de te verwachten prijzen van het isoleren van de vloer op de begane grond.

Soort woningBovenvloersKruipruimte
Appartement (50 m2)€ 1.600 - € 2.800€ 2.500 - € 3.500
Tussenwoning (50 m2)€ 1.600 - € 2.800€ 2.500 - € 3.500
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (60 m2)€ 1.900 - € 3.300€ 3.000 - € 4.200
Vrijstaande woning (75 m2)€ 2.400 - € 4.100€ 3.700 - € 5.200

Wil je meer informatie over de mogelijkheden rondom vloerisolatie? Lees dan ons artikel over vloerisolatie.

Vloerisolatie geen optie? Overweeg dan bodemisolatie

Niet alle woningen beschikken over een geschikte kruipruimte. Zo bestaan woningen met een kruipruimte lager dan 35 centimeter, die ook niet uitgegraven kan worden of geen ingang heeft. Om toch energie te kunnen besparen is bodemisolatie dan een mogelijkheid. Hierbij wordt isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Isolatieparels of -chips worden met een slang via het kruipluik of een tijdelijk gat in de muur (bij gebrek aan een kruipluik) de kruipruimte ingespoten.

Wees je er wel van bewust dat het effect van bodemisolatie minder groot is dan dat van vloerisolatie. Tussen het isolatiemateriaal en de vloer houd je met bodemisolatie namelijk een laag lucht. Deze lucht wordt geventileerd en is koud. Hierdoor zul je toch nog wat warmte via de vloer kwijtraken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

vloerisolatie

Prijsvoorbeelden

We schetsen een aantal situaties met bijbehorende prijsindicaties om je een beter idee te geven van de vloerisolatie prijzen die je bij verschillende keuzes kunt verwachten.

Woningen met een geschikte kruipruimte

Je woont in een vrijstaand huis en hebt eigenlijk altijd last van een koude vloer. De energiekosten liggen bovendien ook vrij hoog. Na wat onderzoek ondek je dat de vloer niet goed geïsoleerd is. De kruipruimte onder je woning is wel in goede staat. Dan kies je voor kruipruimte isolatie voor een bedrag rond de € 2.500 tot € 4.000 voor 75 m2.

Een appartement zonder kruipruimte

Je hebt een mooi appartement, maar het is vaak te koud en moeilijk behaaglijk te krijgen. Omdat er geen kruipruimte is, is de onderzijde van de vloer isoleren geen optie. Daarom besluit je isolatie op de betonnen constructievloer aan te leggen. Na een investering van ongeveer € 5.000 voor 50 m2 is je appartement weer helemaal naar je zin.

Hoe zijn vloerisolatie prijzen opgebouwd?

Kostenoverzicht Vloerisolatie prijzen

Vloerisolatie prijzen zijn opgebouwd uit drie kostenposten: arbeid, materiaal en machinekosten. Over het algemeen ben je het meest kwijt aan de arbeidskosten, maar afhankelijk van het materiaal dat je kiest kunnen ook de materiaalkosten een groot percentage van de totale kosten innemen. Dit komt doordat sommige materialen duurder zijn, maar wel sneller aan te brengen.

Het btw-tarief op vloerisolatie

Laat je vloerisolatie plaatsen door een isolatiebedrijf, dan geniet je van een extra voordelig btw-tarief. Isoleer je de woning namelijk om deze energiezuiniger te maken, dan betaal je 9% btw over de arbeidskosten, in plaats van de gebruikelijke 21%. Voorwaarde is wel dat de woning minimaal twee jaar oud is. De btw-verlaging geldt daarnaast alleen voor de arbeidskosten; isolatiematerialen vallen bijvoorbeeld wel onder het btw-tarief van 21%.

Subsidie bij vloerisolatie

Laat je vloerisolatie aanbrengen door een vakspecialist? Je kan dan in aanmerking komen voor subsidie. Je subsidie verdubbelt als je er daarnaast nog een tweede energiebesparende maatregel bij neemt. Dit kan zijn een tweede isolerende maatregel als dakisolatie, isolatieglas of spouwmuurisolatie óf een waterpomp, zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet.

De subsidie is aan voorwaarden verbonden. Zo moet je zelf in de woning woonachtig zijn en moet de subsidie op tijd na het uitvoeren van de eerste maatregel worden aangevraagd. Ook moet je voor vloerisolatie een isolatiewaarde van 3,5 Rd halen en gelden er regels voor het minimale en maximale aantal m2 die onder de regeling vallen. Een overzicht van alle voorwaarden en regels, samen met een stappenplan, vind je op de website van het RVO.

De subsidie voor vloerisolatie ligt momenteel op € 5,50 per m2 bij een uitvoeringsdatum na 2 april 2022 en blijft gelijk in 2023. Voor de zoldervloer of vliering is dit bedrag € 4 per m2 en voor de bodemisolatie € 3 per m2.

Er zijn daarnaast ook lokale subsidiemogelijkheden. Wil je weten of jouw gemeente, waterschap of provincie subsidies voor isolatie verstrekt? Bekijk dan de Energiesubsidiewijzer.

Isolatie besparing

Welke factoren hebben invloed op de totale prijs van vloerisolatie?

Er zijn vele factoren die invloed hebben op de totale kosten van jouw project. Of je het project zelf uitvoert, laat uitvoeren en de grootte van jouw woning zijn enkele voorbeelden. De volgende factoren hebben ook allemaal invloed op de uiteindelijke vloerisolatie prijzen:

Invloed 1: Kies je voor bovenvloerse isolatie of kruipruimte isolatie?

Ga je voor vloerisolatie bovenop de vloer of toch voor kruipruimte isolatie? Dat laatste is gemiddeld goedkoper, maar is niet altijd mogelijk. Als je de zoldervloer of een andere verdiepingsvloer wilt isoleren, ben je sowieso aangewezen op bovenvloerse isolatie. Bedenk voor jezelf wat belangrijk is en maak op basis daarvan jouw keuze.

Invloed 2: Welk isolatiemateriaal kies je?

Voor vloerisolatie kun je uit allerlei materialen een keuze maken. Vaak zijn dekens of platen de isolatiesoort die gebruikt worden. Voor kruipruimte isolatie zijn schuim of isolatiekussens ook mogelijkheden. Ga je bovenop een betonnen vloer isoleren? Dan heb je stevige platen nodig; je moet er immers op kunnen lopen zonder dat het isolatiemateriaal indeukt.

Je kunt gaan voor materialen als PUR-schuim, PIR-platen of EPS-parels, of natuurlijke materialen als vlas, kurk, hennep en minerale wol. De keuzes zijn eindeloos.

We zetten een aantal opties op een rij. Vergelijk isolatiematerialen op kenmerken die voor jou belangrijk zijn, of win advies in bij een vakspecialist.

  • PUR-schuim heeft de hoogste isolatiewaarde van alle frequent gebruikte materialen. Daarnaast zorgt het voor een vocht- en luchtdichte afsluiting en is het ook geschikt voor lastig bereikbare plekken, waaronder dus de onderzijde van de vloer.
  • Isolatiekussens hebben ook een hoge isolatiewaarde. Deze kussens bevatten twee of drie luchtlagen en zijn licht van gewicht. Isolatiekussens zijn geschikt voor isolatie van de onderzijde van een vloer. Pas wel goed op voor beschadigingen; isolatiekussens zijn gemaakt van kwetsbaar materiaal.
  • Isolatieplaten kunnen onderverdeeld worden in verschillende typen materiaal. Zo heb je bijvoorbeeld goedkopere isolatieplaten van EPS (piepschuim), glaswol of steenwol. Deze materialen isoleren allen prima. Een klein nadeel van isolatieplaten is dat er vaak kleine kiertjes en naden tussen de platen zitten, waardoor nog steeds een kleine hoeveelheid warmte ontsnapt. Dit wordt opgelost door de naden af te plakken of op te spuiten. Steenwol en glaswol zijn brandveiliger dan EPS.

Invloed 3: Voeg je nog extra opties toe?

Er zijn ook een tal van keuzes die niet noodzakelijk zijn voor je project, maar mogelijk wel interessant om te overwegen. Maak bijvoorbeeld je voeten extra blij door niet alleen je vloer te isoleren, maar ook te verwarmen.

Extra optieGemiddelde prijzenVoordeel
Vloerverwarming€750 per 10m²Meer ruimte, warme vloer
CV buis isolatie€15 per 30m buisMinder warmteverlies dus minder stookkosten

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden