Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Gevelisolatie kosten

Gevelisolatie kosten

Minimale kosten
€ 1.500
Gemiddelde kosten
€ 11.500
Maximale kosten
€ 24.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 6.000 - € 17.000

Benieuwd naar gevelisolatie kosten? Gevelisolatie kan een uitkomst zijn als je graag een warm en goed geïsoleerd huis hebt, maar er veel warmte verloren via de muren. Gevelisolatie houdt de warmte in huis. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Hoeveel gevelisolatie je zal gaan kosten en welke mogelijkheden je allemaal hebt, ontdek je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Wat kost gevelisolatie?

Gemiddeld kost gevelisolatie € 7.000 tot € 11.000, inclusief plaatsing. Je hebt de keuze uit twee isolatiemaatregelen: binnengevelisolatie en buitengevelisolatie. Bij zowel binnen- als buitengevelisolatie wordt gebruik gemaakt van isolatieplaten. Bekijk onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde prijzen per soort gevelisolatie per woningtype.

Soort woning (opp)BinnengevelBuitengevel
Appartement (25 m²)€ 1.500 – € 2.250€ 2.500 – € 3.250
Tussenwoning (50 m²)€ 3.000 – € 4.500€ 5.000 – € 6.500
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (100 m²) € 6.000 – € 9.000€ 10.000 – € 13.000
Vrijstaand (180 m²)€ 11.000 – € 16.000€ 18.000 – € 23.500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Gevelisolatie wordt geplaatst

Prijsvoorbeelden gevelisolatie

Om je een beeld te geven van de gevelisolatie kosten en mogelijkheden zijn twee situaties geschetst:

De goedkoopste optie

Je woont in een hoekhuis, en je wilt je woning beter isoleren zodat je je woning met een warmtepomp kunt verwarmen. Hiervoor is alleen spouwmuurisolatie namelijk niet altijd voldoende. Buitengevelisolatie zie je niet zitten omdat dit het uiterlijk van je woning aanpast. Kies in dit geval voor binnengevelisolatie. Hiermee is het huis extra geïsoleerd. Deze binnengevelisolatie gaat je tussen de € 6.000 en € 9.000 voor 100 m2 kosten.

De hoogste besparing op je energierekening

Je hebt een mooie vrijstaande woning, maar de energiekosten zijn aan de hoge kant. Je wilt zoveel mogelijk besparen en de gemeente is bereid je een vergunning te geven om het aanzicht van je woning te kunnen veranderen. Dan kies je voor het laten plaatsen van een buitenmuurisolatie, zodat de stookkosten dalen, maar ook de temperatuur in huis comfortabeler wordt. Buitenmuurisolatie, inclusief nieuwe gevelbekleding, laat je aanbrengen voor een bedrag van € 18.000 tot € 23.500 voor 180 m2. Dit is het bedrag exclusief eventuele subsidie.

Wat valt onder gevelisolatie?

Wanneer spreek je eigenlijk van gevelisolatie? Mocht je een woning bezitten waarbij spouwmuurisolatie geen optie is, of wil je jouw woning beter isoleren dan met enkel spouwmuurisolatie mogelijk is, dan is gevelisolatie de oplossing. Gevelisolatie kan zowel door middel van binnengevel- als buitengevelisolatie.

Binnengevelisolatie

Bij binnengevelisolatie wordt, zoals de naam al verraad, de binnenkant van de muren geïsoleerd. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. In de meeste gevallen maakt de vakspecialist gebruik van kant- en-klare panelen of een voorzetwand. Echter zijn cellenbeton- of hennepblokken ook mogelijk. De isolatiewaarden van deze methodes hangen af van het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt.

Bij kant- en-klare panelen worden isolatieplaten die al voorzien zijn van een dampremmende laag en een gipsplaat op de muur gezet. Dit gebeurt tegen een verticale isolatiestrook die koudebruggen voorkomt en een kleine spouw creëert. Hierbij is het plaatsen van een houten raamwerk tegen de muur dus niet nodig.

Bij een voorzetwand wordt een houten raamwerk geplaatst, welke wordt gevuld met isolatieplaten. Deze isolerende wand wordt daarna afgedekt met platen van hout of gips, waarna de wand kan worden geschilderd of behangen.

Kies je tot slot voor cellenbeton- of hennepblokken, dan worden deze, als de muur effen genoeg is, tegen de muur gelijmd. Zo niet, dan kan er een mini spouw gerealiseerd worden. Deze blokken isoleren wel minder goed dan isolatiematerialen als PIR platen of steenwol doen.

Voor- en nadelen van binnengevelisolatie

De grootste voordelen van binnengevelisolatie zijn uiteraard de besparing op de energiekosten en het feit dat je de isolatielaag naar wens dikker of dunner kunt maken. Ook heb je geen vergunning nodig, tenzij je in een monumentaal pand woont waarbij het interieur ook monumentaal is.

Voordelen:

 • Besparing op de energiekosten
 • Goedkoper dan buitengevelisolatie
 • Geen vergunning nodig (behalve bij monumentaal interieur)
 • Ook mogelijk voor woningen zonder spouw
 • Elke kamer kan apart geïsoleerd worden

Als we kijken naar de nadelen is naast de investering het ruimteverlies de grootste. Dit ruimteverlies zal zich voornamelijk voordoen bij hoekwoningen, 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen. Bij appartementen en tussenwoningen is het verlies namelijk minder groot door het relatief grotere raamoppervlak in de buitenmuren van deze woningen.

Nadelen:

 • Verlies van ruimte in de kamer
 • Stopcontacten, radiatoren etc moeten eventueel verplaatst worden
 • Duurder dan spouwmuurisolatie
 • Kamer moet leeg zijn tijdens het isoleren
Een voorbeeld van gevelisolatie aan de binnenzijde

Buitengevelisolatie

Bij buitengevelisolatie wordt niet de binnenkant, maar juist de buitenzijde van de gevel van isolatiemateriaal voorzien. Allereerst plakt de vakspecialist isolatieplaten tegen de buitenmuren aan, waarna het isolatiemateriaal wordt afgedekt met gevelbekleding in de vorm van bijvoorbeeld steenstrips, stucwerk of gevelplaten.

Je maakt de buitenmuren dus wat dikker. De kozijnen kunnen bij dunne isolatie gewoon blijven zitten. Wordt een dikkere laag aangebracht, dan zal het kozijn ook aangepast worden. Mochten je kozijnen al aan vervanging toe zijn, dan is dit daar een uitstekend moment voor. Check voor meer informatie ons artikel over buitengevelisolatie.

Voor- en nadelen van buitengevelisolatie

Ook buitengevelisolatie heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel van deze vorm van gevelisolatie boven de variant binnenshuis is het gebrek aan ruimteverlies. Je merkt er qua woonoppervlakte niets van. Buitengevelisolatie heeft een hoog rendement en zorgt daardoor voor flink lagere energielasten.

Voordelen:

 • Besparing op de energiekosten
 • Isolatie zonder ruimteverlies in huis
 • Ook mogelijk voor woningen zonder spouw
 • Goed voor het klimaat, want minder CO2 uitstoot
 • Zorgt voor een zo goed als nieuwe buitengevel met een nieuwe look

Het laten plaatsen van buitengevelisolatie is een behoorlijke investering. Een ander nadeel is het feit dat je deze isolatiemaatregel niet zomaar mag laten uitvoeren. Omdat je bij buitengevelisolatie het uiterlijk van je woning aanpast, moet je een vergunning aanvragen. Woon je in een monumentaal pand, of is jouw woning bijvoorbeeld een beschermd stadsgezicht, dan is deze isolatiemaatregel niet toegestaan.

Nadelen:

 • Forse investering
 • Vergunning verplicht
 • Aanpassing aan ramen mogelijk nodig bij dikke isolatielaag

Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor gevelisolatie?

Er is een scala aan isolatiematerialen die mogelijk zijn om in te zetten bij gevelisolatie. Zo zijn isolatieplaten van de vijf meest gebruikte isolatiematerialen mogelijk: EPS, PIR, PUR, glaswol en steenwol. Er zijn echter nog veel meer alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan materialen als hennepvezel, houtvezel, schapenwol, vlaswol, kurk of katoen. Ook Resol hardschuim platen en XPS kunnen gebruikt worden bij gevelisolatie. Een vakspecialist kan je adviseren in de beste keuze voor jouw situatie.

Wil je in aanmerking komen voor subsidie? Houd dan rekening met de voorwaarden die de overheid stelt bij de keuze van jouw isolatiemateriaal. Een volledige lijst met alle materialen die zij geschikt achten voor gevelisolatie, de Maatregelenlijst Isolatie, vind je op de website van de RVO.

Het btw-tarief op gevelisolatie

Een financiële meevaller als je gevelisolatie gaat plaatsen: bij het isoleren van een woning met als doel deze woning energiezuiniger te maken, betaal je geen 21% maar slecht 9% btw. Dit btw-tarief geldt voor de arbeidskosten die bij deze maatregelen komen kijken. Je woning moet hiervoor wel 2 jaar of ouder zijn. Isolatiematerialen zelf vallen wel onder het btw-tarief van 21%.

Subsidie bij gevelisolatie

De overheid verstrekt via de ISDE-regeling isolatie subsidies aan wooneigenaren die één of twee isolatiemaatregelen nemen. Dit kan ook één isolatiemaatregel zijn, bijvoorbeeld vloerisolatie, gecombineerd met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Ben je naast gevelisolatie dus van plan om nóg een maatregel uit te laten voeren? Controleer dan op de website van de RVO aan welke voorwaarden deze maatregelen moeten voldoen om aanspraak te kunnen maken op subsidie. Zo moet je zelf in de woning woonachtig zijn, moeten bepaalde isolatiewaarden gehaald worden en dient de isolatiemaatregel uitgevoerd te worden door een bedrijf. Je mag de isolatiemaatregel dus niet zelf uitvoeren.

Waar bestaat de prijs van gevelisolatie uit?

Kostenoverzicht Gevelisolatie prijzen

De totale prijs voor de plaatsing van gevelisolatie bestaat uit arbeidskosten, machinekosten en materiaalkosten. Arbeidskosten nemen hierbij het grootste gedeelte in beslag. Deze kosten zijn ongeveer 60% van de totale kosten. Vergelijk daarom offertes om de vakspecialist met de beste deal op het gebied van arbeidskosten te vinden. Op de machinekosten heb je minder invloed, maar op de kosten van het materiaal daarentegen wel, door te kiezen voor het isolatiemateriaal dat bij jou past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal Bespaartips

Combineer meerdere projecten

Laat je gevel niet alleen isoleren, maar bijvoorbeeld ook impregneren of reinigen. Door deze projecten te combineren worden ze relatief voordeliger. De vakspecialist is namelijk al bezig. Impregneren zorgt ervoor dat er minder vocht in huis komt en heeft zo ook invloed op de energiekosten.

Ga na of je subsidie krijgt

We noemden het in het artikel al even: voor isolatieprojecten geven de overheid alsook veel gemeentes subsidie. Controleer daarom altijd of je hiervoor in aanmerking voor komt. Zo bespaar je gemakkelijk op de totale kosten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden