Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Subsidie isolatie

Subsidie isolatie


Door je huis te isoleren bespaar je op je energierekening, zit je er thuis lekker warm bij én draag je bij aan een gezonder leefklimaat. Om deze investering nog interessanter te maken, bieden zowel de overheid als gemeenten diverse subsidiemogelijkheden. Hoe hoog deze subsidie is en hoe je er aanspraak op maakt, lees je in dit artikel.

Hoeveel kost de isolatie van een woning?

Voor we ingaan op de subsidiemogelijkheden, kijken we eerst naar de kosten van isolatie. De prijzen van isolatie verschillen afhankelijk van o.a. welk deel van je huis geïsoleerd wordt en voor welk isolatiemateriaal je kiest. In onderstaand prijsoverzicht vind je de gemiddelde prijzen voor glaswol isolatie bij een tussenwoning in Nederland.

IsolatiemaatregelOppervlakteGemiddelde kosten glaswol isolatie
Spouwmuurisolatie50 m2€ 750 - € 2.000
Vloerisolatie50 m2€ 850 - € 2.200
Dakisolatie50 m2€ 1.200 - € 2.750
Gevelisolatie (binnen- of buitengevelisolatie)50 m2€ 3.000 - € 6.500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Ben je op zoek naar uitgebreide prijsinformatie over isolatie, bijvoorbeeld van verschillende materiaalsoorten? Bekijk dan het artikel: isolatie prijzen.

Isolatie besparing

Welke landelijke subsidies zijn er?

Welke subsidies zijn er vanuit de overheid en aan welke voorwaarden moet je voldoen om hierop aanspraak te maken? De overheid geeft subsidies voor het isoleren van koopwoningen en heeft hiervoor regelingen zowel voor particulieren als voor de Vereniging van Eigenaren.

Alles over de ISDE regeling voor particulieren

Voor 2021 waren de landelijke subsidieregelingen voor particulieren geregeld in de Subsidieregeling energiebesparing in huis (SEEH). Sinds 2021 is de SEEH voor particulieren echter vervangen door de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Waarvoor kan je subsidie aanvragen?

Via de ISDE regeling kan subsidie aangevraagd worden voor het isoleren van je woning, maar ook voor een zonneboiler, warmtepomp en de aansluiting op een warmtenet: energiebesparende maatregelen dus. Onder de isolatie van je woning vallen de volgende maatregelen:

 • Spouwmuurisolatie
 • Binnen- en buitengevelisolatie
 • Dakisolatie of zoldervloer
 • Vloerisolatie of bodemisolatie
 • HR++ of triple glas, kozijnpaneel of isolerende deur

Voorwaarden voor subsidie

Om recht te hebben op de subsidie moet je jouw woning energiebesparender maken via één van bovenstaande maatregelen. Daarnaast gelden nog enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen om recht te hebben op de subsidie:

 • Je bent eigenaar van de woning en woont er ook zelf.
 • Je laat je woning door een bedrijf isoleren. Je mag het dus niet zelf doen.
 • De subsidie wordt maximaal 24 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregel aangevraagd.
 • Je haalt het minimale aantal m2 dat geïsoleerd moet worden én aan de minimale isolatiewaarde die de overheid als eisen gesteld heeft.

Het subsidiebedrag wordt verdubbeld indien je een tweede isolatiemaatregel neemt of de eerste isolatiemaatregel combineert met een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Deze minimale eisen, evenals een uitgebreid overzicht van alle voorwaarden en bijbehorende details vind je op de website van de RVO.

Waar vraag je subsidie aan?

Subsidie moet aangevraagd worden binnen 24 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald. Het aanvragen kan op de website van de RVO. Je ontvangt alleen subsidie als je voldoet aan alle voorwaarden die de overheid gesteld heeft. Let hier dus goed op.

In het stappenplan van de RVO staat precies welke voorwaarden dit zijn en welke documenten je nodig hebt om de aanvraag succesvol te voltooien. Denk bijvoorbeeld aan de factuur, het betaalbewijs, maar ook de meldcode. De meldcode is belangrijk: zonder deze code duurt het afhandelen van de aanvraag erg lang. Het bedrijf dat voor jou het project heeft uitgevoerd weet de meldcode, al staat deze ook vaak al op de factuur vermeld. Per isolatiemaatregel moet daarnaast minstens één foto meegestuurd worden die genomen is tijdens de werkzaamheden. Controleer het stappenplan om er zeker van te zijn dat je niets vergeet.

Mag je subsidies combineren?

Je mag de subsidie van de ISDE regeling combineren met lokale subsidies van bijvoorbeeld de gemeente, de provincie of een waterschap als de ISDE subsidie na 21 april 2021 is aangevraagd. Lees onder het kopje over gemeentelijke subsidies meer over lokale subsidiemogelijkheden.

Je mag de ISDE subsidie daarnaast ook combineren met een lening. Er is een speciale Energiebespaarlening beschikbaar voor het isoleren van je huis. Lees verderop in dit artikel meer informatie over deze lening.

De SEEH regeling voor Vereniging van Eigenaren (VvE)

De SEEH geldt nog wel steeds voor VvE’s die energie willen besparen in hun gebouw en appartementen. De subsidie geldt voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Commercieel vastgoed heeft geen recht op subsidie via deze regeling.

VvE’s kunnen subsidie aanvragen voor diverse doeleinden: energieadvies, procesbegeleiding, een meerjarenonderhoudsplan en energiebesparende maatregelen, waaronder isolatie, in de gebouwen en appartementen. Uitgebreide informatie over de SEEH regeling voor VvE’s en het regelen van een aanvraag vind je op de website van de Rijksoverheid.

Zijn er lokale subsidies voor isolatie?

Voor subsidies rondom het verduurzamen van je woning kun je ook terecht bij veel gemeenten, provincies of waterschappen. Via de Energiesubsidiewijzer kun je een overzicht vinden van de lening- en subsidiemogelijkheden voor isolatie in jouw regio.

Hoe hoog is de subsidie op isolatie?

De subsidie op isolatie verschilt afhankelijk van wel deel van je huis je hebt laten isoleren en hoeveel m2 geïsoleerd is.

De subsidie wordt berekend als een bedrag per m2. Er gelden zowel een minimum als een maximum aantal m2 die binnen de subsidieregeling vallen. Voor projecten die uitgevoerd zijn na 2 april 2022 zijn geldt het volgende. Deze bedragen gelden ook voor 2024.

MaatregelSubsidie per m2
(uitgevoerd na 2-4-2022)
Min. m2Max. m2
Spouwmuurisolatie€ 410 m2170 m2
Dakisolatie€ 1520 m2200 m2
Vloerisolatie€ 5,5020 m2130 m2
Zoldervloer€ 420 m2130 m2
Gevelisolatie€ 1910 m2170 m2
Bodemisolatie€ 320 m2130 m2

Geld lenen met de Energiebespaarlening

Ben je een particuliere huisbezitter? Dan kun je naast subsidies de isolatie van jouw woning ook bekostigen met behulp van een lening van het Nationaal Warmtefonds. Bijvoorbeeld als je zelf niet voldoende spaargeld hebt.

Met deze Energiebespaarlening kun je tegen een gunstig tarief het benodigde geld lenen om je woning te isoleren. Bijvoorbeeld voor dak-, vloer- of gevelisolatie. De looptijd van deze lening ligt tussen de 7 en 20 jaar, afhankelijk van het bedrag dat je leent. Het rentetarief van de lening staat de gehele looptijd vast. Met deze lening kun je, afhankelijk van jouw situatie en wensen, minimaal € 2.500 tot maximaal € 65.000 lenen. Wel is het uiteraard zo dat geld lenen geld kost.

Profiteer van het verlaagde btw-tarief

Naast de subsidiemogelijkheden heeft de overheid het ook op andere manieren aantrekkelijker gemaakt om je woning te isoleren. Is jouw woning ouder dan 2 jaar en laat je jouw woning isoleren, dan betaal je over de arbeidskosten geen 21% maar 9% btw. Deze belastingverlaging geldt bijvoorbeeld voor:

Subsidie isolatie

Waarom zou je jouw woning isoleren?

Het voordeel van een investering in isolatie is dat je deze gemakkelijk hebt terugverdiend. Isoleer je bijvoorbeeld je spouwmuren, dan zijn de kosten hiervoor tussen de 3 en 5 jaar terugverdiend door de besparing op je energiekosten. Door de verlaging van het btw-tarief op de arbeidskosten en de beschikbare subsidies is de terugverdienperiode relatief kort.

Naast dat isolatie financieel gezien een aantrekkelijke investering is, brengt isolatie kopen nog meer voordelen met zich mee:

 • je woning blijft lekker warm;
 • het maakt je woning milieuvriendelijker;
 • het voorkomt grotendeels vocht- en schimmelproblemen;
 • je hebt geen last meer van vervelende tocht;
 • het werkt geluiddempend.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden