Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Geluidsisolatie

Geluidsisolatie

Als je denkt aan geluidsisolatie, stel je je waarschijnlijk een stille, rustige omgeving voor. Maar hoe bereik je dat eigenlijk? Harde muziek van de buren, voorbijrazend verkeer of voetstappen op een hogere verdieping of in het aangrenzende trappenhuis: geluidsoverlast verstoort je wooncomfort. Geluidsisolatie biedt hierbij een oplossing. Lees hier alles over hoe geluidsisolatie werkt, welke materialen en mogelijkheden er zijn, hoe je kunt isoleren voor geluid en wat de kosten zijn.

Inhoudsopgave

Wat is geluidsisolatie?

Geluidsisolatie is het isoleren van je woning om overlast door geluid te verminderen en voorkomen. De isolatie voorkomt dat geluid via trillingen wordt overgedragen. Afhankelijk van de oorzaak van het geluidsoverlast bestaan meerdere manieren om deze isolatie toe te passen.

Hoe werkt geluidsisolatie?

Geluidsisolatie werkt door de overdracht van geluidsgolven van de ene ruimte naar de andere te verminderen. Aan het begin van dit avontuur moet je begrijpen dat geluid energie is die zich verplaatst in golven. Deze golven kunnen door materialen heen gaan, of weerkaatsen van oppervlakken af.

In het midden van dit proces speelt het materiaal waarmee je isoleert een cruciale rol. Sommige materialen absorberen geluid beter dan andere, waardoor ze de geluidsgolven ‘vangen’ en omzetten in een andere vorm van energie, zoals warmte. Andere materialen weerkaatsen het geluid, wat helpt om het geluid binnen een bepaalde ruimte te houden.

Aan het einde van de dag wil je dat je leef- of werkruimte voldoet aan je comforteisen. En geluidsisolatie is een essentiële stap in die richting. Niet alleen verbetert het je comfort, maar het kan ook de waarde van je eigendom verhogen en helpt het om storende geluiden van buitenaf te verminderen.

Wil je het maximale uit je isolatieproject halen? Overweeg dan om een vakspecialist in te schakelen. Met hun expertise en ervaring zorgen ze ervoor dat jouw ruimte optimaal 

Wat kost geluidsisolatie?

De kosten van geluidsisolatie hangen af van de maatregelen die je neemt om geluidsoverlast te stoppen. Je kan bijvoorbeeld het plafond, de vloer of de muren isoleren. De totale prijzen zullen onder andere afhankelijk zijn van het gekozen isolatiemateriaal, het wel of niet inhuren van een isolatiebedrijf en het aantal m2 dat je isoleert. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten per m2, inclusief plaatsing door een vakspecialist.

IsolatiemaatregelProjectGemiddelde kosten per m2
PlafondisolatieVerlaagd plafond€ 40 – € 60
VloerisolatieZwevende dekvloer€ 50 – € 70
VloerisolatieVerdiepingsvloer isoleren€ 35 – € 55
GevelisolatieVoorwand€ 60 – € 90

De kosten van geluidsisolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Laten we beginnen met te stellen dat investeren in geluidsisolatie een slimme keuze is, niet alleen voor je comfort maar ook voor de waarde van je woning.

De kosten hangen van verschillende factoren af, bijvoorbeeld van het soort materiaal dat je kiest. Glaswol is bijvoorbeeld anders geprijsd dan steenwol of katoen. Ook de grootte van de ruimte en de complexiteit van de klus spelen een rol. Een grotere ruimte vereist meer materiaal, en sommige delen van het huis, zoals een plafond, kunnen complexer zijn om te isoleren dan anderen.

Vergelijk offertes van verschillende leveranciers. Door verschillende offertes naast elkaar te leggen, kun je een beter beeld krijgen van de prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien kan het aanvragen van een offerte in het laagseizoen je ook wat euro’s besparen. Tot slot, denk eraan: een goede isolatie kan je op de lange termijn geld besparen door energiekosten te verminderen en de levensduur van je woning te verlengen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is de oorzaak van het geluidsoverlast?

Er zijn verschillende redenen om geluidsisolatie toe te passen. De eerste reden is geluidsoverlast van buitenaf: denk aan de buren die de tv hard aan hebben staan, een gehorig trappenhuis of een drukke straat met veel verkeer naast je huis. Hierbij zijn twee vormen van geluidsoverlast te onderscheiden:

 • Luchtgeluid: Zoals het woord al aangeeft zijn dit geluiden die via trillingen in de lucht worden overgebracht. Deze geluidstrillingen trillen door in wanden en/of vloeren waardoor het luchtgeluid doorsijpelt naar andere ruimtes in de woning. Voorbeelden hiervan zijn tv-geluiden, pratende mensen of verkeersgeluiden.
 • Contactgeluid: Anders dan luchtgeluiden verplaatsen contactgeluiden zich via het voorwerp waarmee ze in contact komen. Denk bijvoorbeeld aan geluiden die ontstaan door voetstappen van mensen op de trap of op een hogere verdieping, het boren van gaten in de muren of het verschuiven van meubels.

Naast last van geluiden van buitenaf kan ook het nagalmen of weerkaatsen van geluiden binnenshuis als storend worden ervaren. Akoestische isolatie kan helpen gegalm van bijvoorbeeld tv-geluiden of gepraat te minimaliseren en daarmee de akoestiek binnenshuis te verbeteren.

Hoe isoleer je tegen geluid?

Zodra je weet tegen welk geluidsprobleem je wilt isoleren, kun je de best passende methode toepassen. Hieronder vindt je de manieren waarop een isolatiespecialist, of jij zelf, jouw woning kan isoleren.

Isoleren tegen luchtgeluid

Om overlast door tv’s, harde muziek of verkeersgeluiden tegen te gaan is het controleren op naden en kieren een goede eerste stap. Zeker in oudere woningen kan het dichten hiervan namelijk al een groot verschil maken.

Daarnaast kun je ook de aangrenzende muren of plafonds isoleren. Zo zorgt een verlaagd plafond voorzien van isolatiemateriaal voor een extra barrière om ongewenste geluidstrillingen op te vangen.

Ook spouwmuurisolatie of het plaatsen van scheidingswand of voorzetwand zijn goede oplossingen. Bij een voorzetwand plaatst men een frame voor de muur. Hierin komt het isolatiemateriaal, waarna het geheel af te werken is met gipsplaten. De isolatie die zich dan voor de muur bevindt, absorbeert geluid dat door de buitenmuur komt.

Isoleren tegen contactgeluid

Idealiter isoleer je zowel het plafond, de muren als de vloer om contactgeluiden tegen te houden. De geluidstrillingen verplaatsen zich via het ene oppervlak namelijk naar het andere doordat ze met elkaar in verbinding staan. Omdat dit niet altijd mogelijk of gewenst is, kiest men vaak enkel het aan het geluid grenzende oppervlak te isoleren. Zo demp je deels het contactgeluid en verminder je bovendien luchtgeluid.

Kies je ervoor het plafond te isoleren? Een vaak gekozen mogelijkheid is het creëren van een verlaagd plafond waartussen je met isolatiemateriaal voor een geluidsbarrière zorgt. Muren kunnen net als bij isolatie tegen luchtgeluid met behulp van een voorzetwand geïsoleerd worden.

Kies je voor vloerisolatie? Bij een woning met holle houten verdiepingsvloeren kunnen de vloeren opgevuld worden met isolatiemateriaal om zo contactgeluiden op te vangen. Ook is een zwevende dekvloer een mogelijkheid. Deze vloer heeft namelijk geen contact met de muren, het plafond of de oorspronkelijke vloer. Geluidstrillingen kunnen zich hierdoor dus niet meer verplaatsen.

Bij een zwevende dekvloer wordt isolatiemateriaal op de huidige vloer aangebracht en afgedekt met een nieuwe vloer. Het isolatiemateriaal vangt de geluidstrillingen door contactgeluid op. Randstroken voorkomen dat het nieuwe vloeroppervlak in aanraking komt met de muren en dus het plafond. Zo kan contactgeluid zich ook op die manier niet langer verplaatsen.

Het identificeren van het type geluidsoverlast waarmee je te maken hebt, is de eerste stap om de juiste geluidsisolatieoplossing te vinden. Als je eenmaal weet welk type geluid je stoort, kun je gericht zoeken naar de beste oplossing om je woon- of werkomgeving comfortabeler te maken.

Isoleren tegen problemen met de akoestiek

Om van gegalm in je huis af te komen helpt het toevoegen van meubels of het ophangen van gordijnen voor de ramen. Objecten vangen geluidstrillingen namelijk op. Daarnaast zijn er verschillende soorten akoestische isolatie mogelijk.

Bekend zijn ongetwijfeld de schuimplaten met noppen die bijvoorbeeld in muziekstudio’s veel terug te vinden zijn. In je woonkamer kun je platen isolatiemateriaal achter objecten aan de muur plaatsen. Deze isolatieplaten vangen het weerkaatsende geluid op. Hierbij geldt: hoe dikker de isolatieplaat, hoe beter de akoestische isolatie zal zijn.

Er bestaan ook spanplafonds en spanwanden voor respectievelijk het plafond en de muren. Deze afwerkingen staan niet alleen stijlvol, maar helpen ook bij de akoestische isolatie. Ze absorberen namelijk geluidstrillingen. Akoestische panelen aan het plafond of aan de muren komen vooral in kantoren met open ruimtes veel voor.

Isolatiespecialist installeert geluidsisolatie met een beschermende kleding.

Welke materialen gebruik je bij geluidsisolatie?

Er zijn veel materialen op de markt die geschikt zijn voor geluidsisolatie. Je hebt materialen die zowel warmte isolerende als geluidsisolerende kenmerken hebben, als materialen die puur geluidsabsorberend werken.

Minerale wol (glaswol en steenwol) heeft een open structuur en is daardoor zeer geschikt als geluidsisolatie. Beide isolatiematerialen worden daarom vaak toegepast om naast warmte isolatie ook voor geluidsisolatie te zorgen. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR geluidsisolerende eigenschappen.

Een veelgebruikt geluidsabsorberend materiaal is schuim. Zo worden zowel vlokkenschuim als noppenschuim vaak toegepast. Vlokkenschuim laat vrijwel geen geluidstrillingen door. Noppenschuim wordt vaak gebruikt in (muziek)studio’s omdat het galm goed absorbeert. Dit veelzijdige schuim is echter ook prima te gebruiken om galmend geluid op te vangen in bijvoorbeeld de woonkamer.

Vergelijk isolatiematerialen op hun eigenschappen. Houd ook rekening met de vorm die je nodig hebt. Bij voorzetwanden en verlaagde plafonds zijn dekens of platen een handige keuze. Ben je van plan de houten verdiepingsvloer te vullen? Materialen als glaswol en steenwol zijn ook verkrijgbaar als vlokken. Kies het materiaal dat het beste bij jouw project past. Twijfel je? Vraag een vakspecialist om advies. Zij helpen je graag verder.

Geluidsisolatie toepassingen

Geluidsisolatie is relevant voor verschillende delen van woningen. Afhankelijk van waar je het toepast, zijn er specifieke strategieën en materialen die je kunt gebruiken om de beste resultaten te behalen. Hier gaan we dieper in op de verschillende toepassingen van geluidsisolatie voor muren, plafonds en vloeren.

Geluidsisolatie muur

Geluidsoverlast via muren kan in vele vormen komen – van luidruchtige buren tot verkeersgeluid. Door geluidsisolatie van de muur kun je deze overlast aanzienlijk verminderen. Dit wordt vaak gedaan met materialen als glaswol, steenwol, of specifieke isolatieplaten. Door de muren van je huis te isoleren, creëer je een rustige en aangename leefomgeving. En vergeet niet: naast geluidsisolatie profiteer je ook van een betere thermische isolatie, wat kan leiden tot energiebesparingen.

Geluidsisolatie plafond

Vooral in appartementsgebouwen kan geluid van bovenaf storend zijn, denk aan voetstappen of het schuiven van meubels. Geluidsisolatie voor plafonds kan dit soort geluiden aanzienlijk verminderen. Hierbij kun je kiezen voor speciale isolatieplaten, verlaagde plafonds met isolatiemateriaal ertussen, of andere gespecialiseerde oplossingen.

Geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie van de vloer is niet alleen gunstig voor het dempen van geluid van beneden, maar het draagt ook bij aan het verminderen van contactgeluid binnen je eigen ruimte. Er zijn verschillende methoden en materialen beschikbaar, zoals zwevende vloeren, ondervloeren van rubber of kurk, en speciale geluidsisolerende matten.

Elke toepassing vereist een zorgvuldige overweging van de specifieke behoeften en uitdagingen van de ruimte. Gelukkig zijn er voor de meeste problemen met geluidsoverlast wel oplossingen beschikbaar. Overweeg zeker om een expert in te schakelen voor advies en installatie om het beste resultaat te garanderen.

Plaatsing geluidsisolatie

Het aanbrengen van geluidsisolatie is een technisch proces dat vakmanschap vereist. De plaatsing en het type isolatiemateriaal zijn cruciaal voor de effectiviteit ervan. Hieronder bespreken we de belangrijkste aspecten van de plaatsing van geluidsisolatie.

 1. Voorbereiding: Voordat je begint, is het essentieel om de ruimte grondig te inspecteren. Zoek naar gaten, kieren, of scheuren waar geluid door kan dringen en zorg ervoor dat deze eerst worden afgedicht.
 2. Kies het juiste materiaal: Afhankelijk van het soort geluidsoverlast en de ruimte waarin je wilt isoleren, kan een specifiek type isolatiemateriaal beter geschikt zijn. Een specialist kan je hierbij adviseren.
 3. Installatie: De plaatsing van het isolatiemateriaal moet nauwkeurig gebeuren. Het is van belang dat er geen luchtbellen of openingen tussen het isolatiemateriaal en de wand, vloer of het plafond zitten.
 4. Afwerking: Na de installatie kan de ruimte afgewerkt worden met een afwerkingsmateriaal zoals gipsplaat of een ander geschikt materiaal, afhankelijk van de gekozen isolatie.

Geluidsisolatie offertes

Het verkrijgen van een offerte voor geluidsisolatie is een essentiële stap om inzicht te krijgen in de kosten, de benodigde materialen en de verwachte duur van het project. Hier leiden we je door enkele belangrijke overwegingen bij het aanvragen en beoordelen van offertes.

 1. Verschillende offertes: Het is altijd verstandig om meerdere isolatie offertes aan te vragen. Hierdoor krijg je een beter beeld van de gemiddelde prijs en kun je de aanbiedingen beter vergelijken.
 2. Specificaties: Een goede offerte specificeert de gebruikte materialen, de werkwijze, de duur van de werkzaamheden en de totale kosten. Let op details en vraag om verduidelijking als iets niet duidelijk is.
 3. Referenties: Vraag de vakspecialist om referenties van eerdere klussen. Zo kun je de kwaliteit van hun werk inschatten en feedback van eerdere klanten inwinnen.
 4. Garantie: Controleer of de isolatiespecialist garantie biedt op het werk en de materialen. Dit is een teken van vertrouwen in hun vakmanschap.
 5. Vergelijk niet alleen op prijs: De goedkoopste offerte is niet altijd de beste. Het is essentieel om ook de kwaliteit, de gebruikte materialen en de ervaring van de vakspecialist mee te wegen in je besluit.

Wanneer je overweegt om in geluidsisolatie te investeren, is het van groot belang dat je de juiste keuze maakt. Een gedegen offerte helpt je niet alleen bij het begroten van de kosten, maar ook bij het vinden van een betrouwbaar isolatiebedrijf voor je project.

Tip: Met onze deskundige vakspecialisten ben je altijd verzekerd van een eerlijke en transparante offerte. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende offerte en laat je verrassen door hun expertise en klantgerichtheid.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat isoleert het beste tegen geluid?

Het beste isolatiemateriaal tegen geluid varieert per situatie, maar materialen zoals glaswol, steenwol en speciale akoestische panelen zijn vaak effectief.

Welk materiaal absorbeert geluid het beste?

Absorberende materialen zoals schuimpanelen, katoen en bepaalde akoestische tegels zijn uitstekend in het absorberen van geluid.

Hoe muur isoleren tegen geluid buren?

Voor het isoleren van een muur tegen geluid van buren kunt u gebruik maken van dik isolatiemateriaal zoals steenwol of speciale geluidsisolatieplaten. Het is belangrijk om naadloos te werken voor maximale effectiviteit.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden