Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie

Bij buitengevelisolatie isoleer je, zoals de naam het al zegt, de buitenkant van jouw woning. Hoe gaat dit precies in z’n werk, wat kost het en waarom zou je hiervoor kiezen? Of je slechts informatie wilt inwinnen, of al zeker weet dat buitengevelisolatie de keuze voor jou is: dit artikel helpt je verder.

Hoeveel kost buitengevelisolatie?

De kosten voor buitengevelisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het type huis waarin je woont bijvoorbeeld, en het gebruikte isolatiemateriaal. In onderstaande tabel staat voor elk type woning de gemiddelde kosten van dit project weergegeven. Hierbij zal een goedkoper isolatiemateriaal als glaswol voor lagere totale kosten zorgen dan een duurder materiaal als PIR.

WoningtypeGemiddelde kosten
Appartement (25 m2)€ 2.500 - € 3.250
Tussenwoning (50 m2)€ 5.000 - € 6.500
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (100 m2)€ 10.000 - € 13.000
Vrijstaande woning (180 m2)€ 18.000 - € 23.400
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Buitengevelisolatie

Wat is buitengevelisolatie?

Bij buitengevelisolatie isoleer je de buitenkant van de gevel. Dit gebeurt door middel van isolatieplaten die tegen de bestaande buitenmuur geplakt worden. Deze platen worden vervolgens afgedekt met gevelbekleding.

Met deze vorm van isolatie maak je de buitenmuren dus dikker dan ze oorspronkelijk waren. De isolatieplaten zorgen ervoor dat minder warmte en geluid door de muren heen komt, wat leidt tot een comfortabelere woning. Het uiterlijk van je woning zal door buitengevelisolatie veranderen. Voor de gevelbekleding zijn diverse materialen mogelijk:

Stucwerk (sierpleister / crepi)

Stucwerk, sierpleister, crepi. Hoe je het ook noemt: het is een populaire afwerking. Niet alleen zorgt dit sierpleister ervoor dat jouw gevel beschermd is tegen vocht, ook zorgt het voor een egale en moderne aanblik én is het relatief goedkoop. Nadelen aan deze afwerking zijn snel zichtbaar vuil en het effect dat weersinvloeden op de kleur kunnen hebben. Enig regelmatig onderhoud is daarom nodig.

Er bestaat zowel minerale als synthetische sierpleister. Het verschil tussen deze twee zit in de gebruikte bindmiddelen: bij minerale sierpleister is dit cement en bij synthetische sierpleister kunsthars. Crepi wordt in één of meerdere lagen op het isolatiemateriaal aangebracht. Ook is het mogelijk delen van de muur extra te accentueren, bijvoorbeeld met een andere kleur of een bepaalde structuur.

Steenstrips

Geef jij de voorkeur aan het robuuste uiterlijk van baksteen? Dan zijn steenstrips een goede optie. Deze strips hebben het uiterlijk en de kwaliteiten van baksteen, maar zijn ongeveer de helft dunner. Hierdoor kun je deze gevelbekleding plaatsen zonder dat de fundering verbreed moet worden of dat de kozijnen verplaatst moeten worden. Steenstrips worden direct op het isolatiemateriaal gelijmd. Na afloop is jouw gevel niet van een echt bakstenen muur te onderscheiden.

Bakstenen

Natuurlijk is het ook een optie om geen steenstrips maar daadwerkelijke bakstenen te gebruiken voor de afwerking van jouw gevel. Dit is wel verreweg de duurste optie. Zo moet de fundering vaak verbreed worden, kozijnen verplaatst en is het daarmee een arbeidsintensieve onderneming. Voor bakstenen wordt om deze redenen vrijwel alleen gekozen in het geval van een grondige renovatie van een woning.

Gevelplaten

Ook gevelplaten zijn een mogelijkheid. Voorbeelden hiervan zijn planken of platen van hout, kunststof of vezelcement. Houten platen geven jouw woning een natuurlijke uitstraling en passen bijvoorbeeld goed bij een huis met tuin. Er is een groot aanbod aan hout dat nagenoeg ongevoelig is voor vocht en lang meegaat. Kunststof platen zorgen voor een moderne, strakke afwerking. Ook is dit materiaal zeer onderhoudsvriendelijk. Vezelcement platen vergen eveneens weinig onderhoud en geven de woning een zakelijker uiterlijk.

Hoe zit het met de kozijnen in de buitenmuur?

Je hoeft je in principe geen zorgen te maken over kozijnen en deuren: in de meeste gevallen kunnen deze blijven zitten. Is dikke isolatie gewenst of nodig, dan worden de kozijnen ook aangepast aan de nieuwe gevel. Waren jouw kozijnen sowieso al aan vervanging toe? Dan is het de moeite waard te overwegen om deze vervanging direct mee te nemen zodat jouw gevel er na de maatregelen weer als nieuw bij staat.

Welke isolatiematerialen zijn mogelijk?

Je kunt bij buitengevelisolatie kiezen voor een scala aan isolatiematerialen, afhankelijk van jouw voorkeuren. Denk bijvoorbeeld aan de isolatiewaarde of de mate van geluidsisolatie. Veelgebruikte materialen bij buitengevelisolatie zijn bijvoorbeeld PIR, glaswol en resin hardschuim platen. Natuurlijke materialen zijn ook mogelijk. Denk aan vlas, hennep of houtvezel.

Waarom kies je voor buitengevelisolatie?

Er zijn diverse mogelijkheden om de muren van jouw woning te isoleren. De keuze voor buitengevelisolatie kan verschillende redenen hebben. Waar spouwmuurisolatie een goedkopere optie is, zijn niet alle woningen voorzien van een spouwmuur. Eigenaren van woningen van voor 1920 zullen meestal op zoek moeten naar een andere optie om op hun energierekening te besparen en hun wooncomfort te verhogen.

In andere gevallen is een spouwmuur wel aanwezig, maar levert dit niet voldoende isolatie op. Zo kan de spouw aan de smalle kant zijn en daardoor niet tot de gewenste isolatiewaarde geïsoleerd worden. Ook kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je jouw woning energieneutraal wil maken, of aan wilt laten sluiten op een waterpomp. Hiervoor is spouwmuurisolatie alleen vaak niet voldoende.

Binnengevelisolatie, waarbij de buitenmuren aan de binnenkant geïsoleerd worden, is uiteraard ook een mogelijkheid. Deze isolatiemaatregel heeft echter als nadeel dat je woonruimte kleiner wordt: de isolatie zorgt ervoor dat de muren aan de binnenkant dikker worden. Zie je dit niet zitten, dan is buitengevelisolatie een goed alternatief.

Buitengevel

Voordelen van buitengevelisolatie

Net als elke isolatiemaatregel heeft ook buitengevelisolatie voor- en nadelen. Wat zijn de redenen om voor deze vorm van gevelisolatie te kiezen?

Fijner woonklimaat

Allereerst zorgt buitengevelisolatie voor een groter wooncomfort. De temperatuur in huis wordt door isolatie namelijk beter bewaard. Er is minder tocht en warmteverlies in huis. Hierdoor is jouw woning in de winter warmer en in de zomer koeler.

Besparing op de energiekosten

Doordat isolatie ‘s winters warmte goed binnenhoudt en minder kou binnenlaat hoeft de verwarming minder hard z’n best te doen het binnenshuis warm te houden. Dit is goed voor jouw maandelijkse energierekening en ook voor het milieu.

Isoleren zonder ruimteverlies, ook zonder spouw

Geen spouw waardoor spouwmuurisolatie geen optie is? Of heeft jouw woning wel een spouw, maar kan deze niet voldoende geïsoleerd worden? Voor buitengevelisolatie is een spouw niet nodig – elke woning kan dus in principe op deze manier geïsoleerd worden. Omdat de isolatie aan de buitenkant van de woning aangebracht wordt, levert het je bovendien geen ruimteverlies in huis op, zoals dat met binnengevelisolatie wel het geval is.

Geluidswering

Buitengevelisolatie zorgt niet enkel voor warmte isolatie. De isolerende laag op de buitengevel heeft namelijk ook een geluidswerende functie. Je zult na het isoleren dus niet alleen van een fijner woonklimaat genieten, maar ook van een stillere woning doordat eventuele geluidsoverlast van buiten verminderd wordt.

Nieuw uiterlijk van jouw woning

Tot slot geef je met buitengevelisolatie jouw woning een nieuw uiterlijk. Zoals eerder in dit artikel te lezen is kun je daarbij kiezen uit meerdere soorten afwerkingen. Hierdoor laat je jouw woning helemaal naar jouw smaak afwerken. Bovendien kan de isolatie in combinatie met de nieuwe afwerking ook maar zo waardevermeerdering tot gevolg hebben.

Nadelen van buitengevelisolatie

Zijn er ook redenen om niet voor buitengevelisolatie te kiezen? Naast dat het niet bij elke woning toegestaan is om voor deze isolatiemaatregel te kiezen, zijn er nog enkele nadelen te benoemen.

Flinke investering

De investering in buitengevelisolatie zal zich terugverdienen met zowel de besparing op de energiekosten als de waardevermeerdering van jouw woning, maar tot die tijd is het kopen van isolatie gerust een flinke investering te noemen. Door de hoogte van de kosten is de terugverdientijd ook relatief lang. Gelukkig zijn er wel subsidiemogelijkheden die de kosten, mits je voldoet aan de voorwaarden, enigszins terug kunnen dringen.

Verplichte vergunning

Voor buitengevelisolatie is een vergunning verplicht. Deze isolatiemaatregel verandert namelijk het aanzicht van jouw woning. Het is daarom bij monumenten of woningen die bijvoorbeeld onderdeel zijn van een beschermd stadsgezicht niet toegestaan om buitengevelisolatie toe te passen. Jouw gemeente kan je verder helpen. De vergunning is aan te vragen bij het Omgevingsloket.

De (mogelijke) gevolgen voor de kozijnen

In lang niet alle gevallen zal dit nadeel aan de orde zijn, maar het is het noemen waard. Met buitengevelisolatie worden de buitenmuren dikker. Hierdoor zullen kozijnen dieper in de muur komen te liggen, wat kan leiden tot minder lichtinval. Bij een dikke isolatielaag is het ook mogelijk dat de kozijnen te diep in de muur wegvallen. In dit geval zal het kozijn aangepast moeten worden. Een vakspecialist kan helpen om te bepalen of dit nodig is.

Subsidie voor buitengevelisolatie

Er zijn diverse subsidiemogelijkheden, zowel op lokaal als landelijk niveau. Je kunt controleren of jouw gemeente, provincie of waterschap subsidies voor isolaties verstrekt via de Energiesubsidiewijzer.

De overheid geeft daarnaast ook subsidie aan particulieren en VvE’s. Subsidie voor VvE’s is beschikbaar via de SEEH-regeling. Sinds 2021 loopt de subsidie voor particulieren via de ISDE-regeling.

Volgens deze regeling heb je recht op subsidie als je al bestaande bouw van voor 1 januari 2019 energiebesparender maakt. Dit kunnen isolerende maatregelen zijn, bijvoorbeeld buitengevelisolatie en dakisolatie, of een warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet. Bij twee maatregelen verdubbeld het subsidiebedrag.

Op de website van het RVO staan alle voorwaarden waaraan je verder aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor isolatie subsidie. Het subsidiebedrag voor gevelisolatie ligt op € 19 per m2 voor projecten met een uitvoeringsdatum na 2 april 2022. In 2023 blijft dit bedrag gelijk.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden