Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Glaswol isolatie

Glaswol isolatie

Wil je jouw woning (beter) laten isoleren? Glaswol isolatie is dan mogelijk een goede optie. Zo heeft het een goede isolatiewaarde, is het materiaal brandveilig en ook relatief goedkoop. In dit artikel vind je meer informatie over glaswol, de kosten en toepassingsmogelijkheden van dit materiaal, evenals handige (bespaar)tips.

Wat kost glaswol isolatie?

Glaswol isolatie is een van de goedkopere isolatiematerialen waar je uit kunt kiezen. Uiteraard variëren de kosten afhankelijk van de grootte van het te isoleren onderdeel van jouw woning, evenals het type glaswol isolatiemateriaal waar je voor kiest. Bekijk in het onderstaande overzicht per isolatiemaatregel een indicatie van de kosten per m2.

IsolatiemaatregelGemiddelde kosten per m2
Spouwmuur€ 15 – € 20
Vloer€ 18 – € 22
Dak€ 20 – € 25

De exacte kosten van glaswol isolatie per m2 hangen onder andere af van de gekozen dikte van het materiaal, het materiaaltype (dekens, platen of vlokken) en, mocht je een vakspecialist inschakelen, de arbeidskosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Glaswol isolatie plaatsen

Wat is glaswol isolatie?

Glaswol is een isolatiemateriaal dat bestaat uit een combinatie van zand en gerecycled glas. Het valt net als steenwol onder de soorten die bekend staan als minerale wol. Om deze isolatiewol te maken wordt allereerst glas vermalen. Dit vermalen glas wordt vervolgens gesmolten en samengevoegd met een bindmiddel met zand. Hier worden lange vezels van gesponnen die samen glasvezel dekens of platen vormen. Glaswol isolatie is een milieuvriendelijke keuze.

Welke voor- en nadelen zijn er?

Glaswol is een erg licht isolatiemateriaal, zeker als je het bijvoorbeeld vergelijkt met steenwol. Het is bovendien niet brandbaar, werkt geluiddempend en is vocht- en schimmelwerend. Glaswol is daarom erg geschikt om mee te werken.

Een van de nadelen van glaswol is het feit dat het materiaal jeukt en irritatie kan veroorzaken als het in contact komt met je huid. Vakspecialisten dragen daarom altijd een mondkapje en beschermende kleding. Daarnaast lost glaswol lost niet op in water, maar verliest het wel zijn isolerende werking zodra het nat wordt. Om deze reden worden glaswolplaten bijvoorbeeld vaak voorzien van een aluminium strip, die een spijkerflens genoemd wordt. Dit folie voorkomt in het geval van bijvoorbeeld lekkage dat glaswol in aanraking komt met water, waardoor de isolatiewaarde optimaal blijft.

Vormen van glaswol isolatie

Glaswolisolatie is te verkrijgen in verschillende vormen. In de praktijk worden glaswoldekens en platen het meest gebruikt. Glaswol platen worden meestal toegepast bij het isoleren van scheidingswanden, voorzetwanden of spouwmuren. Dit zijn allen constructies die een vaste maatvoering hebben. Ook voor plafonds zijn platen meestal geschikt. Platen zijn over het algemeen te vinden in diktes variërend van 40 tot 150 millimeter.

Vraagt jouw project om een langere lengte, of zijn de afstanden onregelmatiger? Dan zijn glaswoldekens een betere optie. Deze zijn namelijk gemakkelijk op maat te snijden. Denk hierbij aan de isolatie van bijvoorbeeld (prefab)daken of specifieke plafonds, vloeren en gevels. Glaswoldekens zijn met en zonder spijkerflens te koop in diktes van 60 tot wel 260 millimeter.

Er bestaan echter ook glaswolvlokken, ook wel inblaaswol genoemd. Deze vlokken kunnen bij al bestaande woningen in de spouw gespoten worden, waardoor de muur niet opengebroken hoeft te worden en voorzetwanden overbodig zijn. De vlokken worden geleidelijk verdeeld over de spouwmuur, waardoor de isolatie niet inzakt en zorgt voor optimaal warmtebehoud.

Materiaaltypeprijzen per m2, exclusief plaatsing
Dekens zonder spijkerflens€ 3 – € 18
Dekens met spijkerflens€ 4 – € 18
Platen€ 2,50 – € 15
Vlokken / inblaaswolEen specialist rekent gemiddeld € 15 – € 20 per m2 voor het vullen van de spouwmuur met inblaaswol.

Hoe bereken ik de isolatiewaarde van glaswol?

Bij isolatiemateriaal geldt, hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter de materiaalsoort isoleert. Een betere isolatie betekent een hogere besparing op de energierekening. De isolatiewaarde van een materiaal is daarnaast ook belangrijk voor het ontvangen van subsidie.

De isolatiewaarde van een materiaal staat vaak op de verpakking aangegeven, maar is ook uit te rekenen. Hiervoor deel je de dikte van het materiaal in centimeters allereerst door 100. Dat getal deel je vervolgens door de lambda waarde van het isolatiemateriaal.

De lambda waarde

De lambdawaarde van een materiaal geeft aan hoe goed het materiaal warmte geleidt: dit is de thermische prestatie van het isolatiemateriaal. Hoe lager deze waarde, hoe beter de geleiding. De lambda waarde van glaswol is 0,032 tot 0,040. Bij een dikte van 13 centimeter is de isolatiewaarde van glaswol daarom 3,25 tot 4,06.

Op de website van de Rijksoverheid staat aangegeven wat de minimale isolatiewaarde moet zijn om subsidie te kunnen ontvangen. Voor spouwmuurisolatie is dit bijvoorbeeld 1,1, waar voor vloerisolatie en dakisolatie een minimale waarde van 3,5 geldt. Een vakspecialist weet exact welke dikte nodig is om aan deze waarden te voldoen.

Waar gebruik je glaswol isolatie?

Zoals hierboven al kort aangestipt werd, is glaswol isolatie op verschillende plekken in je woning te gebruiken. Het is zelfs mogelijk om het grootste deel van je woning te isoleren met behulp van glaswol isolatie. We lichten de vaakst voorkomende isolatiemogelijkheden van glaswol isolatie hieronder uit.

1. Spouwmuren

Glaswol is een populair materiaal om spouwmuren mee te isoleren. Een spouwmuur is de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur waar veel warmte verloren kan gaan. Woningen van na 1920 hebben over het algemeen een spouwmuur, maar woningen die voor 1980 gebouwd zijn, zijn vaak niet of zeer matig voorzien van goede spouwmuurisolatie. Door deze ruimte te vullen met isolatiemateriaal bespaar je veel op je stookkosten. Kies je voor een materiaal als glaswol, dan werkt de isolatie ook nog eens geluiddempend.

Nieuwbouwwoningen worden – wanneer gekozen wordt voor glaswol – over het algemeen voorzien van platen. Bij al bestaande bouw kan glaswol door middel van vlokken, of inblaaswol, in de spouwmuur gespoten worden. Bekijk hieronder de gemiddelde spouwmuurisolatie kosten per m2.

WoningtypeGemiddelde kosten
Appartement (25 m2)€ 375 – € 1.000
Tussenwoning (50m2)€ 750 – € 2.000
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (100 m2)€ 1.500 – € 4.000
Vrijstaande woning (180 m2)€ 2.000 – € 6.500

2. Vloer

Ook je vloer is te isoleren met behulp van glaswol. Dit zorgt er niet alleen voor dat er minder koude lucht via de vloer in je woning komt, maar is ook goed voor akoestische demping. Hierdoor zorgt lopen op een houten vloer minder herrie maakt. Doordat glaswol van een ademende materiaalsoort gemaakt is, werkt het sowieso goed met houten vloeren. Vloerisolatie met glaswol kan door middel van platen of glaswoldekens.

WoningtypeGemiddelde kosten
Appartement (55 m2)€ 1.000 – € 1.200
Tussenwoning (90 m2)€ 1.500 – € 4.000
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (120 m2)€ 2.000 – € 5.000
Vrijstaande woning (180 m2)€ 3.000 – € 8.000

3. Dak

Een geïsoleerd dak is ontzettend belangrijk wanneer je een zuinigere en duurzamere woning wilt creëren. Glaswol is geschikt voor het isoleren van daken, ook wanneer ze schuin of hellend zijn. Dakisolatie is een duurdere vorm van isolatie omdat het plaatsen arbeidsintensief is. Omdat warmte opstijgt, is het echter ook een van de belangrijkste isolatie projecten.

WoningtypeGemiddelde kosten
Tussenwoning (50 m2)€ 1.200 – € 2.750
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (65 m2)€ 1.500 – € 3.500
Vrijstaande woning (100 m2)€ 2.500 – € 6.000

De totale kosten voor de isolatie van jouw dak zullen o.a. afhankelijk zijn van het type dak dat geïsoleerd moet worden, of er binnen- of buitenlands geïsoleerd wordt en welke voor- en nawerken nodig zijn. Wil je jouw project aan een vakspecialist overlaten en een preciezere prijsindicatie? Vraag dan een offerte op.

Glaswol in vergelijking met andere isolatiesoorten

Als je je woning wilt isoleren, dan is glaswol niet de enige materiaalsoort waar je uit kunt kiezen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld PUR-schuim, steenwol of EPS isolatie. Door isolatiemateriaal te vergelijken kies je voor het materiaal dat het best bij jouw budget en woning past. Bekijk hieronder een korte opsomming van de soorten isolatie die naast glaswol isolatie het meest worden toegepast.

Type isolatieGem. kosten per m2Lambdawaarde*VoordelenNadelen
Glaswol€ 80,032 – 0,040– Geluidsdempend
– Vocht- & schimmelwerend
– Brandveilig
– Relatief goedkoop
– Milieuvriendelijk & 100% recyclebaar
– Kan jeuk en huidirritatie veroorzaken
– Niet geschikt voor smalle spouwmuren
Steenwol€ 100,032 – 0,040– Zeer geluidsdempend
– Vocht- & schimmelwerend
– Brandveilig
– Milieuvrendelijk & 100% recyclebaar
– Kan jeuk en huidirritatie veroorzaken
– Niet geschikt voor smalle spouwmuren
EPS€ 200,030 – 0,040– Vocht- en schimmelwerend
– Duurzaam & goed recyclebaar
– Zeer licht in gewicht
– Brandbaar (wel brandremmende werking)
– Grondstof is een kunststof
– Inflexibel: dicht hoeken & naden minder goed
PUR€ 250,022 – 0,028– Dekt naden & kieren probleemloos
– Vocht- & schimmelwerend
– Hoge isolatiewaarde
– Brandremmend
– Duurste keuze
– Bevat chemicaliën, daardoor niet milieuvriendelijk
– Moeilijk te verwijderen
– Niet recyclebaar
PIR€ 150,022 – 0,027– Licht in gewicht
– Hoge isolatiewaarde
– Brandremmend
– Ongevoelig voor vocht
– Bevat chemicaliën, daardoor niet milieuvriendelijk
– Inflexibel materiaal
– Niet recyclebaar

Genoemde gemiddelde kosten betreffen enkel de kosten voor het materiaal. Exacte kosten zijn o.a. afhankelijk van de dikte van het materiaal.
* De lambdawaarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. Hierbij geldt: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie.

Wat is het verschil tussen glaswol en steenwol?

Zowel glaswol als steenwol staan bekend als minerale wol. Ze hebben veel dezelfde kenmerken. Zo zijn beide isolatiematerialen waterafstotend, ongevoelig voor schimmelvorming en brandwerend, al is de brandwerendheid van steenwol net iets groter. Bij beide materialen neemt de isolatiewaarde af zodra ze nat worden; dampremmende folie is dus aan te raden. Ook veroorzaken zowel glaswol als steenwol jeuk en irritatie bij contact met de huid: een mondkapje, beschermende bril en -kleding is sterk aan te raden.

Er zijn echter ook verschillen te vinden tussen glaswol en steenwol. Allereerst is, zoals de namen al aangeven, glas gemaakt van glas en steenwol van vulkanisch gesteente. Steenwol is bovendien zwaarder en harder dan glaswol. Door de stevigheid van steenwol kan dit materiaal een hogere belasting aan en zakken platen minder snel door. Daarentegen heeft glaswol het voordeel van flexibiliteit.

De isolatiewaarde van glaswol ligt net iets hoger en glaswol is bovendien wat goedkoper dan steenwol. Daar staat echter weer tegenover dat steenwol een betere geluiddempende functie heeft. Welk isolatiemateriaal dus de voorkeur heeft, ligt helemaal aan jouw situatie en voorkeuren.

glaswol

Hoe gaat het plaatsen van glaswol isolatie in zijn werk?

Het plaatsen van glaswol isolatie gebeurt in een aantal stappen. Deze stappen verschillen uiteraard per situatie en afhankelijk van welk onderdeel van jouw woning geïsoleerd wordt. Hieronder vind je daarom een globaal overzicht van hoe een vakspecialist te werk gaat.

Stap 1: Plaatsing voorbereiden

Voordat de vakspecialist begint met het installeren van glaswol isolatie, bereidt hij of zij allereerst de betreffende ruimte voor. Dit begint bij al bestaande woningen bij het controleren van de tussenruimtes.

Bij spouwmuurisolatie worden aan de buitenkant van de woning kleine gaatjes in de voegen geboord. Via deze gaatjes bekijkt de vakspecialist de spouw van je woning. Hierbij controleert hij of zij of de spouwmuur breed genoeg is, maar ook of er al isolatie in de spouwmuur is geplaatst en wat hiervan de staat is. Mocht er al isolatiemateriaal in de spouwmuur aanwezig zijn waarvan de kwaliteit niet goed meer is, dan moet dit eerst verwijderd worden.

Bij vloer- en dakisolatie verwijdert de vakspecialist de afwerking en controleert hij of zij of er al isolatiemateriaal aanwezig is. Is alles in orde? Dan kan over worden gegaan op het plaatsen van de glaswol isolatie.

Stap 2: Bescherming tegen glaswol

Glaswol is een veilig isolatiemateriaal, maar het moet wel met zorg behandeld worden tijdens het installeren. Glaswol bestaat uit een mengsel van vermalen glas met een bindmiddel dat irritatie kan veroorzaken aan de huid en ogen. De vakspecialist trekt daarom beschermende kleren aan en draagt een stofkapje en beschermende bril. Na de installatie maakt hij de ruimte ook goed schoon, zodat er geen vezels achterblijven die later nog irritatie kunnen veroorzaken.

Stap 3: Plaatsing

Het plaatsen van vloerisolatie kan onder de vloerbekleding gebeuren, of op de begane grond in de kruipruimte. Bij dakisolatie worden de platen glaswol aan de binnenzijde van het dak tussen balken geklemd, waarna het dak met bijvoorbeeld gipsplaten wordt afgewerkt.

In het geval van spouwmuurisolatie kan dit op twee verschillende manieren. Wanneer je een nieuwe woning laat isoleren, plaatst de vakspecialist platen glaswol aan de binnenzijde van je muren, waarna de rest van de muur wordt afgewerkt.

Wil je de spouwmuren van een bestaande woning voorzien van glaswol isolatie? Dan breken ze de buitenmuren niet meer op, maar vullen ze de spouwmuur via de gaten die tijdens de voorbereiding al in de voegen gemaakt werden. De vakspecialist blaast de inblaaswol de spouwmuur in, waardoor er geen grote verbouwing nodig is. De gaten worden daarna weer opgevuld, waardoor je er na afloop niets meer van ziet.

Tips voor glaswol isolatie

Subsidies en kortingen

De Rijksoverheid probeert het isoleren van woningen zoveel mogelijk te stimuleren. Daarom geldt er een goedkoper btw-tarief op de arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatie, waaronder glaswol isolatie. Heb je een woning die ouder is dan twee jaar? Dan is het btw-tarief 9% in plaats van 21%.

Daarnaast zijn er veel subsidies mogelijk. Zowel de overheid als gemeentes komen je tegemoet wanneer je je woning energiezuiniger maakt. Zo geldt er een landelijke subsidie, genaamd de ISDE, als je één of twee isolatiemaatregelen neemt. Je kunt hierbij tot wel 30% van de kosten terugkrijgen. Ook lokaal zijn er vaak potjes beschikbaar. Kijk op Energiesubsidiewijzer voor de mogelijkheden bij jou in de buurt.

Wel moet je voldoen aan de voorwaarden die voor de subsidies gesteld zijn. Meer weten? Kijk op onze pagina subsidie voor isolatie voor alle informatie rondom subsidie.

Isoleer samen met je buren

Hebben je buren ook interesse in (glaswol) isolatie? En willen jullie de isolatie laten uitvoeren door een vakspecialist? Onderzoek dan of jullie beide woningen tegelijkertijd kunnen laten isoleren. Dit kan namelijk aanzienlijk in de prijs schelen. Jullie hoeven de voorrijkosten slechts eenmalig te betalen en voor grotere projecten kan vaak een voordeligere totaalprijs afgesproken worden.

Isoleer je woning optimaal

Je maakt je woning nog energiezuiniger door je woning naast glaswol isolatie te gebruiken ook op andere manieren laat isoleren. Denk hierbij aan verschillende extra opties, zoals het isoleren van je verwarmingsbuizen, het plaatsen van radiatorfolie of het aanleggen van speciale ventilatieroosters die de temperatuur in je woning extra goed reguleren. Deze kleine aanpassingen kosten weinig en leveren je extra besparing op.

Extra isolatieGemiddelde kosten (inclusief btw)
Verwarmingsbuizen isolatie€ 3 per meter
Radiatorfolie€ 17 per radiator
Ventilatieroosters € 15 – € 65 per stuk
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden