Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Dakisolatie buitenzijde

Dakisolatie buitenzijde

Dakisolatie buitenzijde is een uitstekende keuze wanneer je op zoek bent naar manieren om je woning efficiënter te isoleren. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van dakisolatie vanaf de buitenkant, de mogelijkheden, materialen en kosten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen voor je eigen huis.

Inhoudsopgave

Voor- en nadelen dakisolatie buitenzijde

Het aanbrengen van dakisolatie aan de buitenzijde kent zowel zijn voordelen als nadelen. Eén van de voornaamste redenen waarom mensen kiezen voor deze methode is het behoud van leefruimte binnenshuis. Wanneer je kiest voor dakisolatie vanaf de binnenzijde kan dat leiden tot ruimteverlies, zeker als het gaat om het isoleren van schuine daken waarbij je zolder snel krapper aanvoelt. Door aan de buitenzijde te isoleren, behoud je die waardevolle ruimte binnenshuis.

Daarnaast biedt dakisolatie vanaf de buitenkant een zeer effectieve thermische barrière. Dit betekent dat de warmte in de wintermaanden beter binnenshuis blijft en de koele lucht in de zomermaanden. Dit leidt niet alleen tot een aangenamer binnenklimaat, maar draagt ook bij aan een aanzienlijke vermindering van je energieverbruik.

Echter, er zijn ook nadelen te benoemen. De uitstraling van je woning kan veranderen door de dakisolatie aan de buitenzijde, wat niet altijd wenselijk is. Daarnaast is de installatie vaak ingrijpender dan bij binnenisolatie. Ook zijn de initiële kosten doorgaans hoger, maar dit verdien je vaak terug door de besparingen op je energierekening.

Samenvatting voordelen:

  • Behoud van leefruimte binnenshuis.
  • Uitstekende thermische prestaties.
  • Vermindering van energieverbruik.

Samenvatting nadelen:

  • Mogelijke verandering in uitstraling van de woning.
  • Ingrijpende installatie.
  • Hogere initiële kosten.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Materialen voor dakisolatie buitenkant

Wanneer je kiest voor dakisolatie aan de buitenzijde, is het essentieel om het juiste materiaal te kiezen. Elk materiaal heeft unieke eigenschappen die het geschikt maken voor specifieke toepassingen en wensen. Hieronder lichten we enkele populaire materialen toe.

Pir-platen

PIR (polyisocyanuraat) is een veelgebruikt materiaal voor dakisolatie aan de buitenzijde. PIR-platen zijn bekend om hun hoge isolatiewaarde in verhouding tot hun dikte. Ze zijn licht van gewicht, makkelijk te hanteren en hebben een hoge drukvastheid. Daarnaast zijn PIR-platen vaak brandvertragend en vochtbestendig, wat ze ideaal maakt voor buitentoepassingen.

Steenwol

Steenwol, gemaakt van vulkanisch gesteente, is een natuurlijk isolatiemateriaal. Het biedt naast thermische isolatie ook uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Steenwol is bovendien brandveilig en kan temperaturen tot boven de 1000°C verdragen. Het is dampopen, waardoor vochtproblemen zelden voorkomen.

EPS

EPS is een lichtgewicht isolatiemateriaal, vaak herkend als ‘piepschuim’. Het heeft goede isolerende eigenschappen en is relatief voordelig. EPS is waterbestendig en behoudt zijn isolerende werking ook bij vochtige omstandigheden. Omdat het materiaal drukvast en eenvoudig te verwerken is, wordt het vaak gekozen voor grootschalige projecten.

Houtvezel

Houtvezelisolatie is een duurzaam en ecologisch materiaal, gemaakt van resthout. Het heeft uitstekende thermische eigenschappen en biedt daarnaast een natuurlijke vochtregulatie. Door de dampopen structuur van houtvezelisolatie kan het huis blijven ‘ademen’, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Het is een ideale keuze voor wie op zoek is naar een milieuvriendelijke isolatieoptie.

Dak wordt vanaf de buitenzijde geïsoleerd door een specialist

Gewenste isolatiewaarde dakisolatie buitenaf

Het isolerende vermogen van een materiaal wordt vaak uitgedrukt in de R-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. In het klimaat van Nederland en België wordt aangeraden om bij dakisolatie buitenzijde te streven naar een R-waarde van minimaal 4,5 m2K/W. Deze waarde garandeert een goede thermische isolatie, waardoor je het hele jaar door profiteert van een aangename binnentemperatuur en lage stookkosten.

Kosten dakisolatie buitenzijde

Wanneer je overweegt om te investeren in dakisolatie aan de buitenzijde, is het natuurlijk van belang om een duidelijk beeld te hebben van de kosten die hiermee gepaard gaan. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Allereerst is het type materiaal dat je kiest van invloed op de prijs. Zoals eerder besproken, hebben verschillende materialen, zoals PIR-platen, steenwol, EPS en houtvezel, elk hun eigen prijsklasse. In het algemeen liggen de kosten voor deze materialen tussen de €15 en €50 per m2, afhankelijk van de kwaliteit en de specifieke eigenschappen van het materiaal.

Naast het materiaal spelen ook de arbeidskosten een grote rol in het totaalbedrag. Het aanbrengen van dakisolatie aan de buitenzijde is vakwerk en vereist een specialistische aanpak. Gemiddeld kan je rekenen op arbeidskosten van een isolatiebedrijf die variëren tussen de €20 en €40 per m2.

Bijkomende kosten kunnen zijn: het eventueel verwijderen van oude dakbedekking, aanpassingen aan de dakconstructie, de afwerking van het dak en eventuele vergunningen. Daarbij kunnen de kosten ook variëren afhankelijk van de complexiteit van het project. Is er bijvoorbeeld sprake van veel dakramen of andere constructies die extra aandacht vereisen? Dan kunnen de kosten oplopen. In totaal kun je voor een woning van 50m2 ongeveer rekenen op € 3.500 – € 4.300 voor het isoleren van de buitenzijde van je dak.

Hoewel de initiële investering in dakisolatie aan de buitenkant aanzienlijk kan zijn, moet je niet vergeten dat deze investering zich op de lange termijn terugbetaalt. Dankzij de verbeterde isolatiewaarde van je huis zal je energierekening aanzienlijk verlagen. Het is dus niet alleen een investering in comfort, maar ook in de waarde van je woning en in het milieu.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakisolatie buitenzijde plat dak 

Het isoleren van een plat dak vanaf de buitenzijde vergt een specifieke aanpak. Een plat dak biedt unieke uitdagingen, maar ook kansen voor effectieve isolatie.

Bij een plat dak zijn er twee gangbare methoden om te isoleren van buitenaf: de koud dak constructie en de warm dak constructie. Bij de koude dak constructie wordt de isolatie aan de binnenzijde van de dakconstructie geplaatst, wat echter minder vaak voorkomt vanwege risico’s op condensvorming. De warm dak constructie is populairder en effectiever: hierbij wordt de isolatie bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst en vervolgens afgewerkt met een nieuwe dakbedekking. Dit zorgt niet alleen voor goede isolatie maar verlengt ook de levensduur van je dak, doordat de dakconstructie wordt beschermd tegen temperatuurschommelingen.

Het is cruciaal om een goede afwatering te behouden, zodat er geen water op het dak blijft staan. Een juiste keuze van materiaal en afwerking, zoals een toplaag van grind of sedum (groendak), kan hieraan bijdragen en tevens een esthetisch aantrekkelijke uitstraling geven aan je platte dak.

Dakisolatie buitenzijde schuin dak

Een schuin dak vanaf de buitenzijde isoleren is een effectieve manier om warmteverlies tegen te gaan en te profiteren van maximale leefruimte binnenshuis. De methodiek hierachter is iets complexer dan bij een plat dak, maar biedt ook een brede waaier aan mogelijkheden.

Bij het isoleren van een schuin dak aan de buitenzijde worden de isolatiematerialen direct onder de dakpannen of de dakbedekking aangebracht. Dit proces begint vaak met het verwijderen van de bestaande dakpannen, het plaatsen van de isolatielaag en vervolgens het terugplaatsen van de pannen of het aanbrengen van nieuwe dakbedekking.

Een van de grote voordelen van deze methode is dat de dakconstructie beschermd blijft tegen weersinvloeden, wat de levensduur van het dak ten goede komt. Daarnaast biedt het een continue isolatielaag zonder koudebruggen, wat zorgt voor optimale thermische prestaties.

Een schuin dak van buitenaf isoleren biedt ook mogelijkheden voor esthetische aanpassingen. Zo kun je overwegen om tegelijkertijd een dakkapel te plaatsen of de dakpannen te vervangen voor een geheel nieuwe look. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de dikte van de isolatie in verband met de bestaande dakgoten en de afwerking rondom dakramen en schoorstenen.

Dakisolatie buitenzijde offertes

Interesse in dakisolatie aan de buitenkant? Vraag dan verschillende offertes aan. Door te vergelijken kun je veel besparen op de kosten. Kies altijd voor een betrouwbare isolatiespecialist met goede recensies en ervaring. Zo weet je zeker dat je investering het waard is.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden