Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie PIR isolatie

PIR isolatie

Is het ‘s winters vaak koud in huis en loopt de energierekening hoog op? Dan is je woning waarschijnlijk niet goed geïsoleerd. PIR isolatie is een vaak gebruikt isolatiemateriaal: het isoleert goed en is makkelijk te plaatsen. Ben je benieuwd naar de prijzen van PIR isolatie en alle informatie en mogelijke toepassingen? Lees het in dit handige artikel.

Wat kost PIR isolatie?

PIR isolatie is populair onder huiseigenaren. De totale isolatie prijs is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld de isolatie maatregel die je neemt, de dikte van het materiaal en de oppervlakte die je geïsoleerd wilt hebben. Bekijk hieronder de gemiddelde PIR isolatie kosten per m2.

IsolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² inclusief btw en plaatsing
PIR platen€ 25 - € 30

Prijsvoorbeeld

Voor het aanbrengen van vloerisolatie op de begane grond van een tussenwoning ben je voor 40 m2 gemiddeld tussen de € 1.000 en € 1.200 voor de plaatsing en het isolatiemateriaal kwijt. Hier komen mogelijk nog wel extra kosten bovenop: denk aan de voorrijkosten en kosten voor de voorbereiding en afwerking. De totale kosten voor dit project kunnen daarom enkele honderden euro’s hoger liggen. In dit voorbeeld is bovendien geen rekening gehouden met eventuele subsidie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is PIR isolatie?

PIR isolatie staat voor polyisocyanuraat en is de ‘verbeterde versie’ van PUR isolatie. Doordat het materiaal verder is doorontwikkeld, heeft PIR een hogere isolatiewaarde dan PUR en is het bovendien brandveiliger omdat er bij verhitting minder schadelijke stoffen vrijkomen. PIR is een kunststof en te verkrijgen in de vorm van isolatieplaten.

Voor welke isolatiemaatregelen is PIR te gebruiken?

PIR isolatieplaten zijn breed inzetbaar voor het isoleren van je woning. De isolatiespecialist past dit materiaal voornamelijk toe bij het isoleren van:

 • Hellende daken
 • Platte daken
 • Vloeren
 • Spouwmuren

Welke dikte heb ik nodig voor het isoleren met PIR?

PIR isolatieplaten zijn te verkrijgen in diktes van 30 millimeter tot 120 millimeter. Welke dikte voor jouw project nodig is, is afhankelijk van wat je wil isoleren. Een spouwmuur heeft een andere dikte nodig dan bijvoorbeeld vloerisolatie. Houd bovendien ook rekening met de minimale eisen die gesteld zijn aan isolatiewaarden, bijvoorbeeld als je in aanmerking wilt komen voor subsidie. Uiteraard kan een vakspecialist je altijd in adviseren in welke dikte je nodig hebt.

Wat is de isolatiewaarde van PIR isolatie?

Hoe zit het dan precies met die isolatiewaarde? Om de isolatiewaarde van een materiaal te berekenen, deel je de dikte van het isolatiemateriaal in centimeters door honderd. Dat getal deel je vervolgens door de lambdawaarde. De lambdawaarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe lager deze waarde, hoe beter.

Om te voldoen aan de eisen voor subsidie die de overheid stelt, moet de isolatiewaarde bij dak- en vloerisolatie 3,5 Rd zijn. Bij PIR isolatie ligt de lambdawaarde tussen de 0,022 en 0,027 W/mk. Dit betekent dat de isolatiewaarde van PIR isolatieplaten bij een plaat van 9 centimeter dik al 3,3 tot 4,1 Rd is. PIR isolatie heeft dus een erg hoge isolatiewaarde.

Wat zijn de voor- en nadelen van PIR isolatie?

PIR isolatie kent zowel voor- als nadelen die het materiaal afhankelijk van jouw situatie en wensen geschikt maakt voor jouw project of niet.

De voordelen

Allereerst heeft PIR isolatie vele voordelen. Doordat dit isolatiemateriaal een gesloten cellenstructuur heeft, blijft het materiaal altijd vrij van vocht. Ook heeft het een hoog isolatievermogen. Hierdoor is jouw woning niet alleen energiezuiniger, maar levert het ook een bijdrage aan een aangenamer leefklimaat. De voordelen van PIR isolatie zijn:

 • Een hoge isolatiewaarde
 • Brandveilig
 • Ongevoelig voor vocht
 • Makkelijk te verwerken en snijden
 • Licht van gewicht
 • Lange levensduur
 • Vormvast en drukvast

De nadelen

PIR isolatie heeft echter ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo worden bij de productie van PIR stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Milieuvriendelijk is dit materiaal dan ook niet. Daarnaast maken de materiaaleigenschappen het ook moeilijk om PIR te recyclen. Tot slot zijn PIR platen niet flexibel omdat ze van harde kunststof gemaakt zijn. Het laat zich dus niet vervormen om tussen twee bouwdelen te passen, zoals glaswol dat bijvoorbeeld wel doet.

Vergelijking van PIR met andere isolatiematerialen

De vijf isolatiematerialen die het meest in woningen worden toegepast zijn: EPS, PUR, PIR, steenwol en glaswol. Iedere materiaalsoort heeft zijn eigen eigenschappen en toepassingen. Bekijk hieronder een handig overzicht van deze verschillende isolatiematerialen.

Type isolatieGem. kosten per m2Lambdawaarde*VoordelenNadelen
Glaswol€ 80,032 - 0,040- Geluidsdempend
- Vocht- & schimmelwerend
- Brandveilig
- Relatief goedkoop
- Milieuvriendelijk & 100% recyclebaar
- Kan jeuk en huidirritatie veroorzaken
- Niet geschikt voor smalle spouwmuren
Steenwol€ 100,032 - 0,040- Zeer geluidsdempend
- Vocht- & schimmelwerend
- Brandveilig
- Milieuvrendelijk & 100% recyclebaar
- Kan jeuk en huidirritatie veroorzaken
- Niet geschikt voor smalle spouwmuren
EPS€ 200,030 - 0,040- Vocht- en schimmelwerend
- Duurzaam & goed recyclebaar
- Zeer licht in gewicht
- Brandbaar (wel brandremmende werking)
- Grondstof is een kunststof
- Inflexibel: dicht hoeken & naden minder goed
PUR€ 250,022 - 0,028- Dekt naden & kieren probleemloos
- Vocht- & schimmelwerend
- Hoge isolatiewaarde
- Brandremmend
- Duurste keuze
- Bevat chemicaliën, daardoor niet milieuvriendelijk
- Moeilijk te verwijderen
- Niet recyclebaar
PIR€ 150,022 - 0,027- Licht in gewicht
- Hoge isolatiewaarde
- Brandremmend
- Ongevoelig voor vocht
- Bevat chemicaliën, daardoor niet milieuvriendelijk
- Inflexibel materiaal
- Niet recyclebaar

Genoemde gemiddelde kosten betreffen enkel de kosten voor het materiaal. Exacte kosten zijn o.a. afhankelijk van de dikte van het materiaal.
* De lambdawaarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. Hierbij geldt: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie.

Wat is het verschil tussen PIR en PUR?

Zoals al eerder in dit artikel aangegeven, hebben PIR en PUR dezelfde basis. Ze lijken dan ook in veel opzichten op elkaar. Zo hebben beide materialen een hoge isolatiewaarde, zijn ze waterafstotend en geschikt voor bijvoorbeeld het isoleren van betonvloeren en platte daken. Ook is het productieproces van beide isolatiematerialen niet milieuvriendelijk.

De verschillen zitten daarom in de details. Zo is de isolatiewaarde van PIR net iets hoger dan PUR, is PIR net iets brandveiliger en kan PIR net wat meer gewicht dragen. Wel is PIR net iets duurder. In de praktijk worden beide materialen wel eens samen gebruikt: met PUR-schuim worden dan de naden tussen PIR platen gedicht.

Pir isolatie huis

Hoe wordt PIR isolatie geplaatst?

Een isolatiespecialist plaatst PIR isolatie op zowel platte als schuine daken. Ook bij vloeren is deze isolatie mogelijk. Omdat PIR isolatie alleen als plaat wordt gebruikt, komt dit isolatiemateriaal als spouwmuurisolatie vooral voor bij nieuwbouwwoningen. Lees hieronder het stappenplan dat de vakspecialist voor elk project aanhoudt bij het isoleren van al bestaande woningen.

Een schuin dak van binnenuit isoleren

 1. De vakspecialist begint allereerst met de voorbereidingen en zorgt ervoor dat de ruimte vrij is om met het isoleren te kunnen beginnen. Ook moeten de PIR platen op maat gesneden worden indien ze te groot zijn.
 2. De isolatiespecialist bevestigt de op maat gesneden platen aan de binnenkant van het houten dakgebinte. Door ze op de balken zelf te bevestigen ontstaat een ononderbroken schild, wat zorgt voor optimale isolatie.
 3. Eventuele kieren dicht de isolatiespecialist af met PUR-schuim en naden worden afgeplakt met aluminiumtape.
 4. Ziet alles er goed uit? Dan kan de binnenkant van het dak verder afgewerkt worden.

Een schuin dak van buitenaf isoleren

 1. De vakspecialist verwijdert allereerst de dakbedekking.
 2. De PIR isolatieplaten worden zo strak mogelijk tegen elkaar aan geplaatst om zwakke plekken in je dakisolatie te voorkomen. Meestal zijn de kunststof dakplaten voorzien van een tand en groefsysteem, zodat ze perfect in elkaar passen.
 3. De isolatiespecialist plakt de naden af met tape, zodat het geheel winddicht is.
 4. Je kunt ervoor kiezen om dampremmende folie of vochtwerende folie aan te laten brengen. Hierdoor gaat je PIR isolatielaag langer mee.
 5. Na het aanbrengen van de folie is het tijd om de dakbedekking weer netjes terug te plaatsen.

Een plat dak isoleren

 1. De vakspecialist legt allereerst een dampremmende laag op het dak. Deze dampremmende laag wordt vervolgens vastgezet met enkel- of dubbelzijdige tape.
 2. De isolatiespecialist brengt nu de PIR isolatie aan op je platte dak.
 3. Na het aanbrengen van de isolatieplaten wordt je dak weer netjes afgewerkt.

Een vloer isoleren

 1. Voor vloerisolatie is het belangrijk om de ruimte leeg te hebben. Hierdoor kan de vakspecialist makkelijk aan het werk. Hij of zij verwijdert allereerst de bestaande vloerbedekking om de vloerisolatie aan te kunnen brengen.
 2. De isolatiespecialist plaatst vervolgens de PIR isolatieplaten op de ondergrond.
 3. Laat je isolatie plaatsen in bijvoorbeeld de woonkamer of een andere kamer waar je veel loopt? Dan is het slim om een extra isolatielaag aan te brengen. Zo raakt de vloer minder snel beschadigd.
 4. De vakspecialist werkt de vloer vervolgens naar jouw smaak weer af.

Bespaartips bij het plaatsen van PIR isolatie

Het laten plaatsen van PIR isolatie is een flinke klus. Omdat niemand te veel wil betalen voor het isoleren van hun woning, delen we nog een aantal slimme bespaartips.

Combineer verschillende projecten

Wil je naast je vloer ook ook je dak laten isoleren? Door meerdere projecten te combineren bij dezelfde vakspecialist, ontvang je vaak een scherpere totaalprijs. Vraag daarom bij de vakspecialist naar de mogelijkheden voor verbeterde isolatie in jouw huis en laat je adviseren. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe beter het is voor je portemonnee.

Controleer of subsidie beschikbaar is

Er zijn zowel landelijke subsidies (via de ISDE regeling), maar ook lokale subsidiemogelijkheden, afhankelijk van de gemeente of provincie waarin je woont. Het is dus slim om via de Energiesubsidiewijzer te controleren of er subsidie mogelijk is voor jouw isolatie project.

Maak een keuze binnen je budget

Je budget is uiteraard de belangrijkste factor voor de beslissingen die je neemt rondom isolatie. Heb je niet voldoende spaargeld om je volledige woning te isoleren, maar wil je wel op de stookkosten besparen? Dan is dakisolatie bijvoorbeeld een geschikte keuze. Zo wordt het warmteverlies tot wel 30% beperkt. Met een laag budget is spouwmuurisolatie ook een uitstekende optie. Beide vormen leveren een flinke besparing op de energiekosten op.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden