Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Kelder isoleren

Kelder isoleren

Heb jij een kelder die je graag om zou willen bouwen tot extra leefruimte? Of gebruik je jouw (kruip)ruimte niet en wil je simpelweg zorgen voor een beter geïsoleerde vloer op de begane grond? Afhankelijk van jouw wensen is de kelder op diverse manieren te isoleren. Zo geniet je voor je het weet van een beter geïsoleerde woning.

Hoeveel kost een kelder isoleren?

Er zijn verschillende manieren om een al bestaande kelder te isoleren. Bij een kruipkelder kun je het kelderplafond isoleren om de vloer van de begane grond geïsoleerd te hebben. Heb je een grotere kelder die je wil gebruiken als extra leefruimte? Isoleer dan de muren en/of de vloer van de kelder.

In onderstaande tabel vind je een indicatie van de m2 prijs voor elke isolatiemaatregel, inclusief plaatsing door een isolatiespecialist.

IsolatiemaatregelGemiddelde kosten per m2
Plafondisolatie€ 33 - € 55
Muurisolatie€ 60 - € 90
Vloerisolatie€ 50 - € 70
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom zou je jouw kelder isoleren?

Een ongeïsoleerde kelder heeft over het algemeen een temperatuur van rond de 15 graden. Een kelder isoleren is daarom lang niet altijd noodzakelijk, maar kan afhankelijk van jouw doelen wel handig zijn.

Kruipkelder isoleren

Heb je een kruipkelder, ook wel kruipruimte genoemd, of een onverwarmde kelder die je niet tot nauwelijks gebruikt? En is jouw doel het isoleren van de vloer op de begane grond? Dan kun je het plafond van de kruipkelder isoleren. Hierdoor voorkom je dat de warmte uit je huis via de vloer verdwijnt en dat kou en vocht uit de kruipkelder omhoog komen. Het leefklimaat van jouw woning zal er hierdoor op vooruit gaan en bovendien zorgen voor minder koude voeten.

Kelder als extra leefruimte gebruiken

Beschikt jouw woning over een kelder waar je goed in kunt staan, dan kun je deze ook tot extra woonruimte omtoveren. Bijvoorbeeld als berging, voorraadkast of wijnkelder. Of als de grootte van de kelder het toelaat tot een hobbykamer, praktijkruimte of logeerkamer. Waar een wijnkelder baat heeft bij koele temperaturen is een verwarmde kelder wel zo fijn als je de kelder als extra leefruimte wil inzetten. Het isoleren van de muren en/of vloeren zorgt niet alleen voor aangenamere temperaturen, maar, indien goed uitgevoerd, ook voor minder vocht in de kelder.

Hoe isoleer je een kelder?

Bij kelders in aanbouw is isoleren via de buitenzijde met watervaste isolatie mogelijk. Bestaat de kelder echter al, dan is dat lastig. Bestaande kelders kunnen wel via de binnenzijde geïsoleerd worden. We vertellen meer over de mogelijkheden:

Het plafond van je kruipkelder isoleren

Als je klaar bent met optrekkend vocht, koude vloeren en de warmte die via de vloer verloren gaat, is het isoleren van de vloer een goede oplossing. Dit gaat het makkelijkst via de kruipruimte of kruipkelder. Hierbij worden isolatieplaten of dekens tegen het plafond van de kruipruimte bevestigd. Een vakspecialist heeft dit project zo voor je geklaard, maar je kunt dit ook redelijk eenvoudig zelf doen.

Het isoleren van het plafond van de (kruip)kelder is een goed idee voor onverwarmde kelders die je niet of nauwelijks gebruikt. Kies hier niet voor als je van jouw kelder een leefruimte wilt maken. Doordat je de kelder afsluit van de rest van de woning, zal de temperatuur in de kelder namelijk zakken. Dit betekent dat je door de isolatie meer energiekosten zult hebben, mocht je de kelder toch willen verwarmen.

Wil je meer weten over deze isolatiemaatregel? Lees dan ons artikel over kruipruimte isoleren.

De muren van de kelder isoleren

Voor een verwarmde kelder kun je het best de binnenmuren isoleren. Deze vorm van gevelisolatie zorgt namelijk voor een prettiger wooncomfort. Het is aan te raden een isolatiemateriaal te kiezen dat vocht niet doorlaat en daar ook niet gevoelig voor is. Meestal wordt bij kelderisolatie daarom voor EPS of XPS gekozen. Deze materialen zijn vrijwel volledig ongevoelig voor vocht.

Nadat de isolatieplaten zijn aangebracht en alle maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat eventuele vochtproblemen kunnen ontstaan, kunnen de muren worden afgewerkt met bijvoorbeeld bepleistering, gipskarton of gipskartonplaten.

Meer informatie over binnengevelisolatie en de bijbehorende kosten vind je in ons gevelisolatie prijzen artikel.

De vloer van de kelder isoleren

Ook de keldervloer kan geïsoleerd worden. Bij het plaatsen van deze isolatiemaatregel moet wederom sterk rekening gehouden worden met potentiële vochtproblemen.

Vloerisolatie in de kelder kan ondervloers gelegd worden, maar dan moet je bereid zijn om de complete, vaak betonnen, vloer eruit te laten halen. Er kunnen ook drukvaste, vochtongevoelige isolatieplaten bovenop de vloer gelegd worden. Houd er dan rekening mee dat de vloer iets omhoog zal komen.

Aandachtspunten bij het isoleren van de kelder

Omdat de kelder zich onder de grond bevindt, kunnen mogelijk vervelende problemen ontstaan door onder andere vocht, schimmel en radongas. We zetten daarom een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij.

Vochtproblemen

We hebben het al meerdere keren benoemd: een van de grootste aandachtspunten bij kelders zijn (potentiële) vochtproblemen. Een kelder zit immers onder de grond. Het isoleren van een kelder moet daarom zorgvuldig gebeuren met het oog op het voorkomen van problemen met vocht. Indicators van vochtproblemen zijn bijvoorbeeld vochtplekken, schimmelvorming of een muffe geur.

Aan te raden is daarom een vakspecialist in te schakelen. Zij weten namelijk alles over vochtbestrijding in de kelder en hoe je vochtproblemen in de toekomst kan voorkomen. Ze checken niet alleen op vochtplekken, maar bijvoorbeeld ook de leidingen, het metselwerk en mogelijk incorrecte drainage. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan een bloemenperkje naast de keldermuur dat voor te veel vocht in de grond zorgt, of een regenpijp die water direct langs de keldermuur leidt.

Goede ventilatie

Voldoende ventilatie in de kelder is erg belangrijk. Het helpt namelijk tegen een te hoog vochtgehalte. Daarnaast voorkomt het dat je wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden radongas.

Radongas is een radioactief gas dat van nature in de grond en in bouwmaterialen als cement en beton voorkomt. Het ontstaat namelijk vooral in materialen als steen, grond en zand. Het inademen van dit gas in de buitenlucht kan geen kwaad. Als radongas zich ophoopt, bijvoorbeeld in de kelder, kan het leiden tot gezondheidsproblemen. Goede ventilatie is dus erg belangrijk om hoge hoeveelheden radongas tegen te gaan.

Subsidie bij een kelder isoleren

Het is mogelijk subsidie te ontvangen voor kelderisolatie als je dit project laat uitvoeren door een erkend isolatiebedrijf. De overheid stelt specifieke bedragen per m² beschikbaar voor verschillende isolatiemaatregelen. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je eigenaar van de woning zijn, er zelf wonen en één of twee isolatiemaatregelen laten uitvoeren. Dit mag ook een combinatie van een isolatiemaatregel en een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet zijn.

Wil je meer informatie over alle subsidiemogelijkheden en voorwaarden? Je kunt alle informatie rondom subsidie op onze subsidie isolatie pagina lezen, of naar de website van de RVO gaan.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden