Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Goedkope isolatie

Goedkope isolatie

Wanneer je je woning wilt isoleren met een beperkt budget heb je de keuze uit verschillende soorten goedkope isolatie. Hoewel niet elk materiaal geschikt is voor elke toepassing staat één ding vast, en dat is dat je uit goedkoop isolatiemateriaal dubbel voordeel haalt. Je gebruikt namelijk niet alleen betaalbare isolatie, maar bespaart ook nog eens op je energierekening.

Wat kost goedkope isolatie?

De prijs van isolatie wisselt per materiaal en is daarbij sterk afhankelijk van de dikte, maar ook van het merk. Verder speelt mee of je het isolatiemateriaal op rol koopt of als paneel of spouwplaat. Vooral bij spouwplaten van glaswol valt de prijs per vierkante meter wat hoger uit dan bij glaswol op rol. Prijzen beginnen bij € 15 per m2

Onderstaande tabel bevat de richtprijzen voor goedkope isolatiematerialen. Deze prijzen zijn exclusief plaatsing voor een vakspecialist:

Type isolatieGemiddelde kosten
Glaswol€ 5 - € 15 per m2
EPS€ 5 - € 20 per m2
Steenwol€ 10 - € 20 per m2
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Goedkope isolatie

Waarom zou je (extra) isoleren?

Het verminderen van de energie kosten is het meest gehoorde argument voor het goedkoop isoleren van een huis. Zo hou je op een betaalbare manier kou buiten en warmte vast. En afhankelijk van het materiaal heeft het daarnaast vaak ook tochtwerende eigenschappen. 

Dit zijn echter niet de enige redenen waarom mensen besluiten om voordelige isolatie aan te brengen. De meeste soorten goedkope isolatie beschikken bijvoorbeeld over goede geluiddempende kwaliteiten. Doordat er minder geluid van buiten of van de buren is te horen heeft isolatiemateriaal ook op dat front een comfortverhogende werking. 

En wil je je woning na verloop van tijd verkopen? Dan loont het eveneens om te isoleren; ook als je dat met budgetvriendelijke isolatie doet. Voor een goed geïsoleerd huis kan je immers een hogere prijs vragen dan voor een beperkt of matig geïsoleerd huis.

Kenmerken van verschillende goedkope isolatiematerialen

Elk isolatiemateriaal heeft specifieke kenmerken. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van goedkope isolatie voor je op een rij.

GlaswolEPSSteenwol
Voordelen- Hoge isolatiewaarde
- Licht van gewicht
- Werkt geluiddempend
- Brandwerend
- Hoge isolatiewaarde
- Licht van gewicht
- Ongevoelig voor vocht
- Schimmel- en rotvrij
- Hoge isolatiewaarde
- Goede geluidsisolatie
- Brandwerend
Nadelen- Verliest isolatiewaarde bij contact met water
- Kan irritatie en jeuk veroorzaken
- Beperkt geschikt voor geluidsisolatie
- Niet brandwerend
- Niet het meest milieuvriendelijk
- Dikker, dus snel ruimteverlies bij meerdere lagen
- Kan irritatie en jeuk veroorzaken

Glaswol

Glaswol is gemaakt van zand en gerecycled glas. Doordat het een open structuur heeft, houdt het warmte bijzonder goed vast. Het materiaal is vanwege zijn dempende werking ook geschikt als goedkope isolatie tegen geluidsoverlast. Glaswol is te koop op rol en als plaat. De platen zijn aan één kant vaak voorzien van aluminiumfolie. Deze folielaag vermindert de kans op vochtproblemen door condensatie. Glaswol leent zich bij uitstek om daken, vloeren en muren te isoleren.

EPS

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en is algemeen bekend onder de naam piepschuim. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit lucht en de belangrijkste toepassing ervan is dan ook warmte-isolatie. EPS wordt met name gebruikt om vloeren en platte daken te isoleren. Door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is EPS een goede keuze bij mensen die betaalbare isolatie voor deze doeleinden zoeken.

Steenwol

Steenwol lijkt erg op glaswol en heeft vergelijkbare isolerende kwaliteiten. Net als steenwol kun je het gebruiken als geluidsisolatie en warmte-isolatie. Het verschil tussen de beide isolatiesoorten zit hem in het hoofdmateriaal. Bij steenwol is dat namelijk stollingsgesteente, zoals basalt of doleriet. Dit wordt op een hoge temperatuur vloeibaar gemaakt. Vervolgens koelt het middels een speciale bewerkingsmethode af in draadvorm, waarna men er matten van maakt. Steenwol is geschikt voor het isoleren van spouwmuren, platte en schuine daken, vloeren, scheidingswanden en kruipruimtes.

Aandachtspunten bij het aanbrengen van goedkope isolatie

Als je ruimtes met wol op rol of als plaat wil isoleren dien je bij het plaatsen enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. 

Bescherming

Of je nu met minerale wol, steenwol of glaswol werkt, het is altijd verstandig om je longen, huid en ogen te beschermen. Zo voorkom je dat irritatie of jeuk ontstaat door loskomende vezels. Bij het aanbrengen van deze budgetvriendelijke isolatiematerialen is het daarom aan te raden om een veiligheidsbril, mondkap en werkhandschoenen te dragen. 

Goed gereedschap

Let er bovendien op dat je bij het afsnijden en op maat snijden een mes gebruikt dat goed scherp is. Daarmee verklein je de kans dat vezels losraken. Huur je een vakspecialist in, dan beschikt deze altijd over het juiste gereedschap.

Welke aanvullende voordelige isolerende maatregelen zijn er?

Om te besparen op gas is het aanbrengen van goede vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie zeer doeltreffend, maar zeker niet het enige wat je kunt doen. Wanneer je interesse hebt in goedkoop isoleren zijn er diverse aanvullende maatregelen die het overwegen waard zijn. Ondersteunende vormen van betaalbare isolatie zijn onder andere:

  • Tochtwering op raamkozijnen en deurposten
  • Kieren rond ramen en deuren kitten
  • Buisisolatie in onverwarmde ruimtes, zoals kruipruimtes
  • Weerkaatsend aluminiumfolie achter radiators
  • Tochtborstel in de brievenbus in je voordeur
  • Tochtrollen bij de drempels van binnendeuren

De effectiviteit van sommige adviezen lijkt misschien beperkt, maar als het om isolatie gaat helpen alle kleine beetjes.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste isolatie?

Glaswol en EPS zijn twee van de goedkoopste isolatiematerialen, beiden al verkrijgbaar vanaf € 5 per m2. Benieuwd naar de totale kosten van isolatie in jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend isolatie offertes aan.

Is het voordeligste isolatiemateriaal ook altijd de goedkoopste oplossing?

Nee, daar kun je niet zonder meer vanuit gaan. Voor isolatie met de laagste aanschafprijs betaal je weliswaar minder per m2, maar bepalende factoren zijn wat en met welk doel je wilt isoleren. EPS-platen zijn bijvoorbeeld de goedkoop, maar hebben ook een vrij hoge lambdawaarde. Hoe hoger deze waarde, hoe minder groot het isolerende effect. In de praktijk betekent dit dat je vergeleken met steenwolplaten meer of dikkere EPS-platen nodig hebt om dezelfde mate van isolatie te bereiken.

Hoelang gaat goedkope isolatie mee?

Zolang er geen vocht bij komt hebben EPS-platen, glaswol en steenwol een lange levensduur. Deze budgetvriendelijke isolatiematerialen behoudt tientallen jaren zijn werking en is pas na 55 tot 75 jaar aan vervanging toe. Vergelijk verschillende isolatiematerialen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden