Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Vloerisolatie kosten

Vloerisolatie kosten

Minimale kosten
€ 1.600
Gemiddelde kosten
€ 3.600
Maximale kosten
€ 5.200
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 2.500 - € 4.300

Vloerisolatie kosten kunnen variëren afhankelijk van het type materiaal en de omvang van het project. Wil je van je koude vloeren af en voorkomen dat warmte continu via de vloer je woning verlaat? Dan kan vloerisolatie de oplossing zijn. Wat kost vloerisolatie? En kun je ook aanspraak maken op subsidie? Homedeal heeft alle kosten informatie verzameld en voor jou overzichtelijk gemaakt.

Inhoudsopgave

Wat kost vloerisolatie?

De kosten van vloerisolatie hangen van verschillende factoren af. Een belangrijke factor is de manier van isoleren. Je kunt vloeren op verschillende manieren isoleren. Kruipruimte isolatie is de meest gebruikte methode om de vloer op de begane grond te isoleren. Bij gebrek aan een (geschikte) kruipruimte is isolatie via de bovenkant van de vloer mogelijk. Deze manier is ook geschikt voor het isoleren van verdiepingsvloeren. De gemiddelde prijs voor jouw situatie hangt daarnaast ook af van het aantal m2 dat je laat isoleren en welk isolatiemateriaal wordt gebruikt. Onderstaand prijzenschema geeft een indicatie van de te verwachten prijzen van het isoleren van de vloer op de begane grond.

Soort woningBovenvloersKruipruimte
Appartement (50 m2)€ 1.600 - € 2.800€ 2.500 - € 3.500
Tussenwoning (50 m2)€ 1.600 - € 2.800€ 2.500 - € 3.500
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (60 m2)€ 1.900 - € 3.300€ 3.000 - € 4.200
Vrijstaande woning (75 m2)€ 2.400 - € 4.100€ 3.700 - € 5.200
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

De kosten van vloerisolatie per m2

De kosten van vloerisolatie zijn dus grotendeels afhankelijk van de grootte van het te isoleren oppervlak, de manier van isoleren en de gebruikte materialen. Bij een groten aantal m2, stijgen de prijzen dus. Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer € 50 tot € 70 per m2 voor vloerisolatie. Meestal ligt de prijs hier ergens tussen. Voor een exacte prijsindicatie vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan.

Prijsvoorbeelden vloerisolatie

We schetsen een aantal vloerisolatie situaties met bijbehorende kosten om je een beter idee te geven van de vloerisolatie prijzen die je bij verschillende keuzes kunt verwachten.

Woningen met een geschikte kruipruimte

Je woont in een vrijstaand huis en hebt eigenlijk altijd last van een koude vloer. De energiekosten liggen bovendien ook vrij hoog. Na wat onderzoek ontdek je dat de vloer niet goed geïsoleerd is. De kruipruimte onder je woning is wel in goede staat. Dan kies je voor kruipruimte isolatie voor een bedrag rond de € 2.500 tot € 4.000 voor 75 m2.

Een appartement zonder kruipruimte

Je hebt een mooi appartement, maar het is vaak te koud en moeilijk behaaglijk te krijgen. Omdat er geen kruipruimte is, is de onderzijde van de vloer isoleren geen optie. Daarom besluit je isolatie op de betonnen constructievloer aan te leggen. Na een investering van ongeveer € 5.000 voor 50 m2 is je appartement weer helemaal naar je zin.

Hoe zijn vloerisolatie kosten opgebouwd?

Kostenoverzicht Vloerisolatie prijzen

Vloerisolatie kosten zijn opgebouwd uit drie kostenposten: arbeid, materiaal en machinekosten. Over het algemeen ben je het meest kwijt aan de arbeidskosten, maar afhankelijk van het materiaal dat je kiest kunnen ook de materiaalkosten een groot percentage van de totale kosten innemen. Dit komt doordat sommige materialen duurder zijn, maar wel sneller aan te brengen.

Het btw-tarief op vloerisolatie

Laat je vloerisolatie plaatsen door een isolatiebedrijf, dan geniet je van een extra voordelig btw-tarief. Isoleer je de woning namelijk om deze energiezuiniger te maken, dan betaal je 9% btw over de arbeidskosten, in plaats van de gebruikelijke 21%. Voorwaarde is wel dat de woning minimaal twee jaar oud is. De btw-verlaging geldt daarnaast alleen voor de arbeidskosten; isolatiematerialen vallen bijvoorbeeld wel onder het btw-tarief van 21%.

Subsidie bij vloerisolatie

Laat je vloerisolatie aanbrengen door een vakspecialist? Je kan dan in aanmerking komen voor subsidie. Hiermee kun je de vloerisolatie kosten net wat verlagen. Je subsidie verdubbelt als je er daarnaast nog een tweede energiebesparende maatregel bij neemt. Dit kan zijn een tweede isolerende maatregel als dakisolatieisolatieglas of spouwmuurisolatie óf een waterpomp, zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet.

De subsidie is aan voorwaarden verbonden. Zo moet je zelf in de woning woonachtig zijn en moet de subsidie op tijd na het uitvoeren van de eerste maatregel worden aangevraagd. Ook moet je voor vloerisolatie een isolatiewaarde van 3,5 Rd halen en gelden er regels voor het minimale en maximale aantal m2 die onder de regeling vallen. Een overzicht van alle voorwaarden en regels, samen met een stappenplan, vind je op de website van het RVO.

De subsidie voor vloerisolatie ligt momenteel op € 5,50 per m2 bij een uitvoeringsdatum na 2 april 2022 en blijft gelijk in 2023. Voor de zoldervloer of vliering is dit bedrag € 4 per m2 en voor de bodemisolatie € 3 per m2.

Er zijn daarnaast ook lokale subsidiemogelijkheden. Wil je weten of jouw gemeente, waterschap of provincie subsidies voor isolatie verstrekt? Bekijk dan de Energiesubsidiewijzer.

Besparen op de kosten van vloerisolatie

Welke factoren hebben invloed op de totale kosten van vloerisolatie?

Er zijn vele factoren die invloed hebben op de totale kosten van jouw project. Of je het project zelf uitvoert, laat uitvoeren en de grootte van jouw woning zijn enkele voorbeelden. De volgende factoren hebben ook allemaal invloed op de uiteindelijke vloerisolatie prijzen:

Invloed 1: Kies je voor bovenvloerse isolatie of kruipruimte isolatie?

Ga je voor vloerisolatie bovenop de vloer of toch voor kruipruimte isolatie? Dat laatste is gemiddeld goedkoper, maar is niet altijd mogelijk. Als je de zolder of een andere verdiepingsvloer wilt isoleren, ben je sowieso aangewezen op bovenvloerse isolatie. Bedenk voor jezelf wat belangrijk is en maak op basis daarvan jouw keuze.

Invloed 2: Welk isolatiemateriaal kies je?

Voor vloerisolatie kun je uit allerlei materialen een keuze maken. Vaak zijn dekens of platen de isolatiesoort die gebruikt worden. Voor kruipruimte isolatie zijn schuim of isolatiekussens ook mogelijkheden. Ga je bovenop een betonnen vloer isoleren? Dan heb je stevige platen nodig; je moet er immers op kunnen lopen zonder dat het isolatiemateriaal indeukt.

Je kunt gaan voor materialen als PUR-schuim, PIR-platen of EPS-parels, of natuurlijke materialen als vlas, kurk, hennep en minerale wol. De keuzes zijn eindeloos.

We zetten een aantal opties op een rij. Vergelijk isolatiematerialen op kenmerken die voor jou belangrijk zijn, of win advies in bij een vakspecialist.

  • PUR-schuim heeft de hoogste isolatiewaarde van alle frequent gebruikte materialen. Daarnaast zorgt het voor een vocht- en luchtdichte afsluiting en is het ook geschikt voor lastig bereikbare plekken, waaronder dus de onderzijde van de vloer.
  • Isolatiekussens hebben ook een hoge isolatiewaarde. Deze kussens bevatten twee of drie luchtlagen en zijn licht van gewicht. Isolatiekussens zijn geschikt voor isolatie van de onderzijde van een vloer. Pas wel goed op voor beschadigingen; isolatiekussens zijn gemaakt van kwetsbaar materiaal.
  • Isolatieplaten kunnen onderverdeeld worden in verschillende typen materiaal. Zo heb je bijvoorbeeld goedkopere isolatieplaten van EPS (piepschuim), glaswol of steenwol. Deze materialen isoleren allen prima. Een klein nadeel van isolatieplaten is dat er vaak kleine kiertjes en naden tussen de platen zitten, waardoor nog steeds een kleine hoeveelheid warmte ontsnapt. Dit wordt opgelost door de naden af te plakken of op te spuiten. Steenwol en glaswol zijn brandveiliger dan EPS.

Invloed 3: Voeg je nog extra opties toe?

Er zijn ook een tal van keuzes die niet noodzakelijk zijn voor je project, maar mogelijk wel interessant om te overwegen. Maak bijvoorbeeld je voeten extra blij door niet alleen je vloer te isoleren, maar ook te verwarmen.

Extra optieGemiddelde prijzenVoordeel
Vloerverwarming€750 per 10m²Meer ruimte, warme vloer
CV buis isolatie€15 per 30m buisMinder warmteverlies dus minder stookkosten

Invloed 4: Vloerisolatie kosten en vloerverwarming

Overweegt je vloerverwarming te installeren? Het is essentieel om eerst te zorgen voor een degelijke vloerisolatie, anders gaat veel van de geproduceerde warmte verloren en verbruik je meer energie. Bij de installatie van vloerverwarming liggen de totale kosten hoger, grotendeels vanwege de verwarmingselementen. Het is een flinke klus, maar het toevoegen van isolatie is relatief gezien een kleine extra uitgave die op de lange termijn een aanzienlijke energiebesparing oplevert.

Door een geïsoleerde vloer te combineren met vloerverwarming, geniet je van een gelijkmatige warmteverspreiding door je woning en minder koud bij de vloer. Dit zorgt voor een consistente temperatuur in uw huis en vermindert de noodzaak om hoog te stoken.

Vloerisolatie niet mogelijk? Ga voor bodemisolatie

Zijn bovengenoemde vormen van vloerisolatie echt geen mogelijkheid? Je kunt dan bodemisolatie overwegen. Hierbij wordt isolatie op de bodem van de kruipruimte gelegd met behulp van chips of parels die door een slang de kruipruimte ingespoten worden. Als er geen kruipluik aanwezig is, gebeurt dit door een tijdelijk gat in de muur.

Doordat het isolatiemateriaal zich niet direct onder de vloer bevindt, blijft koude lucht onder de vloer geventileerd worden. Hierdoor zal alsnog wat warmte via de vloer kunnen ontsnappen. Het effect van bodemisolatie is dus wat minder groot dan vloerisolatie.

Handige bespaartips voor vloerisolatie

Hier zijn een aantal praktische tips om te besparen op jouw vloerisolatie project:

  1. Kies het juiste isolatiemateriaal: Afhankelijk van het type vloer dat je hebt, kunnen bepaalde isolatiematerialen effectiever zijn dan andere. Materialen zoals EPS-platen, glaswol, steenwol of PIR-platen zijn populaire keuzes. Overleg met een specialist om het beste materiaal voor jouw situatie te bepalen.
  2. Let op subsidies en regelingen: In veel gemeenten zijn er subsidies beschikbaar voor het isoleren van je huis. Het is verstandig om lokale regelingen of landelijke subsidies te controleren die de kosten van vloerisolatie kunnen verlagen.
  3. Isolatie dikte en kwaliteit: Meer is niet altijd beter. Het is belangrijk om de dikte en het type isolatie te kiezen dat past bij jouw behoeften. Een te dikke isolatie kan onnodige kosten met zich meebrengen zonder significante voordelen in termen van energiebesparing.
  4. Combineer projecten: Als je meerdere isolatiewerkzaamheden of renovaties plant, probeer deze dan te combineren. Soms kunnen vakspecialisten kortingen bieden als je meerdere werkzaamheden tegelijk laat uitvoeren, wat kan helpen om de totale kosten te verlagen.

Offertes vloerisolatie aanvragen

Ben je benieuwd naar de kosten van vloerisolatie voor jouw project? Voor een exacte prijsindicatie vraag je gratis en vrijblijven offertes aan. Zo kun je isolatie offertes bekijken en vergelijken de de isolatie specialist uitkiezen die het beste bij jouw past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost 50m2 vloerisolatie?

50 m2 vloerisolatie kost ongeveer € 2.500 – € 3.500 als je gaat voor kruipruimte isolatie en € 1.600 – € 2.800 als je gaat voor bovenvloerse isolatie.

Wat kost 60m2 vloerisolatie?

Gemiddeld betaal je voor 60m2 vloerisolatie ongeveer € 3.000 – € 4.200 voor kruipruimte isolatie en € 1.900 – € 3.300 voor bovenvloerse isolatie.

Hoeveel graden scheelt het als je vloer is geïsoleerd?

Gemiddeld kan de temperatuur in huis tot wel 4 graden hoger worden na vloerisolatie. In de zomer geldt juist dat je huis koeler aanvoelt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden