Vind de beste isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Geluidsisolatie

Geluidsisolatie

Harde muziek van de buren, voorbijrazend verkeer of voetstappen op een hogere verdieping of in het aangrenzende trappenhuis: geluidsoverlast verstoort je wooncomfort. Geluidsisolatie biedt hierbij een oplossing. Het zorgt ervoor dat geluidstrillingen niet meer tot je woning kunnen doordringen en dat de akoestiek in je woning verbetert. Lees in dit artikel alles over de mogelijkheden rondom geluidsisolatie en bijbehorende kosten.

Wat kost geluidsisolatie?

De kosten van geluidsisolatie hangen af van de maatregelen die je neemt om geluidsoverlast te stoppen. Je kan bijvoorbeeld het plafond, de vloer of de muren isoleren. De totale prijzen zullen onder andere afhankelijk zijn van het gekozen isolatiemateriaal, het wel of niet inhuren van een isolatiebedrijf en het aantal m2 dat je isoleert. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten per m2, inclusief plaatsing door een vakspecialist.

IsolatiemaatregelProjectGemiddelde kosten per m2
PlafondisolatieVerlaagd plafond€ 40 - € 60
VloerisolatieZwevende dekvloer€ 50 - € 70
VloerisolatieVerdiepingsvloer isoleren€ 35 - € 55
GevelisolatieVoorwand€ 60 - € 90

Bij het isoleren van de muren vanwege geluidsoverlast is ook spouwmuurisolatie een goede optie. Heeft jouw woning nog geen spouwmuurisolatie? Of is de huidige isolatie in jouw spouwmuur onvoldoende of verouderd? De kosten voor de na-isolatie van een spouwmuur liggen gemiddeld op € 17 tot € 25 per m2, afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal. Meer weten? Lees alles over deze isolatiemaatregel in ons spouwmuurisolatie prijzen artikel.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is geluidsisolatie?

Geluidsisolatie is het isoleren van je woning om overlast door geluid te verminderen en voorkomen. De isolatie voorkomt dat geluid via trillingen wordt overgedragen. Afhankelijk van de oorzaak van het geluidsoverlast bestaan meerdere manieren om deze isolatie toe te passen.

Wat is de oorzaak van het geluidsoverlast?

Er zijn verschillende redenen om geluidsisolatie toe te passen. De eerste reden is geluidsoverlast van buitenaf: denk aan de buren die de tv hard aan hebben staan, een gehorig trappenhuis of een drukke straat met veel verkeer naast je huis. Hierbij zijn twee vormen van geluidsoverlast te onderscheiden:

  • Luchtgeluid: Zoals het woord al aangeeft zijn dit geluiden die via trillingen in de lucht worden overgebracht. Deze geluidstrillingen trillen door in wanden en/of vloeren waardoor het luchtgeluid doorsijpelt naar andere ruimtes in de woning. Voorbeelden hiervan zijn tv-geluiden, pratende mensen of verkeersgeluiden.
  • Contactgeluid: Anders dan luchtgeluiden verplaatsen contactgeluiden zich via het voorwerp waarmee ze in contact komen. Denk bijvoorbeeld aan geluiden die ontstaan door voetstappen van mensen op de trap of op een hogere verdieping, het boren van gaten in de muren of het verschuiven van meubels.

Naast last van geluiden van buitenaf kan ook het nagalmen of weerkaatsen van geluiden binnenshuis als storend worden ervaren. Akoestische isolatie kan helpen gegalm van bijvoorbeeld tv-geluiden of gepraat te minimaliseren en daarmee de akoestiek binnenshuis te verbeteren.

Hoe isoleer je tegen geluid?

Zodra je weet tegen welk geluidsprobleem je wilt isoleren, kun je de best passende methode toepassen. Hieronder vindt je de manieren waarop een isolatiespecialist, of jij zelf, jouw woning kan isoleren.

Isoleren tegen luchtgeluid

Om overlast door tv’s, harde muziek of verkeersgeluiden tegen te gaan is het controleren op naden en kieren een goede eerste stap. Zeker in oudere woningen kan het dichten hiervan namelijk al een groot verschil maken.

Daarnaast kun je ook de aangrenzende muren of plafonds isoleren. Zo zorgt een verlaagd plafond voorzien van isolatiemateriaal voor een extra barrière om ongewenste geluidstrillingen op te vangen.

Ook spouwmuurisolatie of het plaatsen van scheidingswand of voorzetwand zijn goede oplossingen. Bij een voorzetwand plaatst men een frame voor de muur. Hierin komt het isolatiemateriaal, waarna het geheel af te werken is met gipsplaten. De isolatie die zich dan voor de muur bevindt, absorbeert geluid dat door de buitenmuur komt.

Isoleren tegen contactgeluid

Idealiter isoleer je zowel het plafond, de muren als de vloer om contactgeluiden tegen te houden. De geluidstrillingen verplaatsen zich via het ene oppervlak namelijk naar het andere doordat ze met elkaar in verbinding staan. Omdat dit niet altijd mogelijk of gewenst is, kiest men vaak enkel het aan het geluid grenzende oppervlak te isoleren. Zo demp je deels het contactgeluid en verminder je bovendien luchtgeluid.

Kies je ervoor het plafond te isoleren? Een vaak gekozen mogelijkheid is het creëren van een verlaagd plafond waartussen je met isolatiemateriaal voor een geluidsbarrière zorgt. Muren kunnen net als bij isolatie tegen luchtgeluid met behulp van een voorzetwand geïsoleerd worden.

Kies je voor vloerisolatie? Bij een woning met holle houten verdiepingsvloeren kunnen de vloeren opgevuld worden met isolatiemateriaal om zo contactgeluiden op te vangen. Ook is een zwevende dekvloer een mogelijkheid. Deze vloer heeft namelijk geen contact met de muren, het plafond of de oorspronkelijke vloer. Geluidstrillingen kunnen zich hierdoor dus niet meer verplaatsen.

Bij een zwevende dekvloer wordt isolatiemateriaal op de huidige vloer aangebracht en afgedekt met een nieuwe vloer. Het isolatiemateriaal vangt de geluidstrillingen door contactgeluid op. Randstroken voorkomen dat het nieuwe vloeroppervlak in aanraking komt met de muren en dus het plafond. Zo kan contactgeluid zich ook op die manier niet langer verplaatsen.

Isoleren tegen problemen met de akoestiek

Om van gegalm in je huis af te komen helpt het toevoegen van meubels of het ophangen van gordijnen voor de ramen. Objecten vangen geluidstrillingen namelijk op. Daarnaast zijn er verschillende soorten akoestische isolatie mogelijk.

Bekend zijn ongetwijfeld de schuimplaten met noppen die bijvoorbeeld in muziekstudio’s veel terug te vinden zijn. In je woonkamer kun je platen isolatiemateriaal achter objecten aan de muur plaatsen. Deze isolatieplaten vangen het weerkaatsende geluid op. Hierbij geldt: hoe dikker de isolatieplaat, hoe beter de akoestische isolatie zal zijn.

Er bestaan ook spanplafonds en spanwanden voor respectievelijk het plafond en de muren. Deze afwerkingen staan niet alleen stijlvol, maar helpen ook bij de akoestische isolatie. Ze absorberen namelijk geluidstrillingen. Akoestische panelen aan het plafond of aan de muren komen vooral in kantoren met open ruimtes veel voor.

Welke materialen gebruik je bij geluidsisolatie?

Er zijn veel materialen op de markt die geschikt zijn voor geluidsisolatie. Je hebt materialen die zowel warmte isolerende als geluidsisolerende kenmerken hebben, als materialen die puur geluidsabsorberend werken.

Minerale wol (glaswol en steenwol) heeft een open structuur en is daardoor zeer geschikt als geluidsisolatie. Beide isolatiematerialen worden daarom vaak toegepast om naast warmte isolatie ook voor geluidsisolatie te zorgen. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR geluidsisolerende eigenschappen.

Een veelgebruikt geluidsabsorberend materiaal is schuim. Zo worden zowel vlokkenschuim als noppenschuim vaak toegepast. Vlokkenschuim laat vrijwel geen geluidstrillingen door. Noppenschuim wordt vaak gebruikt in (muziek)studio’s omdat het galm goed absorbeert. Dit veelzijdige schuim is echter ook prima te gebruiken om galmend geluid op te vangen in bijvoorbeeld de woonkamer.

Vergelijk isolatiematerialen op hun eigenschappen. Houd ook rekening met de vorm die je nodig hebt. Bij voorzetwanden en verlaagde plafonds zijn dekens of platen een handige keuze. Ben je van plan de houten verdiepingsvloer te vullen? Materialen als glaswol en steenwol zijn ook verkrijgbaar als vlokken. Kies het materiaal dat het beste bij jouw project past. Twijfel je? Vraag een vakspecialist om advies. Zij helpen je graag verder.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden