Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Huis isoleren kosten

Huis isoleren kosten

Minimale kosten
€ 375
Gemiddelde kosten
€ 6.000
Maximale kosten
€ 23.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 2.750 - € 8.000

Wat zijn de huis isoleren kosten? Als je last hebt van kou in je huis, de dure energierekening zat bent of als je duurzamer wil gaan wonen, dan is je huis isoleren een goede optie. In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden en bijbehorende kosten van een huis isoleren. Zo kan je zelf beoordelen welke isolatiemaatregel het beste bij jouw huis past.


Inhoudsopgave

Wat kost huis isoleren?

De prijs van je huis isoleren is afhankelijk van drie verschillende factoren: wat je wilt isoleren, welk materiaal je gebruikt en hoe groot het oppervlakte is. Een indicatie van de gemiddelde prijs (in m²) per isolatiemaatregel staat in onderstaande tabel weergegeven.

IsolatiemaatregelGemiddelde prijs per m2
Spouwmuurisolatie€ 15 – € 25
Dakisolatie€ 50 – € 85
Vloerisolatie€ 33 – € 70
Gevelisolatie € 60 – € 130
Glasisolatie€ 125 – € 190
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Huis isoleren kosten

Hoe zijn de huisisolatie prijzen opgebouwd?

Kostenoverzicht Huis isoleren

De kosten van huisisolatie bestaan grotendeels uit de materialen en het arbeid. Je kunt de kosten dus beïnvloeden door de juiste materialen te kiezen, die bijvoorbeeld goedkoper zijn of juist duurder maar langer meegaan, afhankelijk van jouw wensen. Daarnaast kun je door offertes te vergelijken de beste isolatiespecialist voor huisisolatie uitzoeken, die bijvoorbeeld veel ervaring en goede reviews heeft, of die goedkoper is.

Kosten soorten huisisolatie

De kosten van huisisolatie hangen natuurlijk af van de manier waarop je je huis laat isoleren. Bij je huis isoleren zijn er verschillende mogelijkheden. Je hebt de keuze uit spouw-, dak-, vloer-, gevel- of glasisolatie. En je kunt je huis aan de binnenkant en aan de buitenkant laten isoleren. Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden en de gemiddelde kosten per isolatiemaatregel.

Keuze 1: Spouwmuurisolatie kosten

Spouwmuurisolatie wordt geplaatst in de spouwruimte van een muur. Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee muren. Tussen deze muren zit een ruimte van een paar centimeter, dit noem je de spouw. Deze spouwruimte heeft een isolerende functie en voorkomt dat vocht van buiten naar binnen trekt. In deze spouwruimte kan isolatiemateriaal geplaatst worden, wat voor extra warmte isolatie zorgt.

Voordat je kiest voor spouwmuurisolatie is het handig om te kijken of jouw huis hiervoor geschikt is. Veel woningen die voor 1920 gebouwd zijn hebben namelijk geen spouwmuur, waardoor deze vorm van isolatie niet mogelijk is. In dat geval kan gevelisolatie een goede keuze zijn.

Woningen van voor 1975 hebben wel een spouwmuur, maar zijn vaak matig geïsoleerd. Voor deze woningen is spouwmuurisolatie een goede optie. Soms is de kwaliteit van de geplaatste isolatie inmiddels onvoldoende, waardoor je met nieuwe spouwmuurisolatie toch nog kan besparen.

Zelfs bij woningen van na 2000, die redelijk tot goed geïsoleerd zijn, kan het interessant zijn om te kijken of er nog verbetering mogelijk is. In onderstaande tabel staat per type woning een indicatie van de gemiddelde spouwmuurisolatie kosten en besparing weergegeven.

Type woningGemiddelde prijs
Appartement (25 m2)€ 375 – € 625
Tussenwoning (50 m2)€ 750 – € 1.250
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (100 m2)€ 1.500 – € 2.500
Vrijstaande woning (180 m2)€ 2.700 – € 4.500

Keuze 2: Dakisolatie kosten

Dakisolatie is een goede manier om het wooncomfort te verhogen en de energiekosten te verlagen. Voordat je voor deze isolatiemaatregel kiest is het belangrijk om te controleren of dakisolatie voor jouw woning mogelijk en nodig is. Veel huizen van na 1980 beschikken immers al over dakisolatie. Voor deze woningen kan het interessant zijn om te kijken of er nog verbetering mogelijk is.

Hoe je dak geïsoleerd wordt hangt af van het soort dak. Bij het isoleren van een plat dak heb je twee keuzes: de warm-dak methode of de omgekeerd-dak methode. Bij de warm-dak methode wordt er isolatiemateriaal onder de dakbedekking gelegd en bij de omgekeerd-dak methode wordt dit bovenop de dakbedekking aangebracht. De omgekeerd-dak methode is weliswaar minder arbeidsintensief, maar isoleert ook minder goed dan de warm-dak methode.

Heb je een hellend dak? Dan kun je ervoor kiezen om deze van binnenuit of van buitenaf te isoleren. De keuze die je daarin maakt is afhankelijk van jouw wensen. Bij isolatie van buitenaf liggen over het algemeen wel wat hoger.

In onderstaande tabel staan de gemiddelde dakisolatie kosten per type woning weergegeven.

WoningtypeBinnenzijde
hellend dak
Buitenzijde
hellend dak
Plat dak
Tussenwoning (50 m2)€ 3.000 – € 3.800€ 3.500 – € 4.300€ 2.500 – € 3.500
Hoekwoning /
2-onder-1-kap (65 m2)
€ 3.900 – € 4.500€ 4.500 – € 5.500€ 3.200 – € 4.600
Vrijstaande woning
(100 m2)
€ 6.000 – € 7.500€ 7.000 – € 8.500€ 5.000 – € 7.000

Keuze 3: Vloerisolatie kosten

Vloerisolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht. Kruipruimte isolatie is het meest voorkomend. Bij kruipruimte isolatie wordt er isolatiemateriaal aan het plafond van de kruipruimte geplaatst. Er zijn echter wel enkele voorwaarden waar je kruipruimte aan moet voldoen.

Mocht je geen geschikte kruipruimte hebben, dan kun je kiezen voor bovenvloerse isolatie. De aanpak hiervan is afhankelijk van jouw type ondervloer, beton of hout. Bij een houten ondervloer wordt isolatiemateriaal onder de vloerplanken neergelegd. Bij een betonnen vloer is het net andersom, hierbij wordt bovenop de ondervloer isolatiemateriaal aangebracht.

Wil je vloerverwarming aanleggen? Dan zul je de gehele vloer moeten vervangen, want zonder een goed geïsoleerde vloer krijg je hogere energiekosten.

Onderstaand prijzenschema geeft een indicatie van de gemiddelde vloerisolatie kosten per type woning.

Type woningKruipruimte isolatieBovenvloers
Appartement (50 m2)€ 2.500 – € 3.500
Tussenwoning (50 m2)€1.600 – €2.800€ 2.500 – € 3.500
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (60 m2)€2.000 – €3.300€ 3.000 – € 4.200
Vrijstaande woning (75 m2) €2.400 – €4.200€ 3.700 – € 5.300

Keuze 4: Gevelisolatie kosten

Er zijn twee manieren van gevelisolatie, namelijk binnengevel- en buitengevelisolatie.

Binnengevelisolatie

Bij binnengevelisolatie wordt aan de binnenkant van de muren isolatie geplaatst. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van kant-en-klare panelen of een voorzetwand.

In het geval van kant-en-klare panelen worden de isolatieplaten die al voorzien zijn van dampremmende laag en een gipsplaat op de muur gezet. Deze worden tegen een verticale isolatiestrook aangeplaatst, die een kleine spouw creëert.

Als er gekozen wordt voor een voorzetwand dan wordt er een houten raamwerk geplaatst, welke wordt gevuld met isolatiemateriaal. Deze isolerende wand wordt vervolgens afgedekt met platen van hout of gips die behangen of geschilderd kunnen worden.

Buitengevelisolatie

Bij buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel geplaatst. Bij deze vorm van isolatie plaatst het isolatiebdrijf isolatieplaten tegen de buitenmuren aan. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal afgedekt met gevelbekleding, zoals steenstrips, stucwerk of gevelplaten.

Hieronder is een indicatie gegeven van de gemiddelde gevelisolatie kosten per type woning.

Soort woning (opp)BinnengevelBuitengevel
Appartement (25 m²)€ 1.500 – € 2.250€ 2.500 – € 3.250
Tussenwoning (50 m²)€ 3.000 – € 4.500€ 5.000 – € 6.500
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (100 m²) € 6.000 – € 9.000€ 10.000 – € 13.000
Vrijstaand (180 m²)€ 11.000 – € 16.000€ 18.000 – € 23.500

Keuze 5: Glasisolatie kosten

Er zijn verschillende soorten isolatieglas met allemaal een andere isolatiewaarde. Des te lager de isolatiewaarde des te hoger de isolerende werking. Zo is er standaard isolatieglas, maar ook HR+, HR++ of HR+++ glas.

Isolatieglas heeft een isolerende werking doordat er lucht tussen de twee glasplaten zit. HR+ glas bestaat ook uit twee glasplaten met een spouwruimte, maar hierbij is de ruimte gevuld met argon gas in plaats van droge lucht. Argon gas heeft een betere isolerende werking dan droge lucht. Bij HR++ glas is hier ook nog een metaallaag van binnenuit aan toegevoegd, waardoor het nog beter isoleert. Wil je een nog lagere isolatiewaarde? Kies dan voor HR+++ glas, dit glas bestaat niet uit twee maar wel liefst drie glasplaten en heeft daardoor twee spouwen.

Bekijk een uitgebreid overzicht van de verschillende mogelijkheden en kosten van isolatieglas. Hieronder staan vast de gemiddelde kosten per m2 weergegeven.

Soort isolatieglasGemiddelde prijs per m2
HR glas€ 115
HR+ glas€ 125
HR++ glas€ 130
HR+++ glas€ 170
Spouwmuur isolatie

Subsidies huis isoleren

Het isoleren van je huis biedt verschillende voordelen. Naast het besparen op de energierekening, draag je ook bij aan de verduurzaming van woningen. Om dit te stimuleren hebben de overheid en gemeenten diverse subsidiemogelijkheden voor isolatie. Vanaf 1 januari 2022 krijg je bij twee verduurzamingsmaatregelen niet 20%, maar 30% vergoed. Hierdoor kunnen de kosten van je huis isoleren net weer een beetje meevallen.

Voor particulieren is er de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hiermee kan je een subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, een zonneboiler, een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. Er gelden wel enkele voorwaarden. Je kunt hier aanspraak op maken als je één of twee isolatiemaatregelen neemt of als je een isolatiemaatregel combineert met een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Een overzicht van alle voorwaarden vind je op de website van de RVO.

Ook als je niet genoeg budget hebt of liever wat achter de hand houdt, zijn er mogelijkheden om je huis te laten isoleren. Zo kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening. Met deze lening kun je boetevrij en tegen een lage rente geld lenen voor energiebesparende investeringen.

Btw-tarief

Wil je je huis isoleren en is je woning ouder dan twee jaar? Voor een ouder huis isoleren geldt een btw-tarief van 9% voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Voor nieuwere woningen daarentegen geldt het normale btw-tarief van 21%. De materialen vallen onder het 21%-tarief evenals andere werkzaamheden die er aan vooraf kunnen gaan zoals slopen, het bouwen van een dakkapel of het installeren van zonwering.

Welke isolatiematerialen zijn er?

De kosten van huisisolatie hangen uiteraard ook af van de materialen die je uitkiest. Bij het kiezen van isolatiemateriaal zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Allereerst zijn niet alle materialen geschikt voor elke isolatiemaatregel. Bij het kiezen van isolatiemateriaal voor de garage is het bijvoorbeeld een goede keuze om voor brandveilig isolatiemateriaal te kiezen, omdat hier vaak brandbare spullen in opgeslagen staan.

Hou bij je keuze ook rekening met jouw eigen wensen voor isolatiemateriaal zoals milieuvriendelijkheid en vocht- en schimmelwering evenals jouw budget. In het onderstaande overzicht kun je de verschillende materialen met elkaar vergelijken. Hierin staan de verschillende voor- en nadelen en de gemiddelde prijzen per m² weergegeven.

Type isolatieGem. kosten per m2Lambdawaarde*VoordelenNadelen
Glaswol€ 80,032 – 0,040– Geluidsdempend
– Vocht- & schimmelwerend
– Brandveilig
– Relatief goedkoop
– Milieuvriendelijk & 100% recyclebaar
– Kan jeuk en huidirritatie veroorzaken
– Niet geschikt voor smalle spouwmuren
Steenwol€ 100,032 – 0,040– Zeer geluidsdempend
– Vocht- & schimmelwerend
– Brandveilig
– Milieuvrendelijk & 100% recyclebaar
– Kan jeuk en huidirritatie veroorzaken
– Niet geschikt voor smalle spouwmuren
EPS€ 200,030 – 0,040– Vocht- en schimmelwerend
– Duurzaam & goed recyclebaar
– Zeer licht in gewicht
– Brandbaar (wel brandremmende werking)
– Grondstof is een kunststof
– Inflexibel: dicht hoeken & naden minder goed
PUR€ 250,022 – 0,028– Dekt naden & kieren probleemloos
– Vocht- & schimmelwerend
– Hoge isolatiewaarde
– Brandremmend
– Duurste keuze
– Bevat chemicaliën, daardoor niet milieuvriendelijk
– Moeilijk te verwijderen
– Niet recyclebaar
PIR€ 150,022 – 0,027– Licht in gewicht
– Hoge isolatiewaarde
– Brandremmend
– Ongevoelig voor vocht
– Bevat chemicaliën, daardoor niet milieuvriendelijk
– Inflexibel materiaal
– Niet recyclebaar

Voordelen huis isoleren

Wegen de kosten van je huis laten isoleren op tegen de voordelen? Het isoleren van je woning zorgt niet alleen voor een lekker warm huis, maar heeft nog veel meer voordelen. Zo verhoogt isolatie het wooncomfort doordat je geen last meer hebt van tocht en zal het in de zomer ervoor zorgen dat de hitte buiten blijft. Je huis isoleren heeft naast het verhogen van het wooncomfort ook nog financiële voordelen, namelijk besparing op de energiekosten en je huis zal stijgen in waarde. Tot slot werkt het ook nog geluiddempend. In het kort zijn dit dus de voordelen van huis je huis isoleren:

  • Besparing op de energiekosten
  • Verhoogt het wooncomfort
  • Geluiddempend
  • Huis stijgt in waarde
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het om een huis volledig te isoleren?

Afhankelijk van het woning oppervlak kan het volledig isoleren van een woning € 6.000 tot wel € 20.000 kosten. Kosten verschillen per type isolatie. Zo is gevelisolatie veel duurder dan spouwmuurisolatie. Vraag gratis & vrijblijvend een isolatie offerte op voor de kosten van jouw woning.

Welke isolatie loont het meest?

Dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie worden het meest toegepast. Deze hebben het hoogste rendement.

Kun je te veel isoleren?

Te veel isoleren kan niet. Slecht isoleren wel. Denk bijvoorbeeld aan slecht aangebrachte isolatie, of isolatie die niet luchtdicht is. Warmte ontsnapt dan alsnog via kieren en gaten en je hebt grotere kans op vochtproblemen.

Homedeal (bespaar)tips

Isolatie zelfscan

Op de website van Milieucentraal kan je door middel van een isolatie zelfscan gemakkelijk ontdekken waar in je huis al isolatie zit en wat je nog kunt verbeteren.

Bereken jouw subsidie

Bereken met de rekentool van de RVO hoeveel subsidie je kan krijgen. Vergeet niet om dit op tijd aan te vragen, dit kan tot uiterlijk 12 maanden na de eerste isolatiemaatregel.

Vergelijk offertes

Door offertes aan te vragen kan je verschillende vakspecialisten met elkaar vergelijken en de beste match voor jouw project en budget kiezen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden